Літні страви: смачні, легкі і недорогі
Літнє меню – це, перш за все, достаток кольорів і неповторних ароматів свіжих овочів та фруктів. Коли ще, як не влітку, ми можемо харчуватися смачною, здоровою і мінімально обробленою їжею? Коли ще можемо насолоджуватися їжею і при цьому не переживати про свою талію? Пропонуємо вашій увазі кілька смачних, легких у приготуванні і недорогих страв літнього меню. Якщо ж якісь літні страви вам не знайомі, обов’язково приготуйте, і ви не пошкодуєте.
Грецький салат – додай «родзинку» до звичного салату
Інгредієнти: помідори, огірки, перець болгарський, цибуля ріпчаста, маслини, сир бринза, базилік або суміш італійських трав, олія оливкова.
Приготування: все, крім цибулі, ріжемо великими кубиками. Цибульку – тоненькими кільцями. Додаємо маслини, акуратно перемішуємо, солимо, поливаємо оливковою олією, викладаємо на широку тарілку. Бринзу за бажанням ріжемо дрібними кубиками і перемішуємо з іншими інгредієнтами, або нарізаємо невеликими прямокутниками і викладаємо зверху на салат уздовж облямівки тарілки. Прикрашаємо маленькими листочками базиліка або посипаємо італійськими травами.
Капустяний салат
з чорносливом
Для цієї страви потрібно: капуста – 300 г, чорнослив – 1 стакан, морква – 1 шт., вичавлений сік лимона, цукор, кмин, рослинна олія.
Дрібно нашатковану капусту заливають гарячою водою і проціджують. У салатнику вона змішується з натертою морквою і приправами. Туди ж додається порізаний чорнослив. Компоненти ретельно перемішати, покласти кмин, налити олію і капнути соком лимона. Викладати в салатницю, декоруючи цілими чорносливами.
Баклажанний салат
з часничком
Для приготування страви на 2 порції необхідно: баклажан – 1, волоські горіхи – 2 ложки столові, часник – 1 зубчик, по 4 гілочки петрушки і кінзи, сметана – 3 столові ложки, сіль, приправи за смаком.
Баклажан позбавити від шкірочки, подрібнити у вигляді кубиків і підв’ялити у духовій шафі при 190 градусах протягом 15 хвилин. Укласти на блюдо, посипати подрібненими горіхами та іншими інгредієнтами.
Залити сметаною, присмачити приправами за смаком.
Салат сирний з
літніми овочами
Інгредієнти: сир – 150 г, перчик – 100 г, томати – 100 г, сметанка або майонез – 1 ложечка столова, приправи.
Перчик з томатами нарізають невеликими шматочками, змішують з сиром. Додати сіль за необхідності, а також кріп або петрушечку. Заправити за потреби соусом. Любителі часничку можуть його сміливо додавати також в цю страву.
Тушковані овочі
Для приготування цієї страви знадобиться: кабачок – 2 шт., томат – 3 шт., олія рослинна – 2 ложки столові, шпинат, приправу на свій розсуд.
Кабачки в вигляді нарізаних кружалець підсмажити на олії, залишити в сковорідці і притрусити подрібненою гвоздикою. Томати також в нарізаному вигляді покласти в сковорідку. Все присмачити приправами і протушкувати разом 5-8 хвилин. Страву потрібно посипати зеленню.
Літня паста
Приготування цієї страви вимагає наступних компонентів: макарони – 1 пачка, селера – 2 стебла, цибуля – 1 шт., морква – 1 шт., тунець – 1 банка, соус майонезний легкий – 200 г, йогурт без цукру – 100 г, яблучний оцет, приправи.
Макарони відварити і обов’язково потримати під струменем холодної води, дати стекти. Овочі потрібно ретельно порубати, змішати з тунцем, з якого попередньо зливається рідина. Підготовлені інгредієнти додати до холодних макаронів. Окремо збити майонез, оцет і йогурт. Отриманим соусом заправити макарони з тунцем, потім присмачити приправами. За півгодини до подачі помістити на холод.
Кефірно–абрикосовий десерт з м’ятою
У цьому випадку буде потрібно: кефір – 400 мл, абрикоси – 280 г, цукор – 4 ложки столові, пучок м’яти.
Цукор покласти в кефір, ретельно збити, потім помістити туди подрібнені листки м’яти. Абрикоси злегка наколоти, покласти в келихи і влити туди підготовлений солодкий кефір. Витримати близько двох годин поза холодильником. Перед подачею помістити десерт в морозильну камеру на 10 хвилин.
Підготувала
Світлана колосок.
Літнє меню – це, перш за все, достаток кольорів і неповторних ароматів свіжих овочів та фруктів. Коли ще, як не влітку, ми можемо харчуватися смачною, здоровою і мінімально обробленою їжею? Коли ще можемо насолоджуватися їжею і при цьому не переживати про свою талію? Пропонуємо вашій увазі кілька смачних, легких у приготуванні і недорогих страв літнього меню. Якщо ж якісь літні страви вам не знайомі, обов’язково приготуйте, і ви не пошкодуєте.
Грецький салат – додай «родзинку» до звичного салату
Інгредієнти: помідори, огірки, перець болгарський, цибуля ріпчаста, маслини, сир бринза, базилік або суміш італійських трав, олія оливкова.
Приготування: все, крім цибулі, ріжемо великими кубиками. Цибульку – тоненькими кільцями. Додаємо маслини, акуратно перемішуємо, солимо, поливаємо оливковою олією, викладаємо на широку тарілку. Бринзу за бажанням ріжемо дрібними кубиками і перемішуємо з іншими інгредієнтами, або нарізаємо невеликими прямокутниками і викладаємо зверху на салат уздовж облямівки тарілки. Прикрашаємо маленькими листочками базиліка або посипаємо італійськими травами.
Капустяний салат з чорносливом
Для цієї страви потрібно: капуста – 300 г, чорнослив – 1 стакан, морква – 1 шт., вичавлений сік лимона, цукор, кмин, рослинна олія.
Дрібно нашатковану капусту заливають гарячою водою і проціджують. У салатнику вона змішується з натертою морквою і приправами. Туди ж додається порізаний чорнослив. Компоненти ретельно перемішати, покласти кмин, налити олію і капнути соком лимона. Викладати в салатницю, декоруючи цілими чорносливами.
Баклажанний салат з часничком
Для приготування страви на 2 порції необхідно: баклажан – 1, волоські горіхи – 2 ложки столові, часник – 1 зубчик, по 4 гілочки петрушки і кінзи, сметана – 3 столові ложки, сіль, приправи за смаком.
Баклажан позбавити від шкірочки, подрібнити у вигляді кубиків і підв’ялити у духовій шафі при 190 градусах протягом 15 хвилин. Укласти на блюдо, посипати подрібненими горіхами та іншими інгредієнтами.
Залити сметаною, присмачити приправами за смаком.
Салат сирний з
літніми овочами
Інгредієнти: сир – 150 г, перчик – 100 г, томати – 100 г, сметанка або майонез – 1 ложечка столова, приправи.
Перчик з томатами нарізають невеликими шматочками, змішують з сиром. Додати сіль за необхідності, а також кріп або петрушечку. Заправити за потреби соусом. Любителі часничку можуть його сміливо додавати також в цю страву.
Тушковані овочі
Для приготування цієї страви знадобиться: кабачок – 2 шт., томат – 3 шт., олія рослинна – 2 ложки столові, шпинат, приправу на свій розсуд.
Кабачки в вигляді нарізаних кружалець підсмажити на олії, залишити в сковорідці і притрусити подрібненою гвоздикою. Томати також в нарізаному вигляді покласти в сковорідку. Все присмачити приправами і протушкувати разом 5-8 хвилин. Страву потрібно посипати зеленню.
Літня паста
Приготування цієї страви вимагає наступних компонентів: макарони – 1 пачка, селера – 2 стебла, цибуля – 1 шт., морква – 1 шт., тунець – 1 банка, соус майонезний легкий – 200 г, йогурт без цукру – 100 г, яблучний оцет, приправи.
Макарони відварити і обов’язково потримати під струменем холодної води, дати стекти. Овочі потрібно ретельно порубати, змішати з тунцем, з якого попередньо зливається рідина. Підготовлені інгредієнти додати до холодних макаронів. Окремо збити майонез, оцет і йогурт. Отриманим соусом заправити макарони з тунцем, потім присмачити приправами. За півгодини до подачі помістити на холод.
Кефірно–абрикосовий десерт з м’ятою
У цьому випадку буде потрібно: кефір – 400 мл, абрикоси – 280 г, цукор – 4 ложки столові, пучок м’яти.
Цукор покласти в кефір, ретельно збити, потім помістити туди подрібнені листки м’яти. Абрикоси злегка наколоти, покласти в келихи і влити туди підготовлений солодкий кефір. Витримати близько двох годин поза холодильником. Перед подачею помістити десерт в морозильну камеру на 10 хвилин.
Підготувала Світлана колосок.
Залишити коментар