Липень в саду і на городі
Ось і підійшла середина літа. Садівники і городники почали отримувати плоди своєї праці, але роботи в саду у липні для них менше не стає.
Липень можна вважати продовженням минулого місяця, оскільки всі основні роботи садівників і городників в цей період відповідають колишнім турботам – все ті ж полив і підживлення рослин, боротьба зі шкідниками і хворобами, розпушування грунту і так далі.
Рослини та їх життя залежать від достатньої кількості вологи. В липні, за спекотної посушливої погоди, її недолік або відсутність відчувається рослинами найбільш гостро. Тому просто необхідно проводити регулярні і рясні поливи.
Краще всього проводити полив вранці або ввечері, поступово насичуючи землю водою. Чим вона щільніша, тим рідше варто поливати, але при цьому повинна бути більша її норма. При поливі слід не забувати, що грунт повинен промокати на глибину кореня.
Огірки, капусту та зелені овочі слід поливати дощуванням, адже вони вимагають не тільки грунтової, але і повітряної вологи. Редис, ріпу, салат, шпинат треба поливати щодня (по 3 - 5 літрів на 1 квадратний метр), капусту, томати, горох, квасолю і огірки необхідно поливати 3-4 рази в тиждень.
Причому такі культури, як томат, перець, баклажани, слід поливати тільки під корінь, тому що при дощуванні вони можуть частіше вражатися грибковими хворобами.
Необхідно пам'ятати, що основна маса молодих коренів розміщується приблизно на такій же відстані від стовбура, що і крона дерева, тому не варто сипати і лити добрива у самого штамба і далеко від проекції крони.
В залежності від попередніх підживлень і стану дерев під кожне з них вносять різну кількість фосфорних і калійних добрив, близько – 50-60 грамів на 1 квадратний метр. Азотними добривами в липні користуватися не слід.
Якщо очікується хороший урожай яблук, заздалегідь поставте під важкі гілки підпори, щоб не порушувалися освітленість і аерація всередині гілок і не створювалися сприятливі умови для розвитку хвороб. Особливо потребують такого догляду яблуні з зимовими ушкодженнями деревини, яка влітку стає дуже крихкою.
Влітку, в момент наливу ягід, необхідно провести підживлення малини, смородини та агрусу. Для цього слід приготувати розчин коров'яку 1:8 з додаванням 50-60 г суперфосфату і 100-150 грамів золи, або можна застосувати 30 грамів калійної солі. Підживлення проводити по одному відру розчину на кущ аґрусу чи смородини, або на 2 квадратних метрів смуги малини.
Після повного збору ягід суниці необхідно негайно обробити посадки. Звільнити грядки від бур'янів, прибрати сухе листя, квітконоси, вуса. Якщо на суниці було багато шкідників, особливо суничного кліща, рекомендується краще не ризикувати і відразу зрізати все листя, залишивши живці, які були б на 2-3 см вище рівня грунту.
Якщо ви хочете поліпшити свою суничну плантацію, виберіть під час плодоношення на дворічних посадках два-три найбільш врожайних кущі. Відзначте їх кілочками або кольоровими тасьмами, а навесні майбутнього року не забудьте видалити у них всі квітконосні пагони.
У другій половині липня починають дозрівати горох, квасоля, боби. Стручки цукрових сортів гороху збирайте щоденно, в міру дозрівання, а лущильні сорти прибирайте, коли стручки втрачають зелене забарвлення, а горошини легко роздавлюються пальцями.
Квасолю збирайте на 15-20-й день після цвітіння, вибірково, у міру дозрівання, коли лопатки рослини досягнуть нормальної величини – горошини в них будуть хоч і дрібними, але соковитими.
Боби починайте збирати в період молочної стиглості, коли насіння у стручках стануть великими, але борозенка у них ще не почорніє. А остаточне прибирання проводьте, коли відбудеться масове підсушування стулок рослини.
Щоб під час плодоношення батоги і листя огірків не пожовкли, регулярно, раз в 7 - 10 днів, проводьте позакореневе підживлення сумішшю сечовини (за 7-10 грам мідного купоросу і по 0,12 - 0,15 г борної кислоти) і 0,3 - 0,5 грам марганцівки на 0,5 літрів води. Цим розчином обприскуйте 10 кв. м огіркових грядок.
В кінці липня у високорослих томатів і баклажанів прищипніть верхівки. А у кабачків і патисонів регулярно знімайте молоді зав'язі. У зеленоплідних кабачків плоди довго не старіють, але особливу харчову цінність становлять 2-5-денні зав'язі з ніжною м'якітю і насінням, що знаходяться в зародковому стані.
У липні зазріває рання капуста. Якщо літо дощове, качани у ранньостиглої капусти часто розтріскуються. Щоб уберегти її від цієї неприємності, підріжте лопатою частину коренів. А для збільшення періоду споживання ранньої капусти на два тижні пригніть рослини два-три рази в один бік, порушуючи кореневу систему.
У цвітної капусти притіняють голівки, щоб вони були більш великими і білими. Для цього прикрийте качани надламленим листям або зв'яжіть їх над качаном.
Для кращого формування цибулин відгребіть руками від ріпчастої цибулі грунт, оголивши на 2/3 цибулини.
Після збирання редиски на звільнену площу можна посіяти кріп, салат або залишити місце під літню посадку розсади суниці. На звільнених місцях після збирання ранніх картоплі та капусти можна сіяти редис, ріпу, петрушку для використання їх у пізньоосінній період.
А ще липень – найбільш сприятливий місяць для заготівлі дернової землі і компосту. Дернову землю заготовляють на ділянках з добрим травостоєм, а для приготування компостів використовують рослинні залишки, які перемішують з органічними і мінеральними добривами.
Підготувала
Орися ФІЛІПЧУК.
Ось і підійшла середина літа. Садівники і городники почали отримувати плоди своєї праці, але роботи в саду у липні для них менше не стає.
Липень можна вважати продовженням минулого місяця, оскільки всі основні роботи садівників і городників в цей період відповідають колишнім турботам – все ті ж полив і підживлення рослин, боротьба зі шкідниками і хворобами, розпушування грунту і так далі.
Рослини та їх життя залежать від достатньої кількості вологи. В липні, за спекотної посушливої погоди, її недолік або відсутність відчувається рослинами найбільш гостро. Тому просто необхідно проводити регулярні і рясні поливи.
Краще всього проводити полив вранці або ввечері, поступово насичуючи землю водою. Чим вона щільніша, тим рідше варто поливати, але при цьому повинна бути більша її норма. При поливі слід не забувати, що грунт повинен промокати на глибину кореня.
Огірки, капусту та зелені овочі слід поливати дощуванням, адже вони вимагають не тільки грунтової, але і повітряної вологи. Редис, ріпу, салат, шпинат треба поливати щодня (по 3 - 5 літрів на 1 квадратний метр), капусту, томати, горох, квасолю і огірки необхідно поливати 3-4 рази в тиждень.
Причому такі культури, як томат, перець, баклажани, слід поливати тільки під корінь, тому що при дощуванні вони можуть частіше вражатися грибковими хворобами.
Необхідно пам'ятати, що основна маса молодих коренів розміщується приблизно на такій же відстані від стовбура, що і крона дерева, тому не варто сипати і лити добрива у самого штамба і далеко від проекції крони.
В залежності від попередніх підживлень і стану дерев під кожне з них вносять різну кількість фосфорних і калійних добрив, близько – 50-60 грамів на 1 квадратний метр. Азотними добривами в липні користуватися не слід.
Якщо очікується хороший урожай яблук, заздалегідь поставте під важкі гілки підпори, щоб не порушувалися освітленість і аерація всередині гілок і не створювалися сприятливі умови для розвитку хвороб. Особливо потребують такого догляду яблуні з зимовими ушкодженнями деревини, яка влітку стає дуже крихкою.
Влітку, в момент наливу ягід, необхідно провести підживлення малини, смородини та агрусу. Для цього слід приготувати розчин коров'яку 1:8 з додаванням 50-60 г суперфосфату і 100-150 грамів золи, або можна застосувати 30 грамів калійної солі. Підживлення проводити по одному відру розчину на кущ аґрусу чи смородини, або на 2 квадратних метрів смуги малини.
Після повного збору ягід суниці необхідно негайно обробити посадки. Звільнити грядки від бур'янів, прибрати сухе листя, квітконоси, вуса. Якщо на суниці було багато шкідників, особливо суничного кліща, рекомендується краще не ризикувати і відразу зрізати все листя, залишивши живці, які були б на 2-3 см вище рівня грунту.
Якщо ви хочете поліпшити свою суничну плантацію, виберіть під час плодоношення на дворічних посадках два-три найбільш врожайних кущі. Відзначте їх кілочками або кольоровими тасьмами, а навесні майбутнього року не забудьте видалити у них всі квітконосні пагони.
У другій половині липня починають дозрівати горох, квасоля, боби. Стручки цукрових сортів гороху збирайте щоденно, в міру дозрівання, а лущильні сорти прибирайте, коли стручки втрачають зелене забарвлення, а горошини легко роздавлюються пальцями.
Квасолю збирайте на 15-20-й день після цвітіння, вибірково, у міру дозрівання, коли лопатки рослини досягнуть нормальної величини – горошини в них будуть хоч і дрібними, але соковитими.
Боби починайте збирати в період молочної стиглості, коли насіння у стручках стануть великими, але борозенка у них ще не почорніє. А остаточне прибирання проводьте, коли відбудеться масове підсушування стулок рослини.
Щоб під час плодоношення батоги і листя огірків не пожовкли, регулярно, раз в 7 - 10 днів, проводьте позакореневе підживлення сумішшю сечовини (за 7-10 грам мідного купоросу і по 0,12 - 0,15 г борної кислоти) і 0,3 - 0,5 грам марганцівки на 0,5 літрів води. Цим розчином обприскуйте 10 кв. м огіркових грядок.
В кінці липня у високорослих томатів і баклажанів прищипніть верхівки. А у кабачків і патисонів регулярно знімайте молоді зав'язі. У зеленоплідних кабачків плоди довго не старіють, але особливу харчову цінність становлять 2-5-денні зав'язі з ніжною м'якітю і насінням, що знаходяться в зародковому стані.
У липні зазріває рання капуста. Якщо літо дощове, качани у ранньостиглої капусти часто розтріскуються. Щоб уберегти її від цієї неприємності, підріжте лопатою частину коренів. А для збільшення періоду споживання ранньої капусти на два тижні пригніть рослини два-три рази в один бік, порушуючи кореневу систему.
У цвітної капусти притіняють голівки, щоб вони були більш великими і білими. Для цього прикрийте качани надламленим листям або зв'яжіть їх над качаном.
Для кращого формування цибулин відгребіть руками від ріпчастої цибулі грунт, оголивши на 2/3 цибулини.
Після збирання редиски на звільнену площу можна посіяти кріп, салат або залишити місце під літню посадку розсади суниці. На звільнених місцях після збирання ранніх картоплі та капусти можна сіяти редис, ріпу, петрушку для використання їх у пізньоосінній період.
А ще липень – найбільш сприятливий місяць для заготівлі дернової землі і компосту. Дернову землю заготовляють на ділянках з добрим травостоєм, а для приготування компостів використовують рослинні залишки, які перемішують з органічними і мінеральними добривами.
Підготувала Орися ФІЛІПЧУК.
Залишити коментар