Диво-ягода — чорниця
У теплі літні місяці ми намагаємося потішити себе різноманітними фруктами, не встигаючи помітити, як вони змінюють один одного. Нині на ринках ще є багато чорниці. Чим же корисна ця ягода?
Чорниця — унікальна за своїм складом ягода, яка містить в собі величезну кількість різних вітамінів і мікроелементів, необхідних для правильної роботи нашого організму.
Перша корисна властивість чорниці — вона природний антиоксидант. Чорниця здатна впливати на недоброякісні пухлини, сприяючи їх, якщо не зменшенню, то зупинці росту. Вона впливає на них на клітинному рівні, будучи відмінною профілактикою різноманітних новоутворень.
Також чорниця містить цілий список корисних речовин, яких потребує наш організм. А саме: вуглеводи, магній, калій і фосфор. Ще є в ній органічні кислоти, мідь, залізо і цілий список вітамінів (вітамін А, вітамін В, вітаміни С, вітаміни РР й інші). Але на цьому корисні властивості чорниці не закінчуються.
Всі ми знаємо про те, що чорниця має сприятливий вплив на зір, поліпшуючи його. А ще — це природний антисептик і антибіотик. Її варто приймати при простудних захворюваннях, як відвар, а листя прикладати до зараженого місця.
Чорниця також допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Цікаво те, що чорниця лікує кишківник завдяки своїм антисептичним властивостям, вбиваючи всередині все, крім корисної мікрофлори.
Крім того, чорниця дуже корисна для жіночого організму, оскільки після тривалого вживання вона сприяє регуляції менструального циклу.
Чорниця допомагає знизити рівень цукру при цукровому діабеті і стабілізувати роботу органів та залоз. Також чорниця підвищує імунітет, виводить шлаки з організму і бореться із сухістю шкіри обличчя. Цікаво те, що листя чорниці містить більшу кількість вітамінів і корисних властивостей, ніж самі ягоди. Окрім того, у ньому є велика кількість дубильних речовин, вітамін С та ефірна олія.
Незважаючи на ряд своїх корисних властивостей, чорниця має й ряд протипоказань. Так, ця ягода протипоказана при сечокам'яній хворобі, адже через неї організм виділятиме щавлеву кислоту (виділятиме з сечею сіль).
Також не можна їсти чорницю людям з алергією. Крім того, варто звернути увагу на те, де була зібрана чорниця, оскільки вона дуже вбирає у себе радіаційні хвилі, що робить її небезпечною для нашого організму.
А ще чорниця — це смачно, і з нею можна приготувати багато смачних страв. Тож ми підібрали для вас чимало оригінальних і доступних рецептів з цією диво-ягодою.
Лимонний
пиріг з чорницею
Інгредієнти: борошно - 1,5 стакана і ще 1 ст. л., розпушувач - 2 ч. л., сіль - 0,5 ч. л.; йогурт - 1 стакан, цукор - 1 стакан і ще 1 ст. л., яйця — 3 штуки, терта лимонна цедра - 2 ч. л., ванілін - 0,5 ч. л., олія — 0,5 стакана, чорниця - 1,5 стакана, лимонний сік - 1/3 стакана (свіжовижатий).
Разігрійте духовку до 350оС. Форму для випічки вистеліть пергаментним папером. Змастіть олією папір і посипте борошном. Просійте разом 1,5 стакана борошна, розпушувач і сіль в миску. В іншій мисці збийте йогурт, 1 стакан цукру, яйця, лимонну цедру, ванілін і олію.
Потрохи добавте сухі інгредієнти в суміш з яйцями. Змішайте чорницю з 1 ст. ложкою борошна, що залишилося, і обережно додайте у тісто.
Вилийте тісто в підготовлену форму і випікайте пиріг близько 50 хвилин. Тим часом підігрійте1/3 стакана лимонного соку і 1 столову ложку цукру, що залишився, допоки цукор повністю не розтане. Відставте сироп.
Коли пиріг буде готовий, дайте йому схолонути у формі 10 хвилин. Потім вийміть його і викладіть на блюдо. Допоки пиріг ще теплий, полийте його лимонним сиропом і дайте настоятися. Можна зробити зубочисткою маленькі проколи, аби пиріг краще просочився.
Чорничний мус
ІНГРЕДІЄНТИ: чорниця -1 стакан, вода - 3 склянки, цукор - 1 склянка, манна крупа - 3 ст. ложки, ванілін.
Вимиту чорницю викладіть в ємність і ретельно розімніть. Перекладіть на сито і перетріть ложкою для того, щоб сік стікав в підставлену ємність. Налийте в каструлю воду, доведіть її до кипіння і викладіть туди макуху від чорниці. Варіть 1-2 хв.
Процідіть, макуху викиньте, а в проціджений відвар додайте цукор і доведіть до кипіння.
В повільно киплячий відвар тонкою цівкою введіть манку. Варіть манну кашу при безперервному помішуванні 20 хв. Зніміть з вогню, трохи остудіть, додайте ванілін і злегка збийте міксером.
Додайте в кашу приготовлений чорничний сік і збийте міксером 5 хв. При цьому маса повинна збільшитися в обсязі і придбати ніжну консистенцію.
кекси з чорницею
Інгредієнти: 3 яйця, 1 стакан кефіру (або домашнє кисле молоко), 1 стакан цукру, 100 гр. масла, 2 стакани борошна, розпушувач для печива, чорниці (на цю кількість тіста бажано не менше 150-200 гр).
Яйця ретельно збийте з цукром, влийте кефір, додайте розтоплене масло, борошно, перемішане з розпушувачем.
В самому кінці обережно додайте чорниці та перемішайте, щоб не розтовкти ягоди.
Випікайте у попередньо розігрітій до 180оС духовці приблизно 20 хвилин. Зверху можна притрусити кекси цукровою пудрою, какао порошком або вкрити шоколадом.
Чорнично-ванільне желе
ІНГРЕДІЄНТИ: 5 г желатину, 3 ст.л. води, 200 г чорниці, 50 г цукру, 200 мл жирних вершків (від 20 до 30% жирність).
Для ванільного желе: 10 г желатину, 5 ст. л. води, 500 мл вершків (20%), 100 г цукру, 1 ч. л. ваніліну.
Желатин замочуємо в окремих ємностях з вказаною кількістю води.
Готуємо чорничне желе. Вершки змішуємо з цукром. Доводимо до кипіння і заливаємо ними набряклий желатин. Перемішуємо до розчинення.
Чорницю збиваємо блендером до стану пюре.Невеликими порціями підмішуємо чорничне пюре до вершків (так ми уникаємо появи желатинових грудок від різниці температур сумішей).
Вливаємо заготовку для чорничного желе в стаканчики. Ставимо в холодильник до повного застигання на 2-3 години.
Готуємо ванільне желе. Вершки вливаємо в кухлик, кладемо цукор. Додаємо ванілін. Ставимо на конфорку і доводимо до кипіння.
Залишаємо під кришкою на 15 хвилин. Потім проціджуємо в миску з набряклим желатином і розмішуємо до розчинення.
Виливаємо поверх застиглого чорничного желе. Залишаємо в холодильнику до повного застигання.
СИРний десерт з чорницею без випічки
ІНГРЕДІЄНТИ: сир - 500 г, сметана - 500 г, вершки - 200 мл, цукор - 400 г, чорниця - 250 г, желатин - 2 ст. л., пісочне печиво - 200 г.
Сир збиваємо зі сметаною і цукром до однорідної маси.
Чорницю подрібнюємо в блендері.
Сирну масу ділимо на дві частини, в одну з них додаємо чорничне пюре.
Желатин замочуємо в невеликій кількості води. Вершки розігріваємо, кладемо в них желатин і розмішуємо до його повного розчинення. Ділимо суміш навпіл і додаємо в обидві частини творожної маси.
Дно форми викладаємо печивом і виливаємо по кілька ложок кожної частини творожноної маси за принципом «зебри»: то білої, то чорничної начинки.
Торт ставимо в холодильник до застигання на 3–4 години.
Варення з чорниці
ІНГРЕДІЄНТИ: чорниця - 1 кг, цукор - 1 кг, вода 250 мл.
У ємність, в якій буде варитися варення, налийте воду і доведіть її до кипіння. Висипте туди цукор і дайте йому повністю розчинитися у воді. У цукровий сироп викладіть промиті і обсушені ягоди чорниці, вимкніть вогонь і дайте постояти близько 4 годин.
Після цього поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 3-4 хвилини. Вогонь вимкніть і відставте чорничне варення до повного охолодження. Повторюйте цю процедуру ще кілька разів.
Підготувала Ірина ВАСИЛЕНКО.
У теплі літні місяці ми намагаємося потішити себе різноманітними фруктами, не встигаючи помітити, як вони змінюють один одного. Нині на ринках ще є багато чорниці. Чим же корисна ця ягода?
Чорниця — унікальна за своїм складом ягода, яка містить в собі величезну кількість різних вітамінів і мікроелементів, необхідних для правильної роботи нашого організму.
Перша корисна властивість чорниці — вона природний антиоксидант. Чорниця здатна впливати на недоброякісні пухлини, сприяючи їх, якщо не зменшенню, то зупинці росту. Вона впливає на них на клітинному рівні, будучи відмінною профілактикою різноманітних новоутворень.
Також чорниця містить цілий список корисних речовин, яких потребує наш організм. А саме: вуглеводи, магній, калій і фосфор. Ще є в ній органічні кислоти, мідь, залізо і цілий список вітамінів (вітамін А, вітамін В, вітаміни С, вітаміни РР й інші). Але на цьому корисні властивості чорниці не закінчуються.
Всі ми знаємо про те, що чорниця має сприятливий вплив на зір, поліпшуючи його. А ще — це природний антисептик і антибіотик. Її варто приймати при простудних захворюваннях, як відвар, а листя прикладати до зараженого місця.
Чорниця також допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Цікаво те, що чорниця лікує кишківник завдяки своїм антисептичним властивостям, вбиваючи всередині все, крім корисної мікрофлори.
Крім того, чорниця дуже корисна для жіночого організму, оскільки після тривалого вживання вона сприяє регуляції менструального циклу.
Чорниця допомагає знизити рівень цукру при цукровому діабеті і стабілізувати роботу органів та залоз. Також чорниця підвищує імунітет, виводить шлаки з організму і бореться із сухістю шкіри обличчя. Цікаво те, що листя чорниці містить більшу кількість вітамінів і корисних властивостей, ніж самі ягоди. Окрім того, у ньому є велика кількість дубильних речовин, вітамін С та ефірна олія.
Незважаючи на ряд своїх корисних властивостей, чорниця має й ряд протипоказань. Так, ця ягода протипоказана при сечокам'яній хворобі, адже через неї організм виділятиме щавлеву кислоту (виділятиме з сечею сіль).
Також не можна їсти чорницю людям з алергією. Крім того, варто звернути увагу на те, де була зібрана чорниця, оскільки вона дуже вбирає у себе радіаційні хвилі, що робить її небезпечною для нашого організму.
А ще чорниця — це смачно, і з нею можна приготувати багато смачних страв. Тож ми підібрали для вас чимало оригінальних і доступних рецептів з цією диво-ягодою.
Лимонний
пиріг з чорницею
Інгредієнти: борошно - 1,5 стакана і ще 1 ст. л., розпушувач - 2 ч. л., сіль - 0,5 ч. л.; йогурт - 1 стакан, цукор - 1 стакан і ще 1 ст. л., яйця — 3 штуки, терта лимонна цедра - 2 ч. л., ванілін - 0,5 ч. л., олія — 0,5 стакана, чорниця - 1,5 стакана, лимонний сік - 1/3 стакана (свіжовижатий).
Разігрійте духовку до 350оС. Форму для випічки вистеліть пергаментним папером. Змастіть олією папір і посипте борошном. Просійте разом 1,5 стакана борошна, розпушувач і сіль в миску. В іншій мисці збийте йогурт, 1 стакан цукру, яйця, лимонну цедру, ванілін і олію.
Потрохи добавте сухі інгредієнти в суміш з яйцями. Змішайте чорницю з 1 ст. ложкою борошна, що залишилося, і обережно додайте у тісто.
Вилийте тісто в підготовлену форму і випікайте пиріг близько 50 хвилин. Тим часом підігрійте1/3 стакана лимонного соку і 1 столову ложку цукру, що залишився, допоки цукор повністю не розтане. Відставте сироп.
Коли пиріг буде готовий, дайте йому схолонути у формі 10 хвилин. Потім вийміть його і викладіть на блюдо. Допоки пиріг ще теплий, полийте його лимонним сиропом і дайте настоятися. Можна зробити зубочисткою маленькі проколи, аби пиріг краще просочився.
Чорничний мус
ІНГРЕДІЄНТИ: чорниця -1 стакан, вода - 3 склянки, цукор - 1 склянка, манна крупа - 3 ст. ложки, ванілін.
Вимиту чорницю викладіть в ємність і ретельно розімніть. Перекладіть на сито і перетріть ложкою для того, щоб сік стікав в підставлену ємність. Налийте в каструлю воду, доведіть її до кипіння і викладіть туди макуху від чорниці. Варіть 1-2 хв.
Процідіть, макуху викиньте, а в проціджений відвар додайте цукор і доведіть до кипіння.
В повільно киплячий відвар тонкою цівкою введіть манку. Варіть манну кашу при безперервному помішуванні 20 хв. Зніміть з вогню, трохи остудіть, додайте ванілін і злегка збийте міксером.
Додайте в кашу приготовлений чорничний сік і збийте міксером 5 хв. При цьому маса повинна збільшитися в обсязі і придбати ніжну консистенцію.
кекси з чорницею
Інгредієнти: 3 яйця, 1 стакан кефіру (або домашнє кисле молоко), 1 стакан цукру, 100 гр. масла, 2 стакани борошна, розпушувач для печива, чорниці (на цю кількість тіста бажано не менше 150-200 гр).
Яйця ретельно збийте з цукром, влийте кефір, додайте розтоплене масло, борошно, перемішане з розпушувачем.
В самому кінці обережно додайте чорниці та перемішайте, щоб не розтовкти ягоди.
Випікайте у попередньо розігрітій до 180оС духовці приблизно 20 хвилин. Зверху можна притрусити кекси цукровою пудрою, какао порошком або вкрити шоколадом.
Чорнично-ванільне желе
ІНГРЕДІЄНТИ: 5 г желатину, 3 ст.л. води, 200 г чорниці, 50 г цукру, 200 мл жирних вершків (від 20 до 30% жирність).
Для ванільного желе: 10 г желатину, 5 ст. л. води, 500 мл вершків (20%), 100 г цукру, 1 ч. л. ваніліну.
Желатин замочуємо в окремих ємностях з вказаною кількістю води.
Готуємо чорничне желе. Вершки змішуємо з цукром. Доводимо до кипіння і заливаємо ними набряклий желатин. Перемішуємо до розчинення.
Чорницю збиваємо блендером до стану пюре.Невеликими порціями підмішуємо чорничне пюре до вершків (так ми уникаємо появи желатинових грудок від різниці температур сумішей).
Вливаємо заготовку для чорничного желе в стаканчики. Ставимо в холодильник до повного застигання на 2-3 години.
Готуємо ванільне желе. Вершки вливаємо в кухлик, кладемо цукор. Додаємо ванілін. Ставимо на конфорку і доводимо до кипіння.
Залишаємо під кришкою на 15 хвилин. Потім проціджуємо в миску з набряклим желатином і розмішуємо до розчинення.
Виливаємо поверх застиглого чорничного желе. Залишаємо в холодильнику до повного застигання.
СИРний десерт з чорницею без випічки
ІНГРЕДІЄНТИ: сир - 500 г, сметана - 500 г, вершки - 200 мл, цукор - 400 г, чорниця - 250 г, желатин - 2 ст. л., пісочне печиво - 200 г.
Сир збиваємо зі сметаною і цукром до однорідної маси.
Чорницю подрібнюємо в блендері.
Сирну масу ділимо на дві частини, в одну з них додаємо чорничне пюре.
Желатин замочуємо в невеликій кількості води. Вершки розігріваємо, кладемо в них желатин і розмішуємо до його повного розчинення. Ділимо суміш навпіл і додаємо в обидві частини творожної маси.
Дно форми викладаємо печивом і виливаємо по кілька ложок кожної частини творожноної маси за принципом «зебри»: то білої, то чорничної начинки.
Торт ставимо в холодильник до застигання на 3–4 години.
Варення з чорниці
ІНГРЕДІЄНТИ: чорниця - 1 кг, цукор - 1 кг, вода 250 мл.
У ємність, в якій буде варитися варення, налийте воду і доведіть її до кипіння. Висипте туди цукор і дайте йому повністю розчинитися у воді. У цукровий сироп викладіть промиті і обсушені ягоди чорниці, вимкніть вогонь і дайте постояти близько 4 годин.
Після цього поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 3-4 хвилини. Вогонь вимкніть і відставте чорничне варення до повного охолодження. Повторюйте цю процедуру ще кілька разів.
Підготувала Ірина ВАСИЛЕНКО.
Залишити коментар