Сонячний подарунок осені
Є продукти, про дивовижність яких не напишеш у двох рядках, настільки вони гарні. Таким є гарбуз – яскравий сонячний подарунок осені і універсальний продукт, який варто полюбити кожному, хто хоче смачно поїсти і одночасно отримати заряд бадьорості, гарного настрою і краси. Тож пропонуємо вашій увазі цікаві і корисні рецепти із гарбуза.
Пиріг з гарбузом,
цибулею і сиром
Інгредієнти: 2 листи тіста листкового бездріжджового, 300 г гарбуза, 150 г сиру твердого, 1 цибуля ріпчаста, 1 яєчний жовток, олія, сіль.
Приготування: гарбуз почистити, нарізати тонкими скибочками і скропити 2 ст. ложками олії. Розігріти сковороду і обсмажити скибочки гарбуза з двох сторін практично до готовності.
Цибулю почистити і нарізати тонкими півкільцями. В окремій сковороді розігріти олію і обсмажити цибулю.
Сир натерти на крупній тертці.
Лист вистелити папером для випічки.
Тісто попередньо розморозити, потім один пласт злегка розкачати так, щоб вийшов прямокутник, і укласти його на лист. На тісто, відступаючи від країв на пару сентиментів, викласти цибулю і обсмажений гарбуз, зверху посипати натертим сиром.
Другий пласт тіста розкачати в прямокутник трохи більшого розміру, ніж перший, і накрити ним зверху пласт з начинкою, щільно притиснувши краї.
Жовток посолити, злегка збити, змастити пиріг і гострим ножем зробити діагональні неглибокі надрізи. Випікати в розігрітій духовці 30 хвилин.
Оладки з гарбуза і яблука
Інгредієнти: 400 г гарбуза, 1 яблуко, 2 яйця, 1 склянка борошна, 0,5 склянки кефіру, 2 ст. ложки цукру, 3-4 ст. ложки олії, кориця на кінчик ножа, сіль за смаком.
Приготування: яблуко і гарбуз помийте, очистіть від шкірки і насіння, натріть на крупній тертці.
Змішайте яйця, цукор, сіль, корицю, кефір, додайте борошно і перемішайте.
Додайте в тісто гарбуз, яблуко і ще раз перемішайте.
Ложкою акуратно викладайте оладки з гарбуза і яблука на розігріту сковороду з олією.
Смажте оладки з гарбуза і яблука на слабкому вогні під кришкою з двох сторін до готовності 4-5 хвилин.
Зняті зі сковороди оладки з гарбуза і яблука помістіть на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавайте оладки з гарбуза і яблука гарячими зі сметаною або варенням.
Закуска з гарбузом,
м’ясом і помідорами
Інгредієнти: 1 кг м’яса або курки; 1 гарбуз середньої величини; 150 г рису; 100 г цибулі; 100 г масла; 3 помідори; сіль, перець – за смаком.
Приготування: м’ясо наріжте дрібними шматочками, залийте водою, щоб м’ясо було злегка покрите, закрийте посуд кришкою й тушкуйте до готовності на слабкому вогні.
Рис відваріть до напівготовності. Дрібно наріжте цибулю й пасеруйте у маслі. Гарбуз очистіть й наріжте тонкими скибочками.
Готове м’ясо змішайте із рисом і цибулею, поперчіть й посоліть за смаком.
Потім у глибоку сковороду, змащену маслом, покладіть шар гарбуза, потім м’ясо з рисом, знову покрийте шаром гарбуза, зверху викладіть кружальцями помідори по всій поверхні, влийте трохи окропу або підсоленого бульйону й тушкуйте у духовці під кришкою до готовності гарбуза.
Суп з гарбуза та грибів
Інгредієнти: 200 г гарбуза, 200 г грибів, 2 картоплини, 1 помідор, корінь петрушки, цибулина, 2 ст. ложки олії, 5 стаканів води, сіль, перець — за смаком, зелень.
Приготування: гриби та цибулю нарізаємо невеликими шматочками, подрібнюємо корінь петрушки, перемішуємо та пасеруємо суміш на олії.
Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, заливаємо гарячою водою та варимо 10 хвилин.
Додаємо овочі, порізані помідори, сіль, перець, варимо до готовності,
Перед подачею додаємо подрібнену зелень.
Запіканка з гарбуза із яблуками, горіхами і медом
Інгредієнти: 500 г гарбуза, 200 г сиру, 4 ст. ложки манної крупи, 2 яблука, 2 яйця, 100 г волоських горіхів, 50 г ізюму, 30 г вершкового масла, 3 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка меду, сіль за смаком.
Приготування: ізюм залийте водою і залиште на 20 хвилин. Горіхи трохи підсушіть і подрібніть. Гарбуз очистіть і наріжте кубиками. Яблука також очистіть і наріжте кубиками або соломкою.
Збийте міксером яйця з сіллю і цукром. Додайте у них манну крупу, знову збийте і залиште на 20 хвилин, щоб манка набухла.
Сир протріть через сито, щоб позбутися грудочок. Додайте до яєць сир і мед і знову збийте тісто до однорідної консистенції.
Викладіть частину тіста в змащену маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім покладіть шар гарбуза і яблук, посипте ізюмом і горіхами. Зверху викладіть тісто.
Відправте запіканку з гарбуза у розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин.
Гарбузово-курячі котлетки
Інгредієнти: 400 г курячого філе, 1 яйце, 200 г гарбуза, 1 цибулина, 2 зубки часнику, 1 ст. ложка вершкового масла, 2 ст. ложки манки, 2 ст. ложки олії, мелений коріандр, чорний мелений перець, сіль — за смаком.
Приготування: гарбуз очистіть від шкірки та насіння і натріть на крупній тертці.
Куряче філе пропустіть через м’ясорубку разом із цибулею і часником.
З’єднайте фарш і гарбуз, додайте яйце, розм’якшене вершкове масло, манку, спеції, посоліть і гарненько перемішайте. Залиште фарш на 20 хвилин.
Сформуйте невеликі котлети і обсмажте їх на олії з двох боків до золотистої скоринки приблизно по 5 хвилин.
Котлети з курячого філе із гарбузом готові. Подавайте їх гарячими із будь-яким гарніром, салатом або овочами.
Гарбуз у духовці,
із картоплею і беконом
Інгредієнти: 1 кг гарбуза, 500 г картоплі, 1 кабачок, 1 цибулина, 200 г бекону, 50 г твердого сиру, 200 мл молока, 2 ст. ложки майонезу, 1 ст. ложка олії, щіпка меленого коріандру, чорний мелений перець, сіль — за смаком.
Приготування: гарбуз очистіть від насіння і шкірки і потріть на крупній тертці. Кабачок також потріть на крупній тертці. Картоплю почистіть і поріжте тонкими кружечками. Цибулю дрібно поріжте.
Бекон поріжте шматочками, трохи обсмажте його на сковороді, потім додайте цибулю і смажте до рум’яності.
З’єднайте молоко, майонез, спеції, посоліть і перемішайте.
Лист змастіть олією і викладіть кількома шарами гарбуз, кабачок, картоплю, обсмажену цибулю з беконом. Залийте молоком і відправте у розігріту до 180°С духовку на 40-50 хвилин. За 10 хвилин до готовності посипте гарбузову запіканку тертим сиром.
Валентина СМАКОТА.
Є продукти, про дивовижність яких не напишеш у двох рядках, настільки вони гарні. Таким є гарбуз – яскравий сонячний подарунок осені і універсальний продукт, який варто полюбити кожному, хто хоче смачно поїсти і одночасно отримати заряд бадьорості, гарного настрою і краси. Тож пропонуємо вашій увазі цікаві і корисні рецепти із гарбуза.
Пиріг з гарбузом, цибулею і сиром
Інгредієнти: 2 листи тіста листкового бездріжджового, 300 г гарбуза, 150 г сиру твердого, 1 цибуля ріпчаста, 1 яєчний жовток, олія, сіль.
Приготування: гарбуз почистити, нарізати тонкими скибочками і скропити 2 ст. ложками олії. Розігріти сковороду і обсмажити скибочки гарбуза з двох сторін практично до готовності.
Цибулю почистити і нарізати тонкими півкільцями. В окремій сковороді розігріти олію і обсмажити цибулю.
Сир натерти на крупній тертці.
Лист вистелити папером для випічки.
Тісто попередньо розморозити, потім один пласт злегка розкачати так, щоб вийшов прямокутник, і укласти його на лист. На тісто, відступаючи від країв на пару сентиментів, викласти цибулю і обсмажений гарбуз, зверху посипати натертим сиром.
Другий пласт тіста розкачати в прямокутник трохи більшого розміру, ніж перший, і накрити ним зверху пласт з начинкою, щільно притиснувши краї.
Жовток посолити, злегка збити, змастити пиріг і гострим ножем зробити діагональні неглибокі надрізи. Випікати в розігрітій духовці 30 хвилин.
Оладки з гарбуза і яблука
Інгредієнти: 400 г гарбуза, 1 яблуко, 2 яйця, 1 склянка борошна, 0,5 склянки кефіру, 2 ст. ложки цукру, 3-4 ст. ложки олії, кориця на кінчик ножа, сіль за смаком.
Приготування: яблуко і гарбуз помийте, очистіть від шкірки і насіння, натріть на крупній тертці.
Змішайте яйця, цукор, сіль, корицю, кефір, додайте борошно і перемішайте.
Додайте в тісто гарбуз, яблуко і ще раз перемішайте.
Ложкою акуратно викладайте оладки з гарбуза і яблука на розігріту сковороду з олією.
Смажте оладки з гарбуза і яблука на слабкому вогні під кришкою з двох сторін до готовності 4-5 хвилин.
Зняті зі сковороди оладки з гарбуза і яблука помістіть на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавайте оладки з гарбуза і яблука гарячими зі сметаною або варенням.
Закуска з гарбузом, м’ясом і помідорами
Інгредієнти: 1 кг м’яса або курки; 1 гарбуз середньої величини; 150 г рису; 100 г цибулі; 100 г масла; 3 помідори; сіль, перець – за смаком.
Приготування: м’ясо наріжте дрібними шматочками, залийте водою, щоб м’ясо було злегка покрите, закрийте посуд кришкою й тушкуйте до готовності на слабкому вогні.
Рис відваріть до напівготовності. Дрібно наріжте цибулю й пасеруйте у маслі. Гарбуз очистіть й наріжте тонкими скибочками.
Готове м’ясо змішайте із рисом і цибулею, поперчіть й посоліть за смаком.
Потім у глибоку сковороду, змащену маслом, покладіть шар гарбуза, потім м’ясо з рисом, знову покрийте шаром гарбуза, зверху викладіть кружальцями помідори по всій поверхні, влийте трохи окропу або підсоленого бульйону й тушкуйте у духовці під кришкою до готовності гарбуза.
Суп з гарбуза та грибів
Інгредієнти: 200 г гарбуза, 200 г грибів, 2 картоплини, 1 помідор, корінь петрушки, цибулина, 2 ст. ложки олії, 5 стаканів води, сіль, перець — за смаком, зелень.
Приготування: гриби та цибулю нарізаємо невеликими шматочками, подрібнюємо корінь петрушки, перемішуємо та пасеруємо суміш на олії.
Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, заливаємо гарячою водою та варимо 10 хвилин.
Додаємо овочі, порізані помідори, сіль, перець, варимо до готовності,
Перед подачею додаємо подрібнену зелень.
Запіканка з гарбуза із яблуками, горіхами і медом
Інгредієнти: 500 г гарбуза, 200 г сиру, 4 ст. ложки манної крупи, 2 яблука, 2 яйця, 100 г волоських горіхів, 50 г ізюму, 30 г вершкового масла, 3 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка меду, сіль за смаком.
Приготування: ізюм залийте водою і залиште на 20 хвилин. Горіхи трохи підсушіть і подрібніть. Гарбуз очистіть і наріжте кубиками. Яблука також очистіть і наріжте кубиками або соломкою.
Збийте міксером яйця з сіллю і цукром. Додайте у них манну крупу, знову збийте і залиште на 20 хвилин, щоб манка набухла.
Сир протріть через сито, щоб позбутися грудочок. Додайте до яєць сир і мед і знову збийте тісто до однорідної консистенції.
Викладіть частину тіста в змащену маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім покладіть шар гарбуза і яблук, посипте ізюмом і горіхами. Зверху викладіть тісто.
Відправте запіканку з гарбуза у розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин.
Гарбузово-курячі котлетки
Інгредієнти: 400 г курячого філе, 1 яйце, 200 г гарбуза, 1 цибулина, 2 зубки часнику, 1 ст. ложка вершкового масла, 2 ст. ложки манки, 2 ст. ложки олії, мелений коріандр, чорний мелений перець, сіль — за смаком.
Приготування: гарбуз очистіть від шкірки та насіння і натріть на крупній тертці.
Куряче філе пропустіть через м’ясорубку разом із цибулею і часником.
З’єднайте фарш і гарбуз, додайте яйце, розм’якшене вершкове масло, манку, спеції, посоліть і гарненько перемішайте. Залиште фарш на 20 хвилин.
Сформуйте невеликі котлети і обсмажте їх на олії з двох боків до золотистої скоринки приблизно по 5 хвилин.
Котлети з курячого філе із гарбузом готові. Подавайте їх гарячими із будь-яким гарніром, салатом або овочами.
Гарбуз у духовці, із картоплею і беконом
Інгредієнти: 1 кг гарбуза, 500 г картоплі, 1 кабачок, 1 цибулина, 200 г бекону, 50 г твердого сиру, 200 мл молока, 2 ст. ложки майонезу, 1 ст. ложка олії, щіпка меленого коріандру, чорний мелений перець, сіль — за смаком.
Приготування: гарбуз очистіть від насіння і шкірки і потріть на крупній тертці. Кабачок також потріть на крупній тертці. Картоплю почистіть і поріжте тонкими кружечками. Цибулю дрібно поріжте.
Бекон поріжте шматочками, трохи обсмажте його на сковороді, потім додайте цибулю і смажте до рум’яності.
З’єднайте молоко, майонез, спеції, посоліть і перемішайте.
Лист змастіть олією і викладіть кількома шарами гарбуз, кабачок, картоплю, обсмажену цибулю з беконом. Залийте молоком і відправте у розігріту до 180°С духовку на 40-50 хвилин. За 10 хвилин до готовності посипте гарбузову запіканку тертим сиром.
Валентина СМАКОТА.
Залишити коментар