Медовий Спас, або Маковія: що ми знаємо про історію й традиції свята?
14 серпня в народі відзначається одне з трьох великих церковних свят, присвячених Спасителю – Маковія, Медовий Спас або Маковий Спас. Від цього дня починається Успінський піст, який триває 2 тижні.
Перший Спас – велике свято для всіх християн, оскільки здавна цього дня відзначається відразу кілька значущих подій.
Зокрема, у цей день православна церква відзначає Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. У храмах заведено винесення і поклоніння Хресту, щоб позбутися хвороб і очиститися від гріхів.
З цим святом збігається і тому приурочений день пам’яті семи мучеників Маккавеїв, їхньої матері Соломонії і учителя Єлеазара, які в 166 році до н. е. прийняли мученицьку смерть від сирійського царя Антіоха Епіфана за свою віру і сповідування Істинного Бога. У православній традиції Маккавеї уособлюють символ непорушності в дотриманні християнських заповідей.
Вважається, що назва свята Маковій утворилася шляхом накладення імені Маккавея і співзвучної з ним рослини маку, який дозріває у цей час.
Крім того, це свято має назву Медовий Спас, бо на цей період саме настає час збору меду з вуликів. За церковною традицією саме з цього дня можна було вживати в їжу мед. На честь свята у цей день готуються всілякі частування з маком і медом: макові пироги, булочки, пряники, млинці.
В деяких місцевостях свято також називається Мокрий Спас на честь малого водосвяття, адже саме в цей час освячували нові колодязі та чистили старі, здійснювали хресний хід на річки та озера, освячували воду, останній раз цьогоріч купали худобу і омивалися самі у відкритих водоймах, щоб стати здоровішими.
Цього дня до церкви для освячення приносять мед нового врожаю, воду, оберіг-”маковійчик” (це – букет з польових квітів і трав). Причому частину освяченого меду треба залишити в церкві у якості милості нужденним, або ж самому знайти бідняка і віддати йому гостинець.
В народі говорили, що перша ложка меду після освячення мала особливі властивості – хто її з'їсть, той загадує бажання і воно обов'язково збудеться.
Що збирають у букет на Маковія? Серед квітів у букеті обов’язково мають бути великі достиглі голівки маку. Такий букет називається "маковійчик" або "маковейка". До нього можна класти також чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави: васильки, м'яту, чебрець, любисток та інші.
Цікава традиція існує на Житомирщині (Поліссі) – там до маковійного букета додають морквину, невеликі качани кукурудзи, а ще горох, квасолю, кріп.
Мак в українців має дещо сакральний статус. Раніше ним обсипали будинок "від усього лихого". Після освячення букети несли додому й клали біля іконок та зберігали до весни, як оберіг. Дехто взимку мак використовує для куті на Різдво, а на Благовіщення раніше засушені квіти дівчата вплітали у волосся.
Що приготувати на Медовий Спас? Традиційно господині готували до Медового Спасу макові рулети, медове печиво, млинці з маком і медом та інші вироби, які включали посвячені інгредієнти. В основному — це були солодощі.
Рибні та м’ясні страви на столі у цей день відсутні, адже з Медового Спаса починається Успінський піст.
Як приготувати млинці з маком та медом? Для них потрібно 200 г борошна, 500 мл молока, яйця, 1 ст. л цукру, 3 ст. л олії, дрібка солі.
А для начинки на 200 г маку треба 2 ст. л меду, 100 мл молока, 1 ст. л вершкового масла, 5 г ванільного цукру.
Починаємо приготування з макової начинки. Мак треба запарити окропом, настояти і злити воду. Коли він охолоне — розтерти до білого кольору в макітрі або ж скористатись блендером. У розтертий мак додайте мед та ванільний цукор.
Наступний крок — приготування тіста для млинців. Яйця потрібно збити з цукром і сіллю. Додати молоко, олію і добре змішати.
На добре розігріту сковорідку виливайте по півчерпачка і повертайте сковорідку у різні боки, тримаючи за ручку, аби тісто рівномірно розтеклось. Смажити їх потрібно 1-2 хвилини з одного боку, та не більше 1 хвилини з іншого.
Коли млинці досмажаться, наповніть їх маковою начинкою та скрутіть у тонкі рулетики. Складайте їх в ряд у казанок та помістіть між ними рівномірно маленькі шматочки вершкового масла. Казанок відправте у духовку, розігріту на 140 градусів, ще на 30 хвилин. Смакуватимуть млинці найкраще зі сметаною.
Підготувала
Юлія ЛИТВИНЮК.
14 серпня в народі відзначається одне з трьох великих церковних свят, присвячених Спасителю – Маковія, Медовий Спас або Маковий Спас. Від цього дня починається Успінський піст, який триває 2 тижні.
Перший Спас – велике свято для всіх християн, оскільки здавна цього дня відзначається відразу кілька значущих подій.
Зокрема, у цей день православна церква відзначає Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. У храмах заведено винесення і поклоніння Хресту, щоб позбутися хвороб і очиститися від гріхів.
З цим святом збігається і тому приурочений день пам’яті семи мучеників Маккавеїв, їхньої матері Соломонії і учителя Єлеазара, які в 166 році до н. е. прийняли мученицьку смерть від сирійського царя Антіоха Епіфана за свою віру і сповідування Істинного Бога. У православній традиції Маккавеї уособлюють символ непорушності в дотриманні християнських заповідей.
Вважається, що назва свята Маковій утворилася шляхом накладення імені Маккавея і співзвучної з ним рослини маку, який дозріває у цей час.
Крім того, це свято має назву Медовий Спас, бо на цей період саме настає час збору меду з вуликів. За церковною традицією саме з цього дня можна було вживати в їжу мед. На честь свята у цей день готуються всілякі частування з маком і медом: макові пироги, булочки, пряники, млинці.
В деяких місцевостях свято також називається Мокрий Спас на честь малого водосвяття, адже саме в цей час освячували нові колодязі та чистили старі, здійснювали хресний хід на річки та озера, освячували воду, останній раз цьогоріч купали худобу і омивалися самі у відкритих водоймах, щоб стати здоровішими.
Цього дня до церкви для освячення приносять мед нового врожаю, воду, оберіг-”маковійчик” (це – букет з польових квітів і трав). Причому частину освяченого меду треба залишити в церкві у якості милості нужденним, або ж самому знайти бідняка і віддати йому гостинець.
В народі говорили, що перша ложка меду після освячення мала особливі властивості – хто її з'їсть, той загадує бажання і воно обов'язково збудеться.
Що збирають у букет на Маковія? Серед квітів у букеті обов’язково мають бути великі достиглі голівки маку. Такий букет називається "маковійчик" або "маковейка". До нього можна класти також чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а також різні трави: васильки, м'яту, чебрець, любисток та інші.
Цікава традиція існує на Житомирщині (Поліссі) – там до маковійного букета додають морквину, невеликі качани кукурудзи, а ще горох, квасолю, кріп.
Мак в українців має дещо сакральний статус. Раніше ним обсипали будинок "від усього лихого". Після освячення букети несли додому й клали біля іконок та зберігали до весни, як оберіг. Дехто взимку мак використовує для куті на Різдво, а на Благовіщення раніше засушені квіти дівчата вплітали у волосся.
Що приготувати на Медовий Спас? Традиційно господині готували до Медового Спасу макові рулети, медове печиво, млинці з маком і медом та інші вироби, які включали посвячені інгредієнти. В основному — це були солодощі.
Рибні та м’ясні страви на столі у цей день відсутні, адже з Медового Спаса починається Успінський піст.
Як приготувати млинці з маком та медом? Для них потрібно 200 г борошна, 500 мл молока, яйця, 1 ст. л цукру, 3 ст. л олії, дрібка солі.
А для начинки на 200 г маку треба 2 ст. л меду, 100 мл молока, 1 ст. л вершкового масла, 5 г ванільного цукру.
Починаємо приготування з макової начинки. Мак треба запарити окропом, настояти і злити воду. Коли він охолоне — розтерти до білого кольору в макітрі або ж скористатись блендером. У розтертий мак додайте мед та ванільний цукор.
Наступний крок — приготування тіста для млинців. Яйця потрібно збити з цукром і сіллю. Додати молоко, олію і добре змішати.
На добре розігріту сковорідку виливайте по півчерпачка і повертайте сковорідку у різні боки, тримаючи за ручку, аби тісто рівномірно розтеклось. Смажити їх потрібно 1-2 хвилини з одного боку, та не більше 1 хвилини з іншого.
Коли млинці досмажаться, наповніть їх маковою начинкою та скрутіть у тонкі рулетики. Складайте їх в ряд у казанок та помістіть між ними рівномірно маленькі шматочки вершкового масла. Казанок відправте у духовку, розігріту на 140 градусів, ще на 30 хвилин. Смакуватимуть млинці найкраще зі сметаною.
Підготувала Юлія ЛИТВИНЮК.
Залишити коментар