П’ять “теплих” рецептів для зимових вечорів
У сніжні дні так хочеться чогось теплого, затишного та смачного. Тож ділимося з Вами рецептами страв, що ідеально пасуватимуть для холодних зимових вечорів.
Гарбузовий крем-суп
На гаряче приготуємо гарбузовий крем-суп. Для супу знадобляться: невеличкий гарбуз, морква (візьміть її стільки, скільки ж гарбуза); цибуля; 2-3 картоплини; рослинна або оливкова олія; сіль; дрібка мускатного горіха; дрібка кориці; дрібка паприки; дрібка орегано; півсклянки вершків.
Гарбуз і моркву почистіть та наріжте, як вам зручно (потім їх все одно треба буде збити блендером). Дрібно покришіть цибулю. На розігріту пательню налийте оливкову або рослинну олію і обсмажте у ній до золотавого кольору гарбуз, моркву та цибулю. Тим часом поставте варитися дві-три картоплини.
Коли картопля закипить, додайте обсмажені овочі і варіть близько 25 хвилин – до готовності. Отриманий суп збийте у блендері і додайте усі спеції зі списку. Потім долийте до супу вершки і ще раз збийте. Прикрасити страву можна зеленню, гарбузовим насінням, кунжутом чи горіхами. Чудово із цим супом смакуватиме бринза.
Сирна піца
Простий, ситний та дуже смачний варіант для затишної вечері. Вам потрібно 8 г сухих дріжджів, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, 1 склянка теплої води, 1 ст. л. рослинної олії, 3 склянки борошна, 300 г моцарели, 700 г домашнього сиру, 200 мл сметани, сухий базилік, часник, кріп, сіль, перець, свіжа зелень, в’ялений або консервований перець.
Дріжджі та цукор залийте теплою водою та поставте у тепле місце на 5 хвилин. Потім додайте сіль, борошно, замісіть тісто та поставте його у тепле місце без протягів на півгодини.
Тим часом домашній сир змішайте зі сметаною, спеціями та сіллю, додайте подрібнений в’ялений перець. Тісто та начинку розділіть на дві піци.
Деко присипте борошном, тісто розкачайте (за потреби також обваляйте його у борошні). На тісто викладіть сирну начинку, зверху посипте потертою моцарелою, зеленню та шматочками в’яленого перцю. Краї тіста можна підвернути, щоб начинка не витекла. Випікайте 25 хвилин у духовій печі, розігрітій до 200оС.
Морквяно-яблучний кекс
Насичений, вологий, шоколадний і дуже смачний десерт. Для його приготування необхідні такі інгредієнти: 200 г вершкового масла, 250 г цукру, 3 яйця, 100 г вершків або молока, 300 г борошна, 10 г розпушувача, 80 г какао, плитка молочного шоколаду, 2 морквини, 2 яблука.
Моркву та яблука почистіть, подрібніть на грубу тертку. Духову піч розігрійте до 190оС. Масло збийте з цукром, додайте яйця та молоко. Всипте у масу спершу яблука й моркву, а потім борошно, розпушувач та какао. Ретельно усе вимішайте. Форму змастіть вершковим маслом, вилийте у неї тісто й поставте у духовку. Пекти слід близько години, втім перед тим, як виймати кекс, проткніть його сірником: якщо сірник сухий – кекс готовий, лишилось полити його розтопленим шоколадом і подавати до столу.
Зимові тістечка з джемом
Ідеальні для зимової пори. Для їх приготування потрібно 100 г борошна, 50 г вершкового масла, 30 г цукру (для тіста), 1 яйце, 1 яблуко, Ваш улюблений джем, 2 білка, 100 г цукрової пудри, 1 ч. л. цукру.
Масло розтопіть, змішайте з яйцем, додайте цукор та борошно, замісіть гладеньке тісто й поставте у холодильник.
Білки збийте з цукром, поступово додаючи цукрову пудру до утворення стійкого крему (збивати близько 8-10 хвилин). Яблуко наріжте маленькими кубиками. Форми для випікання змастіть маслом, з тіста зробіть тонку основу у вигляді корзинок, викладіть яблука, покрийте їх джемом.
На тістечко викладіть білкову масу (2-3 ч. л. на кожне). Випікайте у розігрітій до 180оС духовій печі 20 хвилин (білок повинен бути світло-брунатного кольору).
Яблучний пиріг
Приблизно так має виглядати яблучний пиріг, що пекла Білосніжка, тож якщо хочеться чогось казкового, Вам знадобиться 320 г борошна, 200 вершкового масла, 120 г цукру, 1/2 ч. л. солі, 3 жовтка, 2 ст. л. сметани; 1 кг яблук, 3 ст. л. цукру, 1 ст. л. борошна.
Масло поріжте кубиками, додайте у миску з борошном та пальцями перетріть на крихти. Додайте сметану, жовтки, цукор, сіль, замісіть тісто й покладіть у холодильник на 40 хвилин. Тим часом яблука почистіть й поріжте невеликими кубиками, змішайте з цукром, висипте у каструлю чи сковорідку й тушкуйте 10 хвилин. Наприкінці яблука перемішайте зі столовою ложкою борошна.
Духову піч розігрійте до 180оС, форму для випікання змастіть маслом. Тісто розділіть на дві частини (одна більша, інша менша). Більшою вистеліть форму, поколіть тісто виделкою й поставте на 8 хвилин у духову піч. Тісто, що лишилось, розкатайте й виріжте зірочки. У форму вилийте начинку, прикрасіть зірочками й випікайте 30 хвилин. Готовий пиріг посипте цукровою пудрою.
Смачної та теплої Вам зими!
Валентина ПЕКАРЧУК.
У сніжні дні так хочеться чогось теплого, затишного та смачного. Тож ділимося з Вами рецептами страв, що ідеально пасуватимуть для холодних зимових вечорів.
Гарбузовий крем-суп
На гаряче приготуємо гарбузовий крем-суп. Для супу знадобляться: невеличкий гарбуз, морква (візьміть її стільки, скільки ж гарбуза); цибуля; 2-3 картоплини; рослинна або оливкова олія; сіль; дрібка мускатного горіха; дрібка кориці; дрібка паприки; дрібка орегано; півсклянки вершків.
Гарбуз і моркву почистіть та наріжте, як вам зручно (потім їх все одно треба буде збити блендером). Дрібно покришіть цибулю. На розігріту пательню налийте оливкову або рослинну олію і обсмажте у ній до золотавого кольору гарбуз, моркву та цибулю. Тим часом поставте варитися дві-три картоплини.
Коли картопля закипить, додайте обсмажені овочі і варіть близько 25 хвилин – до готовності. Отриманий суп збийте у блендері і додайте усі спеції зі списку. Потім долийте до супу вершки і ще раз збийте. Прикрасити страву можна зеленню, гарбузовим насінням, кунжутом чи горіхами. Чудово із цим супом смакуватиме бринза.
Сирна піца
Простий, ситний та дуже смачний варіант для затишної вечері. Вам потрібно 8 г сухих дріжджів, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, 1 склянка теплої води, 1 ст. л. рослинної олії, 3 склянки борошна, 300 г моцарели, 700 г домашнього сиру, 200 мл сметани, сухий базилік, часник, кріп, сіль, перець, свіжа зелень, в’ялений або консервований перець.
Дріжджі та цукор залийте теплою водою та поставте у тепле місце на 5 хвилин. Потім додайте сіль, борошно, замісіть тісто та поставте його у тепле місце без протягів на півгодини.
Тим часом домашній сир змішайте зі сметаною, спеціями та сіллю, додайте подрібнений в’ялений перець. Тісто та начинку розділіть на дві піци.
Деко присипте борошном, тісто розкачайте (за потреби також обваляйте його у борошні). На тісто викладіть сирну начинку, зверху посипте потертою моцарелою, зеленню та шматочками в’яленого перцю. Краї тіста можна підвернути, щоб начинка не витекла. Випікайте 25 хвилин у духовій печі, розігрітій до 200оС.
Морквяно-яблучний кекс
Насичений, вологий, шоколадний і дуже смачний десерт. Для його приготування необхідні такі інгредієнти: 200 г вершкового масла, 250 г цукру, 3 яйця, 100 г вершків або молока, 300 г борошна, 10 г розпушувача, 80 г какао, плитка молочного шоколаду, 2 морквини, 2 яблука.
Моркву та яблука почистіть, подрібніть на грубу тертку. Духову піч розігрійте до 190оС. Масло збийте з цукром, додайте яйця та молоко. Всипте у масу спершу яблука й моркву, а потім борошно, розпушувач та какао. Ретельно усе вимішайте. Форму змастіть вершковим маслом, вилийте у неї тісто й поставте у духовку. Пекти слід близько години, втім перед тим, як виймати кекс, проткніть його сірником: якщо сірник сухий – кекс готовий, лишилось полити його розтопленим шоколадом і подавати до столу.
Зимові тістечка з джемом
Ідеальні для зимової пори. Для їх приготування потрібно 100 г борошна, 50 г вершкового масла, 30 г цукру (для тіста), 1 яйце, 1 яблуко, Ваш улюблений джем, 2 білка, 100 г цукрової пудри, 1 ч. л. цукру.
Масло розтопіть, змішайте з яйцем, додайте цукор та борошно, замісіть гладеньке тісто й поставте у холодильник.
Білки збийте з цукром, поступово додаючи цукрову пудру до утворення стійкого крему (збивати близько 8-10 хвилин). Яблуко наріжте маленькими кубиками. Форми для випікання змастіть маслом, з тіста зробіть тонку основу у вигляді корзинок, викладіть яблука, покрийте їх джемом.
На тістечко викладіть білкову масу (2-3 ч. л. на кожне). Випікайте у розігрітій до 180оС духовій печі 20 хвилин (білок повинен бути світло-брунатного кольору).
Яблучний пиріг
Приблизно так має виглядати яблучний пиріг, що пекла Білосніжка, тож якщо хочеться чогось казкового, Вам знадобиться 320 г борошна, 200 вершкового масла, 120 г цукру, 1/2 ч. л. солі, 3 жовтка, 2 ст. л. сметани; 1 кг яблук, 3 ст. л. цукру, 1 ст. л. борошна.
Масло поріжте кубиками, додайте у миску з борошном та пальцями перетріть на крихти. Додайте сметану, жовтки, цукор, сіль, замісіть тісто й покладіть у холодильник на 40 хвилин. Тим часом яблука почистіть й поріжте невеликими кубиками, змішайте з цукром, висипте у каструлю чи сковорідку й тушкуйте 10 хвилин. Наприкінці яблука перемішайте зі столовою ложкою борошна.
Духову піч розігрійте до 180оС, форму для випікання змастіть маслом. Тісто розділіть на дві частини (одна більша, інша менша). Більшою вистеліть форму, поколіть тісто виделкою й поставте на 8 хвилин у духову піч. Тісто, що лишилось, розкатайте й виріжте зірочки. У форму вилийте начинку, прикрасіть зірочками й випікайте 30 хвилин. Готовий пиріг посипте цукровою пудрою.
Смачної та теплої Вам зими!
Валентина ПЕКАРЧУК.
Залишити коментар