Зелений стіл проти авітамінозу, або Зелена імпровізація
Здійснилося: весна прийшла! Однак, крім гарної погоди і відповідного настрою, нам так хочеться ще і чогось по-весняному смачного.
Хочемо — маємо: хто сіяв — на повну смакує надзвичайно корисною черемшою, хто не сіяв — може купити і не відставати в цьому, на галявинах видніються зелені гострячки щавлю, молода кропива вкривається ще зовсім некусючим пушком, листочки кульбаби, маленькі стебла цибулі, часнику...
А в кого є теплиці — той узагалі зелений король: уже багато чого тягнеться хоч крізь плівку, та все ж до Сонця.
Головне — нарешті можна сказати «Ні!» різноманітним авітамінозам та перепадам настрою, бо перша весняна зелень володіє просто казковими властивостями і діє при цьому, як ліки.
Зелені чи салатові салати
А ще краще — барвисті, щоб було стільки кольорів, як навесні. Весняні салати — прості й невигадливі. Забудьте про складні нашарування інгредієнтів, про їх варіння, маринування і подрібнення, то — на зиму.
Навесні треба набрати всього, що є, зеленого (салат, петрушка, цибуля, черемша, пекінська капуста, свіжі огірки, зелень селери тощо), порвати його краще руками, що не рветься — порізати, додати кольорів (редиска, морква, журавлина, варені яйця, цитрусові тощо), зміксувати ці продукти на власний смак і заправити. За смаком — бо нескладно здогадатися, що з чим може «збігтися», зрештою, можна й експериментувати, бо коли це робити, як не навесні?
Заправка має бути обов’язково, бо зелень, як і всі вітаміни, найкраще засвоюється з жирами. Це — лимонний сік, соєвий соус, яблучний, бальзамічний оцет. Не варто боятися духмяної олії (будь-якої, але небагато), натурального йогурту, сметани, насіння, горішків.
Зеленіший за всі зелені
Приготуйте такий салат, щоб аж в очах зеленіло. Зелений — колір життя. Знадобиться качанчик молодої або пекінської капусти, кілька стебел селери, два-три огірки, різноманітна зелень, і побільше: петрушка, кріп, цибуля тощо, натуральний йогурт, гірчиця, сіль.
Капусту січемо, селеру ріжемо на шматочки, огірки — соломкою. Додаємо сюди пучок подрібненої зелені й заправляємо йогуртом, змішаним із гірчицею.
Можна додати зеленого горошку або зелене яблуко, порізане кубиками, насипати горішків або сухариків. Але не забувати, що зелені має бути багато!
Веселий борщ
Можна його називати «зелений борщ», але «веселий» звучить краще і дуже подобається малюкам. На вигляд він і справді веселенький: кольори щавлю, шпинату і моркви створюють враження галявини, на якій сонно клубочаться курчатка. Словом, те, що треба навесні!
Інгредієнти: 5 картоплин, морквина, цибулина, 4 яйця, 400 г курятини, стручок болгарського перцю, по пучку свіжого щавлю і шпинату, інша зелень (не шкодуйте), сметана для заправки і спеції.
Варимо курячий бульйон: курятину помити, порізати і вкинути в окріп. Як закипить — зняти піну і зварити до готовності.
Окремо варимо яйця. Нарізаємо почищену картоплю кубиками і також додаємо в бульйон, солимо за смаком.
Потім вирішуємо — робити засмажку чи порізати цибулю і моркву дрібними кубиками і додати до бульйону без смаження. І в тому, і в тому є свої «плюси».
Із засмажкою борщ буде ситнішим і по-своєму смачнішим, а з привареними овочами — легшим і запашнішим. Отож додаємо моркву-цибулю в обраному варіанті й варимо борщ ще 5 хвилин.
Щавель і шпинат перебираємо, миємо, сушимо, подрібнюємо і вкидаємо до борщу, відразу — і перець, порізаний соломкою, та спеції.
Варити більше 5 хвилин не треба, щоб зберегти цінність зелені максимально. Подаємо з половинками вареного яйця, міксом зелені (цибуля, кріп, петрушка) і сметаною. Веселенько, погодьтеся! І дуже смачно!
Смарагдові котлети (зелені)
Зелені котлети — це щось особливе! Їх треба готувати більше, ніж плануєте на початку, бо їх розбирають на дегустацію ще в процесі приготування, а потім тарілка — напівпорожня.
Інгредієнти: два пучки шпинату, 3 картоплини, 2 яйця, інша зелень (по пучку цибулі, петрушки), по 2 столові ложки борошна і панірувальних сухарів, спеції, олія для смаження.
З картоплі готуємо пюре (зварити і потовкти) і змішуємо з пропущеним крізь м’ясорубку (перемеленим в інший спосіб) шпинатом, додаємо іншу подрібнену зелень, сухарі, солимо-перчимо, робимо котлетки, обвалюємо їх у борошні.
Занурюємо в мисочку зі збитими яйцями й обсмажуємо до приємного рум’яного кольору. Ті, що залишилися після дегустації, можна притрусити потертим сиром — буде ще смачніше!
Зелене масло і зелений сир
Що масло, що сир, забарвлені в зелене, — чудові корисні та мегасмачні намазки на хліб, млинці, хлібці й усе, що намазується, навіть морква, селера чи м’ясо.
Отож, зелене масло. Потрібно: пачка вершкового масла, столова ложка оливкової олії і зелень. Зелень також означає все, що маєте: кріп, шпинат, петрушка, чебрець, базилік, зелений часник чи цибуля, чим більше зелені — тим краще.
Масло розм’якшити при кімнатній температурі, збити в блендері із зеленню, оливковою олією, сіллю і перцем і намащувати все, що вибрали.
Зелений сир готується аналогічно, лише масло замінюється на м’який сир. Не менш смачно, на свого «адресата». Ваша трапеза буде королівською!
Сало, яке спокушає
Звичайно, можна сало просто покраяти на апетитні шматочки з м’ясними прожилками, намити пір’я цибулі, часнику, кропу, молодої редисочки і зі свіжим хлібом влаштувати собі справжній пікнік навіть на власній кухні, не виходячи з дому.
А можна звичайне сало перетворити на сало черемшове.
Потрібно 500 г сала, хороший пучок листя черемші, половину чайної ложки солі або за смаком, перець за смаком.
Сало з черемшею перемолоти. Добре все перемішати, зробити з сала ковбаску, загорнути в плівку і покласти в холодильник або морозилку, зважаючи, на коли ви готуєте смаколик. Можна відразу намащувати хліб або залишити, щоб добре просолилося. Думаю, таке сало довго не залежиться. З борщем — смакота!
зелені вареники
Вони чудові — що на вигляд, що на смак. Їх особливо полюбляють діти, хоча дорослі також не пасуть задніх.
Для цієї зеленої страви радимо взяти шпинат і черемшу. Пучок шпинату і трохи кропу подрібнити, залити склянкою холодної води і ретельно збити блендером.
Додати яйце, ложку олії, борошна стільки, щоб вийшло туге тісто. Тісто ретельно вимісити, залишити в холоді на годину, замотавши в плівку.
Начинка: 400 г домашнього сиру, жовток і трохи подрібнених пагонів молодої черемші, сіль за смаком.
Варити, як звичайні вареники, — у підсоленому окропі п’ять хвилин. Витягти шумівкою, заправити розтопленим маслом і подрібненим кропом.
Вкладайте зелень в пироги!
І отримаєте миттєві дивіденди чудовим смаком, корисними інгредієнтами, а відтак — повним відчуттям весни.
Немаэ сенсу в таку прекрасну пору року довго вовтузитися біля плити, тому заливний пиріг — чудова пропозиція якнайсмачніше нагодувати родину і встигнути насолодитися весняним цвітінням.
Отож, якщо маєте форму для випічки розміром 24х35, радимо інгредієнти у таких пропорціях:
Тісто: 4 яйця, склянка сметани, склянка кефіру, пакетик розпушувача, 2 склянки борошна і половину чайної ложки солі.
Начинка: 4-5 яєць, пучок зеленої цибульки, пучок зелені (якщо любите). Можна додати ще 200 г ковбаски і столову ложку сметани.
Вінчиком збиваємо яйця. Додаємо сметану, кефір, муку з розпушувачем і сіллю. Гарно вимішуємо до однорідної консистенції (тісто має бути — як густа сметана).
Варені яйця подрібнюємо і вимішуємо з подрібненою цибулькою і ковбаскою. Солимо, перчимо — до смаку. Додаємо сметану і ще раз гарно вимішуємо.
На дно форми стелимо пергамент, добре змащуємо олією і присипаємо панірувальними сухарями. Виливаємо половину тіста, на нього начинку, і зверху — другу частину тіста. Посипаємо кунжутом.
Випікаємо при 180 градусах приблизно годину (до сухої палички).
Додайте зелені на свій стіл!
Підготувала з Інтернет-видань
Валентина ДОБРОТА.
Здійснилося: весна прийшла! Однак, крім гарної погоди і відповідного настрою, нам так хочеться ще і чогось по-весняному смачного.
Хочемо — маємо: хто сіяв — на повну смакує надзвичайно корисною черемшою, хто не сіяв — може купити і не відставати в цьому, на галявинах видніються зелені гострячки щавлю, молода кропива вкривається ще зовсім некусючим пушком, листочки кульбаби, маленькі стебла цибулі, часнику...
А в кого є теплиці — той узагалі зелений король: уже багато чого тягнеться хоч крізь плівку, та все ж до Сонця.
Головне — нарешті можна сказати «Ні!» різноманітним авітамінозам та перепадам настрою, бо перша весняна зелень володіє просто казковими властивостями і діє при цьому, як ліки.
Зелені чи салатові салати
А ще краще — барвисті, щоб було стільки кольорів, як навесні. Весняні салати — прості й невигадливі. Забудьте про складні нашарування інгредієнтів, про їх варіння, маринування і подрібнення, то — на зиму.
Навесні треба набрати всього, що є, зеленого (салат, петрушка, цибуля, черемша, пекінська капуста, свіжі огірки, зелень селери тощо), порвати його краще руками, що не рветься — порізати, додати кольорів (редиска, морква, журавлина, варені яйця, цитрусові тощо), зміксувати ці продукти на власний смак і заправити. За смаком — бо нескладно здогадатися, що з чим може «збігтися», зрештою, можна й експериментувати, бо коли це робити, як не навесні?
Заправка має бути обов’язково, бо зелень, як і всі вітаміни, найкраще засвоюється з жирами. Це — лимонний сік, соєвий соус, яблучний, бальзамічний оцет. Не варто боятися духмяної олії (будь-якої, але небагато), натурального йогурту, сметани, насіння, горішків.
Зеленіший за всі зелені
Приготуйте такий салат, щоб аж в очах зеленіло. Зелений — колір життя. Знадобиться качанчик молодої або пекінської капусти, кілька стебел селери, два-три огірки, різноманітна зелень, і побільше: петрушка, кріп, цибуля тощо, натуральний йогурт, гірчиця, сіль.
Капусту січемо, селеру ріжемо на шматочки, огірки — соломкою. Додаємо сюди пучок подрібненої зелені й заправляємо йогуртом, змішаним із гірчицею.
Можна додати зеленого горошку або зелене яблуко, порізане кубиками, насипати горішків або сухариків. Але не забувати, що зелені має бути багато!
Веселий борщ
Можна його називати «зелений борщ», але «веселий» звучить краще і дуже подобається малюкам. На вигляд він і справді веселенький: кольори щавлю, шпинату і моркви створюють враження галявини, на якій сонно клубочаться курчатка. Словом, те, що треба навесні!
Інгредієнти: 5 картоплин, морквина, цибулина, 4 яйця, 400 г курятини, стручок болгарського перцю, по пучку свіжого щавлю і шпинату, інша зелень (не шкодуйте), сметана для заправки і спеції.
Варимо курячий бульйон: курятину помити, порізати і вкинути в окріп. Як закипить — зняти піну і зварити до готовності.
Окремо варимо яйця. Нарізаємо почищену картоплю кубиками і також додаємо в бульйон, солимо за смаком.
Потім вирішуємо — робити засмажку чи порізати цибулю і моркву дрібними кубиками і додати до бульйону без смаження. І в тому, і в тому є свої «плюси».
Із засмажкою борщ буде ситнішим і по-своєму смачнішим, а з привареними овочами — легшим і запашнішим. Отож додаємо моркву-цибулю в обраному варіанті й варимо борщ ще 5 хвилин.
Щавель і шпинат перебираємо, миємо, сушимо, подрібнюємо і вкидаємо до борщу, відразу — і перець, порізаний соломкою, та спеції.
Варити більше 5 хвилин не треба, щоб зберегти цінність зелені максимально. Подаємо з половинками вареного яйця, міксом зелені (цибуля, кріп, петрушка) і сметаною. Веселенько, погодьтеся! І дуже смачно!
Смарагдові котлети (зелені)
Зелені котлети — це щось особливе! Їх треба готувати більше, ніж плануєте на початку, бо їх розбирають на дегустацію ще в процесі приготування, а потім тарілка — напівпорожня.
Інгредієнти: два пучки шпинату, 3 картоплини, 2 яйця, інша зелень (по пучку цибулі, петрушки), по 2 столові ложки борошна і панірувальних сухарів, спеції, олія для смаження.
З картоплі готуємо пюре (зварити і потовкти) і змішуємо з пропущеним крізь м’ясорубку (перемеленим в інший спосіб) шпинатом, додаємо іншу подрібнену зелень, сухарі, солимо-перчимо, робимо котлетки, обвалюємо їх у борошні.
Занурюємо в мисочку зі збитими яйцями й обсмажуємо до приємного рум’яного кольору. Ті, що залишилися після дегустації, можна притрусити потертим сиром — буде ще смачніше!
Зелене масло і зелений сир
Що масло, що сир, забарвлені в зелене, — чудові корисні та мегасмачні намазки на хліб, млинці, хлібці й усе, що намазується, навіть морква, селера чи м’ясо.
Отож, зелене масло. Потрібно: пачка вершкового масла, столова ложка оливкової олії і зелень. Зелень також означає все, що маєте: кріп, шпинат, петрушка, чебрець, базилік, зелений часник чи цибуля, чим більше зелені — тим краще.
Масло розм’якшити при кімнатній температурі, збити в блендері із зеленню, оливковою олією, сіллю і перцем і намащувати все, що вибрали.
Зелений сир готується аналогічно, лише масло замінюється на м’який сир. Не менш смачно, на свого «адресата». Ваша трапеза буде королівською!
Сало, яке спокушає
Звичайно, можна сало просто покраяти на апетитні шматочки з м’ясними прожилками, намити пір’я цибулі, часнику, кропу, молодої редисочки і зі свіжим хлібом влаштувати собі справжній пікнік навіть на власній кухні, не виходячи з дому.
А можна звичайне сало перетворити на сало черемшове.
Потрібно 500 г сала, хороший пучок листя черемші, половину чайної ложки солі або за смаком, перець за смаком.
Сало з черемшею перемолоти. Добре все перемішати, зробити з сала ковбаску, загорнути в плівку і покласти в холодильник або морозилку, зважаючи, на коли ви готуєте смаколик. Можна відразу намащувати хліб або залишити, щоб добре просолилося. Думаю, таке сало довго не залежиться. З борщем — смакота!
зелені вареники
Вони чудові — що на вигляд, що на смак. Їх особливо полюбляють діти, хоча дорослі також не пасуть задніх.
Для цієї зеленої страви радимо взяти шпинат і черемшу. Пучок шпинату і трохи кропу подрібнити, залити склянкою холодної води і ретельно збити блендером.
Додати яйце, ложку олії, борошна стільки, щоб вийшло туге тісто. Тісто ретельно вимісити, залишити в холоді на годину, замотавши в плівку.
Начинка: 400 г домашнього сиру, жовток і трохи подрібнених пагонів молодої черемші, сіль за смаком.
Варити, як звичайні вареники, — у підсоленому окропі п’ять хвилин. Витягти шумівкою, заправити розтопленим маслом і подрібненим кропом.
Вкладайте зелень в пироги!
І отримаєте миттєві дивіденди чудовим смаком, корисними інгредієнтами, а відтак — повним відчуттям весни.
Немаэ сенсу в таку прекрасну пору року довго вовтузитися біля плити, тому заливний пиріг — чудова пропозиція якнайсмачніше нагодувати родину і встигнути насолодитися весняним цвітінням.
Отож, якщо маєте форму для випічки розміром 24х35, радимо інгредієнти у таких пропорціях:
Тісто: 4 яйця, склянка сметани, склянка кефіру, пакетик розпушувача, 2 склянки борошна і половину чайної ложки солі.
Начинка: 4-5 яєць, пучок зеленої цибульки, пучок зелені (якщо любите). Можна додати ще 200 г ковбаски і столову ложку сметани.
Вінчиком збиваємо яйця. Додаємо сметану, кефір, муку з розпушувачем і сіллю. Гарно вимішуємо до однорідної консистенції (тісто має бути — як густа сметана).
Варені яйця подрібнюємо і вимішуємо з подрібненою цибулькою і ковбаскою. Солимо, перчимо — до смаку. Додаємо сметану і ще раз гарно вимішуємо.
На дно форми стелимо пергамент, добре змащуємо олією і присипаємо панірувальними сухарями. Виливаємо половину тіста, на нього начинку, і зверху — другу частину тіста. Посипаємо кунжутом.
Випікаємо при 180 градусах приблизно годину (до сухої палички).
Додайте зелені на свій стіл!
Підготувала з Інтернет-видань
Валентина ДОБРОТА.
Залишити коментар