Будьте здорові!
Осінні хвороби – як уберегтися
Тим, хто не встиг зміцнити свою імунну систему літніми вітамінами, доведеться нелегко восени в сезон загострень простудних захворювань. Сама по собі прохолодна погода не становить небезпеки.
Однак сезонні її зміни, особливо різкі осінні похолодання, можуть бути небезпечними. Такі перепади атмосферного тиску і температури повітря негативно позначаються на роботі всіх органів. Восени рекомендується особливо ретельно прислухатися до свого організму і при перших же тривожних симптомах звертатися до лікаря.
Отже, яких хвороб потрібно остерігатися восени і що робити, щоб ними не захворіти?
Грип. Більшість серйозних епідемій грипу припадають саме на осінній період. Вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом, і щоб не заразитися, потрібно уникати великого скупчення людей, де найімовірніша присутність вірусу. Медики рекомендують загартовуватися, здійснювати піші прогулянки на свіжому повітрі не менше ЗО хвилин, дотримуватися особистої гігієни і, природно, зміцнювати імунітет. Для стимулювання імунітету включайте у свій раціон продукти, які містять вітамін С. І якщо ви таки заразилися грипом, – ні в якому разі не займайтеся самолікуванням – негайно звертайтеся до фахівця, інакше можуть бути ускладнення.
Застуда і лор-захворювання. Як би ми не старалися, але імунна система за три місяці спекотного літа відвикла від того, що потрібно захищати організм від холоду і підвищеного рівня вологості. В результаті нас починають турбувати різноманітні сезонні захворювання: ГРЗ, ангіна, фарингіт, бронхіт, ларингіт, трахеїт. Ви можете собі допомогти, якщо будете одягатися по погоді і вести активний, здоровий спосіб життя. Щоб поліпшити імунітет, додайте у свій раціон вітамінні чаї із шипшиною, обліпихою, імбиром і медом. Якщо у вас присутні хронічні захворювання лор-органів, не забувайте, що вони загострюються саме в осінній період.
Цистит. За статистикою, саме в осінній період жінки хворіють на цистит у 3 рази більше, ніж в інші сезони. Перший фактор – це переохолодження, другий - восени йде зниження опірності організму. І третій - застійні явища в області малого тазу. Щоб уникнути цього захворювання, одягайтеся по погоді і своєчасно лікуйте наявні в організмі вогнища інфекції і стежте за сном, тому що недосип знижує захисні функції організму.
Виразкова хвороба. Це обумовлено тим, що людина з настанням холодів вживає більше жирної, «важкої», калорійної їжі. Щоб попередити загострення, дотримуйтесь дієти, намагайтеся уникати нервових потрясінь.
Нервові розлади. Восени буквально кожна друга людина перебуває у легкій депресії, відзначають фахівці. Тимчасова хандра пов’язана зі зміною пори року: людина недоотримує сонячного світла, на вулиці сиро і холодно і як наслідок – апатія, поганий настрій і нічого не хочеться робити. Ви в змозі уникнути депресивного настрою: спілкування з друзями та рідними, перегляд комедій, похід по магазинах тощо.
l
Ось декілька коротких порад, як уберегти себе від осіннього захворювання.
Дієвою профілактикою грипу є вакцинація. Найвдаліший час для цього – кінець вересня – жовтень.
Щоб не заразитися в транспорті, на роботі або в школі, варто стежити за гігієною рук. Під час зростання простудних захворювань важливо мити руки частіше, ніж зазвичай. Не завадить антисептик в сумочці і вологі серветки.
Провітрюйте приміщення, в яких ви перебуваєте тривалий час. Свіже повітря загартовує організм і зміцнює імунітет.
Найчастіше застуда виникає через переохолодження в області ніг, тому важливо одягатися по погоді, щоб ноги, руки і голова були в теплі.
Свіже повітря загартує і позбавить від негативних емоцій, що накопичилися за день. А стреси, як відомо, пригнічують імунітет.
Спіть не менше 7-8 годин, тоді організм з легкістю розпізнає вірус і нейтралізує його. Інакше через хронічний недосип організм втрачає здатність що-небудь розрізняти, і людина починає хворіти.
У боротьбі з вірусами допоможе правильне харчування. Потрібно їсти якомога більше продуктів, що містять білки. І не забувайте про кисломолочні продукти, сезонні фрукти та овочі.
Тим, хто не встиг зміцнити свою імунну систему літніми вітамінами, доведеться нелегко восени в сезон загострень простудних захворювань. Сама по собі прохолодна погода не становить небезпеки.
Однак сезонні її зміни, особливо різкі осінні похолодання, можуть бути небезпечними. Такі перепади атмосферного тиску і температури повітря негативно позначаються на роботі всіх органів. Восени рекомендується особливо ретельно прислухатися до свого організму і при перших же тривожних симптомах звертатися до лікаря.
Отже, яких хвороб потрібно остерігатися восени і що робити, щоб ними не захворіти?
Грип. Більшість серйозних епідемій грипу припадають саме на осінній період. Вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом, і щоб не заразитися, потрібно уникати великого скупчення людей, де найімовірніша присутність вірусу. Медики рекомендують загартовуватися, здійснювати піші прогулянки на свіжому повітрі не менше ЗО хвилин, дотримуватися особистої гігієни і, природно, зміцнювати імунітет. Для стимулювання імунітету включайте у свій раціон продукти, які містять вітамін С. І якщо ви таки заразилися грипом, – ні в якому разі не займайтеся самолікуванням – негайно звертайтеся до фахівця, інакше можуть бути ускладнення.
Застуда і лор-захворювання. Як би ми не старалися, але імунна система за три місяці спекотного літа відвикла від того, що потрібно захищати організм від холоду і підвищеного рівня вологості. В результаті нас починають турбувати різноманітні сезонні захворювання: ГРЗ, ангіна, фарингіт, бронхіт, ларингіт, трахеїт. Ви можете собі допомогти, якщо будете одягатися по погоді і вести активний, здоровий спосіб життя. Щоб поліпшити імунітет, додайте у свій раціон вітамінні чаї із шипшиною, обліпихою, імбиром і медом. Якщо у вас присутні хронічні захворювання лор-органів, не забувайте, що вони загострюються саме в осінній період.
Цистит. За статистикою, саме в осінній період жінки хворіють на цистит у 3 рази більше, ніж в інші сезони. Перший фактор – це переохолодження, другий - восени йде зниження опірності організму. І третій - застійні явища в області малого тазу. Щоб уникнути цього захворювання, одягайтеся по погоді і своєчасно лікуйте наявні в організмі вогнища інфекції і стежте за сном, тому що недосип знижує захисні функції організму.
Виразкова хвороба. Це обумовлено тим, що людина з настанням холодів вживає більше жирної, «важкої», калорійної їжі. Щоб попередити загострення, дотримуйтесь дієти, намагайтеся уникати нервових потрясінь.
Нервові розлади. Восени буквально кожна друга людина перебуває у легкій депресії, відзначають фахівці. Тимчасова хандра пов’язана зі зміною пори року: людина недоотримує сонячного світла, на вулиці сиро і холодно і як наслідок – апатія, поганий настрій і нічого не хочеться робити. Ви в змозі уникнути депресивного настрою: спілкування з друзями та рідними, перегляд комедій, похід по магазинах тощо.
ххх
Ось декілька коротких порад, як уберегти себе від осіннього захворювання.
Дієвою профілактикою грипу є вакцинація. Найвдаліший час для цього – кінець вересня – жовтень.
Щоб не заразитися в транспорті, на роботі або в школі, варто стежити за гігієною рук. Під час зростання простудних захворювань важливо мити руки частіше, ніж зазвичай. Не завадить антисептик в сумочці і вологі серветки.
Провітрюйте приміщення, в яких ви перебуваєте тривалий час. Свіже повітря загартовує організм і зміцнює імунітет.
Найчастіше застуда виникає через переохолодження в області ніг, тому важливо одягатися по погоді, щоб ноги, руки і голова були в теплі.
Свіже повітря загартує і позбавить від негативних емоцій, що накопичилися за день. А стреси, як відомо, пригнічують імунітет.
Спіть не менше 7-8 годин, тоді організм з легкістю розпізнає вірус і нейтралізує його. Інакше через хронічний недосип організм втрачає здатність що-небудь розрізняти, і людина починає хворіти.
У боротьбі з вірусами допоможе правильне харчування. Потрібно їсти якомога більше продуктів, що містять білки. І не забувайте про кисломолочні продукти, сезонні фрукти та овочі.
Гайморит: краще попередити, аніж лікувати
З настанням осінніх холодів найзатребуванішими лікарями стають отоларингологи. Адже й почервоніле горло, і покашлювання, і нежить – часті симптоми саме в цю пору року.
Відомо, що одним із наслідків застуди є гайморит. Але медики попереджають: ця хвороба може бути малосимптомною. А затягнувши з її лікуванням, хворий ризикує зіткнутися з небезпекою серйознішою, адже йдеться про ураження ділянки, яка знаходиться в безпосередній близькості до мозку.
То за якими проявами можна запідозрити гайморит, яке лікування та профілактика цієї хвороби, розповів завідуючий центру отоларингології Ковельської ЦРЛ Володимир БОГАЧЕВСЬКИЙ.
ххх
– Кожному з нас так чи інакше дошкуляє нежить. Але зазвичай ми на ці тимчасові незручності мало зважаємо, мовляв, через тиждень мине. Проте, на жаль, буває, не проходить. Володимире Володимировичу, коли потрібно підозрювати, що нежить перейшов у гайморит?
– Звичайний нежить триває 6-7 днів. Запідозрити виникнення гаймориту (запалення так званих гайморових пазух) можна, якщо з'явились головний біль в будь-якій ділянці, відчуття тиснення на зуби, що посилюється при нахилах голови (зміні положення) або тривалі виділення з носа гнійного характеру.
– Відомо, що ця хвороба може бути малосимптомною. Як це різниться від звичних проявів хвороби?
– Іноді хвороба проявляється незначною закладеністю носа без головного болю, підвищення температури тіла, з незначними виділеннями з носа. В такому разі діагноз може визначити лише спеціаліст під час огляду.
– Як в цілому лікують гайморит?
– Лікування залежить від форми та стадії захворювання і визначається строго індивідуально лікарем-отоларингологом. Зазвичай робиться рентген, і якщо виявляється запалення, призначається антибактеріальний препарат.
– А як іще? Пункцією? Коли слід погоджуватись на цю процедуру без зайвих слів?
– Пункція гайморової пазухи (процедура, яку застосовують для витягнення з порожнини патологічного вмісту, промивання її та введення в порожнину лікарських речовин) проводиться у разі неефективності консервативного лікування або у випадку загрози ускладнення хвороби.
– Чи правда, що варто раз захворіти гайморитом – і він буде супроводжувати постійно?
– Це досить поширена думка, яка хибна. Якщо правильно встановлений діагноз гострого синуситу та призначене адекватне лікування за умови дотримання пацієнтом всіх лікарських настанов, хвороба повністю виліковується через 7 - 14 днів.
– До чого може призвести тривала відсутність лікування такого стану?
– Дуже часто хворі намагаються лікувати цю патологію самостійно "народними" методами і звертаються до лікаря надто пізно, тобто, коли з'являються необоротні зміни від тривалого запалення. Тоді можна говорити про хронічний гайморит. Лікування хронічного гаймориту тривале, визначається індивідуально і доволі часто підлягає хірургічному втручанню.
Окрім того, що хвороба може перейти в хронічну форму, під загрозою опиняються органи зору та головний мозок. Тож йдеться про небезпеку розвитку внутрішньоочних та внутрішньочерепних ускладнень.
– А щодо профілактики: як пережити холодну пору без нежиті та гаймориту?
– Стосовно профілактики, то на сьогодні немає "чарівної" пігулки, але є загальні поради: загартовування, здоровий спосіб життя. Також слід уникати переохолодження та місць великого скупчення людей, вживати багаті на вітаміни продукти.
Щодо профілактики власне гаймориту, то перша і єдина порада: не займайтеся самолікуванням, а все ж таки в разі виникнення ознак вірусної інфекції звертайтеся до свого сімейного лікаря, який призначить первинне лікування. Адже краще попередити виникнення гаймориту, ніж його лікувати.
Лікуємося гарбузом
Користь гарбуза доведена численними дослідженнями – головний овоч осені корисний як для дітей, так і для дорослих.
Він допомагає прискорити процеси засвоєння їжі і нормалізувати метаболізм. Він володіє послаблювальним ефектом, що добре впливає на шлунково-кишковий тракт. Його рекомендують для виведення з організму холестерину, токсинів, шлаків.
Через високий вміст калію вживання цього овочу покращує роботу серцево-судинної системи та зменшує ризики гіпертонії.
Дієтологи радять вживати гарбуз при туберкульозі, атеросклерозі, запорі, діабеті, подагрі, жовчнокам'яній хворобі. М'якуш гарбуза рекомендують вагітним та дітям. Під час вагітності лікарі радять вживати як природний протиблювальний засіб. Відвар із гарбуза з додаванням меду допомагає при нервових розладах і безсонні.
Гарбуз у раціоні забезпечить здоровий імунітет. В ньому міститься розчинна клітковина (пектин), яка поглинає токсини і живить кишкові мікроорганізми, готуючи їх до зими.
Ще одним “бонусом” від вживання гарбуза стане здорова і красива шкіра. Якщо печений гарбуз поєднати з корисним жиром, то каротиноїди добре розчиняться і добре засвояться, перетворившись в організмі на вітамін А, який зміцнює слизові та покращує стан шкіри, готуючи їх до зими, щоб шкіра не висушувалась, не обвітрювалась, а сезонні загострення запальних захворювань шлунка та кишківника швидко переходили в стан ремісії.
Ви відчуєте протинабряковий ефект завдяки великому вмісту калію, адже гарбуз допомагає долати затримку рідини в організмі та набряки.
Тому його варто їсти всім, хто:
– має проблеми із судинами, особливо варикозну хворобу;
– має проблеми із серцем (високий тиск);
– має сидячу роботу і просто схильність до легкої набряклості обличчя зранку.
Така дія гарбуза в легкому сечогінному ефекті, тому овоч корисний і для нирок, і для профілактики всіх видів каменів у нирках.
Гарбуз оздоровлює шлунок, кишківник, жовчний міхур. Проблемою сучасної людини є порушення роботи системи органів травлення, зокрема шлунка та кишківника. Насамперед внаслідок харчування переробленими продуктами, нездорової термічної обробки продуктів, малорухливого способу життя.
Незамінимий при гастриті, виразковій хворобі, рефлексній хворобі (коли в людини виникає печія) та СПК (синдромі подразненого кишківника).
Корисно вживати й свіжовичавлений сік під час застуди та грипу, оскільки цей напій допоможе зміцнити імунітет.
Гарбузове насіння використовують для лікування хвороб печінки, як антигельмінтний засіб. Через великий вміст цинку гарбуз може впоратися з вугровою висипкою на обличчі та тілі, жирністю волосся та лупою.
Дієтологи рекомендують вживати гарбузову олію для покращення роботи печінки, передміхурової залози, жовчного міхура, вона сприяє нормалізації перистальтики кишківника. Регулярне вживання гарбузової олії допоможе зберегти міцний імунітет аж до старості.
Помаранчево-зелена терапія
Існує багато способів боротьби з осінніми недугами. Окремі з них дуже прості, і застосовувати їх можна із задоволенням.
Передусім, споживайте більше натуральних вітамінів. Адже вітаміни зміцнюють імунітет організму і допомагають йому протистояти різним хворобам. Жодні синтетичні полівітаміни, що продають в аптеках, не можуть замінити натуральні, даровані матінкою-природою. А осінь саме пора для їх споживання. Їжте якомога більше овочів та фруктів. Пийте натуральні соки. Заварюйте не щось чорне з пакетиків, а трав’яний цілющий чай.
Їжте м’ясо і молочні продукти. У них містяться амінокислоти, які необхідні для вироблення антитіл – помічників в боротьбі з респіраторними захворюваннями. Корисно щодня вживати наваристі супи на м’ясних бульйонах. Тільки рекомендується варити їх з м’яса, а не з кісток. А на сніданок – сир. Дуже корисно для організму.
Займіться кольоротерапією. Про сприятливий вплив колірної палітри на самопочуття відомо всім. Так от, восени просто необхідно оточувати себе предметами оранжевих і яскраво-зелених кольорів. Оранжевий колір бадьорить і знімає стрес, а зелений – активізує захисні властивості організму. Розкладіть апельсини на зеленому блюді. Буде і красиво, і корисно.
Не забувайте про самонавіювання. Виженіть з себе страх, що ви ось-ось захворієте. Просто кілька разів у день повторюйте про себе: «Я буду здоровим і сильним! Всі хвороби підуть геть!». Психологи радять правильно підбирати фрази для самонавіювання. У них не повинно міститися частинки «не». Тобто, скажімо, не можна промовляти: «Я не хворітиму!». Говорять, що наша психіка не розуміє негативних навіювань.
Пийте ромашковий чай. Він справжня скарбниця вітамінів. Дві чайні ложки сушеної ромашки залийте стаканом кип’ятку, дайте постояти хвилин п’ять, процідіть і пийте двічі в день: вранці і перед сном. Одержете подвійну користь: і імунітет підвищите, і нерви заспокоїте.
Зміцнюємо імунітет
Експерти пропонують для зміцнення імунітету кілька дієвих напоїв, приготувати які не завдасть труднощів.
Яблуко + морква + апельсин
Це одне з найбільш вдалих поєднань. Така комбінація наситить організм вітамінами А, В, С, фолієвою кислотою і калієм.
Рецепт простий: беремо декілька морквин, по одному яблуку і апельсину. Прибираємо з апельсина кісточки і шкірку, з яблука – серцевину, моркву чистимо. Усі інгредієнти ріжемо на невеликі шматочки і відправляємо у соковижималку. Готовий сік перед вживанням треба гарненько перемішати. Зберігати його не можна – вживайте відразу.
Апельсин + лимон + грейпфрут + мандарин
Нескладно здогадатися, що так ми отримаємо ударну дозу вітаміну С. Однак, крім нього, до нас надійдуть вітаміни А і В6, а також цинк і фолієва кислота.
Рецепт: приготуйте пів лимона, грейпфрут цілий, по два мандарини та апельсини. Всі цитрусові перетворюємо на очищені часточки без кісточок і відправляємо в соковижималку. Пити цей коктейль краще в прохолодному вигляді.
Буряк + морква + імбир
Таке поєднання не тільки підвищить імунітет, але й полегшить симптоми, якщо ви підхопили застуду або ГРВІ.
Рецепт: потрібні один буряк, три морквини, пів лимона, апельсин, імбир. Цитрусові чистимо, видаляємо кісточки, ріжемо. Овочі чистимо і також ріжемо на частинки. Всі інгредієнти пропускаємо через соковижималку. За смаком можна додати перець.
Який термометр обрати
У сезон застуд чи грипу без термометра не обійтись. Та який саме градусник вибрати для домашнього користування, який надасть найточніші показники та який найліпше підійде дітям?
Ртутний термометр. Традиційний термометр – це судина зі скла, всередині якої міститься трубка-капіляр герметично запаяна з двох сторін. Переваги: точність і простота вимірювання. Низька ціна.
Електронний термометр. Сучасні електронні термометри набувають все більшої популярності серед користувачів. Основні складові – електронна схема і температурний датчик зі сплаву двох металів, поміщені в корпус з пластику.
Переваги: зручно вимірювати температуру діткам. Тривалість вимірювання – 1-3 хв. Є моделі з підсвіткою і гнучким наконечником, що комфортно вночі. Може мати пам’ять і сам вимикатися.
Інфрачервоний термометр. Інфрачервоні термометри фіксують тепло (інфрачервоне проміння), що йде від тіла пацієнта. Відстань до досліджуваного об’єкта залежить від моделі вимірювача і становить від 2 до 10 см. Значення температури з’являється через 1 – 2 секунди на дисплеї в одиницях за Цельсієм або Фаренгейтом.
Переваги: зручний у використанні, особливо при вимірюванні температури сплячим діткам: підсвітка, пам’ять, сам вимикається; надшвидкість вимірювання; є лобний (темпоральний) і вушний термометр.
Деякі моделі мають функцію 3 в 1 – вимірювання температури води, повітря та молочної суміші.
Сторінку підготувала Вікторія ЗІНЧУК.
Залишити коментар