Грибний сезон у розпалі
Після вихідних стрічка новин у Фейсбуці майорить світлинами гарного врожаю грибів мешканців Ковельщини – грибний сезон у розпалі!
Дощова погода і теплі ночі – прекрасні умови для росту грибів. Як запевняють любителі “тихого полювання”, цьогорічний урожай грибний щедрий, гриби ж – не червиві. Якщо влаштувати прогулянку лісом бодай на декілька годин, можна назбирати цілий кошик...
Тож, користуючись нагодою, пропонуємо вашій увазі кілька оригінальних рецептів смачних страв із грибами для всієї родини.
СУП-ПЮРЕ
З ГРИБАМИ ТА СИРОМ
Свіжі гриби (500 г) нарізати. Цибулину подрібнити та обсмажити на вершковому маслі 10 хвилин, додати моркву, натерту на тертці, і потушити разом 5 хвилин. Всипати гриби і тушити все під кришкою 15 хвилин. Суміш викласти в каструлю, додати 3-4 картоплини та залити окропом, щоб ледве покрити всі інгредієнти. Варити 10-15 хвилин. Додати два терті плавлених сирки, посолити, за потреби, можна додати пару зубчиків часнику, пропустивши їх через прес. Залишити суп під кришкою хвилин на десять, щоб настоявся та ретельно подрібнити блендером. Такий суп гарно смакуватиме із зеленню та грінками.
ГРИБНИЙ ЖУЛЬЄН
400 г свіжих грибів дрібно порізати, обсмажити разом із цибулею, додати порізану курячу грудку. Тушкувати під кришкою близько 10 хвилин, потім кришку зняти й готувати до випаровування вологи. Додати сметану чи вершки (3-4 ст. ложки), сіль, перець.
Фактично, жульєн готовий, а от над подачею доведеться ще попрацювати. Перший варіант – кокотниця. Для цього жульєн потрібно перекласти у невеликі керамічні ємності, які придатні для запікання у духовій шафі, а зверху масу присипати тертим сиром. Запікати жульєн у кокотницях слід при температурі 200оС хвилин 15, доки сир не зарум'яниться.
Другий варіант – подача у тонких млицях. Для цього варто сформувати мішечки з млинців, начинити їх жульєном та «підперезати» пером зеленої цибулі. Гарно смакуватиме цей варіант також, якщо посипати тертим сиром й трохи запекти у духовці.
ГРИБНІ ОЛАДКИ
Гриби (500 г) дрібно порізати, цибулину натерти або подрібнити за допомогою блендеру. Змішати гриби, цибулю, яйця (3-4 штуки), крохмаль (6 столових ложок), додати сіль і перець за смаком. На сковороду налити рослинну олію та розігріти її. Грибну масу викладати столовою ложкою, як звичайні оладки, і обсмажувати з обох боків до рум’яності. При подачі додати сметану.
ГРИБНІ КОТЛЕТКИ
Замочити у молоці м’якоть батону (невеличкий шматок до 5 сантиметрів). На рослинній олії підсмажити до золотого кольору подрібнену цибулину. Свіжі гриби (650 г) порізати на маленькі шматочки. Гриби смажити на рослинній олії доки майже не випариться сік, після чого підсолити, зменшити вогонь та підсмажити до повного випарювання (доводити до хрусткої скоринки не треба).
Батон віджати від вологи і пропустити разом із підсмаженими грибами та цибулею через м’ясорубку. Фарш, що утвориться, посолити, поперчити за смаком, додати, за бажанням, подрібнений зубчик часнику та два яєчних жовтки. Добре все перемішати і залишити на 30 хвилин у холодному місці. Сформувати невеличкі котлетки, запанірувати їх у сухарях. Смажити на рослинній олії до готовності.
САЛАТ З КУРКОЮ, МАРИНОВАНИМИ ГРИБАМИ
ТА ГОРІХАМИ
Відварити філе курки (200 г) та порізати соломкою, три картоплі та три яйця – порізати кубиками. Ще знадобляться мариновані гриби (200 г), промиті і порізані на невеличкі шматочки, твердий сир (100 г), волоські горіхи (100 г) і майонез. Викладати салат шарами, змащуючи кожен майонезом: курка, картопля, яйця, гриби, натертий сир. Посипати зверху подрібненими горіхами. Дати настоятись у холодильнику хвилин тридцять.
ГРИБНІ НАЧИНКИ
Майже у кожної господині є свій фірмовий рецепт запашних пирогів, пиріжків з різними начинками. Грибна начинка – це завжди запорука смачної і ароматної випічки. Готують її як зі свіжих, так і з маринованих, сушених або солоних грибів. Тож ми наводимо рецепти таких начинок, а тісто ви можете обрати будь-яке за своїм смаком.
НАЧИНКА ВЕРШКОВА
Гриби (600 г) подрібнити та тушкувати разом із подрібненою цибулею до повного випарювання соку. Додати 1 столову ложку борошна, пів склянки сметани чи вершків і все це довести до кипіння.
НАЧИНКА ІЗ ЗАСОЛЕНИМИ ГРИБАМИ
Солоні гриби (400 г) вимочити, за потреби, та пошинкувати. Нарізати 50 г шпику і смажити разом із грибами і порізаною цибулею. У обсмажені гриби додати столову ложку борошна і три ложки сметани, закип’ятити. Відварити дві столові ложки рису і змішати його з грибами. Додати в начинку спеції.
НАЧИНКА З ГРИБАМИ ТА КАПУСТОЮ
Нашаткувати гриби (400 г свіжих або 200 г сушених), цибулину, свіжу капусту (400 г). Підсмажити на жирі цибулю, додати гриби і капусту і все разом тушкувати під кришкою. Коли стануть м’якими, відкрити і готувати до випаровування рідини, посолити і поперчити. У начинку можна додати зварені яйця.
ГРИБНІ СОУСИ
Дотепні французи жартують, що з’їсти можна хоч стару шкіру, якщо приправити її грибним соусом. А що вже казати про м’ясні, рибні, овочеві чи макаронні страви!
ГРИБНИЙ СОУС З СУШЕНИХ ГРИБІВ
Попередньо замочені сухі гриби (40 г) відварити. Борошно (1,5 ст. ложки) пасерувати, розвести бульйоном від грибів, проварити хвилин п’ять та процідити. Окремо обсмажити подрібнену цибулю, додати до неї порізані гриби і трохи все разом просмажити. Додати проціджений соус з борошна і бульйону, спеції і поварити ще хвилин п'ятнадцять. Заправити соус вершками.
ГРИБНИЙ СОУС ЗІ СЛИВАМИ
Гриби відварити та порізати. Дрібку борошна підсмажити на вершковому маслі, додати грибний відвар, розмішати до однорідної маси, закип’ятити та проварити 20 хвилин. Добавити подрібнену та підсмажену у томатній пасті цибулю (2 ст. ложки), посолити та знов закип’ятити. Проварити ще п’ять хвилин з перцем та лавровим листом. Змішати все з порізаними грибами та свіжими сливами, додати чайну ложку вершкового масла.
ГРИБНІ СМАКОЛИКИ
НА ЗИМУ
Готувати страви зі свіжих грибів потрібно одразу, як ви принесли їх з лісу. Їх не можна зберігати довше, ніж добу – вони швидко псуються і втрачають смакові та корисні властивості. А так хочеться, щоби ця смакота була на столі якнайдовше. Чудовий спосіб зберегти грибний аромат і смак, а разом з цим і незабутні враження на всю зиму – це заготовити гриби про запас.
МАРИНОВАНІ ГРИБИ
Гриби ретельно почистити, помити, крупні порізати, скласти у каструлю, залити водою та довести до кипіння, знімаючи пінку, що буде утворюватись. Проварити гриби хвилин п'ятнадцять, після чого процідити і промити холодною водою. Після того, як гриби стечуть, знову помістити їх у каструлю, залити водою і довести до кипіння. Додати із розрахунку на 1 кг грибів: 0,5 столової ложки солі, по 1 г чорного перцю горошком та гвоздики, один лавровий листок та 0,5 склянки оцту. Проварити все разом три хвилини, після чого розкласти у підготовлені стерильні банки, залити маринадом і закатати. До повного остигання банки помістити в тепле місце кришками донизу.
ГРИБНА ІКРА
Гриби (1 кг) промити і варити 10 хвилин, після чого воду злити, гриби промити і скласти в каструлю, додавши 1 л води і 3 ст. ложки солі. Закип’ятити та проварити 15 хвилин, після чого воду злити, а гриби пропустити через м’ясорубку.
Цибулю (4-5 штук) подрібнити та обсмажити на рослинній олії до прозорості, додати до неї гриби, три роздавлених зубчика часнику і тушити все разом ще 10 хвилин, поперчивши і посоливши, за потребою. Розкласти ікру у півлітрові баночки, додавши в кожну по одній столовій ложці оцту. Банки закатати.
Підготувала Валентина ДОБРОТА.
Після вихідних стрічка новин у Фейсбуці майорить світлинами гарного врожаю грибів мешканців Ковельщини – грибний сезон у розпалі!
Дощова погода і теплі ночі – прекрасні умови для росту грибів. Як запевняють любителі “тихого полювання”, цьогорічний урожай грибний щедрий, гриби ж – не червиві. Якщо влаштувати прогулянку лісом бодай на декілька годин, можна назбирати цілий кошик...
Тож, користуючись нагодою, пропонуємо вашій увазі кілька оригінальних рецептів смачних страв із грибами для всієї родини.
СУП-ПЮРЕ З ГРИБАМИ ТА СИРОМ
Свіжі гриби (500 г) нарізати. Цибулину подрібнити та обсмажити на вершковому маслі 10 хвилин, додати моркву, натерту на тертці, і потушити разом 5 хвилин. Всипати гриби і тушити все під кришкою 15 хвилин. Суміш викласти в каструлю, додати 3-4 картоплини та залити окропом, щоб ледве покрити всі інгредієнти. Варити 10-15 хвилин. Додати два терті плавлених сирки, посолити, за потреби, можна додати пару зубчиків часнику, пропустивши їх через прес. Залишити суп під кришкою хвилин на десять, щоб настоявся та ретельно подрібнити блендером. Такий суп гарно смакуватиме із зеленню та грінками.
ГРИБНИЙ ЖУЛЬЄН
400 г свіжих грибів дрібно порізати, обсмажити разом із цибулею, додати порізану курячу грудку. Тушкувати під кришкою близько 10 хвилин, потім кришку зняти й готувати до випаровування вологи. Додати сметану чи вершки (3-4 ст. ложки), сіль, перець.
Фактично, жульєн готовий, а от над подачею доведеться ще попрацювати. Перший варіант – кокотниця. Для цього жульєн потрібно перекласти у невеликі керамічні ємності, які придатні для запікання у духовій шафі, а зверху масу присипати тертим сиром. Запікати жульєн у кокотницях слід при температурі 200оС хвилин 15, доки сир не зарум'яниться.
Другий варіант – подача у тонких млицях. Для цього варто сформувати мішечки з млинців, начинити їх жульєном та «підперезати» пером зеленої цибулі. Гарно смакуватиме цей варіант також, якщо посипати тертим сиром й трохи запекти у духовці.
ГРИБНІ ОЛАДКИ
Гриби (500 г) дрібно порізати, цибулину натерти або подрібнити за допомогою блендеру. Змішати гриби, цибулю, яйця (3-4 штуки), крохмаль (6 столових ложок), додати сіль і перець за смаком. На сковороду налити рослинну олію та розігріти її. Грибну масу викладати столовою ложкою, як звичайні оладки, і обсмажувати з обох боків до рум’яності. При подачі додати сметану.
ГРИБНІ КОТЛЕТКИ
Замочити у молоці м’якоть батону (невеличкий шматок до 5 сантиметрів). На рослинній олії підсмажити до золотого кольору подрібнену цибулину. Свіжі гриби (650 г) порізати на маленькі шматочки. Гриби смажити на рослинній олії доки майже не випариться сік, після чого підсолити, зменшити вогонь та підсмажити до повного випарювання (доводити до хрусткої скоринки не треба).
Батон віджати від вологи і пропустити разом із підсмаженими грибами та цибулею через м’ясорубку. Фарш, що утвориться, посолити, поперчити за смаком, додати, за бажанням, подрібнений зубчик часнику та два яєчних жовтки. Добре все перемішати і залишити на 30 хвилин у холодному місці. Сформувати невеличкі котлетки, запанірувати їх у сухарях. Смажити на рослинній олії до готовності.
САЛАТ З КУРКОЮ, МАРИНОВАНИМИ ГРИБАМИ ТА ГОРІХАМИ
Відварити філе курки (200 г) та порізати соломкою, три картоплі та три яйця – порізати кубиками. Ще знадобляться мариновані гриби (200 г), промиті і порізані на невеличкі шматочки, твердий сир (100 г), волоські горіхи (100 г) і майонез. Викладати салат шарами, змащуючи кожен майонезом: курка, картопля, яйця, гриби, натертий сир. Посипати зверху подрібненими горіхами. Дати настоятись у холодильнику хвилин тридцять.
ГРИБНІ НАЧИНКИ
Майже у кожної господині є свій фірмовий рецепт запашних пирогів, пиріжків з різними начинками. Грибна начинка – це завжди запорука смачної і ароматної випічки. Готують її як зі свіжих, так і з маринованих, сушених або солоних грибів. Тож ми наводимо рецепти таких начинок, а тісто ви можете обрати будь-яке за своїм смаком.
НАЧИНКА ВЕРШКОВА
Гриби (600 г) подрібнити та тушкувати разом із подрібненою цибулею до повного випарювання соку. Додати 1 столову ложку борошна, пів склянки сметани чи вершків і все це довести до кипіння.
НАЧИНКА ІЗ ЗАСОЛЕНИМИ ГРИБАМИ
Солоні гриби (400 г) вимочити, за потреби, та пошинкувати. Нарізати 50 г шпику і смажити разом із грибами і порізаною цибулею. У обсмажені гриби додати столову ложку борошна і три ложки сметани, закип’ятити. Відварити дві столові ложки рису і змішати його з грибами. Додати в начинку спеції.
НАЧИНКА З ГРИБАМИ ТА КАПУСТОЮ
Нашаткувати гриби (400 г свіжих або 200 г сушених), цибулину, свіжу капусту (400 г). Підсмажити на жирі цибулю, додати гриби і капусту і все разом тушкувати під кришкою. Коли стануть м’якими, відкрити і готувати до випаровування рідини, посолити і поперчити. У начинку можна додати зварені яйця.
ГРИБНІ СОУСИ
Дотепні французи жартують, що з’їсти можна хоч стару шкіру, якщо приправити її грибним соусом. А що вже казати про м’ясні, рибні, овочеві чи макаронні страви!
ГРИБНИЙ СОУС З СУШЕНИХ ГРИБІВ
Попередньо замочені сухі гриби (40 г) відварити. Борошно (1,5 ст. ложки) пасерувати, розвести бульйоном від грибів, проварити хвилин п’ять та процідити. Окремо обсмажити подрібнену цибулю, додати до неї порізані гриби і трохи все разом просмажити. Додати проціджений соус з борошна і бульйону, спеції і поварити ще хвилин п'ятнадцять. Заправити соус вершками.
ГРИБНИЙ СОУС ЗІ СЛИВАМИ
Гриби відварити та порізати. Дрібку борошна підсмажити на вершковому маслі, додати грибний відвар, розмішати до однорідної маси, закип’ятити та проварити 20 хвилин. Добавити подрібнену та підсмажену у томатній пасті цибулю (2 ст. ложки), посолити та знов закип’ятити. Проварити ще п’ять хвилин з перцем та лавровим листом. Змішати все з порізаними грибами та свіжими сливами, додати чайну ложку вершкового масла.
ГРИБНІ СМАКОЛИКИ НА ЗИМУ
Готувати страви зі свіжих грибів потрібно одразу, як ви принесли їх з лісу. Їх не можна зберігати довше, ніж добу – вони швидко псуються і втрачають смакові та корисні властивості. А так хочеться, щоби ця смакота була на столі якнайдовше. Чудовий спосіб зберегти грибний аромат і смак, а разом з цим і незабутні враження на всю зиму – це заготовити гриби про запас.
МАРИНОВАНІ ГРИБИ
Гриби ретельно почистити, помити, крупні порізати, скласти у каструлю, залити водою та довести до кипіння, знімаючи пінку, що буде утворюватись. Проварити гриби хвилин п'ятнадцять, після чого процідити і промити холодною водою. Після того, як гриби стечуть, знову помістити їх у каструлю, залити водою і довести до кипіння. Додати із розрахунку на 1 кг грибів: 0,5 столової ложки солі, по 1 г чорного перцю горошком та гвоздики, один лавровий листок та 0,5 склянки оцту. Проварити все разом три хвилини, після чого розкласти у підготовлені стерильні банки, залити маринадом і закатати. До повного остигання банки помістити в тепле місце кришками донизу.
ГРИБНА ІКРА
Гриби (1 кг) промити і варити 10 хвилин, після чого воду злити, гриби промити і скласти в каструлю, додавши 1 л води і 3 ст. ложки солі. Закип’ятити та проварити 15 хвилин, після чого воду злити, а гриби пропустити через м’ясорубку.
Цибулю (4-5 штук) подрібнити та обсмажити на рослинній олії до прозорості, додати до неї гриби, три роздавлених зубчика часнику і тушити все разом ще 10 хвилин, поперчивши і посоливши, за потребою. Розкласти ікру у півлітрові баночки, додавши в кожну по одній столовій ложці оцту. Банки закатати.
Підготувала Валентина ДОБРОТА.
Залишити коментар