Дбайливий господар
Серпень в саду і на городі
На початку місяця продовжують збирати яблука і груші літніх сортів, а в кінці місяця приступають до збирання врожаю осінніх. Треба пам'ятати, що збирають не за один раз весь врожай, а двічі і навіть тричі: спочатку зривають найбільші плоди, а через тиждень – решту, причому приблизно за 2 тижні до їх повної стиглості.
Досвідчені садівники знають, що слід зривати плоди спочатку з нижніх гілок, а потім з верхніх, так їх менше звалюють додолу. Не можна класти на зберігання цілі яблука з побитими, завдяки чому зменшуються втрати.
Якщо яблука і груші збираються покласти на довготермінове зберігання, то навіть рвуть їх дуже обережно, не тягнуть плід, а обхопивши його долонею, трохи піднявши вгору, вказівним пальцем натискують на плодоніжку в місці її зростання з плодовою гілочкою і обережно кладуть у відро чи кошик.
У серпні плоди щедро додають у вазі, трапляється, що під тягарем врожаю навіть ламаються гілки. Ось чому у перевантажених дерев яблуками, грушами і сливами гілки підпирають жердинами.
Інколи за турботами на городі забувають виполоти бур'ян у саду, що виснажує ґрунт і стає причиною майбутнього засмічення ділянки.
Всі опалі плоди не можна тримати під деревами. Їх слід почистити і використати в компоти, посушити, а рештки закопати на півметра в землю.
У серпні збирають сливи деяких сортів (Ренклод, Персикову, Ранню Угорку). Починається збирання винограду.
l
Достигають сорти капусти середньої стиглості, а в кінці місяця – і пізньостиглі. Звичайно, збирають капусту не всю підряд, а залежно від щільності головки. Дехто вважає, що капусту слід збирати пізніше, глибокої осені.
Дійсно, вона тримається до перших приморозків, але тільки та, що пізно висаджена у ґрунт, а рання перестигає, головка її тріскається і значно швидше псується.
В серпні починають збирати спаржеву капусту (брокколі).
До середини місяця можна висаджувати у ґрунт розсаду листової, а також пекінської (китайської) капусти.
Посіяну в кінці травня чи на початку червня моркву можна підживити перемішаною із землею сумішшю добрив. Якщо головки моркви виступають з землі, її підгортають. Сіють скорцонеру, яку мають зібрати наступного року.
Посіявши редиску, можна збирати її врожай у вересні чи жовтні. В кінці серпня, коли листя починає полягати, починають збирати цибулю.
Приблизно на початку третьої декади серпня прищіпують рослини високорослих сортів помідорів, зрізаючи їх верхівки і залишаючи два листки над квітковим гроном. Поступово приступають до збирання динь.
На початку серпня сіють шпинат, який збирають восени.
У серпні можна поласувати кукурудзою, особливо цукрових сортів. Зварені качани смачні тільки ті, що не перезріли.
До середини місяця сіють кріп, хоч доспілі рослини вже готові до збирання і використання для засолювання огірків. Збирають парасольки тмину, висушують їх і лущать насіння для зберігання.
На початку місяця продовжують збирати яблука і груші літніх сортів, а в кінці місяця приступають до збирання врожаю осінніх. Треба пам'ятати, що збирають не за один раз весь врожай, а двічі і навіть тричі: спочатку зривають найбільші плоди, а через тиждень – решту, причому приблизно за 2 тижні до їх повної стиглості.
Досвідчені садівники знають, що слід зривати плоди спочатку з нижніх гілок, а потім з верхніх, так їх менше звалюють додолу. Не можна класти на зберігання цілі яблука з побитими, завдяки чому зменшуються втрати.
Якщо яблука і груші збираються покласти на довготермінове зберігання, то навіть рвуть їх дуже обережно, не тягнуть плід, а обхопивши його долонею, трохи піднявши вгору, вказівним пальцем натискують на плодоніжку в місці її зростання з плодовою гілочкою і обережно кладуть у відро чи кошик.
У серпні плоди щедро додають у вазі, трапляється, що під тягарем врожаю навіть ламаються гілки. Ось чому у перевантажених дерев яблуками, грушами і сливами гілки підпирають жердинами.
Інколи за турботами на городі забувають виполоти бур'ян у саду, що виснажує ґрунт і стає причиною майбутнього засмічення ділянки.
Всі опалі плоди не можна тримати під деревами. Їх слід почистити і використати в компоти, посушити, а рештки закопати на півметра в землю.
У серпні збирають сливи деяких сортів (Ренклод, Персикову, Ранню Угорку). Починається збирання винограду.
ххх
Достигають сорти капусти середньої стиглості, а в кінці місяця – і пізньостиглі. Звичайно, збирають капусту не всю підряд, а залежно від щільності головки. Дехто вважає, що капусту слід збирати пізніше, глибокої осені.
Дійсно, вона тримається до перших приморозків, але тільки та, що пізно висаджена у ґрунт, а рання перестигає, головка її тріскається і значно швидше псується.
В серпні починають збирати спаржеву капусту (брокколі).
До середини місяця можна висаджувати у ґрунт розсаду листової, а також пекінської (китайської) капусти.
Посіяну в кінці травня чи на початку червня моркву можна підживити перемішаною із землею сумішшю добрив. Якщо головки моркви виступають з землі, її підгортають. Сіють скорцонеру, яку мають зібрати наступного року.
Посіявши редиску, можна збирати її врожай у вересні чи жовтні. В кінці серпня, коли листя починає полягати, починають збирати цибулю.
Приблизно на початку третьої декади серпня прищіпують рослини високорослих сортів помідорів, зрізаючи їх верхівки і залишаючи два листки над квітковим гроном. Поступово приступають до збирання динь.
На початку серпня сіють шпинат, який збирають восени.
У серпні можна поласувати кукурудзою, особливо цукрових сортів. Зварені качани смачні тільки ті, що не перезріли.
До середини місяця сіють кріп, хоч доспілі рослини вже готові до збирання і використання для засолювання огірків. Збирають парасольки тмину, висушують їх і лущать насіння для зберігання.
Як правильно заморожувати фрукти?
Якщо раніше найпоширенішими способами зберігання городини та садовини було консервування, соління та маринування, то сьогодні дедалі більшої популярності набуває заморожування.
Фрукти, ягоди та овочі бажано заморожувати через дві-три години після збирання. Аби зберегти забарвлення ягід, їх занурюють на 1-2 секунди в гарячу воду (80-100°С) й одразу ж охолоджують у холодній.
Не забувайте, що внаслідок заморожування будь-який продукт збільшується в розмірі, тому у тарі завжди залишають трохи вільного простору. Популярними ємностями для заморожування стали поліетиленові торбинки на "замочках".
Герметично запаковані пакети з овочами та ягодами щільно вкладають у морозильну камеру.
Тривалість зберігання заморожених продуктів у побутовому холодильнику: смородина, аґрус, ревінь, малина, суниці – до 12 місяців; зелена цибуля, зелений горошок і квасоля – 4-6 місяців; зелень петрушки, кропу – 9-12 місяців; цвітна капуста, яблука – 4-6 місяців; помідори – 5-6 місяців.
Яблука, груші й персики потрібно перед заморожуванням скропити лимонним соком.
Отже:
– порізану зелень петрушки, кропу та інших пряних трав добре вкладати в маленькі пакетики (5 см), а ще ліпше – у формочки для приготування харчового льоду, залити холодною перевареною водою і заморозити.
Потім формочки вийняти, на кілька секунд занурити в гарячу воду. Кубики, які випали, скласти в поліетиленові пакети і зав'язати. Такі кубики без розмороження кидають у суп чи борщ за кілька хвилин до готовності;
– вимиті та очищені від насіння стручки солодкого перцю нарізати і покласти в невелику посудину чи пакетики. Для фарширування стручки обчистити, вкласти цілими по кілька один в один, а потім – у пакети.
Використовувати заморожений перець у салатах, супах, під час тушкування овочевого рагу, для начинювання;
– цибулю-порей можна заморозити разом із зеленню. Цибулини почистити, порізати кільцями або дрібно накришити, перемішати з порізаною зеленню.
Добре додати до цибулі зелень петрушки, кропу; –моркву почистити і порізати соломкою або натерти на тертці з великими отворами, можна додати до неї зелень петрушки чи кропу;
– гарбуз почистити та порізати на шматочки. У майже готову кашу гарбуз додавати, не розморожуючи;
– дрібні тугі томати можна заморожувати цілими, а великі – розрізати на шматки. Використовувати заморожені томати для салатів, супів. Розморожувати у холодній воді, не розкриваючи пакета;
– підготовлені ягоди малини й ожини розкласти в пакети і пересипати цукром (на 1 кг ягід 200 г цукру). Сироп із цих ягід можна сміливо заморожувати у торбинках для льоду. Щоб приготувати взимку морс, у кружку з окропом досить покласти 3-4 кубики замороженого сиропу;
– міцні, добре забарвлені ягоди суниць, перебрати, помити, просушити на рушнику і заморозити в невеликих поліетиленових пакетах. Можна пересипати ягоди цукром або заморозити у цукровому сиропі, як малину (на 1 л води 500 г цукру);
– тугі сливи заморожувати цілими разом із кісточками або порізати на половинки;
– помиті яблука порізати на шматочки, очистити від насіннєвих гнізд, а за бажання – і від шкірки, й заморозити у поліетиленових пакетах. Дрібні яблука, наприклад китайки, заморожувати цілими з гілочками.
Підготувала Орися ФІЛІПЧУК.
Залишити коментар