Рецепти смачного шашлика
У теплу пору року кожен любить вибратися із сім’єю чи друзями на пікнік і посмажити шашлики. А як замаринувати шашлик, щоб він був смачним і соковитим? Необхідно знати певні секрети.
Існує безліч способів зробити маринад для шашлику.
Шашлик зі свинини
в маринаді
з додаванням оцту
Продукти: 2 кг свинини; 300 г цибулі; 1 упаковка приправи для шашлику; 250 мл оцту 6%; сіль за смаком.
Приготування:
Ріжемо м’ясо на кубики середніх розмірів, приблизно як 4 сірникових коробки, складені в куб. Ріжемо цибулю півкільцями. Поміщаємо її в посуд для маринування і злегка перемішуємо, щоб вона дала сік.
Кладемо до цибулі м’ясо і все перемішуємо. Додаємо приправу, перемішуємо. Додаємо оцет і знову перемішуємо.
Залишаємо м’ясо маринуватися години на дві. Деякі кухарі вважають, що краще, якщо м’ясо постоїть в маринаді трохи довше – десь годин 5.
Перед тим, як почати нанизувати м’ясо на шампури, солимо його.
Шашлик в
лимонному сокові
Продукти: 1,5 кг свинини; 5-6 великих цибулин; 10 г спецій; 2 лимони; суміш перців за смаком; сіль.
Шашлик, приготований з використанням лимонного соку, не менш популярний. Процес його приготування не дуже відрізняється від рецепта з оцтом. Основна відмінність полягає у використанні лимона. Для цього лимони ріжемо навпіл і вичавлюємо весь сік на порізані шматки свинини. Поливаючи м’ясо соком, ретельно перемішуйте його. Маринується така свинина не довше 3 годин.
Успіх цього рецепту багато в чому залежить від вдало підібраної кількості лимонного соку. Якщо з соком переборщити, то м’ясо матиме неприємний кислий смак.
Шашлик на кефірі
Один з кращих способів зробити смачний шашлик — це замаринувати його на звичайному кефірі. Шашлик на кефірі вийде дуже ніжним, соковитим і ароматним.
Кефір потрібно брати з розрахунку 1 літр на 2 кілограми м’яса. Ріпчасту цибулю очистити і нарізати великими кільцями. Спеції та приправи можна підібрати самостійно, а можна купити готові приправи для шашлику. Сіль і перець — за смаком. Кінза — за бажанням.
Шар м’яса, цибулю і кінзу укладіть в посуд, поперчіть. Повторіть для наступного шару м’яса, і так далі. Шашлик в кефірі найкраще маринувати добу в холодному місці. Мінімальний час для того, щоб замаринувати шашлик — 3 години (на випадок, якщо ви не встигли замаринувати шашлик в кефірі заздалегідь). Перед приготуванням посоліть. Кефірний маринад добре підходить для свинини, курятини та нежорсткої яловичини.
Шашлик у
мінеральній воді
Продукти: 2,5 кг свинини; 1 л будь-якої мінеральної води з газом; 6 головок цибулі середніх розмірів; 50 мл рослинного масла; спеції і сіль за смаком.
Приготування:
Викладаємо м’ясо в емальовану ємність, попередньо порізавши порційними шматками. Ріжемо для маринаду цибулю. Перемішуємо руками цибулю, сіль, спеції і шматочки м’яса.
Заливаємо все газованою водою, щоб продукти, які знаходяться в ємності, були повністю прикриті. Маринується такий шашлик в прохолодному місці не більше трьох годин. (Дехто вважає ідеальним залишати маринад на всю ніч). За півгодини до смаження в маринад додається рослинне масло.
Перед приготуванням шашлику мінералку зливаємо, а цибулю можна обсмажити на шампурах, а можна залишити для іншої страви.
Маринад з мінеральної води впливає на структуру м’яса тільки завдяки бульбашкам газу, які проникають в нього. При цьому такий маринад не додає шашлику жодного стороннього специфічного смаку, як вино або оцет. Тому вибирайте такий спосіб замочування, якщо хочете підкреслити природний смак смаженого м’яса.
Шашлик у винному маринаді
Одним з найбільш оригінальних варіантів цієї страви є шашлик у винному маринаді. В ньому роль основного компонента відіграє вино (біле або червоне сухе). М’ясо заливають вином і залишають маринуватися на 2 години. (Для такого рецепта в розрахунку на 1 кг м’яса знадобиться 2 склянки вина). Через 2 години до нього додають спеції і залишають маринуватися ще години на дві. Солять, як зазвичай, перед смаженням.
Маленькі хитрощі
для смачного шашлику:
- в залежності від виду м’яса, нарізається воно по-різному: свинину можна нарізати досить великими шматками, так як вона добре приймає маринад, тоді як яловичину та баранину краще нарізати невеликими шматками;
- маринувати шашлик краще в скляному, керамічному або емальованому посуді;
- цибулю і трави для маринаду рекомендується добре пом’яти руками, щоб вони дали сік;
- м’ясо повинно бути повністю покрито маринадом. Дуже хороший ефект дасть прес, покладений на верхній шар м’яса. Він не дозволить м’ясу втрачати сік, в результаті шашлик вийде м’якшим і соковитішим;
- солі в маринаді не повинно бути! Річ у тім, що сіль гідроскопічна. Хто солив сало чи рибу, бачив, що при засолюванні виділяється рідина. М’ясо так само виділяє сік. Тому солити шашлик треба безпосередньо перед нанизуванням на шампур, щоб він не став сухим;
- перед нанизуванням можна додати до м’яса також трішки олії й добре перемішати. Вона сприяє максимальному збереженню м’ясного соку при смаженні;
- щоб м’ясо при смаженні не пересохло на вугіллі, його збризкують вином, водою або пивом;
- обов’язково ставте м’ясо в маринаді в холодильник. Чим більші шматки м’яса, тим довше воно повинно стояти.
Підготувала
Юлія ЛИТВИНЮК.
У теплу пору року кожен любить вибратися із сім’єю чи друзями на пікнік і посмажити шашлики. А як замаринувати шашлик, щоб він був смачним і соковитим? Необхідно знати певні секрети.
Існує безліч способів зробити маринад для шашлику.
Шашлик зі свинини в маринаді з додаванням оцту
Продукти: 2 кг свинини; 300 г цибулі; 1 упаковка приправи для шашлику; 250 мл оцту 6%; сіль за смаком.
Приготування:
Ріжемо м’ясо на кубики середніх розмірів, приблизно як 4 сірникових коробки, складені в куб. Ріжемо цибулю півкільцями. Поміщаємо її в посуд для маринування і злегка перемішуємо, щоб вона дала сік.
Кладемо до цибулі м’ясо і все перемішуємо. Додаємо приправу, перемішуємо. Додаємо оцет і знову перемішуємо.
Залишаємо м’ясо маринуватися години на дві. Деякі кухарі вважають, що краще, якщо м’ясо постоїть в маринаді трохи довше – десь годин 5.
Перед тим, як почати нанизувати м’ясо на шампури, солимо його.
Шашлик в лимонному сокові
Продукти: 1,5 кг свинини; 5-6 великих цибулин; 10 г спецій; 2 лимони; суміш перців за смаком; сіль.
Шашлик, приготований з використанням лимонного соку, не менш популярний. Процес його приготування не дуже відрізняється від рецепта з оцтом. Основна відмінність полягає у використанні лимона. Для цього лимони ріжемо навпіл і вичавлюємо весь сік на порізані шматки свинини. Поливаючи м’ясо соком, ретельно перемішуйте його. Маринується така свинина не довше 3 годин.
Успіх цього рецепту багато в чому залежить від вдало підібраної кількості лимонного соку. Якщо з соком переборщити, то м’ясо матиме неприємний кислий смак.
Шашлик на кефірі
Один з кращих способів зробити смачний шашлик — це замаринувати його на звичайному кефірі. Шашлик на кефірі вийде дуже ніжним, соковитим і ароматним.
Кефір потрібно брати з розрахунку 1 літр на 2 кілограми м’яса. Ріпчасту цибулю очистити і нарізати великими кільцями. Спеції та приправи можна підібрати самостійно, а можна купити готові приправи для шашлику. Сіль і перець — за смаком. Кінза — за бажанням.
Шар м’яса, цибулю і кінзу укладіть в посуд, поперчіть. Повторіть для наступного шару м’яса, і так далі. Шашлик в кефірі найкраще маринувати добу в холодному місці. Мінімальний час для того, щоб замаринувати шашлик — 3 години (на випадок, якщо ви не встигли замаринувати шашлик в кефірі заздалегідь). Перед приготуванням посоліть. Кефірний маринад добре підходить для свинини, курятини та нежорсткої яловичини.
Шашлик у мінеральній воді
Продукти: 2,5 кг свинини; 1 л будь-якої мінеральної води з газом; 6 головок цибулі середніх розмірів; 50 мл рослинного масла; спеції і сіль за смаком.
Приготування:
Викладаємо м’ясо в емальовану ємність, попередньо порізавши порційними шматками. Ріжемо для маринаду цибулю. Перемішуємо руками цибулю, сіль, спеції і шматочки м’яса.
Заливаємо все газованою водою, щоб продукти, які знаходяться в ємності, були повністю прикриті. Маринується такий шашлик в прохолодному місці не більше трьох годин. (Дехто вважає ідеальним залишати маринад на всю ніч). За півгодини до смаження в маринад додається рослинне масло.
Перед приготуванням шашлику мінералку зливаємо, а цибулю можна обсмажити на шампурах, а можна залишити для іншої страви.
Маринад з мінеральної води впливає на структуру м’яса тільки завдяки бульбашкам газу, які проникають в нього. При цьому такий маринад не додає шашлику жодного стороннього специфічного смаку, як вино або оцет. Тому вибирайте такий спосіб замочування, якщо хочете підкреслити природний смак смаженого м’яса.
Шашлик у винному маринаді
Одним з найбільш оригінальних варіантів цієї страви є шашлик у винному маринаді. В ньому роль основного компонента відіграє вино (біле або червоне сухе). М’ясо заливають вином і залишають маринуватися на 2 години. (Для такого рецепта в розрахунку на 1 кг м’яса знадобиться 2 склянки вина). Через 2 години до нього додають спеції і залишають маринуватися ще години на дві. Солять, як зазвичай, перед смаженням.
Маленькі хитрощі
для смачного шашлику:
- в залежності від виду м’яса, нарізається воно по-різному: свинину можна нарізати досить великими шматками, так як вона добре приймає маринад, тоді як яловичину та баранину краще нарізати невеликими шматками;
- маринувати шашлик краще в скляному, керамічному або емальованому посуді;
- цибулю і трави для маринаду рекомендується добре пом’яти руками, щоб вони дали сік;
- м’ясо повинно бути повністю покрито маринадом. Дуже хороший ефект дасть прес, покладений на верхній шар м’яса. Він не дозволить м’ясу втрачати сік, в результаті шашлик вийде м’якшим і соковитішим;
- солі в маринаді не повинно бути! Річ у тім, що сіль гідроскопічна. Хто солив сало чи рибу, бачив, що при засолюванні виділяється рідина. М’ясо так само виділяє сік. Тому солити шашлик треба безпосередньо перед нанизуванням на шампур, щоб він не став сухим;
- перед нанизуванням можна додати до м’яса також трішки олії й добре перемішати. Вона сприяє максимальному збереженню м’ясного соку при смаженні;
- щоб м’ясо при смаженні не пересохло на вугіллі, його збризкують вином, водою або пивом;
- обов’язково ставте м’ясо в маринаді в холодильник. Чим більші шматки м’яса, тим довше воно повинно стояти.
Підготувала Юлія ЛИТВИНЮК.
Залишити коментар