Серпень в саду і на городі
Серпень – гаряча пора «жнив» для садівників і городників. Як правило, перша половина місяця – суха і спекотна, у другій половині серпня – більшає дощів. Дні стають помітно коротшими, ночі – прохолоднішими. Іноді ночі настільки холодні, що доводиться накривати грядки поліетиленом. Саме розмаїття кольорів серпневого саду — яскраві, тропічно-красиві жоржини, зірчасті айстри, гордовиті гладіолуси – нагадує про те, що невдовзі новий навчальний рік, дітям потрібно буде йти у школу. Сад і город в серпні (втім, як і в інші місяці) вимагають уваги й ретельного догляду.
Найприємніша робота – збір урожаю плодів на городі і в саду. Гілки плодових дерев ваблять урожаєм яблук, груш, слив. А на грядках чекають не дочекаються, коли їх почнуть збирати, рожево-цукристі помідори, смагляві баклажани, соковито-зелені огірки.
У серпні вже можна частково збирати (небагато, щоб тільки урізноманітнити свій стіл) дайкон, моркву, брукву. А рослинам це тільки піде на користь: їм необхідне проріджування. Особливо вибагливий у цьому відношенні буряк: якщо не проріджувати його, коренеплоди не будуть великими.
ОГІРКИ
Збір плодів проводиться раз на два-три дні. Це необхідно для відростання інших плодів.
Важливо оглядати огіркові кущі: спека і надлишкова волога можуть стати причиною появи борошнистої роси (листя покриваються білими, схожими на борошно, плямами). Потім листя засихає і відмирає. Хороший засіб від борошнистої роси – заброджена трава: піввідра трави заливаються гарячою водою. Траву два дні настоюють і проціджують. У розчин додаються сечовина (з розрахунку одна чайна ложка на літр розчину). Сечовину можна замінити марганцівкою (1 грам на літр розчину).
ПОМІДОРИ
Починаючи із середини серпня, помідори перестають поливати. З кущів видаляють верхівки з квітками: їм необхідні поживні речовини, а плодів вони вже не дадуть.
Справжнє лихо для помідорів у серпні – активізація фітофтори. Якщо вчасно не вжити заходів, то можна позбутися всього врожаю. Про себе фітофтора дає знати появою коричневих і бурих плям на листках й плодах. Листя швидко сохне, плоди твердіють. Використовувати в їжу плоди, уражені фітофторою, неможливо.
Якщо ви помітили ознаки фітофтори, урожай необхідно негайно рятувати! Збирають зелені плоди, які не пошкоджені хворобою, промивають у гарячій воді і вкладають для того, щоб плоди дозріли. Листя і плоди, уражені хворобою, необхідно негайно видалити з городу і спалити. Оскільки основною причиною фітофтори є холодні роси, значні перепади температури вдень і вночі, то для профілактики захворювання рослини накривають на ніч поліетиленом.
Відмінний профілактичний засіб проти фітофтори –звичайний кефір. Літр кефіру вистоюють добу, потім розчиняють у відрі води і застосовують для обприскування.
Хороший результат дає полив рослин настоєм золи (на 1 л води застосовують 0,3 кг золи).
Із засобів захисту рослин можна запропонувати інноваційний засіб «Профіт». Один пакет розводять в 5 л води. Отриманий розчин застосовується для змочування листя. Після обробки профітом, плоди томатів не слід збирати протягом 20 днів.
ЦИБУЛЯ-ПОРЕЙ
Роботи в саду і на городі в серпні передбачають періодичне підгортання цибулі-порею. У цьому випадку рослина порадує вас до осені білими соковитими стеблами. Можна підгодувати рослини за допомогою забродженої трави, золи або пташиного посліду (пропорції становлять 1:20). При цьому у відро води додають столову ложку мінерального добрива.
ПАТИСОНИ І КАБАЧКИ
У серпні продовжують догляд за ними. Кабачки і патисони слід поливати (під корінь), здійснюють підгодівлю. Листя знизу видаляють, для присипки зрізів застосовують товчене вугілля. Такі заходи зовсім не зайві: рослини оптимально вентилюються, а це – найкраща профілактика борошнистої роси. Щоб плоди не підгнивали, можна підкладати під них дошки або шматочки фанери.
КАПУСТА
Пізню капусту слід підгортати і, найголовніше, рясно поливати. Ґрунт навколо ретельно спушують.
У серпні капусту атакують слимаки. Щоб ненажерлива «звірина» не пошкодила качани капусти, ґрунт навколо рихлиться і мульчується подрібненою соломою.
ПЕРЕЦЬ
Великі плоди збирають кожні п’ять днів. Почервоніння плодів не чекають. Зелені плоди перцю містять багато вітаміну С. Червоні плоди – справжнє джерело бета-каротину. Якщо помістити зелені плоди перцю у тепле місце, він швидко змінить колір, але він прекрасний і в «зеленому» варіанті. Плоди перцю швидко в’януть в теплі, тому рекомендується зберігати їх у прохолодному приміщенні.
Головний ворог перцю – це тля, яка висмоктує соки з листя. Якщо попелиці надто багато, то, розправившись з листям, вона переходить на стебла, не гребує і плодами. Для боротьби з попелицею, уражені листки «припудрюють» попелом. Комахи, які впали з рослини, знищуються. Якщо є необхідність, обробка повторюється через 3-5 днів. Добре відлякують тлю квітучі чорнобривці: їх можна посадити по контуру грядки.
ЗЕЛЕНЬ
Серпень – час для збору щавлю. Якщо щавель заморозити або законсервувати, вийде відмінна заготівля на зиму для зеленого борщу. У серпні – найкращий час для поділу, а, отже, і розмноження багаторічних сортів цибулі (слизун, шніт). У другій половині місяця можна повторно висіяти кріп, пекінську капусту, крес-салат, листовий салат, листову гірчицю.
СМОРОДИНА
Плоди чорної смородини збирають у першу чергу: її плоди дозрівають і обсипаються найшвидше. До збору червоної і білої смородини можна приступити дещо пізніше: плоди краще тримаються на кущах. Смородина червоного і білого сортів розмножується наприкінці місяця за допомогою живців.
Важливим моментом є видалення хворих і засохлих гілок. Це допоможе уникнути зараження скляницею і борошнистою росою.
Найпоширенішим ворогом смородинників у серпні є павутинний кліщ (напевно, всім доводилося спостерігати на кущах характерну павутину). Позбутися підступної комахи допоможе розчин карбофосу (на відро води дають 90 г речовини). Хороший профілактичний захід – видалення і спалювання пошкоджених і старих пагонів. Хороша вентиляція куща – ворог павутинного кліща номер один.
Позбутися від грибкового ураження кущів дозволить обробка їх бордоською рідиною (1% розчин).
ЯБЛУКА
Яблука збирають у другій половині місяця. Якщо запізнитися зі збором урожаю, то яблука можуть почати опадати і втратять свої смакові якості.
Важливо. Розрізняти так звані знімну і споживчу зрілість яблук. До головних ознак знімної зрілості відносять: забарвлення насіння у коричневий колір, легке відділення яблука від гілки, забарвлення шкірки згідно з сортовими ознаками. Але найчастіше знімна й споживча стиглість плодів не збігаються у часі. Не можна збирати плоди і раніше настання знімної зрілості: вони будуть абсолютно несмачними. Та й зберігатися будуть погано.
Підготувала
Світлана КОЛОСОК.
Серпень – гаряча пора «жнив» для садівників і городників. Як правило, перша половина місяця – суха і спекотна, у другій половині серпня – більшає дощів. Дні стають помітно коротшими, ночі – прохолоднішими. Іноді ночі настільки холодні, що доводиться накривати грядки поліетиленом. Саме розмаїття кольорів серпневого саду — яскраві, тропічно-красиві жоржини, зірчасті айстри, гордовиті гладіолуси – нагадує про те, що невдовзі новий навчальний рік, дітям потрібно буде йти у школу. Сад і город в серпні (втім, як і в інші місяці) вимагають уваги й ретельного догляду.
Найприємніша робота – збір урожаю плодів на городі і в саду. Гілки плодових дерев ваблять урожаєм яблук, груш, слив. А на грядках чекають не дочекаються, коли їх почнуть збирати, рожево-цукристі помідори, смагляві баклажани, соковито-зелені огірки.
У серпні вже можна частково збирати (небагато, щоб тільки урізноманітнити свій стіл) дайкон, моркву, брукву. А рослинам це тільки піде на користь: їм необхідне проріджування. Особливо вибагливий у цьому відношенні буряк: якщо не проріджувати його, коренеплоди не будуть великими.
ОГІРКИ
Збір плодів проводиться раз на два-три дні. Це необхідно для відростання інших плодів.
Важливо оглядати огіркові кущі: спека і надлишкова волога можуть стати причиною появи борошнистої роси (листя покриваються білими, схожими на борошно, плямами). Потім листя засихає і відмирає. Хороший засіб від борошнистої роси – заброджена трава: піввідра трави заливаються гарячою водою. Траву два дні настоюють і проціджують. У розчин додаються сечовина (з розрахунку одна чайна ложка на літр розчину). Сечовину можна замінити марганцівкою (1 грам на літр розчину).
ПОМІДОРИ
Починаючи із середини серпня, помідори перестають поливати. З кущів видаляють верхівки з квітками: їм необхідні поживні речовини, а плодів вони вже не дадуть.
Справжнє лихо для помідорів у серпні – активізація фітофтори. Якщо вчасно не вжити заходів, то можна позбутися всього врожаю. Про себе фітофтора дає знати появою коричневих і бурих плям на листках й плодах. Листя швидко сохне, плоди твердіють. Використовувати в їжу плоди, уражені фітофторою, неможливо.
Якщо ви помітили ознаки фітофтори, урожай необхідно негайно рятувати! Збирають зелені плоди, які не пошкоджені хворобою, промивають у гарячій воді і вкладають для того, щоб плоди дозріли. Листя і плоди, уражені хворобою, необхідно негайно видалити з городу і спалити. Оскільки основною причиною фітофтори є холодні роси, значні перепади температури вдень і вночі, то для профілактики захворювання рослини накривають на ніч поліетиленом.
Відмінний профілактичний засіб проти фітофтори –звичайний кефір. Літр кефіру вистоюють добу, потім розчиняють у відрі води і застосовують для обприскування.
Хороший результат дає полив рослин настоєм золи (на 1 л води застосовують 0,3 кг золи).
Із засобів захисту рослин можна запропонувати інноваційний засіб «Профіт». Один пакет розводять в 5 л води. Отриманий розчин застосовується для змочування листя. Після обробки профітом, плоди томатів не слід збирати протягом 20 днів.
ЦИБУЛЯ-ПОРЕЙ
Роботи в саду і на городі в серпні передбачають періодичне підгортання цибулі-порею. У цьому випадку рослина порадує вас до осені білими соковитими стеблами. Можна підгодувати рослини за допомогою забродженої трави, золи або пташиного посліду (пропорції становлять 1:20). При цьому у відро води додають столову ложку мінерального добрива.
ПАТИСОНИ І КАБАЧКИ
У серпні продовжують догляд за ними. Кабачки і патисони слід поливати (під корінь), здійснюють підгодівлю. Листя знизу видаляють, для присипки зрізів застосовують товчене вугілля. Такі заходи зовсім не зайві: рослини оптимально вентилюються, а це – найкраща профілактика борошнистої роси. Щоб плоди не підгнивали, можна підкладати під них дошки або шматочки фанери.
КАПУСТА
Пізню капусту слід підгортати і, найголовніше, рясно поливати. Ґрунт навколо ретельно спушують.
У серпні капусту атакують слимаки. Щоб ненажерлива «звірина» не пошкодила качани капусти, ґрунт навколо рихлиться і мульчується подрібненою соломою.
ПЕРЕЦЬ
Великі плоди збирають кожні п’ять днів. Почервоніння плодів не чекають. Зелені плоди перцю містять багато вітаміну С. Червоні плоди – справжнє джерело бета-каротину. Якщо помістити зелені плоди перцю у тепле місце, він швидко змінить колір, але він прекрасний і в «зеленому» варіанті. Плоди перцю швидко в’януть в теплі, тому рекомендується зберігати їх у прохолодному приміщенні.
Головний ворог перцю – це тля, яка висмоктує соки з листя. Якщо попелиці надто багато, то, розправившись з листям, вона переходить на стебла, не гребує і плодами. Для боротьби з попелицею, уражені листки «припудрюють» попелом. Комахи, які впали з рослини, знищуються. Якщо є необхідність, обробка повторюється через 3-5 днів. Добре відлякують тлю квітучі чорнобривці: їх можна посадити по контуру грядки.
ЗЕЛЕНЬ
Серпень – час для збору щавлю. Якщо щавель заморозити або законсервувати, вийде відмінна заготівля на зиму для зеленого борщу. У серпні – найкращий час для поділу, а, отже, і розмноження багаторічних сортів цибулі (слизун, шніт). У другій половині місяця можна повторно висіяти кріп, пекінську капусту, крес-салат, листовий салат, листову гірчицю.
СМОРОДИНА
Плоди чорної смородини збирають у першу чергу: її плоди дозрівають і обсипаються найшвидше. До збору червоної і білої смородини можна приступити дещо пізніше: плоди краще тримаються на кущах. Смородина червоного і білого сортів розмножується наприкінці місяця за допомогою живців.
Важливим моментом є видалення хворих і засохлих гілок. Це допоможе уникнути зараження скляницею і борошнистою росою.
Найпоширенішим ворогом смородинників у серпні є павутинний кліщ (напевно, всім доводилося спостерігати на кущах характерну павутину). Позбутися підступної комахи допоможе розчин карбофосу (на відро води дають 90 г речовини). Хороший профілактичний захід – видалення і спалювання пошкоджених і старих пагонів. Хороша вентиляція куща – ворог павутинного кліща номер один.
Позбутися від грибкового ураження кущів дозволить обробка їх бордоською рідиною (1% розчин).
ЯБЛУКА
Яблука збирають у другій половині місяця. Якщо запізнитися зі збором урожаю, то яблука можуть почати опадати і втратять свої смакові якості.
Важливо. Розрізняти так звані знімну і споживчу зрілість яблук. До головних ознак знімної зрілості відносять: забарвлення насіння у коричневий колір, легке відділення яблука від гілки, забарвлення шкірки згідно з сортовими ознаками. Але найчастіше знімна й споживча стиглість плодів не збігаються у часі. Не можна збирати плоди і раніше настання знімної зрілості: вони будуть абсолютно несмачними. Та й зберігатися будуть погано.
Підготувала Світлана КОЛОСОК.
Залишити коментар