Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 19 червня 2025 року №26 (12982)

Повідомлення в номер / Пахне серпень хлібом

01.08.2019

DSC08453Пахне серпень хлібом

Для кожного селянина – колись «колективізованого», тепер «індивідуалізованого» – будь-яка пора  року важлива. Але є період, коли він дорожить буквально годиною і хвилиною, які вирішують долю вирощеного  врожаю. І називається ця пора жнивами, про які в народі складено стільки пісень, приказок і  прислів’їв і які відтворені в народних обрядах та звичаях.
Бо як не крути, а хліб був,  є і завжди буде всьому головою, про що деякі політики і державні мужі забувають. Вони годинами просиджують на пустопорожніх телевізійних ток-шоу, захриплими голосами сперечаються, яка партія краща  і в якої рейтинг більший, а про тих, хто їх годує і поїть, майже не згадують. Хіба жвавішають і збуджуються, коли мова заходить про можливу приватизацію землі – нашої годувальниці, яку вони готові продати будь-якому іноземному «інвестору», аби лишень примножити свої безмірні статки на ще один мільйон-другий американських доларів.
Не побачиш отих горе-рефоматорів ані на полі, ані на фермі, бо дехто з них навіть не знає, як вирощують хліб наш насущний і скільки сил, здоров’я та нервів, солоного поту він вартує. А особливо, коли погода, як нинішнього року, щораз підносить «сюрпризи»: то зливи, то буревії, то гради.
Нещодавно мав розмову із директором велицького ТзОВ «Зоря», Заслуженим працівником сільського господарства України Володимиром Потапчуком. На запитання, як проходять  жнива, відповів:
– Непросто.  Негода дощенту знищила 70 гектарів посівів ріпаку, реалізація якого б дала гарну виручку господарству. Але нічого: духом не падаємо, жнивуємо, люди дорожать кожною погожою дниною.
В такому ж діловому ритмі працюють і сусіди – хлібороби СТзОВ «Вежа», яке очолює дбайлива господиня і вміла організаторка виробництва Тетяна Зінчук – депутат районної ради. Наш позаштатний фотокореспондент Сергій Данилюк, який днями побував тут, зафіксував редакційним фотоапаратом трудівників господарства, які зайняті на збиральних роботах. Всі  вони працюють на совість, адже знають: не той хліб, що на полі, а той, що в коморі.
У «Вежі» жнивують швидко, якісно і комплексно. Збіжжя відвозять на тік, де його очищають на КЗС. Солому після комбайнів одразу ж тюкують, щоб худоба мала взимку що їсти. Не забаряться тут і з підготовкою грунту під урожай наступного року. Людей щоденно годують.
– День-два, і збирання ранніх зернових завершуємо, – повідомила позавчора у розмові з нами Тетяна Зінчук.– Врожайність  пшениці непогана, тож будемо з хлібом.
Добре слово керівник господарства мовила про жниварів, які, незважаючи на спеку, намагаються якнайшвидше зібрати вирощений урожай, довести його до ладу. Це – комбайнери Анатолій Шумерук, якому допомагає син Дмитро, студент Волинського промислово-економічного коледжу ЛНТУ, Богдан Мацюк; водії Леонід Шупічук та Василь Барчак; електрик, який обслуговує КЗС, Богдан  Гаврилюк. На тюкуванні соломи зайняті трактористи Микола Петлюк, який був учасником АТО, а також дев’ятикласник Максим  Моголюк.  Окремих з них ви бачите на фотосвітлинах.
Тож нехай щастить і тутешнім учасникам жнивної кампанії, і всім хліборобам Ковельщини, цьогорічний коровай видасться смачним і багатим, а Господь подарує гарну погоду!
Наш кор.
Фото 
Сергія ДАНИЛЮКА.
Для кожного селянина – колись «колективізованого», тепер «індивідуалізованого» – будь-яка пора  року важлива. Але є період, коли він дорожить буквально годиною і хвилиною, які вирішують долю вирощеного  врожаю. І називається ця пора жнивами, про які в народі складено стільки пісень, приказок і  прислів’їв і які відтворені в народних обрядах та звичаях.
Бо як не крути, а хліб був,  є і завжди буде всьому головою, про що деякі політики і державні мужі забувають. Вони годинами просиджують на пустопорожніх телевізійних ток-шоу, захриплими голосами сперечаються, яка партія краща  і в якої рейтинг більший, а про тих, хто їх годує і поїть, майже не згадують. Хіба жвавішають і збуджуються, коли мова заходить про можливу приватизацію землі – нашої годувальниці, яку вони готові продати будь-якому іноземному «інвестору», аби лишень примножити свої безмірні статки на ще один мільйон-другий американських доларів.
Не побачиш отих горе-рефоматорів ані на полі, ані на фермі, бо дехто з них навіть не знає, як вирощують хліб наш насущний і скільки сил, здоров’я та нервів, солоного поту він вартує. А особливо, коли погода, як нинішнього року, щораз підносить «сюрпризи»: то зливи, то буревії, то гради.
Нещодавно мав розмову із директором велицького ТзОВ «Зоря», Заслуженим працівником сільського господарства України Володимиром Потапчуком. На запитання, як проходять  жнива, відповів:
DSC08456– Непросто.  Негода дощенту знищила 70 гектарів посівів ріпаку, реалізація якого б дала гарну виручку господарству. Але нічого: духом не падаємо, жнивуємо, люди дорожать кожною погожою дниною.
В такому ж діловому ритмі працюють і сусіди – хлібороби СТзОВ «Вежа», яке очолює дбайлива господиня і вміла організаторка виробництва Тетяна Зінчук – депутат районної ради. Наш позаштатний фотокореспондент Сергій Данилюк, який днями побував тут, зафіксував редакційним фотоапаратом трудівників господарства, які зайняті на збиральних роботах. Всі  вони працюють на совість, адже знають: не той хліб, що на полі, а той, що в коморі.
У «Вежі» жнивують швидко, якісно і комплексно. Збіжжя відвозять на тік, де його очищають на КЗС. Солому після комбайнів одразу ж тюкують, щоб худоба мала взимку що їсти. Не забаряться тут і з підготовкою грунту під урожай наступного року. Людей щоденно годують.
– День-два, і збирання ранніх зернових завершуємо, – повідомила позавчора у розмові з нами Тетяна Зінчук.– Врожайність  пшениці непогана, тож будемо з хлібом.
Добре слово керівник господарства мовила про жниварів, які, незважаючи на спеку, намагаються якнайшвидше зібрати вирощений урожай, довести його до ладу. Це – комбайнери Анатолій Шумерук, якому допомагає син Дмитро, студент Волинського промислово-економічного коледжу ЛНТУ, Богдан Мацюк; водії Леонід Шупічук та Василь Барчак; електрик, який обслуговує КЗС, Богдан  Гаврилюк. На тюкуванні соломи зайняті трактористи Микола Петлюк, який був учасником АТО, а також дев’ятикласник Максим  Моголюк.  Окремих з них ви бачите на фотосвітлинах.
Тож нехай щастить і тутешнім учасникам жнивної кампанії, і всім хліборобам Ковельщини, цьогорічний коровай видасться смачним і багатим, а Господь подарує гарну погоду!
Наш кор.
Фото  Сергія ДАНИЛЮКА.
DSC08457 DSC08480 
DSC08485 

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025