Літня кухня: смачно й поживно
Шопський салат
Інгредієнти:
Помідори.
Огірки.
Перчик болгарський.
Цибуля ріпчаста.
Сир твердий (потерти на крупну тертку)
Майонез.
Сіль, перчик чорний за смаком.
Приготування:
Всі овочі ріжемо звичним способом, солимо, заправляємо майонезом. Зверху посипаємо твердим сиром.
Помідорки
з сухариками
Інгредієнти:
Помідори бажано солодкі – жовті або рожеві.
Сухарики із залишків хліба (будь-якого) підсушити в духовці
Майонез.
Базилік або інша улюблена зелень
1-2 зубчики часничку
Приготування:
Помідори крупно порізати, додати сухарики, зелень, часничок вичавити через часничницю, змішати з майонезом.
Салат
літнього дня
Для страви на чотири персони потрібно:
Томати - 500 г
Кабачки - 300 г
Листя салату - 200 г
Сир - 150 г
Цибулька - 1 шт.
Часничок - 2 зубчики.
Сік лимона.
Рослинна олія
Зелень і приправи.
Кабачок очищують і нарізають тоненькими пластинками. Цибулину ріжуть кружечками, після чого посипають разом з кабачком приправами і збризкують соком лимона (2 ложечки столові). Маринують протягом півгодини. Томати без шкірки нарізають продовгуватими шматочками. Часничок подрібнюють в ступці з рештою приправ і зеленню, потім туди додають олію і свіжовичавлений сік лимона.
У салатницю кладуть листя салату, додають всі заздалегідь підготовлені компоненти, і заливають все це підготовленю заправкою. Зверху натирають твердий сир.
Літні другі страви
Грецька мусака
Рецепт приготування не надто короткий, але приготувати варто – смачно, ситно і недорого.
Інгредієнти:
Фарш курячий або змішаний - 800 гр.
Баклажани - 2 шт.
Помідори - 2-3 шт.
Цибулина - 1 шт.
Часничок - 2-3 зубчики.
Масло рослинне для смаження.
Сухе вино червоне - 50 гр.
Сир твердий- 200-250 гр.
Для білого соусу:
Молоко - 0,5 л.
Яйця - 2 шт.
Масло вершкове - 50 гр.
Борошно - 2 ложечки столові без верху.
Мускатний горіх на кінчику ножа.
Приготування:
Баклажани ріжемо не товстими кільцями, солимо, залишаємо на 15-20 хв.
Готуємо фарш:
На сковороді в невеликій кількості олії обсмажуємо – цибульку порізану кубиками і часничок 3-4 хв., додаємо фарш, обсмажуємо 5 хв., вливаємо вино і тушкуємо під кришечкою ще 10 хв.
Баклажани:
Баклажани промиваємо під проточною водичкою, промокаємо рушничком, підсмажуємо на олії до зарум'янювання, даємо стекти олії, виклавши їх в один шар на паперовий рушничок або серветку.
Білий соус:
Розтоплюємо в каструльці вершкове масло, безперервно помішуючи, щоб не утворилися грудочки, додаємо борошно. Вливаємо молочко, помішуючи заварюємо соус, додаємо мускатний горіх і вимикаємо. Збиваємо яйця і також помішуючи, вливаємо їх в соус.
У ємність для випікання кладемо:
Шар баклажанів, посипаємо їх тертим твердим сиром.
Шар фаршу.
Повторюємо обидва шари.
Ріжимо кружечками помідори і викладаємо на другий шар фаршу.
Заливаємо соусом, засипаємо тертим сиром, поміщаємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 40 хвилин.
Можна їсти літні страви і в гарячому і в холодному вигляді.
Рататуй –
всі літні овочі
в одній страві
Інгредієнти:
Баклажан - 1 шт.
Цукіні або кабачки (не крупні) - 2 шт.
Перчик болгарський - 2 шт.
Помідори - 3 шт.
Цибулька ріпчаста - 2 шт.
Часничок - 2 зубчики.
Оливкова або пісна олія для смаження.
Кріп і петрушка.
Сіль, перець.
Приготування:
Баклажан, перчик і кабачки порізати великими кубиками.
Шкірку помідора надрізати навхрест і опустити помідори в киплячу воду на 30 секунд. Зняти шкірку і крупно нарізати м'якоть.
Цибульку очистити, нарізати кубиками. Зубчики часничку дрібно порізати, зелень також.
У сковороді розігріваємо олію, обсмажуємо цибулю і 1 зубчик часничку – 3 хвилини.
Кладемо баклажани і обсмажуємо їх 3 хвилини. Додаємо болгарський перчик і тушкуємо ще 3 хвилини. Викладаємо кабачки і готуємо – 3 хвилини.
Додаємо помідори, перемішуємо, солимо, перчимо, можна додати італійські трави.
Накриваємо кришечкою, тушкуємо 15-20 хв. Додаємо порубаний часничок і зелень.
Кабачки, запечені
з сиром – ніжний, неповторний смак
Інгредієнти:
Кабачки - 3 шт.
Сир - 300 гр.
Зелень кропу і петрушки або інша улюблена зелень.
Яйце - 1 шт.
Часничок (за бажанням) - 1 зубчик.
Приготування:
Кабачки порізати товщиною 5-6 см., вирізати серединку, залишаючи денце.
У сир додати яйце, дрібно нарізану зелень, посолити, начинити кабачки.
У ємності для запікання (можна використовувати глибоку сковороду), застелити дно пергаментним папером. Поставити начинені кабачки (денцем вниз). Запікати в духовці, розігрітій до 180 градусів, 20-25 хв. (поки на сирі не утвориться рум'яна кірочка).
Перець, фарширований рисом та овочами
Це прекрасна страва для обіду або вечері.
Потрібно:
6 солодких перчин,
2-3 морквини,
2-3 цибулини,
2 помідори,
1 баклажан - за смаком,
4 зубчики часнику,
1 склянка рису,
500 мл овочевого або курячого бульйону,
олія, томатна паста, сіль, спеції - за смаком.
Приготування:
Перець потрібно очистити від насіння і видалити плодоніжки. Овочі дрібно нарізати і тушкувати на розігрітій олії до готовності, додавши сіль і спеції за смаком. Відварити рис до напівготовності та змішати з овочевим фаршем – начинка готова. Нафарширувати перці, потім викласти їх у каструлю, на дно додати олію, а зверху залити бульйоном. Тушкувати на середньому вогні 15 хвилин, потім додати дрібно нарізану свіжу зелень, томатну пасту, спеції і дрібно нарізаний часник. Зменшити вогонь і тушкувати ще 25-30 хвилин. Подавати до столу зі свіжою зеленню, сметаною й часником.
Підготувала
Світлана КОЛОСОК.
Шопський салат
Інгредієнти:
Помідори.
Огірки.
Перчик болгарський.
Цибуля ріпчаста.
Сир твердий (потерти на крупну тертку)
Майонез.
Сіль, перчик чорний за смаком.
Приготування:
Всі овочі ріжемо звичним способом, солимо, заправляємо майонезом. Зверху посипаємо твердим сиром.
Помідорки з сухариками
Інгредієнти:
Помідори бажано солодкі – жовті або рожеві.
Сухарики із залишків хліба (будь-якого) підсушити в духовці
Майонез.
Базилік або інша улюблена зелень
1-2 зубчики часничку
Приготування:
Помідори крупно порізати, додати сухарики, зелень, часничок вичавити через часничницю, змішати з майонезом.
Салат літнього дня
Для страви на чотири персони потрібно:
Томати - 500 г
Кабачки - 300 г
Листя салату - 200 г
Сир - 150 г
Цибулька - 1 шт.
Часничок - 2 зубчики.
Сік лимона.
Рослинна олія
Зелень і приправи.
Кабачок очищують і нарізають тоненькими пластинками. Цибулину ріжуть кружечками, після чого посипають разом з кабачком приправами і збризкують соком лимона (2 ложечки столові). Маринують протягом півгодини. Томати без шкірки нарізають продовгуватими шматочками. Часничок подрібнюють в ступці з рештою приправ і зеленню, потім туди додають олію і свіжовичавлений сік лимона.
У салатницю кладуть листя салату, додають всі заздалегідь підготовлені компоненти, і заливають все це підготовленю заправкою. Зверху натирають твердий сир.
Літні другі страви
Грецька мусака
Рецепт приготування не надто короткий, але приготувати варто – смачно, ситно і недорого.
Інгредієнти:
Фарш курячий або змішаний - 800 гр.
Баклажани - 2 шт.
Помідори - 2-3 шт.
Цибулина - 1 шт.
Часничок - 2-3 зубчики.
Масло рослинне для смаження.
Сухе вино червоне - 50 гр.
Сир твердий- 200-250 гр.
Для білого соусу:
Молоко - 0,5 л.
Яйця - 2 шт.
Масло вершкове - 50 гр.
Борошно - 2 ложечки столові без верху.
Мускатний горіх на кінчику ножа.
Приготування:
Баклажани ріжемо не товстими кільцями, солимо, залишаємо на 15-20 хв.
Готуємо фарш:
На сковороді в невеликій кількості олії обсмажуємо – цибульку порізану кубиками і часничок 3-4 хв., додаємо фарш, обсмажуємо 5 хв., вливаємо вино і тушкуємо під кришечкою ще 10 хв.
Баклажани:
Баклажани промиваємо під проточною водичкою, промокаємо рушничком, підсмажуємо на олії до зарум'янювання, даємо стекти олії, виклавши їх в один шар на паперовий рушничок або серветку.
Білий соус:
Розтоплюємо в каструльці вершкове масло, безперервно помішуючи, щоб не утворилися грудочки, додаємо борошно. Вливаємо молочко, помішуючи заварюємо соус, додаємо мускатний горіх і вимикаємо. Збиваємо яйця і також помішуючи, вливаємо їх в соус.
У ємність для випікання кладемо:
Шар баклажанів, посипаємо їх тертим твердим сиром.
Шар фаршу.
Повторюємо обидва шари.
Ріжимо кружечками помідори і викладаємо на другий шар фаршу.
Заливаємо соусом, засипаємо тертим сиром, поміщаємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 40 хвилин.
Можна їсти літні страви і в гарячому і в холодному вигляді.
Рататуй – всі літні овочі в одній страві
Інгредієнти:
Баклажан - 1 шт.
Цукіні або кабачки (не крупні) - 2 шт.
Перчик болгарський - 2 шт.
Помідори - 3 шт.
Цибулька ріпчаста - 2 шт.
Часничок - 2 зубчики.
Оливкова або пісна олія для смаження.
Кріп і петрушка.
Сіль, перець.
Приготування:
Баклажан, перчик і кабачки порізати великими кубиками.
Шкірку помідора надрізати навхрест і опустити помідори в киплячу воду на 30 секунд. Зняти шкірку і крупно нарізати м'якоть.
Цибульку очистити, нарізати кубиками. Зубчики часничку дрібно порізати, зелень також.
У сковороді розігріваємо олію, обсмажуємо цибулю і 1 зубчик часничку – 3 хвилини.
Кладемо баклажани і обсмажуємо їх 3 хвилини. Додаємо болгарський перчик і тушкуємо ще 3 хвилини. Викладаємо кабачки і готуємо – 3 хвилини.
Додаємо помідори, перемішуємо, солимо, перчимо, можна додати італійські трави.
Накриваємо кришечкою, тушкуємо 15-20 хв. Додаємо порубаний часничок і зелень.
Кабачки, запечені з сиром – ніжний, неповторний смак
Інгредієнти:
Кабачки - 3 шт.
Сир - 300 гр.
Зелень кропу і петрушки або інша улюблена зелень.
Яйце - 1 шт.
Часничок (за бажанням) - 1 зубчик.
Приготування:
Кабачки порізати товщиною 5-6 см., вирізати серединку, залишаючи денце.
У сир додати яйце, дрібно нарізану зелень, посолити, начинити кабачки.
У ємності для запікання (можна використовувати глибоку сковороду), застелити дно пергаментним папером. Поставити начинені кабачки (денцем вниз). Запікати в духовці, розігрітій до 180 градусів, 20-25 хв. (поки на сирі не утвориться рум'яна кірочка).
Перець, фарширований рисом та овочами
Це прекрасна страва для обіду або вечері.
Потрібно:
6 солодких перчин,
2-3 морквини,
2-3 цибулини,
2 помідори,
1 баклажан - за смаком,
4 зубчики часнику,
1 склянка рису,
500 мл овочевого або курячого бульйону,
олія, томатна паста, сіль, спеції - за смаком.
Приготування:
Перець потрібно очистити від насіння і видалити плодоніжки. Овочі дрібно нарізати і тушкувати на розігрітій олії до готовності, додавши сіль і спеції за смаком. Відварити рис до напівготовності та змішати з овочевим фаршем – начинка готова. Нафарширувати перці, потім викласти їх у каструлю, на дно додати олію, а зверху залити бульйоном. Тушкувати на середньому вогні 15 хвилин, потім додати дрібно нарізану свіжу зелень, томатну пасту, спеції і дрібно нарізаний часник. Зменшити вогонь і тушкувати ще 25-30 хвилин. Подавати до столу зі свіжою зеленню, сметаною й часником.
Підготувала Світлана КОЛОСОК.
Залишити коментар