Користь ягід: топ-5 причин почати їсти їх негайно
З ранніх років ми чули про те, що їсти ягоди, овочі та фрукти корисно для здоров'я. Коли підросли, дізналися ще й те, що ці продукти харчування досить легкі, низькокалорійні і служать прекрасним перекусом. Що ж ще міститься в них такого, що змусить нас з'їдати по порції солодкого щастя щодня? Про корисні властивості ягід у нашому матеріалі.
Ягоди - природне джерело енергії
Якщо ви багато працюєте, активно проводите літній відпочинок або няньчите малюка, в результаті чого дуже втомлюєтеся, ягоди — саме те, що вам потрібно. Завдяки вмісту в них природного цукру, ці плоди швидко бадьорять, додають сил і піднімають настрій. До всього іншого, їх цукор абсолютно не зашкодить ні здоров'ю, ні фігурі.
Ягоди — для гостроти зору
Напевно, ви чули про бета-каротин: про те, що він корисний для очей і покращує зір. Перша асоціація з бета-каротином, яка приходить в голову після моркви, — чорниця. Її часто називають «очною ягодою». На її основі навіть роблять спеціальні вітаміни. Але яким же буде ваше здивування, коли ви дізнаєтеся, що, наприклад, в черешні цього елемента в 20 разів більше, ніж у чорниці. А на третьому місці після них — полуниця. Тому їжте ті ягоди, які вам подобаються. Свою користь очам вони неодмінно нададуть.
Ягоди покращують травлення
Завдяки високому вмісту клітковини, ягоди нормалізують роботу травної системи і допомагають знизити рівень холестерину. Усього одна жменя ягід є приблизно чвертю добової норми клітковини.
Ягоди — на сторожі вашої пам'яті
Помічаєте, що пам'ять стала вас підводити? У цьому вам теж допоможуть ягоди, особливо темні. У них містяться антоціани, які є відмінним стимулятором роботи мозку незалежно від віку людини. До того ж всі темні ягоди містять поліфеноли, які уповільнюють старіння мозку і процеси, йому супутні. У тому числі погіршення і втрату пам'яті.
Ягоди — для красивої шкіри
Завдяки антиоксидантам ягоди помітно покращують стан шкіри, допомагаючи організму швидко позбавлятися від шлаків і токсинів. А вітамін А або ретинол, яким багаті ягоди, відповідає за підтримку і відновлення тканин шкіри.
калорійність і
користь літніх фруктів
Абрикоси: 50 ккал. У 100 г міститься майже половина середньої денної норми вітаміну А і близько 9% норми клітковини (а це — досить багато!).
Вишня: 50 ккал. Корисна вмістом вітаміну С і А, кожного — близько 20% денної норми в 100 грамах.
Суниця: 35 ккал. Дуже багата на клітковину, в 100 грамах суниці її близько 11% від норми.
Полуниця: 30 ккал. Крім великої кількості вітаміну С (вся денна норма в 100 грамах) багата на магній (близько 20% денної норми в 100 грамах).
Малина: 50 ккал. Одне з найбагатших джерел клітковини (близько 30% денної норми в 100 г). Також 100 грамів малини покривають третину потреби в магнії, калії та вітаміні С.
Персики: 40 ккал. Помірний вміст вітамінів, а цукру багато.
Ревінь: 20 ккал. Варто їсти заради вітаміну К — в 100 г ревеню міститься близько 90% середньої денної норми.
Слива: 45 ккал. Плюс — не містить натрію, мінус — забагато цукру.
Смородина: 63 ккал. Майже найвищий вміст вітаміну С серед усіх продуктів.
Черешня: 63 ккал. Дуже багато клітковини: у 100 грамах — близько 9% середньої денної норми.
Шовковиця: 40 ккал. У шовковиці мало натрію — можна їсти багато, не ризикуючи перевищити денний ліміт.
Ягідний морс — максимум користі в одній склянці
Інгредієнти для морсу: полуниця — 100 г, вишня — 100 г, червона і чорна смородина — 100 г, вода — 1,5 літра, цукор — за смаком.
Всі ягідки для морсу перебираємо, видаляємо гілочки, кісточки. Промиваємо у воді.
Вистилаємо дно друшляка або сита марлею, складеною в кілька шарів. Викладаємо ягоди і розчавлуємо їх дерев'яним товкачем так, щоб сік стікав в ємність під друшляком.
Коли ягоди вже віддали весь сік, вичавлюємо з марлі залишки соку. Прибираємо отриманий сік в холодильник.
У киплячу воду кладемо отриману макуху ягід і варимо приблизно 5-7 хвилин. При бажанні можна додати цукор.
Отриманий відвар проціджуємо через сито. Охолоджуємо до кімнатної температури. Потім додаємо до нього ягідний сік, і можна насолоджуватися смачним, а головне — дуже корисним напоєм!
Підготувала Валентина МАКАРЧУК.
З ранніх років ми чули про те, що їсти ягоди, овочі та фрукти корисно для здоров'я. Коли підросли, дізналися ще й те, що ці продукти харчування досить легкі, низькокалорійні і служать прекрасним перекусом. Що ж ще міститься в них такого, що змусить нас з'їдати по порції солодкого щастя щодня? Про корисні властивості ягід у нашому матеріалі.
Ягоди - природне джерело енергії
Якщо ви багато працюєте, активно проводите літній відпочинок або няньчите малюка, в результаті чого дуже втомлюєтеся, ягоди — саме те, що вам потрібно. Завдяки вмісту в них природного цукру, ці плоди швидко бадьорять, додають сил і піднімають настрій. До всього іншого, їх цукор абсолютно не зашкодить ні здоров'ю, ні фігурі.
Ягоди — для гостроти зору
Напевно, ви чули про бета-каротин: про те, що він корисний для очей і покращує зір. Перша асоціація з бета-каротином, яка приходить в голову після моркви, — чорниця. Її часто називають «очною ягодою». На її основі навіть роблять спеціальні вітаміни. Але яким же буде ваше здивування, коли ви дізнаєтеся, що, наприклад, в черешні цього елемента в 20 разів більше, ніж у чорниці. А на третьому місці після них — полуниця. Тому їжте ті ягоди, які вам подобаються. Свою користь очам вони неодмінно нададуть.
Ягоди покращують травлення
Завдяки високому вмісту клітковини, ягоди нормалізують роботу травної системи і допомагають знизити рівень холестерину. Усього одна жменя ягід є приблизно чвертю добової норми клітковини.
Ягоди — на сторожі вашої пам'яті
Помічаєте, що пам'ять стала вас підводити? У цьому вам теж допоможуть ягоди, особливо темні. У них містяться антоціани, які є відмінним стимулятором роботи мозку незалежно від віку людини. До того ж всі темні ягоди містять поліфеноли, які уповільнюють старіння мозку і процеси, йому супутні. У тому числі погіршення і втрату пам'яті.
Ягоди — для красивої шкіри
Завдяки антиоксидантам ягоди помітно покращують стан шкіри, допомагаючи організму швидко позбавлятися від шлаків і токсинів. А вітамін А або ретинол, яким багаті ягоди, відповідає за підтримку і відновлення тканин шкіри.
Калорійність і користь літніх фруктів
Абрикоси: 50 ккал. У 100 г міститься майже половина середньої денної норми вітаміну А і близько 9% норми клітковини (а це — досить багато!).
Вишня: 50 ккал. Корисна вмістом вітаміну С і А, кожного — близько 20% денної норми в 100 грамах.
Суниця: 35 ккал. Дуже багата на клітковину, в 100 грамах суниці її близько 11% від норми.
Полуниця: 30 ккал. Крім великої кількості вітаміну С (вся денна норма в 100 грамах) багата на магній (близько 20% денної норми в 100 грамах).
Малина: 50 ккал. Одне з найбагатших джерел клітковини (близько 30% денної норми в 100 г). Також 100 грамів малини покривають третину потреби в магнії, калії та вітаміні С.
Персики: 40 ккал. Помірний вміст вітамінів, а цукру багато.
Ревінь: 20 ккал. Варто їсти заради вітаміну К — в 100 г ревеню міститься близько 90% середньої денної норми.
Слива: 45 ккал. Плюс — не містить натрію, мінус — забагато цукру.
Смородина: 63 ккал. Майже найвищий вміст вітаміну С серед усіх продуктів.
Черешня: 63 ккал. Дуже багато клітковини: у 100 грамах — близько 9% середньої денної норми.
Шовковиця: 40 ккал. У шовковиці мало натрію — можна їсти багато, не ризикуючи перевищити денний ліміт.
Ягідний морс — максимум користі в одній склянці
Інгредієнти для морсу: полуниця — 100 г, вишня — 100 г, червона і чорна смородина — 100 г, вода — 1,5 літра, цукор — за смаком.
Всі ягідки для морсу перебираємо, видаляємо гілочки, кісточки. Промиваємо у воді.
Вистилаємо дно друшляка або сита марлею, складеною в кілька шарів. Викладаємо ягоди і розчавлуємо їх дерев'яним товкачем так, щоб сік стікав в ємність під друшляком.
Коли ягоди вже віддали весь сік, вичавлюємо з марлі залишки соку. Прибираємо отриманий сік в холодильник.
У киплячу воду кладемо отриману макуху ягід і варимо приблизно 5-7 хвилин. При бажанні можна додати цукор.
Отриманий відвар проціджуємо через сито. Охолоджуємо до кімнатної температури. Потім додаємо до нього ягідний сік, і можна насолоджуватися смачним, а головне — дуже корисним напоєм!
Підготувала Валентина МАКАРЧУК.
Залишити коментар