Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 26 червня 2025 року №27 (12983)

Повідомлення в номер / Збираємо Великодній кошик

16.04.2020

250_vseukrainskaya_pashalnaya_yarmarkaЗбираємо Великодній кошик

Уже за кілька днів пра­вославні християни святку­ватимуть Во­скресіння Гос­по­днє. У ніч Во­скре­сіння Христа проводиться Вели­кодня Слу­ж­ба Божа, по за­вер­шенню якої освячуються ко­шики із пас­ками, крашан­ками та ін­ши­ми стравами.

Але, виявляється, підбір про­дуктів у ко­шику не є випад­ковим. Кожен продукт має символічне і риту­альне значення. Церква виді­ляє ли­ше необхідні для благо­сло­вення страви. Адже є відпо­відні молитви на благословення хлі­ба (паска), яєць, м'ясних та молочних страв.

Освячену їжу не можна вики­дати. Її потрібно з'їсти за Велико­днім столом, поділитися нею з ро­дича­ми і сусідами або роздати нуж­денним.  Отож, що ж потрібно по­класти до Великоднього кошика?

 Великодній кошик

Для початку кілька слів про сам кошик. Його потрібно використовувати лише на Пасху один раз на рік, а не для щотижневих походів на ринок. Існує традиція заквітчувати кошик миртом, аспа­рагусом, квітами і кольоровими стріч­ками. До кошика кладуть гілочку свяче­ної верби і покривають його гар­ною вишитою серветкою або руш­ником.

Прикрашання кошика зеленню — це символ вічного життя та безсмертя. Ви­ши­тий рушник символізує життя і долю.

А ще під час освячення у кошик ставлять свічку, яка повинна нагаду­вати нам про Ісуса, який є Світлом для світу.

Паска

Звичайно, головна їстівна героїня Світлого Воскресіння Господнього — паска. Паску краще спекти, ніж купу­вати. Українські господині печуть її за традиційними рецептами, які їм діста­лися від мами чи бабусі. Також є безліч рецептів в Інтернеті. Процес приго­тування і випікання паски вимагає осо­бливої концентрації, спокою, добрих думок і молитви, щоб вона вийшла кра­сивою і смачною. Старші люди завжди говорили, що коли в будинку печеться паска, ні в якому разі не можна свари­тися, щоб паска “не злякалася”, тому що тісто може не вирости.

Крашанки й писанки

Яйця на Великдень — це символи нового життя і відродження. Щоб отри­мати різнокольорові яйця, їх можна пофарбувати як цибулинням, так і за допомогою соку буряка, квітів календули, кори дуба чи кропиви. А ще краще влаш­тувати свято для дітвори і цікаво органі­зувати процес фарбування яєць — дитя­ча фантазія створить унікальні і непов­торні витвори.

М'ясні продукти

М'ясні продукти символізують вгодо­ване теля, яке за­колов добрий ба­тько після по­вернення блудного сина додому. Українці кладуть у Великодній кошик пере­важно шинку і ков­басу. Це сим­вол душевної ра­дості, що приходить від спов­нення людиною Божої волі.

Сир і масло

Молочні продукти є першо­творінням, сировиною, яка не похо­дить із діяльності людських рук, а є даром природи. Вони сим­во­лізують ніжність і жер­товність Бога.

 Сіль

Сіль — це символ повноти та дос­татку. У Біблії сіль символізує спосіб зв'язку між Богом і його народом. Під час Нагірної проповіді Ісус називає учнів "сіллю землі".  Сіль — той продукт, який навіть у малій кількості додає смаку іншим продуктам. А ще її вва­жали оберегом.

У Великодній кошик кладуть зовсім небагато солі. Господині потім не вико­ристовують усю освячену сіль відразу, а тримають її протягом року і додають потрохи в різні страви.

Хрін

Не дивуйтеся, але цей символ дов­го­ліття і міцного здоров'я також дуже бажаний у пасхальному кошику. На Великдень їдять хрін, перетертий з бу­ряком, намазуючи його на варені яйця та м'ясо.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025