Страви з квашеної капусти: смачно, швидко і корисно
Солона, або квашена капуста – найпопулярніше соління в нашій країні, з нею змагаються хіба що огірки та помідори.
Але от у плані своєї кулінарної універсальності вони з капустою навряд чи можуть конкурувати, адже з неї можна зробити немало других страв, а не лише їсти її як закуску.
Квашена капуста відома не тільки як наша національна страва, але й як лідер серед овочів і заготовок за вмістом вітаміну С. Добутий в результаті молочнокислого бродіння капусти продукт можна їсти і як закуску, і подавати на гарнір, і робити з нього салати і безліч смачних других страв.
Серед численних достоїнств квашеної капусти, крім її чудового смаку, є той факт, що вона нормалізує мікрофлору кишечника, сприяє правильному травленню і, тим самим, покращує діяльність шлунково-кишкового тракту в цілому, від якої багато в чому залежать наші здоров’я, краса і добре самопочуття.
Однак слід уточнити: не можна їсти кислу капусту хворим на виразку шлунка і 12-палої кишки, жовчнокам’яної хвороби, при нирковій недостатності.
У квашеній капусті містяться вітаміни А, В1, В2, В3, В6, С, К, Р, U (останній вітамін дуже рідкісний, він перешкоджає появі виразок в шлунку і 12-палій кишці).
Важливо, що речовина аскорбиген (похідне від вітаміну С) не тільки не руйнується при тривалому зберіганні, але ще й перетворюється на вітамін С при тепловій обробці.
Також в кислій капусті міститься йод, залізо, калій, кальцій, фосфор, цинк та багато інших поживних речовин. Це – мінерали, амінокислоти, пробіотики, клітковина тощо.
При регулярному споживанні кисла капуста перешкоджає розвитку гастриту і виразкової хвороби, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, дозволяє схуднути (при низькокалорійній дієті), має загальнозміцнювальну, антиканцерогенну та імунопрофілактичні дію, запобігає хворобам серця.
А ще – підсилює стійкість до стресів, надає омолоджуючий ефект, тонізує організм, знижує рівень холестерину в крові.
Загалом, заготовляти капусту на зиму обов’язково варто, і, крім корисної закуски, у вас під рукою завжди буде хороша основа для багатьох других страв.
Звідти ця страва перейшла в корейську кухню, де трансформувалася в «кимчи» (дуже гостру квашену капусту). Популярною вона є і в Україні.
Тож пропонуємо вашій увазі декілька найпопулярніших рецептів, які стануть в нагоді господиням.
КАРТОПЛЯ-СЕЛЯНКА
З М’ЯСОМ І КВАШЕНОЮ КАПУСТОЮ
Знадобиться: квашена капуста, картопля дрібна, реберця або ошийок свинини, лавровий лист, перець-горошок.
Обсмажити по черзі на одній глибокій сковороді з товстим дном і стінками м’ясо, картоплю, капусту, потім скласти в неї все відразу, покласти лавровий листок і перець, влити окріп – він повинен покрити інгредієнти на 2 см, включити слабкий вогонь.
Готувати страву не менше години, можна і більше.
КОТЛЕТИ З КВАШЕНОЇ КАПУСТИ
Знадобиться: 500 г картоплі, 400 г квашеної капусти, 100 г подрібнених сухарів, 2-3 цибулини, 1 яйце, 2 ст. л. рослинного масла, перець, сіль.
В «мундирі» відварити картоплю, відразу очистити і перекрутити ще гарячою в м’ясорубці.
Перемішати пюре з капустою, дрібно нарізаною обсмаженою цибулею, вбити яйце, поперчити і посолити, перемішати фарш.
Мокрими руками формувати з фаршу котлети, панірувати їх в сухярях і смажити до зарум’янювання на сковороді з маслом з двох сторін.
Звичайно, в других стравах капусту можна поєднувати з будь-якими видами птиці, м’яса, з рибою й різними овочами, з субпродуктами (печінкою, серцем, нирками і т. д.).
l
Від себе особисто додам: наприклад, я найбільш полюбляю традиційний салат з квашеної капусти, який добре відомий нам всім. Правда, особливо він мені смакує із додаванням до нього ще морської капусти, адже тоді смак виходить ще пікантнішим.
А от любов до самого квашеного продукту зародилася ще в ранньому дитинстві, коли бабуся часто годувала мене смачним-пресмачним борщем, який готувався звичним для усіх на той час способом – в печі, і, обов’язково, в чавунному казанку.
Підготувала
Інна ОМЕЛЬЧЕНКО.
Солона, або квашена капуста – найпопулярніше соління в нашій країні, з нею змагаються хіба що огірки та помідори.
Але от у плані своєї кулінарної універсальності вони з капустою навряд чи можуть конкурувати, адже з неї можна зробити немало других страв, а не лише їсти її як закуску.
Квашена капуста відома не тільки як наша національна страва, але й як лідер серед овочів і заготовок за вмістом вітаміну С. Добутий в результаті молочнокислого бродіння капусти продукт можна їсти і як закуску, і подавати на гарнір, і робити з нього салати і безліч смачних других страв.
Серед численних достоїнств квашеної капусти, крім її чудового смаку, є той факт, що вона нормалізує мікрофлору кишечника, сприяє правильному травленню і, тим самим, покращує діяльність шлунково-кишкового тракту в цілому, від якої багато в чому залежать наші здоров’я, краса і добре самопочуття.
Однак слід уточнити: не можна їсти кислу капусту хворим на виразку шлунка і 12-палої кишки, жовчнокам’яної хвороби, при нирковій недостатності.
У квашеній капусті містяться вітаміни А, В1, В2, В3, В6, С, К, Р, U (останній вітамін дуже рідкісний, він перешкоджає появі виразок в шлунку і 12-палій кишці).
Важливо, що речовина аскорбиген (похідне від вітаміну С) не тільки не руйнується при тривалому зберіганні, але ще й перетворюється на вітамін С при тепловій обробці.
Також в кислій капусті міститься йод, залізо, калій, кальцій, фосфор, цинк та багато інших поживних речовин. Це – мінерали, амінокислоти, пробіотики, клітковина тощо.
При регулярному споживанні кисла капуста перешкоджає розвитку гастриту і виразкової хвороби, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, дозволяє схуднути (при низькокалорійній дієті), має загальнозміцнювальну, антиканцерогенну та імунопрофілактичні дію, запобігає хворобам серця.
А ще – підсилює стійкість до стресів, надає омолоджуючий ефект, тонізує організм, знижує рівень холестерину в крові.
Загалом, заготовляти капусту на зиму обов’язково варто, і, крім корисної закуски, у вас під рукою завжди буде хороша основа для багатьох других страв.
Звідти ця страва перейшла в корейську кухню, де трансформувалася в «кимчи» (дуже гостру квашену капусту). Популярною вона є і в Україні.
Тож пропонуємо вашій увазі декілька найпопулярніших рецептів, які стануть в нагоді господиням.
КАРТОПЛЯ-СЕЛЯНКА З М’ЯСОМ І КВАШЕНОЮ КАПУСТОЮ
Знадобиться: квашена капуста, картопля дрібна, реберця або ошийок свинини, лавровий лист, перець-горошок.
Обсмажити по черзі на одній глибокій сковороді з товстим дном і стінками м’ясо, картоплю, капусту, потім скласти в неї все відразу, покласти лавровий листок і перець, влити окріп – він повинен покрити інгредієнти на 2 см, включити слабкий вогонь.
Готувати страву не менше години, можна і більше.
КОТЛЕТИ З КВАШЕНОЇ КАПУСТИ
Знадобиться: 500 г картоплі, 400 г квашеної капусти, 100 г подрібнених сухарів, 2-3 цибулини, 1 яйце, 2 ст. л. рослинного масла, перець, сіль.
В «мундирі» відварити картоплю, відразу очистити і перекрутити ще гарячою в м’ясорубці.
Перемішати пюре з капустою, дрібно нарізаною обсмаженою цибулею, вбити яйце, поперчити і посолити, перемішати фарш.
Мокрими руками формувати з фаршу котлети, панірувати їх в сухярях і смажити до зарум’янювання на сковороді з маслом з двох сторін.
Звичайно, в других стравах капусту можна поєднувати з будь-якими видами птиці, м’яса, з рибою й різними овочами, з субпродуктами (печінкою, серцем, нирками і т. д.).
ххх
Від себе особисто додам: наприклад, я найбільш полюбляю традиційний салат з квашеної капусти, який добре відомий нам всім. Правда, особливо він мені смакує із додаванням до нього ще морської капусти, адже тоді смак виходить ще пікантнішим.
А от любов до самого квашеного продукту зародилася ще в ранньому дитинстві, коли бабуся часто годувала мене смачним-пресмачним борщем, який готувався звичним для усіх на той час способом – в печі, і, обов’язково, в чавунному казанку.
Підготувала Інна ОМЕЛЬЧЕНКО.
Залишити коментар