Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 19 червня 2025 року №26 (12982)

Повідомлення в номер / Страви з квашеної капусти: смачно, швидко і корисно

08.11.2018

капустаСтрави з квашеної капусти: смачно, швидко і корисно

Солона,  або квашена капуста – найпопулярніше соління в нашій країні, з нею змагаються хіба що огірки та помідори. 
Але от у плані своєї кулінарної універсальності вони з капустою навряд чи можуть конкурувати, адже з неї можна зробити немало других страв, а не лише  їсти її як закуску. 
Квашена капуста відома не тільки як наша національна страва, але й як лідер серед овочів і заготовок за вмістом вітаміну С. Добутий в результаті молочнокислого бродіння капусти продукт можна їсти і як закуску, і подавати на гарнір, і робити з нього салати і безліч смачних других страв. 
Серед численних достоїнств квашеної капусти, крім її чудового смаку, є  той факт, що вона нормалізує мікрофлору кишечника, сприяє правильному травленню і, тим самим, покращує діяльність шлунково-кишкового тракту в цілому, від якої багато в чому залежать наші здоров’я, краса і добре самопочуття. 
Однак слід уточнити: не можна їсти кислу капусту хворим на виразку шлунка і 12-палої кишки, жовчнокам’яної хвороби, при нирковій недостатності. 
У квашеній капусті містяться вітаміни А, В1, В2, В3, В6, С, К, Р, U (останній вітамін дуже рідкісний, він перешкоджає появі виразок в шлунку і 12-палій кишці). 
Важливо, що речовина аскорбиген (похідне від вітаміну С) не тільки не руйнується при тривалому зберіганні, але ще й перетворюється на вітамін С при тепловій обробці. 
Також в кислій капусті міститься йод, залізо, калій, кальцій, фосфор, цинк та багато інших поживних речовин. Це – мінерали, амінокислоти,  пробіотики, клітковина тощо.
При регулярному споживанні кисла капуста перешкоджає розвитку гастриту і виразкової хвороби, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, дозволяє схуднути (при низькокалорійній дієті), має загальнозміцнювальну, антиканцерогенну та імунопрофілактичні дію, запобігає хворобам серця. 
А ще – підсилює стійкість до стресів, надає омолоджуючий ефект, тонізує організм, знижує рівень холестерину в крові. 
Загалом, заготовляти  капусту на зиму обов’язково варто, і, крім корисної закуски,  у вас під рукою завжди буде хороша основа для багатьох  других страв. 
Звідти ця страва  перейшла в корейську кухню, де трансформувалася в «кимчи»  (дуже гостру квашену капусту). Популярною вона є і в Україні. 
Тож пропонуємо вашій увазі декілька  найпопулярніших рецептів, які стануть в нагоді господиням.
КАРТОПЛЯ-СЕЛЯНКА 
З М’ЯСОМ І КВАШЕНОЮ КАПУСТОЮ 
Знадобиться: квашена капуста, картопля дрібна, реберця або ошийок свинини, лавровий лист, перець-горошок. 
Обсмажити по черзі на одній глибокій сковороді з товстим дном і стінками м’ясо, картоплю, капусту, потім скласти в неї все відразу, покласти лавровий листок і перець, влити окріп – він повинен покрити інгредієнти на 2 см, включити слабкий вогонь. 
Готувати  страву  не менше години, можна  і більше. 
КОТЛЕТИ З КВАШЕНОЇ КАПУСТИ 
Знадобиться: 500 г картоплі, 400 г квашеної капусти, 100 г подрібнених сухарів, 2-3 цибулини, 1 яйце, 2 ст. л. рослинного масла, перець, сіль. 
В «мундирі»  відварити картоплю, відразу очистити і перекрутити ще гарячою  в м’ясорубці. 
Перемішати пюре з капустою, дрібно нарізаною обсмаженою цибулею, вбити яйце, поперчити і посолити, перемішати фарш. 
Мокрими руками формувати з фаршу котлети, панірувати їх в сухярях і смажити до зарум’янювання на сковороді з маслом з двох сторін. 
Звичайно, в других стравах капусту можна поєднувати з будь-якими видами птиці, м’яса, з рибою  й різними овочами, з субпродуктами (печінкою, серцем, нирками і т. д.). 
l
Від себе особисто додам: наприклад,  я найбільш полюбляю традиційний салат з квашеної капусти, який добре відомий нам всім. Правда, особливо він мені смакує із додаванням до нього ще морської капусти, адже тоді смак виходить ще  пікантнішим.
А от любов до самого  квашеного продукту зародилася ще в ранньому дитинстві, коли бабуся часто годувала мене смачним-пресмачним борщем, який готувався звичним для усіх на той час способом – в печі, і, обов’язково, в чавунному казанку. 
Підготувала 
Інна ОМЕЛЬЧЕНКО. 
Солона,  або квашена капуста – найпопулярніше соління в нашій країні, з нею змагаються хіба що огірки та помідори. 
Але от у плані своєї кулінарної універсальності вони з капустою навряд чи можуть конкурувати, адже з неї можна зробити немало других страв, а не лише  їсти її як закуску. 
Квашена капуста відома не тільки як наша національна страва, але й як лідер серед овочів і заготовок за вмістом вітаміну С. Добутий в результаті молочнокислого бродіння капусти продукт можна їсти і як закуску, і подавати на гарнір, і робити з нього салати і безліч смачних других страв. 
Серед численних достоїнств квашеної капусти, крім її чудового смаку, є  той факт, що вона нормалізує мікрофлору кишечника, сприяє правильному травленню і, тим самим, покращує діяльність шлунково-кишкового тракту в цілому, від якої багато в чому залежать наші здоров’я, краса і добре самопочуття. 
Однак слід уточнити: не можна їсти кислу капусту хворим на виразку шлунка і 12-палої кишки, жовчнокам’яної хвороби, при нирковій недостатності. 
У квашеній капусті містяться вітаміни А, В1, В2, В3, В6, С, К, Р, U (останній вітамін дуже рідкісний, він перешкоджає появі виразок в шлунку і 12-палій кишці). 
Важливо, що речовина аскорбиген (похідне від вітаміну С) не тільки не руйнується при тривалому зберіганні, але ще й перетворюється на вітамін С при тепловій обробці. 
Також в кислій капусті міститься йод, залізо, калій, кальцій, фосфор, цинк та багато інших поживних речовин. Це – мінерали, амінокислоти,  пробіотики, клітковина тощо.
При регулярному споживанні кисла капуста перешкоджає розвитку гастриту і виразкової хвороби, покращує роботу шлунково-кишкового тракту, дозволяє схуднути (при низькокалорійній дієті), має загальнозміцнювальну, антиканцерогенну та імунопрофілактичні дію, запобігає хворобам серця. 
А ще – підсилює стійкість до стресів, надає омолоджуючий ефект, тонізує організм, знижує рівень холестерину в крові. 
Загалом, заготовляти  капусту на зиму обов’язково варто, і, крім корисної закуски,  у вас під рукою завжди буде хороша основа для багатьох  других страв. 
Звідти ця страва  перейшла в корейську кухню, де трансформувалася в «кимчи»  (дуже гостру квашену капусту). Популярною вона є і в Україні. 
Тож пропонуємо вашій увазі декілька  найпопулярніших рецептів, які стануть в нагоді господиням.

КАРТОПЛЯ-СЕЛЯНКА  З М’ЯСОМ І КВАШЕНОЮ КАПУСТОЮ 
Знадобиться: квашена капуста, картопля дрібна, реберця або ошийок свинини, лавровий лист, перець-горошок. 
Обсмажити по черзі на одній глибокій сковороді з товстим дном і стінками м’ясо, картоплю, капусту, потім скласти в неї все відразу, покласти лавровий листок і перець, влити окріп – він повинен покрити інгредієнти на 2 см, включити слабкий вогонь. 
Готувати  страву  не менше години, можна  і більше. 
КОТЛЕТИ З КВАШЕНОЇ КАПУСТИ 
Знадобиться: 500 г картоплі, 400 г квашеної капусти, 100 г подрібнених сухарів, 2-3 цибулини, 1 яйце, 2 ст. л. рослинного масла, перець, сіль. 
В «мундирі»  відварити картоплю, відразу очистити і перекрутити ще гарячою  в м’ясорубці. 
Перемішати пюре з капустою, дрібно нарізаною обсмаженою цибулею, вбити яйце, поперчити і посолити, перемішати фарш. 
Мокрими руками формувати з фаршу котлети, панірувати їх в сухярях і смажити до зарум’янювання на сковороді з маслом з двох сторін. 
Звичайно, в других стравах капусту можна поєднувати з будь-якими видами птиці, м’яса, з рибою  й різними овочами, з субпродуктами (печінкою, серцем, нирками і т. д.). 
ххх
Від себе особисто додам: наприклад,  я найбільш полюбляю традиційний салат з квашеної капусти, який добре відомий нам всім. Правда, особливо він мені смакує із додаванням до нього ще морської капусти, адже тоді смак виходить ще  пікантнішим.
А от любов до самого  квашеного продукту зародилася ще в ранньому дитинстві, коли бабуся часто годувала мене смачним-пресмачним борщем, який готувався звичним для усіх на той час способом – в печі, і, обов’язково, в чавунному казанку. 
Підготувала  Інна ОМЕЛЬЧЕНКО. 

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025