У серпні триває “сезон” кукурудзи. Наївшись нею у відвареному вигляді із сіллю та маслом, можна приготувати з цим ніжним продуктом нові страви – легкі салати, соуси і навіть суп.
Отож, шановні читачі, пропонуємо вам кілька незвичайних рецептів салатів та гарнірів із кукурудзи, які можна спробувати приготувати у найближчі вихідні.
Соус-реліш із запеченою кукурудзою
Цей класичний американський соус досить універсальний, він підійде до будь-якої страви.
Для приготування знадобиться:
- зерна 4 свіжих качанів кукурудзи
- 2 цибулини, порізані кубиками
- 1 червоний перець, очищений від зерен і порізаний кубиками
- 1 зелений перець, очищений від зерен і порізаний кубиками
- 2 зубчики часнику, пропущених через прес
- 1 довгий стручок перцю чилі, без кісточок, дрібно порізаний
- 1/4 склянки оливкової олії
- 2 склянки яблучного оцту
- 1 склянка білого винного оцту
- 1,5 склянки цукру
- 2 чайні ложки зерен гірчиці
- 1 чайна ложка куркуми
- 2 столові ложки кукурудзяного борошна
- 1/4 склянки води.
Час приготування: 1 год. Кількість порцій: 8.
Як готувати:
1. Розігріти духовку до 180°С. Змішати всі овочі, кукурудзу, часник, чилі та масло у формі для запікання. Запікати 30 хвилин, поки суміш не набуде золотавого відтінку. Вийняти з духовки та остудити.
2. У великому сотейнику змішати обидва оцти, цукор, гірчицю і куркуму. Довести до кипіння на середньому вогні, помішуючи, щоб цукор розчинився.
3. Зменшити вогонь. Висипати в сотейник овочі і тушкувати 20-25 хвилин, періодично помішуючи. У маленькій мисці змішати кукурудзяне борошно і воду, ввести в сотейник і готувати ще 4-5 хвилин, поки соус реліш не загусне.
4. Подавати охолодженим реліш із сирами, холодним м'ясом та маринованими цибулинками.
Кукурудзяні качани на грилі з ароматним маслом
Для приготування знадобиться:
- 6 свіжих качанів кукурудзи
- 120 г м'якого вершкового масла
- 2 столові ложки подрібненої свіжої м'яти
- 2 чайні ложки пластівців чилі
- морська сіль
- мелений чорний перець
- часточки лайма для подачі
Час приготування: 30 хв. Кількість порцій: 6.
Як готувати:
1. Розігріти гриль.
2. Видалити листя і рильця з качанів, промити і промокнути кукурудзу. Загорнути у фольгу і помістити на гриль на 20 хвилин, доки зерна не стануть м'якими. Вийняти із фольги та повернути на гриль ще на 5-10 хвилин, щоб злегка обсмажити, час від часу перевертаючи, щоб кукурудза не згоріла.
3.Поки кукурудза готується, змішати масло, м'яту, сіль та перець.
4. Викласти качани на тарілку, змастити ароматним маслом і подавати до столу.
Салат із кукурудзи з авокадо та огірком
Для приготування нам знадобиться:
- 2 качани кукурудзи
- 2 великих огірки, порізаних шматочками
- 2 щільних стиглих авокадо, порізаних кубиками
- 1/2 склянки листя петрушки
- 1,5 столові ложки лимонного фрешу
- 1/4 склянки оливкової олії extra-virgin
- сіль, перець
Час приготування: 30 хв. Кількість порцій: 2.
Як готувати:
1. Відварити кукурудзу у киплячій воді протягом 5-8 хвилин, злити воду, дати охолонути і зрізати з качанів зерна.
2. Змішати кукурудзу, крупно порізані огірки та авокадо, петрушку у великій посуді для подачі.
3. Збити оливкову олію з лимонним соком, посолити, приправити перцем, заправити і перемішати салат.
4. Якщо додати чилі, томати, кінзу – вийде салат у стилі текс-мекс. А, значить, до нього підійдуть кукурудзяні або пшеничні коржики тако (вони знайдуться у великому супермаркеті) і текіла.
Салат із кукурудзи, запеченої на грилі, із фетою та м'ятою
Для приготування знадобиться:
- 6 качанів кукурудзи
- оливкова олія для змащування
- 1 чайна ложка сухого чилі
- 1 чайна ложка гірчиці діжонської
- 100 мл оливкової олії extra-virgin
- 2 л білого винного оцту
- листки пучка м'яти
- 150 г покришеного сиру фета
- 4 паростки зеленої цибулі, тонко нарізані
Час приготування: 30 хв. Кількість порцій: 6.
Як готувати:
1. Сильно розігрійте гриль. Змастіть качани оливковою олією, посипте сіллю. Готуйте на грилі, періодично повертаючи, протягом 10 хвилин, до повної м'якості і легкої підгорілості. Трохи остудіть.
2. З гарячих, але вже трохи остуджених качанів, гострим ножем зріжте зерна. Помістіть у посуд для подачі.
Перед додаванням сиру кукурудзі краще охолонути, щоб вона не була гарячою. Спробуйте ще приготувати цей салат із горішками та сиром із блакитною пліснявою, у цьому випадку м'ята не потрібна.
3. Змішайте чилі, гірчицю, масло, оцет у невеликій баночці, накрийте і добре перемішайте, збовтуючи.
4. Поріжте половину листя м'яти. Полийте заправкою кукурудзу, додайте фету, зелену цибуля і всю м'яту. Злегка перемішайте і подавайте.
Кукурудзяний суп із куркою
Для приготування нам знадобиться:
- 4 свіжих качани кукурудзи
- 2 столові ложки арахісового масла
- 1 маленька біла цибулина, дрібно порізана
- 1 зубчик часнику, дрібно порізаний
- 5-сантиметровий шматочок імбиру, порізаний соломкою
- 1 чайна ложка морської солі
- 125 мл китайського рисового вина або сухого шері
- 7 склянок курячого бульйону
- 200 г курячого філе, порізаного на скибочки, товщиною 1 см
- 1,5 столові ложки соєвого соусу
- 2 яйця, злегка збитих
- дрібно порізана зелена цибуля для подачі.
Час приготування: 45 хв. Кількість порцій: 4.
Як готувати:
1. Зрізати зерна з качанів кукурудзи.
2. На середньому вогні розігріти олію у великій каструлі із товстим дном. Засипати цибулю, часник, імбир та сіль і смажити 1 хвилину. Додати вино або шері і дати випаровуватися ще хвилину, доки рідини не стане вдвічі менше. Додати кукурудзу й бульйон і довести до кипіння на великому вогні. Зменшити вогонь і залишити варитися на 25 хвилин, знімаючи піну з поверхні.
Перед тим, як додавати яйце, переконайтеся, що суп трохи охолов (температура бульйону повинна бути близько 80°С), і весь час помішуйте яйця виделкою. Замість курки можна взяти шматочок філе яловичини.
4. Додати куряче філе, соєвий соус і дати варитися ще хвилину, поки м'ясо не побіліє. Тонкою цівкою влити в каструлю яйця, помішуючи суп виделкою. Зняти з вогню. Розлити по тарілках і подавати, посипавши зеленою цибулею.
Підготувала Орися ФІЛІПЧУК.
Залишити коментар