Все, що ви хотіли знати про каву
Сучасній людині важко уявити свій день без чашки ароматної кави. Адже ще на початку XVII століття в Європі цей напій продавали тільки в аптеках. Кава завжди була улюбленим напоєм музикантів, поетів і мислителів. Наприклад, Оноре де Бальзак спокійно міг випити до 60 чашок кави в день. Настільки ж фанатичною була пристрасть Вольтера, який випивав 50 чашок напою в день.
Кава відноситься до тих напоїв, які люблять і п'ють майже всі. Деякі люди можуть вживати її впродовж всього дня. Чи небезпечно це? І, взагалі, чи настільки шкідлива кава, як багато хто вважає? А, може, від кави більше користі, ніж шкоди?
Трохи історії
Історія походження кави почалася за багато років до нашої ери. Важко визначити де вперше з'явився цей напій, але існує думка, що його почали пити в провінції Ефіопії Кафа – звідси й походить назва.
Згідно з однією з численних легенд, ефіопський пастух був вражений активною поведінкою своїх кіз після жування яскраво-червоних плодів кавового дереза. Тоді пастух вирішив сам спробувати ягід. Мабуть, вони припали йому до смаку, адже незабаром кава стала улюбленим напоєм арабів.
До XVII століття каву вирощували на Аравійському півострові. Довгий час експорт родючих (необсмажених) зерен був заборонений – щоб не допустити їх культивування на інших територіях. Але в 1616 році голландцям вдалося-таки контрабандою вивезти кілька живих зерен. Надалі вони почали їх вирощувати у своїх колоніях в Індії та Індонезії (на сьогоднішній день ця місцевість є четвертим за величиною експортером кави у світі).
Кава – це один з найбільш цінних товарів у світовій торгівлі, який за своїм значенням поступається лише нафті.
За свою більш, ніж тисячолітню історію кава обійшла всі країни і континенти, побувавши на сніданках як у сильних світу цього, так і простих обивателів. У 1995 році кава стала найпопулярнішим напоєм в світі. Більш, ніж 400 мільярдів чашок випивається щорічно.
Каву на Україні п'ють вже більше трьох століть. Вперше цей напій з'явився в Києві у кінці сімнадцятого століття. Цю традицію в Київ привіз шотландець Патрік Гордон, який деякий час був комендантом Києва.
Зараз існує безліч суперечок про те, наскільки шкідливий цей напій і чи є якась користь у його вживанні. Деякі вчені вважають, що він шкідливий тільки жінкам, інші ж вважають, що кава в помірних дозах дуже корисна.
Якого сорту кава
Промислове значення мають два основних види кавових дерев: арабіка і робуста.
Арабіка володіє м’яким насиченим смаком і тонким ароматом. Росте у високогірних місцевостях (від 600 м над рівнем моря). На її частку припадає три чверті світового виробництва кави.
Робуста менш залежна від умов вирощування (плантації розташовуються на нижніх частинах схилів). У той же час вона поступається арабіці за смаковими якостями: її смак більш міцний, трохи гіркий і терпкий. До того ж, цей сорт містить удвічі більше кофеїну.
Як правило, в магазинах представлені суміші обох сортів, зібраних у різних пропорціях. Це і дає різноманітність смаку і аромату.
Чи допомагає кава думати?
Більшість вчених сходяться на тому, що кава дійсно може підвищити працездатність, зняти втому і стимулювати розумову діяльність. За все це відповідає кофеїн, який поліпшує кровопостачання головного мозку. У чашці кави його зміст приблизно 90-150 мг. Крім того, кофеїн знижує апетит і збільшує загальний обмін речовин, що сприяє розпаду жирової тканини.
Про користь популярного напою
Кофеїн чинить збудливий ефект на центральну нервову систему. Саме тому чашка кави з легкістю справляється з сонливістю і головним болем, до того ж є прекрасним антидепресантом (завдяки вмісту в ньому гормону щастя – серотоніну).
Також кава – це ще і афродизіак: кофеїн стимулює ділянку головного мозку, що відповідає за статеве збудження. Так що не лінуйтеся балувати своїх улюблених чашкою кави в ліжко.
Помірне споживання цього напою (до двох чашок в день) – ефективна профілактика карієсу, жовчнокам’яної хвороби, діабету, інфаркту і багатьох інших захворювань.
Кава –
це наркотик?
Головне, в чому звинувачують каву, – це в можливості виникнення наркотичної залежності від неї. Багато лікарів дотримуються думки, що кофеїн – це наркотик, який може викликати серйозну психологічну і фізичну залежність. Інші вважають, що каву можна порівнювати з шоколадом. І кава, і шоколад збільшують рівень гормону щастя – серотоніну, який діє на центри задоволення в головному мозку.
Однак до категорії наркотичних речовин каву віднести все ж не можна. Вчені запевняють, що кава дійсно може викликати фізичну залежність (при повній відмові від кави у багатьох спостерігається головні болі, сонливість, загальмованість, розсіяність, дратівливість і нудота). Але ці явища швидко минають, а тому припинити пити каву можна в будь-який момент.
Що занадто –
то не здраво!
І все ж абсолютно нешкідливим напоєм каву назвати не можна. Лікарі не рекомендують її пити людям з ішемічною хворобою серця та атеросклерозом. Не рекомендується вона у великих дозах при захворюваннях нирок, а також при підвищеній збудливості, гіпертонії і глаукомі. Крім того, не варто пити каву дітям і літнім людям. Якщо 2 чашки кави в день можуть зняти втому, поліпшити увагу, збільшити швидкість реакції і фізичну витривалість, то великі дози (для кожної людини вони свої), навпаки, викликають підвищену дратівливість і нервозність.
Кава і серце
Багато вчених стверджують, що зловживання кавою може істотно збільшити ризик серцевих захворювань. Так, якщо ви випиваєте в день більше 6 чашок кави, то ризик серцево-судинних захворювань збільшується у вас на 71%.
Кава і тиск
Якщо у вас підвищений артеріальний тиск (гіпертонія), то кавою вам краще не зловживати. Але ось чи може кава підвищити тиск у здорової людини? Хоча цей факт поки залишається спірним, мабуть, підвищитися він все ж може. Але лише на короткий час, та й то лише з незвички. У тих, хто постійно п’є каву, цей ефект зникає.
Кава і вагітність
Питання про те, чи можна вагітним жінкам пити каву, все ще викликає суперечки вчених. Колись вважалося, що кава може викликати ледь не викидень. Зараз більш популярна точка зору, що ніякої катастрофічної шкоди кава на вагітну жінку і майбутню дитину не завдає.
Сублімована кава
На жаль, справжню натуральну каву із мелених зерен ми п’ємо не часто. Адже на зміну їй ми маємо розчинну каву. На жаль, за своїм смаком і ароматом вона дуже віддалено нагадує справжню каву.
До речі, навіть винахідник розчинного напою швейцарський хімік Макс Моргенталлер вважав це своєю великою творчою невдачею.
Багато хто чомусь переконаний, що кофеїну в розчинній каві менше, ніж у натуральній. Так от, все якраз навпаки! Розчинна за цим показником значно “обганяє” каву в зернах. Причому, чим якісніша і дорожча розчинна кава, тим більше в ній кофеїну, саме через це, лікарі все ж рекомендують пити її якомога рідше, віддаючи перевагу справжній каві, звареної за всіма правилами. І смачніше, і для здоров’я корисніше!
Підготувала
Наталія РОМАНОВСЬКА.
Сучасній людині важко уявити свій день без чашки ароматної кави. Адже ще на початку XVII століття в Європі цей напій продавали тільки в аптеках. Кава завжди була улюбленим напоєм музикантів, поетів і мислителів. Наприклад, Оноре де Бальзак спокійно міг випити до 60 чашок кави в день. Настільки ж фанатичною була пристрасть Вольтера, який випивав 50 чашок напою в день.
Кава відноситься до тих напоїв, які люблять і п'ють майже всі. Деякі люди можуть вживати її впродовж всього дня. Чи небезпечно це? І, взагалі, чи настільки шкідлива кава, як багато хто вважає? А, може, від кави більше користі, ніж шкоди?
Трохи історії
Історія походження кави почалася за багато років до нашої ери. Важко визначити де вперше з'явився цей напій, але існує думка, що його почали пити в провінції Ефіопії Кафа – звідси й походить назва.
Згідно з однією з численних легенд, ефіопський пастух був вражений активною поведінкою своїх кіз після жування яскраво-червоних плодів кавового дереза. Тоді пастух вирішив сам спробувати ягід. Мабуть, вони припали йому до смаку, адже незабаром кава стала улюбленим напоєм арабів.
До XVII століття каву вирощували на Аравійському півострові. Довгий час експорт родючих (необсмажених) зерен був заборонений – щоб не допустити їх культивування на інших територіях. Але в 1616 році голландцям вдалося-таки контрабандою вивезти кілька живих зерен. Надалі вони почали їх вирощувати у своїх колоніях в Індії та Індонезії (на сьогоднішній день ця місцевість є четвертим за величиною експортером кави у світі).
Кава – це один з найбільш цінних товарів у світовій торгівлі, який за своїм значенням поступається лише нафті.
За свою більш, ніж тисячолітню історію кава обійшла всі країни і континенти, побувавши на сніданках як у сильних світу цього, так і простих обивателів. У 1995 році кава стала найпопулярнішим напоєм в світі. Більш, ніж 400 мільярдів чашок випивається щорічно.
Каву на Україні п'ють вже більше трьох століть. Вперше цей напій з'явився в Києві у кінці сімнадцятого століття. Цю традицію в Київ привіз шотландець Патрік Гордон, який деякий час був комендантом Києва.
Зараз існує безліч суперечок про те, наскільки шкідливий цей напій і чи є якась користь у його вживанні. Деякі вчені вважають, що він шкідливий тільки жінкам, інші ж вважають, що кава в помірних дозах дуже корисна.
Якого сорту кава
Промислове значення мають два основних види кавових дерев: арабіка і робуста.
Арабіка володіє м’яким насиченим смаком і тонким ароматом. Росте у високогірних місцевостях (від 600 м над рівнем моря). На її частку припадає три чверті світового виробництва кави.
Робуста менш залежна від умов вирощування (плантації розташовуються на нижніх частинах схилів). У той же час вона поступається арабіці за смаковими якостями: її смак більш міцний, трохи гіркий і терпкий. До того ж, цей сорт містить удвічі більше кофеїну.
Як правило, в магазинах представлені суміші обох сортів, зібраних у різних пропорціях. Це і дає різноманітність смаку і аромату.
Чи допомагає кава думати?
Більшість вчених сходяться на тому, що кава дійсно може підвищити працездатність, зняти втому і стимулювати розумову діяльність. За все це відповідає кофеїн, який поліпшує кровопостачання головного мозку. У чашці кави його зміст приблизно 90-150 мг. Крім того, кофеїн знижує апетит і збільшує загальний обмін речовин, що сприяє розпаду жирової тканини.
Про користь популярного напою
Кофеїн чинить збудливий ефект на центральну нервову систему. Саме тому чашка кави з легкістю справляється з сонливістю і головним болем, до того ж є прекрасним антидепресантом (завдяки вмісту в ньому гормону щастя – серотоніну).
Також кава – це ще і афродизіак: кофеїн стимулює ділянку головного мозку, що відповідає за статеве збудження. Так що не лінуйтеся балувати своїх улюблених чашкою кави в ліжко.
Помірне споживання цього напою (до двох чашок в день) – ефективна профілактика карієсу, жовчнокам’яної хвороби, діабету, інфаркту і багатьох інших захворювань.
Кава – це наркотик?
Головне, в чому звинувачують каву, – це в можливості виникнення наркотичної залежності від неї. Багато лікарів дотримуються думки, що кофеїн – це наркотик, який може викликати серйозну психологічну і фізичну залежність. Інші вважають, що каву можна порівнювати з шоколадом. І кава, і шоколад збільшують рівень гормону щастя – серотоніну, який діє на центри задоволення в головному мозку.
Однак до категорії наркотичних речовин каву віднести все ж не можна. Вчені запевняють, що кава дійсно може викликати фізичну залежність (при повній відмові від кави у багатьох спостерігається головні болі, сонливість, загальмованість, розсіяність, дратівливість і нудота). Але ці явища швидко минають, а тому припинити пити каву можна в будь-який момент.
Що занадто – то не здраво!
І все ж абсолютно нешкідливим напоєм каву назвати не можна. Лікарі не рекомендують її пити людям з ішемічною хворобою серця та атеросклерозом. Не рекомендується вона у великих дозах при захворюваннях нирок, а також при підвищеній збудливості, гіпертонії і глаукомі. Крім того, не варто пити каву дітям і літнім людям. Якщо 2 чашки кави в день можуть зняти втому, поліпшити увагу, збільшити швидкість реакції і фізичну витривалість, то великі дози (для кожної людини вони свої), навпаки, викликають підвищену дратівливість і нервозність.
Кава і серце
Багато вчених стверджують, що зловживання кавою може істотно збільшити ризик серцевих захворювань. Так, якщо ви випиваєте в день більше 6 чашок кави, то ризик серцево-судинних захворювань збільшується у вас на 71%.
Кава і тиск
Якщо у вас підвищений артеріальний тиск (гіпертонія), то кавою вам краще не зловживати. Але ось чи може кава підвищити тиск у здорової людини? Хоча цей факт поки залишається спірним, мабуть, підвищитися він все ж може. Але лише на короткий час, та й то лише з незвички. У тих, хто постійно п’є каву, цей ефект зникає.
Кава і вагітність
Питання про те, чи можна вагітним жінкам пити каву, все ще викликає суперечки вчених. Колись вважалося, що кава може викликати ледь не викидень. Зараз більш популярна точка зору, що ніякої катастрофічної шкоди кава на вагітну жінку і майбутню дитину не завдає.
Сублімована кава
На жаль, справжню натуральну каву із мелених зерен ми п’ємо не часто. Адже на зміну їй ми маємо розчинну каву. На жаль, за своїм смаком і ароматом вона дуже віддалено нагадує справжню каву.
До речі, навіть винахідник розчинного напою швейцарський хімік Макс Моргенталлер вважав це своєю великою творчою невдачею.
Багато хто чомусь переконаний, що кофеїну в розчинній каві менше, ніж у натуральній. Так от, все якраз навпаки! Розчинна за цим показником значно “обганяє” каву в зернах. Причому, чим якісніша і дорожча розчинна кава, тим більше в ній кофеїну, саме через це, лікарі все ж рекомендують пити її якомога рідше, віддаючи перевагу справжній каві, звареної за всіма правилами. І смачніше, і для здоров’я корисніше!
Підготувала Наталія РОМАНОВСЬКА.
Залишити коментар