Будьте здорові!
Осінній раціон: що корисно для здоров'я?
Не секрет, що наше здоров'я і настрій значною мірою залежать від того, що ми їмо. Восени важливо поповнити запас вітамінів і зміцнити імунітет в сезон холодів і застуд. В цьому допоможуть корисні компоненти осіннього раціону. То що найкраще їсти восени?
Гарбуз
Цей овоч багатий вітамінами А, С, групи В, мікроелементами і живильними речовинами. Гарбуз — джерело дуже рідкісного вітаміну Т, що впливає на обмінні процеси в організмі.
Завдяки вмісту вітаміну А гарбуз корисний для очей. Великий вміст клітковини — плюс для травлення. А поєднання з низькою калорійністю робить її незамінною для тих, хто хоче схуднути.
Гарбуз має антиоксидантні, протизапальні властивості. Сприяє очищенню організму від шлаків, токсинів, надлишків холестерину, зміцнює стінки судин, сприятливо впливає на нервову систему. До того ж, з гарбуза можна приготувати безліч смачних страв — від супів до десертів.
Баклажани
Баклажан містить клітковину, пектин, калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, вітаміни С, В1, В2, В5, РР. Він допомагає виводити з організму зайву рідину, шлаки, холестерин, сприяє схудненню. Пектин, що міститься в баклажанах стимулює травлення і не дає застоюватися жовчі.
Яблука
Ці фрукти — справжня вітамінна бомба, джерело мінеральних речовин: заліза, калію, кальцію, магнію, натрію, фосфору, йоду, міді, нікелю, багаті пектином і клітковиною. Яблука зміцнюють імунну систему, нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, мають протизапальну та протинабрякову дію, знижують рівень холестерину в крові. Вживаються в їжу як в свіжому вигляді, так і у вареному, тушкованому, сушеному, квашеному, моченому, служать компонентом різних страв.
Капуста
Це хороше джерело вітаміну С, хоча у міру зберігання його запас знижується. При цьому, у квашеній капусті цього вітаміну більше, ніж у свіжій. Крім того, капуста багата вітамінами К, РР, групи В і U.
Цей овоч корисний для роботи кишечника і нирок, для серцево-судинної системи, знижує рівень холестерину і зміцнює зуби, нігті і волосся.
Буряки
Буряк ефективно оздоровлює серце. Вміст у буряках певного співвідношення натрію і кальцію забезпечує нормальну циркуляцію крові і разом з цим — необхідне всім внутрішнім органам харчування. В буряках міститься більше 50% натрію і 5 % кальцію — саме в такій пропорції забезпечується краща розчинність кальцію в крові. Дана особливість засвоєння буряків позитивно впливає на стан кровоносних судин - вони стають краще захищеними від негативного процесу затвердіння судинної тканини, а також від підвищення артеріального тиску та інших порушень серцевої системи.
Горіхи
Всі горіхи багаті корисними ненасиченими жирами і розчинною клітковиною, що знижують рівень холестерину. Більшість горіхів — потужне джерело вітаміну Е, який є антиоксидантом і позитивно впливає на роботу статевої системи чоловіків і жінок. Горіхи багаті вітамінами А, С і групи В.
Але не забувайте, що горіхи досить калорійні, тому в день їх достатньо з'їдати не більше 50 грамів.
Шипшина
У плодах шипшини аскорбінової кислоти приблизно в 10 разів більше, ніж у ягодах чорної смородини, і в 50 разів більше, ніж у лимоні, в 60-70 разів більше, ніж у хвої сосни, ялини, ялиці або ялівцю. Відвар з плодів шипшини — це прекрасна профілактика простудних вірусних захворювань. Ефірні олії, що містяться в її пелюстках, справляють в'яжучу, бактерицидну та протизапальну дію. Чай із шипшини корисний при схудненні.
Обліпиха
Ці ягоди містять вітаміни А, С, групи В, Р, РР, Е, К, безліч мікроелементів, органічні кислоти, фосфоліпіди, флавоноїди та ін. Біологічно активні речовини в складі обліпихи роблять її профілактичним і лікувальним засобом.
Обліпиха застосовується при авітамінозі, зниженні імунітету, використовується для лікування ран, опіків, шкірних захворювань, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки (але при зниженій кислотності шлунка), хвороб горла і стравоходу.
Солодкий (болгарський) перець
Містить вітаміни С, В1, В2, В6, РР, А, каротин, залізо, цинк, натрій, калій, фосфор, магній. Зміцнює імунітет, стимулює ріст волосся, роботу шлунка і підшлункової залози, зміцнює стінки судин, запобігає розвитку остеопорозу і анемії, знижує ризик утворення тромбів. Зелені та червоні плоди перцю вживають у свіжому і консервованому вигляді, фарширують м'ясом і овочами. Використовують у приготуванні лечо, як приправу для заправки супів, як гарнір до м'ясних страв, як інгредієнт різних соусів і салатів.
Журавлина
В принципі, практично всі знають про те, що журавлина дуже корисна для імунітету, який восени потрібен, як ніколи. Крім цього, журавлина — так само, прекрасний антисептик, тому її рекомендується приймати під час будь-якого запального процесу в організмі. Крім цього, журавлина дуже добре впливає на шлунково-кишковий тракт.
Селера
Дієтичний продукт, калорійність якого — всього 18 ккал. Однаково корисні як корінь, так і стебла, і листя цього овоча. Він містить вітаміни С і А, U, вітаміни групи В, РР, Е, калій, кальцій, залізо, цинк, фосфор, магній, фолієву і нікотинову кислоти. Лідирує за змістом органічного натрію і селену. Поліпшує травлення, нормалізує артеріальний тиск. Корисна при ожирінні, нервових розладах, подагрі, ревматизмі, захворюваннях щитовидної залози.
Підготувала Світлана ЛЯШУК.
Не секрет, що наше здоров'я і настрій значною мірою залежать від того, що ми їмо. Восени важливо поповнити запас вітамінів і зміцнити імунітет в сезон холодів і застуд. В цьому допоможуть корисні компоненти осіннього раціону. То що найкраще їсти восени?
Гарбуз
Цей овоч багатий вітамінами А, С, групи В, мікроелементами і живильними речовинами. Гарбуз — джерело дуже рідкісного вітаміну Т, що впливає на обмінні процеси в організмі.
Завдяки вмісту вітаміну А гарбуз корисний для очей. Великий вміст клітковини — плюс для травлення. А поєднання з низькою калорійністю робить її незамінною для тих, хто хоче схуднути.
Гарбуз має антиоксидантні, протизапальні властивості. Сприяє очищенню організму від шлаків, токсинів, надлишків холестерину, зміцнює стінки судин, сприятливо впливає на нервову систему. До того ж, з гарбуза можна приготувати безліч смачних страв — від супів до десертів.
Баклажани
Баклажан містить клітковину, пектин, калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, вітаміни С, В1, В2, В5, РР. Він допомагає виводити з організму зайву рідину, шлаки, холестерин, сприяє схудненню. Пектин, що міститься в баклажанах стимулює травлення і не дає застоюватися жовчі.
Яблука
Ці фрукти — справжня вітамінна бомба, джерело мінеральних речовин: заліза, калію, кальцію, магнію, натрію, фосфору, йоду, міді, нікелю, багаті пектином і клітковиною. Яблука зміцнюють імунну систему, нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, мають протизапальну та протинабрякову дію, знижують рівень холестерину в крові. Вживаються в їжу як в свіжому вигляді, так і у вареному, тушкованому, сушеному, квашеному, моченому, служать компонентом різних страв.
Капуста
Це хороше джерело вітаміну С, хоча у міру зберігання його запас знижується. При цьому, у квашеній капусті цього вітаміну більше, ніж у свіжій. Крім того, капуста багата вітамінами К, РР, групи В і U.
Цей овоч корисний для роботи кишечника і нирок, для серцево-судинної системи, знижує рівень холестерину і зміцнює зуби, нігті і волосся.
Буряки
Буряк ефективно оздоровлює серце. Вміст у буряках певного співвідношення натрію і кальцію забезпечує нормальну циркуляцію крові і разом з цим — необхідне всім внутрішнім органам харчування. В буряках міститься більше 50% натрію і 5 % кальцію — саме в такій пропорції забезпечується краща розчинність кальцію в крові. Дана особливість засвоєння буряків позитивно впливає на стан кровоносних судин - вони стають краще захищеними від негативного процесу затвердіння судинної тканини, а також від підвищення артеріального тиску та інших порушень серцевої системи.
Горіхи
Всі горіхи багаті корисними ненасиченими жирами і розчинною клітковиною, що знижують рівень холестерину. Більшість горіхів — потужне джерело вітаміну Е, який є антиоксидантом і позитивно впливає на роботу статевої системи чоловіків і жінок. Горіхи багаті вітамінами А, С і групи В.
Але не забувайте, що горіхи досить калорійні, тому в день їх достатньо з'їдати не більше 50 грамів.
Шипшина
У плодах шипшини аскорбінової кислоти приблизно в 10 разів більше, ніж у ягодах чорної смородини, і в 50 разів більше, ніж у лимоні, в 60-70 разів більше, ніж у хвої сосни, ялини, ялиці або ялівцю. Відвар з плодів шипшини — це прекрасна профілактика простудних вірусних захворювань. Ефірні олії, що містяться в її пелюстках, справляють в'яжучу, бактерицидну та протизапальну дію. Чай із шипшини корисний при схудненні.
Обліпиха
Ці ягоди містять вітаміни А, С, групи В, Р, РР, Е, К, безліч мікроелементів, органічні кислоти, фосфоліпіди, флавоноїди та ін. Біологічно активні речовини в складі обліпихи роблять її профілактичним і лікувальним засобом.
Обліпиха застосовується при авітамінозі, зниженні імунітету, використовується для лікування ран, опіків, шкірних захворювань, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки (але при зниженій кислотності шлунка), хвороб горла і стравоходу.
Солодкий (болгарський) перець
Містить вітаміни С, В1, В2, В6, РР, А, каротин, залізо, цинк, натрій, калій, фосфор, магній. Зміцнює імунітет, стимулює ріст волосся, роботу шлунка і підшлункової залози, зміцнює стінки судин, запобігає розвитку остеопорозу і анемії, знижує ризик утворення тромбів. Зелені та червоні плоди перцю вживають у свіжому і консервованому вигляді, фарширують м'ясом і овочами. Використовують у приготуванні лечо, як приправу для заправки супів, як гарнір до м'ясних страв, як інгредієнт різних соусів і салатів.
Журавлина
В принципі, практично всі знають про те, що журавлина дуже корисна для імунітету, який восени потрібен, як ніколи. Крім цього, журавлина — так само, прекрасний антисептик, тому її рекомендується приймати під час будь-якого запального процесу в організмі. Крім цього, журавлина дуже добре впливає на шлунково-кишковий тракт.
Селера
Дієтичний продукт, калорійність якого — всього 18 ккал. Однаково корисні як корінь, так і стебла, і листя цього овоча. Він містить вітаміни С і А, U, вітаміни групи В, РР, Е, калій, кальцій, залізо, цинк, фосфор, магній, фолієву і нікотинову кислоти. Лідирує за змістом органічного натрію і селену. Поліпшує травлення, нормалізує артеріальний тиск. Корисна при ожирінні, нервових розладах, подагрі, ревматизмі, захворюваннях щитовидної залози.
Підготувала Світлана ЛЯШУК.
Зцілює лимон
Лимон вважається чудодійним засобом не тільки харчування, а й лікування, особливо в зимово-весняний період. Він і сьогодні, як і в стародавні часи, застосовується як лікувальний та профілактичний засіб для дорослих і малечі.
Авітаміноз. Для підтримання тонусу організму протягом всього року змішати пропущений через м'ясорубку чи блендер лимон із волоськими горіхами, чорносливом, курагою, медом. Приймати не більш як 70-100 грамів щоденно.
Ангіна. Для профілактики та лікування пережовувати цедру лимона, не ковтаючи її. Повторювати раз на 2-3 години.
Безсоння. До склянки теплої перевареної води додати сік лимона за смаком і одну-дві чайні ложки меду. Пити перед сном.
Бронхіт. Пропустити крізь малі отвори м'ясорубки лимон зі шкіркою і часник у пропорції 2:1, додати води до утворення розрідженої маси, залишити для настоювання протягом тижня в затемненому місці. Приймати по столовій ложці тричі на день перед їдою. Воду можна замінити медом.
Геморой. Свіжий сік розвести навпіл перевареною водою і вживати до 10 столових ложок щоденно для полегшення больових симптомів.
Гіпертонія. Споживати 2-4 рази протягом дня 50-70 грамів лимона разом зі шкіркою.
Головний біль. Прикласти до скронь шкірки лимона внутрішньою частиною, відчистивши їх від білої плівки. Чи нанести кілька крапель соку на скроні й легенько втерти в шкіру.
Грип. Для профілактики грипу та вірусних захворювань зробити суміш перемеленого лимона з вичавленим часником із додаванням невеликої кількості оливкової чи соняшникової дезодорованої олії. Додавати в салати чи регулярно пити по чайній ложці.
Діабет. Приймати в свіжому вигляді 30-50 грамів лимона зі шкіркою три-чотири рази на день. Або дві столові ложки натертої цедри залити двома склянками води, млоїти на повільному вогні півгодини, процідити після охолодження. Вживати по 100 мл тричі на день за 30 хвилин до їди.
Жарознижувальний засіб. До склянки теплої перевареної води додати столову ложку лимонного соку і випити. За необхідності протирати груди і спину чистим або розбавленим навпіл лимонним соком.
Жовчнокам'яна хвороба. Рекомендовано протягом тижня випивати до двох літрів суміші соків лимонного і морквяного, іноді — з додаванням бурякового. В цьому разі краще порадитись із лікарем.
Кровотеча носова. Змочити ватні тампони розведеним перевареною водою лимонним соком і протримати певний час. Можна використати і частину лимона, вставивши його в ніздрі, але це може викликати неприємні відчуття.
Мігрень. Пропустити через малі отвори м'ясорубки півкілограма лимонів із цедрою, але без кісточок, додати півсклянки натертого хрону, півтори склянки цукру і літр червоного виноградного вина. Проварити в закритому емальованому посуді на водяній бані протягом години, охолодити і процідити. Приймати по 100 мл через 2-3 години після їди. Цукор можна замінити склянкою меду.
Мозолі. Розпарити мозоль перед сном та прикласти шкірку лимона з частиною м'якоті. Витримати до ранку. Повторити декілька разів і зняти мозоль.
Ноги. Пітливість ніг зменшиться за рахунок обмивання їх розбавленим соком чи протирання цедрою.
Ожиріння. Зробити салат із одного середнього лимона та 300 грамів білокачанної капусти. Лимон краще додати після пропускання через м'ясорубку чи подрібнення у блендері. Відставити перемішаний салат на одну-дві години. Перед споживанням випити чверть склянки сухого білого виноградного вина.
Подагра. Віджати сік із чверті лимона й одного апельсина, змішати з чвертю склянки червоного напівсолодкого виноградного вина. Витримати 15-20 хвилин і випити за один прийом. Зовнішньо розтирати уражені суглоби чистим або ж розведеним навпіл лимонним соком.
Стенокардія. Змішати сік п'яти лимонів із перечавленими п'ятьма головками часнику і додати півлітрову банку меду. Настояти протягом тижня в темному місці. Приймати по чайній ложці щодня.
Судоми. Протирати м'язи розрізаним шматком лимона чи розтирати лимонним соком. Протерти частиною лимона підошви ніг і дати висохнути, не витираючи їх.
Цироз. Пропустити через м'ясорубку очищений від цедри і неочищений лимони, додати до тієї маси півкілограма меду та півсклянки оливкової олії. Добре перемішати, настояти декілька годин і приймати по столовій ложці тричі на день за 30 хвилин до їди.
Шкіра. Змішати одну частину соку з двома частинами меду, настояти і застосовувати для відбілювання пігментації та нанесення на місця забоїв тканин.
Протипоказання. Протипоказаний при підвищеній кислотності шлункового соку. Виключити вживання лимона при хворобах шлунка, панкреатитах, деяких захворюваннях печінки, жовчного міхура та підшлункової залози. Надмірне вживання лимона може призвести до змін кислотності шлункового соку. Обережно приймати схильним до гіпертонії.
За матеріалами газети "Сільські вісті".
Іван -чай
ВІДОМА здавна рослина має цілющу славу і використовується, як замінник, звичайного чаю, іноді за офіційною назвою хамеріон, чи кипрей вузьколистий.
Найпопулярнішими є ферментований лист і квіти. Готується шляхом скручування окремого підв’яленого листя до стану видалення соку. Далі
кладуть тонким шаром в темний скляний чи емальований посуд, накривають гнітом та щільною вологою тканиною і виставляють на 4-5 годин на Сонце. Бажаний контроль до появи квіткового аромату. Далі — сушіння.
Аденома простати. Дві чайні ложки трави залити 400 мл окропу, настояти 10 хвилин, процідити. Приймати склянку зранку натщесерце, другу — ввечері за 30 хвилин до сну.
Анемія. Столову ложку листя і квітів залити склянкою окропу, настояти дві години, процідити і пити тричі на день по столовій ложці.
Болегамівна дія. У разі головного болю залити 15 грамів сировини склянкою води, проварити на слабкому вогні 3-5 хвилин, настояти, охолодити протягом години. Вживати по столовій ложці тричі на день за півгодини до їди.
Виразка шлунка. Три столові ложки сировини залити склянкою окропу, млоїти на слабкому вогні протягом 15 хвилин. Процідити і приймати по дві столові ложки тричі на день за 30 хвилин до їди протягом двох-трьох тижнів.
Гастрит. Три столові ложки сировини млоїти в 200 мл води на слабкому вогні 7-10 хвилин. Охолодити, процідити і довести об’єм кип’яченою водою до склянки. Пити по дві столові ложки тричі на день за півгодини до їди. Цим же відваром прополіскувати горло при ангіні.
Грип. Свіжу чи суху шкірку мандарина (25 грамів) і 100 грамів листя хамеріону залити двома склянками окропу, настояти 30-40 хвилин. Випити за два рази протягом дня, краще використовувати мед замість цукру.
Депресія. Чайну ложку квітів залити склянкою окропу, настояти 10 хвилин, процідити і пити з медом.
Запалення слизистої оболонки. Столову ложку листя з квітами залити склянкою окропу і настояти не менше двох годин, краще в термосі. Приймати по столовій ложці тричі на день.
Застуда та головні болі. Три столові ложки сировини залити 500 мл окропу, проварити на слабкому вогні протягом 10-12 хвилин, охолодити і настояти протягом години. Вживати по столовій ложці тричі на день за 20-30 хвилин до їди.
Клімакс. Для зменшення неприємних симптомів півкілограма квітів залити пляшкою горілки і настоювати протягом місяця в темному прохолодному місці. Процідити і приймати по 20-25 крапель разом із перевареною водою за півгодини до їди. Інтервал прийому — чотири години.
Кон’юнктивіт. Столову ложку трави млоїти на слабкому вогні в склянці окропу, процідити крізь щільну марлю. Намочити тампони у відварі та прикладати до очей або промивати їх тричі на день.
Кровотворення. Для покращання процесу споживати салат зі 100 грамів молодого подрібненого листя, 50 грамів молодої цибулі. Тертий хрін за смаком, дві ложки сметани і сік із чверті лимона. Сіль, перець та інші спеції — за смаком.
Порушення регулярності місячних. 20 грамів сировини залити склянкою окропу, настояти протягом 40 хвилин, процідити і прийняти за п’ять разів протягом дня по 40 мл.
Рани. Подрібнене свіже листя прикласти у вигляді компресу (зафіксувати бинтом) на пошкодження шкіри. При фурункульозі запарити листя і гарячим робити компреси на уражене місце.
Седативна дія. Дві столові ложки сировини настояти в двох склянках окропу протягом 5-6 годин. Процідити і приймати рівними порціями протягом дня.
Шлунково-кишковий тракт. У разі запалення змішати 10 грамів квіток і листя шипшини зі 100 грамами квітів іван-чаю, залити трьома склянками окропу. Настояти годину, процідити. Пити тричі на день.
Виразка шлунка та дванадцятипалої кишки. Залити в термосі столову ложку квітів чи суміші квітів і листя склянкою окропу, настояти дві години, процідити. Приймати по 1-2 столові ложки три-чотири рази на день за 20-30 хвилин до їди.
Застереження. Офіційні застереження відсутні, однак потрібно враховувати індивідуальну реакцію організму та не зловживати постійним споживанням. При використанні як замінника звичайного чаю чайну ложку сировини залити склянкою окропу і настоювати 10 хвилин. Денна норма прийому — дві чашки. Регулярно робити перерви в прийомі, орієнтуючись на 10-денний цикл. Не рекомендується водіям та операторам машин приймати чай зранку, оскільки він діє заспокійливо.
Олександр КУРДЮК, кандидат біологічних наук.
Залишити коментар