Щоб постувалося легко й смачно
28 листопада (15 листопада за старим стилем) розпочинається Різдвяний піст, який ще називають "Пилипів", бо він починається на наступний день після святкування пам'яті святого апостола Пилипа.
Мета посту – приготувати віруючих до зустрічі одного з головних свят Церкви – Різдва Господа нашого Ісуса Христа. Різдвяний піст триває сорок днів.
Головна ідея посту полягає у поєднанні фізичного посту з духовним.
Після закінчення його православні святкують Різдво Христове. Звідси і назва – Різдвяний піст.
Під час цього посту забороняється вживати м'ясні, молочні страви, а також яйця. Дозволено споживати в середу і п'ятницю рослинну їжу без олії, а у вівторок, четвер – рослинну їжу з олією.
В суботу, неділю до 2 січня, а також на великі свята дозволяється вживати рибу. Допускається полегшення посту.
Піст полегшується для тих, хто хворіє або працює на важких роботах, вагітних, годує грудних дітей. Під час посту заборонено звершувати лише вінчання.
Щодо інших треб, наприклад, хрещення, – то вони проводяться незалежно від того, є піст чи його немає.
1 січня – Новий Рік. Звільнення від посту.
6 січня – Строгий піст.
З приводу цього ми підготували декілька рецептів пісних страв, які знадобляться тим, хто планує постувати. До того ж, слід зауважити, що такі страви – не менш смачні, ніж звичайні, приготовлені на щодень.
Неймовірний рецепт часникової картоплі по-італійськи
Якщо ви думаєте, що в Італії їдять тільки пасту і піцу, то глибоко помиляєтеся. Італійці обожнюють смажену картоплю, особливо приготовану таким способом.
Інгредієнти:
3-4 середні картоплини,
1 пучок петрушки,
2 середніх зубчики часнику,
оливкова олія,
сіль, мелений перець.
Спосіб приготування:
1. Картоплю відварити в мундирі в підсоленій воді до готовності, хвилин 25-30. Готову картоплю трохи остудити, зняти шкірку. Розім'яти виделкою в окремій мисочці.
2. Можна використовувати велику сковороду (26 см) і приготувати відразу всю картоплю, але можна і розділити на 2 порції. Отже, на вибраній вами сковороді нагріти оливкову олію і обсмажити подрібнений часник до золотистого кольору. Він дасть неймовірний аромат. Часник дістати з олії.
3. На сковороду викласти картоплю, додати подрібнену петрушку, посолити і поперчити. Виделкою ще трохи прим'яти картоплю, формуючи один плоский млинець.
4. Обсмажувати на сильному вогні хвилин 5 до золотистого кольору. Тепер треба його перевернути. Можна зробити це за допомогою обробної дошки: перевернути на неї млинець і акуратно перенести назад в сковороду. Можна додати ще трохи олії.
5. Готову картоплю потрібно подавати відразу, поки скоринка не розм'якшилася і приємно похрускує. Подавати до столу слід зі сметанним або іншим соусом.
Медово-грушевий пісний пиріг
Ароматний медово-грушевий пиріг підходить не лише в піст. Цей рецепт випічки ми радимо запам'ятати і готувати якомога частіше.
Знадобиться:
1 склянка цукру,
1 склянка води,
2 ст. ложки меду,
1 ч. ложка соди,
1 чайна ложка лимонної кислоти,
1/4 склянки подрібнених горіхів,
0,5 склянки олії,
1,5-2 склянки борошна,
щіпка кориці або коріандру,
приблизно 3-4 груші.
Як приготувати:
Змішати цукор з водою і додати трохи олії, підігріти рідину і додати мед.
Розмішати, щоб цукор і мед розчинилися. Додати соду, лимонну кислоту, корицю, горіхи, подрібнені до стану борошна, і борошно.
Борошна потрібно стільки, щоб тісто нагадувало густу сметану. Груші почисти, нарізати кубиками і додати у тісто. Вилити тісто у форму.
Випікати треба 30-35 хвилин при 200 градусах.
Хек (Мерлуза)
по-галісійськи
Інгредієнти:
2 порції
500 г хека,
6-8 картоплин,
1 цибулина,
2 зубчики часнику,
1 ч. л. паприки,
1 лавровий лист,
пара гілочок петрушки,
оливкова олія,
сіль,
чорний перець.
Зніміть з хека філе – ця риба не кістлява, тому зробити це буде неважко; втім, можна зробити готування ще простішим, нарізавши тушку поперечними стейками – по одному на порцію.
Приправте рибу сіллю, при бажанні збризніть лимонним соком, і відкладіть в сторону. Розігрійте на сковороді або в жароміцній формі пару ложок оливкової олії і обсмажте до золотистого кольору подрібнені цибулину і зубчик часнику.
Наріжте картоплю "шайбами" товщиною 1,5-2 сантиметрів і додайте їх на сковороду, давши трохи обсмажитись з обох сторін. Залийте водою настільки, щоб вона покривала картоплю, додайте лавровий лист, посоліть і варіть на невеликому вогні протягом 15-20 хвилин, до розм'якшення картоплі.
Злийте воду (або перекладіть овочі в іншу форму), приправте картоплю чорним перцем, зверху розмістіть хека і поставте в духовку, розігріту до 180 градусів, на 12-15 хвилин.
Тим часом візьміть сковорідку, додайте пару ложок оливкової олії і тонко нарізаний зубчик часнику і грійте на найменшому вогні, щоб часник не смажився, а томився, повільно віддаючи олії свої аромати.
Коли риба буде готова, зніміть сковорідку з вогню, додайте паприку і розмішайте.
Розкладіть по тарілках картоплю, зверху – рибу і полийте гарячою олією з паприкою. Прикрасьте дрібно нарізаною петрушкою і подавайте до столу.
Смачного!
Підготувала
Орися ФІЛІПЧУК.
28 листопада (15 листопада за старим стилем) розпочинається Різдвяний піст, який ще називають "Пилипів", бо він починається на наступний день після святкування пам'яті святого апостола Пилипа.
Мета посту – приготувати віруючих до зустрічі одного з головних свят Церкви – Різдва Господа нашого Ісуса Христа. Різдвяний піст триває сорок днів.
Головна ідея посту полягає у поєднанні фізичного посту з духовним.
Після закінчення його православні святкують Різдво Христове. Звідси і назва – Різдвяний піст.
Під час цього посту забороняється вживати м'ясні, молочні страви, а також яйця. Дозволено споживати в середу і п'ятницю рослинну їжу без олії, а у вівторок, четвер – рослинну їжу з олією.
В суботу, неділю до 2 січня, а також на великі свята дозволяється вживати рибу. Допускається полегшення посту.
Піст полегшується для тих, хто хворіє або працює на важких роботах, вагітних, годує грудних дітей. Під час посту заборонено звершувати лише вінчання.
Щодо інших треб, наприклад, хрещення, – то вони проводяться незалежно від того, є піст чи його немає.
1 січня – Новий Рік. Звільнення від посту.
6 січня – Строгий піст.
З приводу цього ми підготували декілька рецептів пісних страв, які знадобляться тим, хто планує постувати. До того ж, слід зауважити, що такі страви – не менш смачні, ніж звичайні, приготовлені на щодень.
Неймовірний рецепт часникової картоплі по-італійськи
Якщо ви думаєте, що в Італії їдять тільки пасту і піцу, то глибоко помиляєтеся. Італійці обожнюють смажену картоплю, особливо приготовану таким способом.
Інгредієнти:
3-4 середні картоплини,
1 пучок петрушки,
2 середніх зубчики часнику,
оливкова олія,
сіль, мелений перець.
Спосіб приготування:
1. Картоплю відварити в мундирі в підсоленій воді до готовності, хвилин 25-30. Готову картоплю трохи остудити, зняти шкірку. Розім'яти виделкою в окремій мисочці.
2. Можна використовувати велику сковороду (26 см) і приготувати відразу всю картоплю, але можна і розділити на 2 порції. Отже, на вибраній вами сковороді нагріти оливкову олію і обсмажити подрібнений часник до золотистого кольору. Він дасть неймовірний аромат. Часник дістати з олії.
3. На сковороду викласти картоплю, додати подрібнену петрушку, посолити і поперчити. Виделкою ще трохи прим'яти картоплю, формуючи один плоский млинець.
4. Обсмажувати на сильному вогні хвилин 5 до золотистого кольору. Тепер треба його перевернути. Можна зробити це за допомогою обробної дошки: перевернути на неї млинець і акуратно перенести назад в сковороду. Можна додати ще трохи олії.
5. Готову картоплю потрібно подавати відразу, поки скоринка не розм'якшилася і приємно похрускує. Подавати до столу слід зі сметанним або іншим соусом.
Медово-грушевий пісний пиріг
Ароматний медово-грушевий пиріг підходить не лише в піст. Цей рецепт випічки ми радимо запам'ятати і готувати якомога частіше.
Знадобиться:
1 склянка цукру,
1 склянка води,
2 ст. ложки меду,
1 ч. ложка соди,
1 чайна ложка лимонної кислоти,
1/4 склянки подрібнених горіхів,
0,5 склянки олії,
1,5-2 склянки борошна,
щіпка кориці або коріандру,
приблизно 3-4 груші.
Як приготувати:
Змішати цукор з водою і додати трохи олії, підігріти рідину і додати мед.
Розмішати, щоб цукор і мед розчинилися. Додати соду, лимонну кислоту, корицю, горіхи, подрібнені до стану борошна, і борошно.
Борошна потрібно стільки, щоб тісто нагадувало густу сметану. Груші почисти, нарізати кубиками і додати у тісто. Вилити тісто у форму.
Випікати треба 30-35 хвилин при 200 градусах.
Хек (Мерлуза) по-галісійськи
Інгредієнти:
2 порції
500 г хека,
6-8 картоплин,
1 цибулина,
2 зубчики часнику,
1 ч. л. паприки,
1 лавровий лист,
пара гілочок петрушки,
оливкова олія,
сіль,
чорний перець.
Зніміть з хека філе – ця риба не кістлява, тому зробити це буде неважко; втім, можна зробити готування ще простішим, нарізавши тушку поперечними стейками – по одному на порцію.
Приправте рибу сіллю, при бажанні збризніть лимонним соком, і відкладіть в сторону. Розігрійте на сковороді або в жароміцній формі пару ложок оливкової олії і обсмажте до золотистого кольору подрібнені цибулину і зубчик часнику.
Наріжте картоплю "шайбами" товщиною 1,5-2 сантиметрів і додайте їх на сковороду, давши трохи обсмажитись з обох сторін. Залийте водою настільки, щоб вона покривала картоплю, додайте лавровий лист, посоліть і варіть на невеликому вогні протягом 15-20 хвилин, до розм'якшення картоплі.
Злийте воду (або перекладіть овочі в іншу форму), приправте картоплю чорним перцем, зверху розмістіть хека і поставте в духовку, розігріту до 180 градусів, на 12-15 хвилин.
Тим часом візьміть сковорідку, додайте пару ложок оливкової олії і тонко нарізаний зубчик часнику і грійте на найменшому вогні, щоб часник не смажився, а томився, повільно віддаючи олії свої аромати.
Коли риба буде готова, зніміть сковорідку з вогню, додайте паприку і розмішайте.
Розкладіть по тарілках картоплю, зверху – рибу і полийте гарячою олією з паприкою. Прикрасьте дрібно нарізаною петрушкою і подавайте до столу.
Смачного!
Підготувала Орися ФІЛІПЧУК.
Залишити коментар