Новорічне меню – 2020: як догодити Щуру?
Новорічний стіл повинен рясніти стравами, оскільки вважається, чим багатше застілля, тим щасливішим буде наступний рік. Ось чому багато господинь починають думати про меню за кілька місяців, включаючи у нього як мінімум одну гарячу страву, декілька закусок, кілька салатів і обов’язково десерт.
Загальні рекомендації
В 2020 році головним тотемом буде білий металевий Щур. Це всеїдна тварина, що значно полегшує завдання господиням. Тому готувати можна які завгодно страви. Важливо, щоб на новорічному столі в 2020-му була різноманітність, що дуже порадує Щура. Готувати слід з якісних і натуральних продуктів, оскільки це і корисно для здоров’я, і задобрить щура, який любить смачно поїсти.
Рекомендується використовувати для столу зернові, які так подобаються покровителю 2020 року. Якщо господиня не планує готувати каші, то буде досить поставити на стіл красиву тарілочку з зерном на свій смак. У 2020 рік щури не слід використовувати такі продукти для новорічного свята, як білокачанна капуста, редис і бобові. З них не рекомендується готувати святкові страви.
Покровителька року їх не любить і може образитися. Краще звернути увагу на прості новорічні рецепти.
Основні страви
Гризун невибагливий в їжі, тому на гаряче можна подати і рибу, і м’ясо, і курку, і овочі.
М’ясний рулет
Вам будуть потрібні:
свиняча вирізка – 2 кг;
шинка – 0,3 кг;
яйця – 2 шт.;
груші – 2 шт.;
огірок солоний – 1 шт.;
волоські горіхи – 1 стакан;
біле вино;
спеції;
рослинна олія.
Спосіб приготування: М’ясо миємо. Обсушуємо. Маринуємо свинину в суміші вина і спецій протягом 2 годин. Гострим ножем розрізаємо м’ясо у формі книжки. Ядра волоського горіха обсмажуємо на сухій сковороді протягом 10 хвилин.
Половину волоських горіхів подрібнюємо в крихту і змішуємо з сирими яйцями до отримання однорідної маси. Відправляємо до яєць горіхи, груші, нарізані скибочками, і подрібнені огірочки. На м’ясо викладаємо слайси шинки, зверху – яєчно-горіхову начинку. Загортаємо рулетом.
Фіксуємо кулінарною ниткою. Змащуємо зверху соняшниковою олією. Обгортаємо харчовою плівкою і залишаємо на чверть години. Після закінчення зазначеного часу відправляємо рулет в духовку, прогріту до 180 градусів на 1 годину.
В процесі запікання не зайвим буде періодично поливати рулет соком, що виділяється.
Салат “Мишачий рай”
Складові: 5 курячих яєць, 4 перепелиних яйця, 200 г сиру Маасдам, 3 шт. курячого філе, 3 зубчики часнику, 5 кілець ананаса, 200 г майонезу.
Спосіб приготування:
куряче філе відварити в підсоленій воді до готовності. Остудити і порізати дрібними кубиками;
відварити курячі та перепелині яйця (перепелині залишити для декору).
У курячих яйцях відокремити білок від жовтка і натерти на тертці в окремі миски. Білок – на крупній тертці, жовток – на дрібній;
У сирі відрізати кілька тонких пластиків для прикраси, решту натерти на дрібній тертці.
Ананаси порізати шматочками.
Як викласти новорічний салат?
На блюді викласти шарами всі інгредієнти. Кожен шар промазати майонезом. Шари мають бути такі:
Куряче філе + майонез;
Ананаси;
Білок + майонез;
Трохи жовтка + майонез (залиште частину жовтка на посипання зверху);
Сир + майонез + часник, пропущений через прес.
Повторити ще раз шари. На верхній шар сиру не видавлювати часник, а тільки на середній шар. Прикрасити верх жовтком, пластиками сиру і “мишенятами”.
Як зробити мишок (щурів) для прикраси салату?
Мишенят робити дуже просто. Зверху яйця зробити два надрізи для вушок із сиру, які можна вирізати формочкою для печива. Очки – з чорного перцю горошком, носик – горошина гірчиці. Хвостик із сиру. Щоб зробити салат не у вигляді цілого шматка сира, а надрізаного, потрібно заздалегідь поставити на блюдо кут з картону або ватману і закріпити його.
Скумбрія з овочами
Це вишукана за смаком страва обов’язково порадує гостей і буде чудово виглядати на святковому столі.
Для приготування вам знадобиться: скумбрія, 400 г картоплі, 70 г моркви, 100 г твердого сиру, майонез, рослинна олія, спеції – за смаком.
Картоплю і моркву нарізаємо нетовстими шматочками. Прогріваємо в сковороді рослинну олію і викладаємо туди овочі. На сильному вогні злегка обсмажуємо їх до легкого рум’янцю. Скумбрію очищаємо від нутрощів, промиваємо, обсушуємо. Рівномірно викладаємо овочі на фольгу, а зверху скумбрію. Її попередньо обмазуємо спеціями. Сир натираємо на тертку. Закладаємо частину в черевце риби. Іншою присипаємо овочі. Рибу, так само як і овочеву подушку, поливаємо майонезом. Загортаємо у фольгу і відправляємо в прогріту до 200 градусів духовку. Запікаємо перші 25 хвилин в коконі, другі 25 хвилин у фользі з відкритим верхом.
Сирні кульки
Це чудова закуска на новорічному столі, в тому числі для тих, хто раптом не їсть м’ясо.
Для приготування вам знадобиться: 200 г твердого сиру; 3 шт яєць; 4 ст. л. пшеничного борошна; 3 ст. л. борошна для панірування; олія для смаження, сіль – за смаком. Відокремлюємо білки від жовтків, збиваємо білки в стійку піну, додавши дрібну сіль, борошно і добре перемішуємо.
Сир натираємо на дрібній тертці, додаємо його в миску і також перемішуємо до однорідності. Вологими руками робимо невеликі кульки та викладаємо на тарілку присипану борошном, обволікаючи в ній кожну кульку. Після цього обсмажуємо у фритюрі, не перевертаючи. Олії повинно бути достатньо, щоб кульки плавали. Готові золотисті кульки викладаємо на блюдо із серветками.
Підготувала
Світлана КОЛОСОК.
Новорічний стіл повинен рясніти стравами, оскільки вважається, чим багатше застілля, тим щасливішим буде наступний рік. Ось чому багато господинь починають думати про меню за кілька місяців, включаючи у нього як мінімум одну гарячу страву, декілька закусок, кілька салатів і обов’язково десерт.
Загальні рекомендації
В 2020 році головним тотемом буде білий металевий Щур. Це всеїдна тварина, що значно полегшує завдання господиням. Тому готувати можна які завгодно страви. Важливо, щоб на новорічному столі в 2020-му була різноманітність, що дуже порадує Щура. Готувати слід з якісних і натуральних продуктів, оскільки це і корисно для здоров’я, і задобрить щура, який любить смачно поїсти.
Рекомендується використовувати для столу зернові, які так подобаються покровителю 2020 року. Якщо господиня не планує готувати каші, то буде досить поставити на стіл красиву тарілочку з зерном на свій смак. У 2020 рік щури не слід використовувати такі продукти для новорічного свята, як білокачанна капуста, редис і бобові. З них не рекомендується готувати святкові страви.
Покровителька року їх не любить і може образитися. Краще звернути увагу на прості новорічні рецепти.
Основні страви
Гризун невибагливий в їжі, тому на гаряче можна подати і рибу, і м’ясо, і курку, і овочі.
М’ясний рулет
Вам будуть потрібні:
свиняча вирізка – 2 кг;
шинка – 0,3 кг;
яйця – 2 шт.;
груші – 2 шт.;
огірок солоний – 1 шт.;
волоські горіхи – 1 стакан;
біле вино;
спеції;
рослинна олія.
Спосіб приготування: М’ясо миємо. Обсушуємо. Маринуємо свинину в суміші вина і спецій протягом 2 годин. Гострим ножем розрізаємо м’ясо у формі книжки. Ядра волоського горіха обсмажуємо на сухій сковороді протягом 10 хвилин.
Половину волоських горіхів подрібнюємо в крихту і змішуємо з сирими яйцями до отримання однорідної маси. Відправляємо до яєць горіхи, груші, нарізані скибочками, і подрібнені огірочки. На м’ясо викладаємо слайси шинки, зверху – яєчно-горіхову начинку. Загортаємо рулетом.
Фіксуємо кулінарною ниткою. Змащуємо зверху соняшниковою олією. Обгортаємо харчовою плівкою і залишаємо на чверть години. Після закінчення зазначеного часу відправляємо рулет в духовку, прогріту до 180 градусів на 1 годину.
В процесі запікання не зайвим буде періодично поливати рулет соком, що виділяється.
Салат “Мишачий рай”
Складові: 5 курячих яєць, 4 перепелиних яйця, 200 г сиру Маасдам, 3 шт. курячого філе, 3 зубчики часнику, 5 кілець ананаса, 200 г майонезу.
Спосіб приготування:
куряче філе відварити в підсоленій воді до готовності. Остудити і порізати дрібними кубиками;
відварити курячі та перепелині яйця (перепелині залишити для декору).
У курячих яйцях відокремити білок від жовтка і натерти на тертці в окремі миски. Білок – на крупній тертці, жовток – на дрібній;
У сирі відрізати кілька тонких пластиків для прикраси, решту натерти на дрібній тертці.
Ананаси порізати шматочками.
Як викласти новорічний салат?
На блюді викласти шарами всі інгредієнти. Кожен шар промазати майонезом. Шари мають бути такі:
Куряче філе + майонез;
Ананаси;
Білок + майонез;
Трохи жовтка + майонез (залиште частину жовтка на посипання зверху);
Сир + майонез + часник, пропущений через прес.
Повторити ще раз шари. На верхній шар сиру не видавлювати часник, а тільки на середній шар. Прикрасити верх жовтком, пластиками сиру і “мишенятами”.
Як зробити мишок (щурів) для прикраси салату?
Мишенят робити дуже просто. Зверху яйця зробити два надрізи для вушок із сиру, які можна вирізати формочкою для печива. Очки – з чорного перцю горошком, носик – горошина гірчиці. Хвостик із сиру. Щоб зробити салат не у вигляді цілого шматка сира, а надрізаного, потрібно заздалегідь поставити на блюдо кут з картону або ватману і закріпити його.
Скумбрія з овочами
Це вишукана за смаком страва обов’язково порадує гостей і буде чудово виглядати на святковому столі.
Для приготування вам знадобиться: скумбрія, 400 г картоплі, 70 г моркви, 100 г твердого сиру, майонез, рослинна олія, спеції – за смаком.
Картоплю і моркву нарізаємо нетовстими шматочками. Прогріваємо в сковороді рослинну олію і викладаємо туди овочі. На сильному вогні злегка обсмажуємо їх до легкого рум’янцю. Скумбрію очищаємо від нутрощів, промиваємо, обсушуємо. Рівномірно викладаємо овочі на фольгу, а зверху скумбрію. Її попередньо обмазуємо спеціями. Сир натираємо на тертку. Закладаємо частину в черевце риби. Іншою присипаємо овочі. Рибу, так само як і овочеву подушку, поливаємо майонезом. Загортаємо у фольгу і відправляємо в прогріту до 200 градусів духовку. Запікаємо перші 25 хвилин в коконі, другі 25 хвилин у фользі з відкритим верхом.
Сирні кульки
Це чудова закуска на новорічному столі, в тому числі для тих, хто раптом не їсть м’ясо.
Для приготування вам знадобиться: 200 г твердого сиру; 3 шт яєць; 4 ст. л. пшеничного борошна; 3 ст. л. борошна для панірування; олія для смаження, сіль – за смаком. Відокремлюємо білки від жовтків, збиваємо білки в стійку піну, додавши дрібну сіль, борошно і добре перемішуємо.
Сир натираємо на дрібній тертці, додаємо його в миску і також перемішуємо до однорідності. Вологими руками робимо невеликі кульки та викладаємо на тарілку присипану борошном, обволікаючи в ній кожну кульку. Після цього обсмажуємо у фритюрі, не перевертаючи. Олії повинно бути достатньо, щоб кульки плавали. Готові золотисті кульки викладаємо на блюдо із серветками.
Підготувала Світлана КОЛОСОК.
Залишити коментар