Ще раз про чуму
У червні на базі Ковельського району відбувся тематичний семінар, який проводився у рамках проекту «Підвищення обізнаності про Африканську чуму свиней в Україні». Даний проект втілює у життя «Продовольча та сільськогосподарська організація ООН».
Консультант цієї організації Олександр Рєвнівцев запрошеним на зібрання головам ОТГ, сільським головам, користувачам мисливських угідь, керівникам сільгосппідприємств, які займаються виробництвом свинини, спеціалістам ветеринарної медицини Ковельського, Маневицького, Ратнівського та Старовижівського районів детально та в доступній формі розповів про поширення особливості даного захворювання, заходи безпеки, інші важливі моменти. Без сумніву, буде доречним окремі пункти з виступу фахівця донести і до наших читачів.
Що слід знати власникам свиногосподарств?
АЧС не становить небезпеки для людей, на неї хворіють лише дикі та свійські свині всіх видів, порід та статевовікових груп. Смертність при даному захворюванні становить 100 відсотків. Заходів профілактики та лікування захворювання немає. Вірус АЧС залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, зокрема до висихання та гниття. Охолодження (особливо заморожування) консервує, а прогрівання (впродовж години до температури понад 50 градусів) знезаражує збудник.
Вірус АЧС залишається життєздатним:
– у м'ясі від хворих тварин – до 155 днів;
– у гноєві та грунті – до 3 місяців;
– у трупах свиней – до 2,5 місяця;
– у копчених м'ясопродуктах – до 6 місяців;
– у солонині – до 1 року;
– в замороженому м'ясі – до 3 років.
Основним шляхом передачі є контакт із зараженими: свинями або їх трупами, транспортом, обладнанням, взуттям та одягом. А також через уражені корми, кормові відходи, що містять заражену свинину (рештки м'ясних продуктів, страв із свинини, відходів від забою). Основний чинник поширення АЧС – люди, які порушують або недотримуються правил біобезпеки.
Стрибкоподібне поширення АЧС за межі карантинної зони пов'язане з нелегальним вивезенням хворих на АЧС тварин із комерційних свиногосподарств або продуктів їх вимушеного забою на інші території. Ознаки захворювання:
– слабкість і параліч задніх кінцівок, хитка хода;
– підвищена температура;
– швидке утруднене дихання, кашель;
– хворі тварини переважно лежать, в'яло встають на ноги та швидко втомлюються;
– сильна спрага;
– крововиливи на шкірі в ділянці внутрішньої поверхні стегон, на животі та шиї;
– іноді пронос з кров'ю, частіше закрепи.
При виявленні таких ознак у свиней слід негайно повідомляти спеціалістів державної ветеринарної медицини.
Микола КОРОЛЬ,
начальник Ковельського міськрайонного
управління
ГУ Держпродспоживслужби
у Волинській області.
У червні на базі Ковельського району відбувся тематичний семінар, який проводився у рамках проекту «Підвищення обізнаності про Африканську чуму свиней в Україні». Даний проект втілює у життя «Продовольча та сільськогосподарська організація ООН».
Консультант цієї організації Олександр Рєвнівцев запрошеним на зібрання головам ОТГ, сільським головам, користувачам мисливських угідь, керівникам сільгосппідприємств, які займаються виробництвом свинини, спеціалістам ветеринарної медицини Ковельського, Маневицького, Ратнівського та Старовижівського районів детально та в доступній формі розповів про поширення особливості даного захворювання, заходи безпеки, інші важливі моменти. Без сумніву, буде доречним окремі пункти з виступу фахівця донести і до наших читачів.
Що слід знати власникам свиногосподарств?
АЧС не становить небезпеки для людей, на неї хворіють лише дикі та свійські свині всіх видів, порід та статевовікових груп. Смертність при даному захворюванні становить 100 відсотків. Заходів профілактики та лікування захворювання немає. Вірус АЧС залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, зокрема до висихання та гниття. Охолодження (особливо заморожування) консервує, а прогрівання (впродовж години до температури понад 50 градусів) знезаражує збудник.
Вірус АЧС залишається життєздатним:
– у м'ясі від хворих тварин – до 155 днів;
– у гноєві та грунті – до 3 місяців;
– у трупах свиней – до 2,5 місяця;
– у копчених м'ясопродуктах – до 6 місяців;
– у солонині – до 1 року;
– в замороженому м'ясі – до 3 років.
Основним шляхом передачі є контакт із зараженими: свинями або їх трупами, транспортом, обладнанням, взуттям та одягом. А також через уражені корми, кормові відходи, що містять заражену свинину (рештки м'ясних продуктів, страв із свинини, відходів від забою). Основний чинник поширення АЧС – люди, які порушують або недотримуються правил біобезпеки.
Стрибкоподібне поширення АЧС за межі карантинної зони пов'язане з нелегальним вивезенням хворих на АЧС тварин із комерційних свиногосподарств або продуктів їх вимушеного забою на інші території. Ознаки захворювання:
– слабкість і параліч задніх кінцівок, хитка хода;
– підвищена температура;
– швидке утруднене дихання, кашель;
– хворі тварини переважно лежать, в'яло встають на ноги та швидко втомлюються;
– сильна спрага;
– крововиливи на шкірі в ділянці внутрішньої поверхні стегон, на животі та шиї;
– іноді пронос з кров'ю, частіше закрепи.
При виявленні таких ознак у свиней слід негайно повідомляти спеціалістів державної ветеринарної медицини.
Микола КОРОЛЬ, начальник Ковельського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.
Залишити коментар