Уже за кілька днів православні християни святкуватимуть Воскресіння Господнє. У ніч Воскресіння Христа проводиться Великодня Служба Божа, по завершенню якої освячуються кошики із пасками, крашанками та іншими стравами.
Але, виявляється, підбір продуктів у кошику не є випадковим. Кожен продукт має символічне і ритуальне значення. Церква виділяє лише необхідні для благословення страви. Адже є відповідні молитви на благословення хліба (паска), яєць, м'ясних та молочних страв.
Освячену їжу не можна викидати. Її потрібно з'їсти за Великоднім столом, поділитися нею з родичами і сусідами або роздати нужденним. Отож, що ж потрібно покласти до Великоднього кошика?
Для початку кілька слів про сам кошик. Його потрібно використовувати лише на Пасху один раз на рік, а не для щотижневих походів на ринок. Існує традиція заквітчувати кошик миртом, аспарагусом, квітами і кольоровими стрічками. До кошика кладуть гілочку свяченої верби і покривають його гарною вишитою серветкою або рушником.
Прикрашання кошика зеленню — це символ вічного життя та безсмертя. Вишитий рушник символізує життя і долю.
А ще під час освячення у кошик ставлять свічку, яка повинна нагадувати нам про Ісуса, який є Світлом для світу.
Звичайно, головна їстівна героїня Світлого Воскресіння Господнього — паска. Паску краще спекти, ніж купувати. Українські господині печуть її за традиційними рецептами, які їм дісталися від мами чи бабусі. Також є безліч рецептів в Інтернеті. Процес приготування і випікання паски вимагає особливої концентрації, спокою, добрих думок і молитви, щоб вона вийшла красивою і смачною. Старші люди завжди говорили, що коли в будинку печеться паска, ні в якому разі не можна сваритися, щоб паска “не злякалася”, тому що тісто може не вирости.
Яйця на Великдень — це символи нового життя і відродження. Щоб отримати різнокольорові яйця, їх можна пофарбувати як цибулинням, так і за допомогою соку буряка, квітів календули, кори дуба чи кропиви. А ще краще влаштувати свято для дітвори і цікаво організувати процес фарбування яєць — дитяча фантазія створить унікальні і неповторні витвори.
М'ясні продукти символізують вгодоване теля, яке заколов добрий батько після повернення блудного сина додому. Українці кладуть у Великодній кошик переважно шинку і ковбасу. Це символ душевної радості, що приходить від сповнення людиною Божої волі.
Молочні продукти є першотворінням, сировиною, яка не походить із діяльності людських рук, а є даром природи. Вони символізують ніжність і жертовність Бога.
Сіль — це символ повноти та достатку. У Біблії сіль символізує спосіб зв'язку між Богом і його народом. Під час Нагірної проповіді Ісус називає учнів "сіллю землі". Сіль — той продукт, який навіть у малій кількості додає смаку іншим продуктам. А ще її вважали оберегом.
У Великодній кошик кладуть зовсім небагато солі. Господині потім не використовують усю освячену сіль відразу, а тримають її протягом року і додають потрохи в різні страви.
Не дивуйтеся, але цей символ довголіття і міцного здоров'я також дуже бажаний у пасхальному кошику. На Великдень їдять хрін, перетертий з буряком, намазуючи його на варені яйця та м'ясо.
Залишити коментар