Існує безліч рецептів паски, і кожен з них по-своєму гарний. Упевнена, що у кожної господині є свій улюблений рецепт, перевірений часом. Але сьогодні захотілося поділитися з вами ще двома чудовими варіантами – шоколадної паски з цукатами та морквяно-апельсинової. Обов’язково спробуйте приготувати!
На 1-2 паски потрібно:
Для тіста: 300 г борошна (і додатково для замішування), 150 г цукру, 30 г дріжджів, 3 яйця, 150 мл води, 100 г вершкового масла (і додатково для змащування форми), 2 ст. л. какао (темного), 70-100 г цукатів.
Для глазурі: 2-3 ст. л. лимонного соку, 100 г цукрової пудри, 2 ст. л. какао.
ЯК ПРИГОТУВАТИ ШОКОЛАДНУ ПАСКУ
Приготуйте опару. Викладіть у миску дріжджі, додайте воду і перемішайте до повного розчинення дріжджів. Додайте 2 ст. л. цукру, воду і 4 ст. л. борошна. Перемішайте до однорідного стану, накрийте рушником і залиште підходити в тепле місце на 20-30 хвилин.
У велику миску просійте борошно, що залишилося, додайте цукор, какао і добре перемішайте. Потім додайте яйця, м'яке вершкове масло і опару. Замісіть тісто до однорідного стану. Якщо тісто дуже рідке, додайте трохи борошна. Залиште тісто в мисці, накрийте рушником і залиште в теплому місці на одну годину для підходу.
Тісто, що підійшло, обімніть руками, змазаними рослинною олією, додайте цукати і легко перемішайте. Сформуйте з нього кулю і покладіть у форму для паски, змащену вершковим маслом. Тісто має займати не більше однієї третини форми. Знову накрийте рушником і залиште в теплому місці на 30-40 хвилин, щоб тісто знову піднялося.
Розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте паску 25-35 хвилин в залежності від розміру форми. Якщо скоринка занадто підрум'яниться, прикрийте її фольгою, щоб не підгоріла.
Дістаньте паску з духовки і дайте їй охолонути прямо у формі. Приготуйте молочно-шоколадну глазур. Змішайте цукрову пудру з какао і 2 ст. л. молока і перемішайте за допомогою вінчика. Якщо глазур виходить дуже густою, додайте ще трохи молока. Покрийте паску глазур'ю і прикрасьте посипкою з цукатів.
Морквяно-апельсинова паска
Для приготування потрібно:
Тісто: дріжджі живі 20 г, цукор 120 г, олія 4 ст. ложки, масло вершкове 50 г, молоко 60 мл, сметана 100 г, морква 150 г, родзинки 100 г, сіль, кукркума 0,5 ч. ложки, цедра апельсина (1 шт.), борошно 500-700 г.
Глазур і декор: білок яйця сирий 1 шт., цукрова пудра 100 г, сік апельсина (кілька крапель), гілочки розмарина, кориця палочками, бадьян, куркума, цедра апельсина.
Морквяно-апельсинова паска
Як приготувати паску
Моркву проварюємо, а потім перебиваємо блендером до стану п'юре. Родзинки запарюємо, а потім просушуємо рушничком.
Тепле молоко (близько 37оС), 1 ст. л. цукру і ст. ложка борошна, дріжджі змішати. Залишити на 10 хв.
Додати яйця, збиті до стану білої піни з цукром, кімнатної температури розтопене масло, олію, сметану, моркв'яне пюре, цедру, сіль, куркуму.
Додаємо 500 г борошна і замішуємо тісто.
Затягуємо миску з тістом харчовою плівкою. Даємо підійти вдвічі. Це, приблизно, займе годину.
Після цього тісто перемісити, вмісити родзинки і розкласти по змащених маслом формах для пасок. На дно форм вирізати із пергаменту устілки, аби легше було виймати готові паски. Тісто має зайняти пів форми. Його треба втрамбувати, щоб біло щільним, і дати підійти майже до верху форми.
Випікаємо паски 50 хвилин при температурі 160оС.
Після того, як дістали паски, даэмо їм схолонути хвилин 10, лише тоді виймаэмо із форми.
Глазур традиційна: білок збитий із цукровою пудрою. Наприкінці додайте кілька крапельок апельсинового соку.
Ірина МЕЛЬНИК.
Залишити коментар