Немає картоплі — немає й свята
Мабуть, немає в нашій країні продукту більш популярного, ніж картопля. Щоправда, зазвичай ми готуємо якісь знайомі страви — картопля варена, картопля смажена, картопля-пюре, картопля фрі та картопля по-домашньому. Безперечно, ми також дуже любимо всі ці картопляні страви, але чому б не приготувати щось новеньке? Сьогодні ми публікуємо кілька оригінальних і нескладних рецептів смачних страв з картоплі.КАРТОПЛЯНИЙ СУП-ПЮРЕ З ГРІНКАМИ
ІНГРЕДІЄНТИ: 3 л води, 6-7 картоплин,1 цибулина, 2 жовтки, 100 г вершків, 50 г вершкового масла, зелень, грінки.
ПРИГОТУВАННЯ: картоплю нарізати великими кубиками, цибулю — півкільцями. Покласти овочі в каструльку, залити водою, посолити і варити на середньому вогні 30 хвилин під кришкою.
Подрібнити овочі до стану пюре за допомогою блендера, повернути назад до каструльки і довести до кипіння.
Збити жовтки з вершками, обережно вилити в суп, перемішати. Додати вершкове масло і почекати, поки воно розтане. Розлити суп у тарілки, посипати зеленню та додати грінки.КОРЖИКИ З КАРТОПЛЕЮ ТА ЗЕЛЕННЮ (ХИЧІНИ)
Для тіста: 3 склянки борошна, 1 склянка кефіру, 1 ч. ложка соди, 1 ч. ложка солі.
Для начинки: картопляне пюре, 300 г сулугуні, пучок зелені.
ПРИГОТУВАННЯ: вилити в миску кефір, додати соду, всипати борошно та сіль. Замісити тісто і добре його відбити об стіл. Накрити рушником або плівкою і дати постояти в теплі 30-40 хвилин.
Зелень подрібнити, сулугуні натерти на крупній тертці.
Тісто розкачати ковбаскою і розрізати на шматки. Кожен шматок розкачати скалкою, роблячи круглий коржик, викласти на нього пюре, сир і зелень, зібрати краї тіста "в мішечок" та защипнути. Потім обережно приплюснути і розкачати знову в коржик.
Смажити коржі з двох сторін на розігрітій сковороді без олії по 4-5 хвилин з кожного боку. Готове тісто має побіліти.
Викласти коржі на блюдо, змастивши кожен вершковим маслом.НІМЕЦЬКИЙ КАРТОПЛЯНИЙ САЛАТ
ІНГРЕДІЄНТИ: 1 кг картоплі, 7-8 солоних огірків, 1 цибулина, 1 яблуко, 5-6 ст. ложок майонезу, 1 склянка молока, 4 яйця, пучок петрушки.
ПРИГОТУВАННЯ: картоплю відварити в мундирі, очистити, нарізати кубиками.
Огірки та яблука нарізати короткою соломкою, цибулю — подрібнити. Змішати всі інгредієнти, заправити майонезом.
Довести до кипіння молоко, влити його у салат, обережно перемішати, поставити в холодильник на ніч.
Яйця відварити і порізати довгастими шматочками, петрушку — подрібнити.
Подаючи страву до столу, прикрасити салат шматочками яєць і посипати петрушкою.
КАРТОПЛЯНИЙ ГРАТЕН
ІНГРЕДІЄНТИ: 1 кг картоплі, 0,5 л молока, 100 г вершкового масла, 100 г борошна, 1 ч. ложка цукру, сіль, перець за смаком.
ПРИГОТУВАННЯ: картоплю очистити і нарізати тонкими кружальцями. Покласти у форму для запікання, посолити, поперчити.
Розтопити в каструльці вершкове масло, всипати борошно, злегка обсмажити на слабкому вогні, помішуючи. Влити молоко, додати цукор, посолити.
Залити отриманою сумішшю картоплю, накрити форму фольгою і поставити в духовку. Запікати 1 годину при температурі 130 градусів. Потім зняти фольгу, збільшити температуру до 180-200 градусів і запікати ще півгодини до утворення рум'яної скоринки. Перед подачею потрібно дати страві трохи охолонути.КАРТОПЛЯНИЙ РУЛЕТ З БЕКОНОМ ТА ШПИНАТОМ
ІНГРЕДІЄНТИ: 0,5 кг картоплі, 100 г сиру, 200 г бекону, 0, 5 кг замороженого шпинату, 200 г тертого сиру, 1 цибулина, 200 г борошна, 2 яйця, 75 г вершкового масла, 1 ст. ложка рослинної олії, сіль, перець.
ПРИГОТУВАННЯ: картоплю вимити, відварити в мундирі, очистити і протерти через сито або за допомогою блендера. Додати борошно, 1 яйце, трохи солі, замісити однорідне тісто.
Цибулю подрібнити і злегка обсмажити на сковороді з рослинною олією. Додати розморожений шпинат і обсмажити все разом, помішуючи, протягом 2-3 хвилин.
Перекласти у миску, трохи остудити, додати сир, половину тертого твердого сиру, 1 яйце, сіль і перець. Добре розім'яти виделкою та перемішати.
Розкачати картопляне тісто на присипаній борошном поверхні. Накрити його смужками бекону. Розподілити на поверхні тіста шпинатну начинку, залишаючи з країв, приблизно, 1,5 см.
Згорнути рулетом, щільно обгорнути полотняною серветкою та мотузком зав'язати кінці. Помістити рулет у широку каструлю з киплячою підсоленою водою, варити 30 хв.
Вийняти рулет з каструлі, розгорнути і дати охолонути. Розрізати на шматки завширшки 1,5 см. Покласти їх у невисоку форму для запікання, полити розтопленим вершковим маслом і посипати сиром. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хв.
ЛІНИВІ ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛІ ТА ГАРБУЗА
ІНГРЕДІЄНТИ: 0, 5 кг картоплі, 0, 5 кг гарбуза, 1 склянка борошна, 2 ст. ложки крохмалю, 2 яйця, 150 г вершкового масла, тертий сир, сіль за смаком, сметана.
ПРИГОТУВАННЯ: запекти гарбуз у духовці до м'якості (15-20 хвилин при температурі 200 градусів). Остудити і розім'яти до стану пюре.
Картоплю очистити та відварити до готовності. Злити воду, додати 100 г вершкового масла і розім'яти картоплю до стану пюре.
Змішати картопляне пюре з гарбузовим. Вбити яйце, додати борошно, крохмаль і замісити тісто.
Розкачати з тіста ковбаски діаметром, приблизно, 2 см, викласти їх на дошку, присипану борошном, накрити плівкою та поставити в холодильник на 1-2 години. Можна приготувати тісто з вечора і залишити в холодильнику на ніч.
Розрізати ковбаски на шматочки завширшки 2 см і варити їх у киплячій підсоленій воді, поки вони не спливуть. Вийняти шумівкою, покласти у глибоку миску, додати вершкове масло і перемішати, поки воно не розтане. Посипати тертим сиром. Подавати зі сметаною.ЗАПЕЧЕНА КАРТОПЛЯ З БЕКОНОМ
ІНГРЕДІЄНТИ: 10 картоплин, 2 цибулини, 200 г бекону або сала, 300 г твердого сиру, вершкове масло, олія, сіль, спеції за смаком.
ПРИГОТУВАННЯ: кожну картоплину вимити, загорнути у фольгу і запікати в духовці, приблизно, 30 хвилин при температурі 180 градусів.
Бекон нарізати скибочками, сир натерти на крупній тертці, цибулю нарізати півкільцями.
Дістати картоплю з духовки, розгорнути фольгу та розрізати кожну картоплину навпіл, але не до кінця. Посолити, посипати спеціями. У центр картоплин покласти скибочки бекону або сала, посипати сиром.
Повернути картоплю в духовку і запікати 5-10 хвилин до появи золотистої сирної скоринки.
Цибулю обсмажити до золотисто-коричневого кольору в суміші рослинної олії та вершкового масла.
Готову картоплю подати з обсмаженою цибулею.
Валентина СМАКОТА.
Немає картоплі -немає й свята
Мабуть, немає в нашій країні продукту більш популярного, ніж картопля. Щоправда, зазвичай ми готуємо якісь знайомі страви — картопля варена, картопля смажена, картопля-пюре, картопля фрі та картопля по-домашньому. Безперечно, ми також дуже любимо всі ці картопляні страви, але чому б не приготувати щось новеньке? Сьогодні ми публікуємо кілька оригінальних і нескладних рецептів смачних страв з картоплі.
КАРТОПЛЯНИЙ СУП-ПЮРЕ З ГРІНКАМИ
ІНГРЕДІЄНТИ: 3 л води, 6-7 картоплин,1 цибулина, 2 жовтки, 100 г вершків, 50 г вершкового масла, зелень, грінки.
ПРИГОТУВАННЯ: картоплю нарізати великими кубиками, цибулю — півкільцями. Покласти овочі в каструльку, залити водою, посолити і варити на середньому вогні 30 хвилин під кришкою.
Подрібнити овочі до стану пюре за допомогою блендера, повернути назад до каструльки і довести до кипіння.
Збити жовтки з вершками, обережно вилити в суп, перемішати. Додати вершкове масло і почекати, поки воно розтане. Розлити суп у тарілки, посипати зеленню та додати грінки.
КОРЖИКИ З КАРТОПЛЕЮ ТА ЗЕЛЕННЮ (ХИЧІНИ)
Для тіста: 3 склянки борошна, 1 склянка кефіру, 1 ч. ложка соди, 1 ч. ложка солі.
Для начинки: картопляне пюре, 300 г сулугуні, пучок зелені.
ПРИГОТУВАННЯ: вилити в миску кефір, додати соду, всипати борошно та сіль. Замісити тісто і добре його відбити об стіл. Накрити рушником або плівкою і дати постояти в теплі 30-40 хвилин.
Зелень подрібнити, сулугуні натерти на крупній тертці.
Тісто розкачати ковбаскою і розрізати на шматки. Кожен шматок розкачати скалкою, роблячи круглий коржик, викласти на нього пюре, сир і зелень, зібрати краї тіста "в мішечок" та защипнути. Потім обережно приплюснути і розкачати знову в коржик.
Смажити коржі з двох сторін на розігрітій сковороді без олії по 4-5 хвилин з кожного боку. Готове тісто має побіліти.
Викласти коржі на блюдо, змастивши кожен вершковим маслом.
НІМЕЦЬКИЙ КАРТОПЛЯНИЙ САЛАТ
ІНГРЕДІЄНТИ: 1 кг картоплі, 7-8 солоних огірків, 1 цибулина, 1 яблуко, 5-6 ст. ложок майонезу, 1 склянка молока, 4 яйця, пучок петрушки.
ПРИГОТУВАННЯ: картоплю відварити в мундирі, очистити, нарізати кубиками.
Огірки та яблука нарізати короткою соломкою, цибулю — подрібнити. Змішати всі інгредієнти, заправити майонезом.
Довести до кипіння молоко, влити його у салат, обережно перемішати, поставити в холодильник на ніч.
Яйця відварити і порізати довгастими шматочками, петрушку — подрібнити.
Подаючи страву до столу, прикрасити салат шматочками яєць і посипати петрушкою.
КАРТОПЛЯНИЙ ГРАТЕН
ІНГРЕДІЄНТИ: 1 кг картоплі, 0,5 л молока, 100 г вершкового масла, 100 г борошна, 1 ч. ложка цукру, сіль, перець за смаком.
ПРИГОТУВАННЯ: картоплю очистити і нарізати тонкими кружальцями. Покласти у форму для запікання, посолити, поперчити.
Розтопити в каструльці вершкове масло, всипати борошно, злегка обсмажити на слабкому вогні, помішуючи. Влити молоко, додати цукор, посолити.
Залити отриманою сумішшю картоплю, накрити форму фольгою і поставити в духовку. Запікати 1 годину при температурі 130 градусів. Потім зняти фольгу, збільшити температуру до 180-200 градусів і запікати ще півгодини до утворення рум'яної скоринки. Перед подачею потрібно дати страві трохи охолонути.
КАРТОПЛЯНИЙ РУЛЕТ З БЕКОНОМ ТА ШПИНАТОМ
ІНГРЕДІЄНТИ: 0,5 кг картоплі, 100 г сиру, 200 г бекону, 0, 5 кг замороженого шпинату, 200 г тертого сиру, 1 цибулина, 200 г борошна, 2 яйця, 75 г вершкового масла, 1 ст. ложка рослинної олії, сіль, перець.
ПРИГОТУВАННЯ: картоплю вимити, відварити в мундирі, очистити і протерти через сито або за допомогою блендера. Додати борошно, 1 яйце, трохи солі, замісити однорідне тісто.
Цибулю подрібнити і злегка обсмажити на сковороді з рослинною олією. Додати розморожений шпинат і обсмажити все разом, помішуючи, протягом 2-3 хвилин.
Перекласти у миску, трохи остудити, додати сир, половину тертого твердого сиру, 1 яйце, сіль і перець. Добре розім'яти виделкою та перемішати.
Розкачати картопляне тісто на присипаній борошном поверхні. Накрити його смужками бекону. Розподілити на поверхні тіста шпинатну начинку, залишаючи з країв, приблизно, 1,5 см.
Згорнути рулетом, щільно обгорнути полотняною серветкою та мотузком зав'язати кінці. Помістити рулет у широку каструлю з киплячою підсоленою водою, варити 30 хв.
Вийняти рулет з каструлі, розгорнути і дати охолонути. Розрізати на шматки завширшки 1,5 см. Покласти їх у невисоку форму для запікання, полити розтопленим вершковим маслом і посипати сиром. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хв.
ЛІНИВІ ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛІ ТА ГАРБУЗА
ІНГРЕДІЄНТИ: 0, 5 кг картоплі, 0, 5 кг гарбуза, 1 склянка борошна, 2 ст. ложки крохмалю, 2 яйця, 150 г вершкового масла, тертий сир, сіль за смаком, сметана.
ПРИГОТУВАННЯ: запекти гарбуз у духовці до м'якості (15-20 хвилин при температурі 200 градусів). Остудити і розім'яти до стану пюре.
Картоплю очистити та відварити до готовності. Злити воду, додати 100 г вершкового масла і розім'яти картоплю до стану пюре.
Змішати картопляне пюре з гарбузовим. Вбити яйце, додати борошно, крохмаль і замісити тісто.
Розкачати з тіста ковбаски діаметром, приблизно, 2 см, викласти їх на дошку, присипану борошном, накрити плівкою та поставити в холодильник на 1-2 години. Можна приготувати тісто з вечора і залишити в холодильнику на ніч.
Розрізати ковбаски на шматочки завширшки 2 см і варити їх у киплячій підсоленій воді, поки вони не спливуть. Вийняти шумівкою, покласти у глибоку миску, додати вершкове масло і перемішати, поки воно не розтане. Посипати тертим сиром. Подавати зі сметаною.
ЗАПЕЧЕНА КАРТОПЛЯ З БЕКОНОМ
ІНГРЕДІЄНТИ: 10 картоплин, 2 цибулини, 200 г бекону або сала, 300 г твердого сиру, вершкове масло, олія, сіль, спеції за смаком.
ПРИГОТУВАННЯ: кожну картоплину вимити, загорнути у фольгу і запікати в духовці, приблизно, 30 хвилин при температурі 180 градусів.
Бекон нарізати скибочками, сир натерти на крупній тертці, цибулю нарізати півкільцями.
Дістати картоплю з духовки, розгорнути фольгу та розрізати кожну картоплину навпіл, але не до кінця. Посолити, посипати спеціями. У центр картоплин покласти скибочки бекону або сала, посипати сиром.
Повернути картоплю в духовку і запікати 5-10 хвилин до появи золотистої сирної скоринки.
Цибулю обсмажити до золотисто-коричневого кольору в суміші рослинної олії та вершкового масла.
Готову картоплю подати з обсмаженою цибулею.
Валентина СМАКОТА.
Залишити коментар