Харчуємось правильно
Відомо, що правильне харчування впливає на самопочуття, запобігає захворюванням, подовжує тривалість життя тощо. Спираючись на наукові дослідження, пропоную детальну інформацію про найкорисніші продукти для здорового повноцінного життя.
Гаранти гармонії
Здатність відчувати, думати й діяти, залишатися в гармонії із самим собою залежить від нормальної роботи мозку і нейромедіаторів, зокрема мелатоніну та серотоніну. Коли їхнє вироблення надмірне, дефіцитне або нульове, може виникнути тривожність, депресія, суттєво погіршитись якість сну.
Мелатонін – це потужний антиоксидант, який бореться з вільними радикалами, старінням і запобігає розвитку онкологічних недуг. Він також модулює імунну систему, допомагаючи нашому організмові впоратися з деякими інфекціями. Надмірна кількість світла під час сну може пригнічувати вироблення гормону мелатонін. Науковці зазначають, що сині світлові хвилі мають найсильнішу дію. Тому не варто дивитись телевізор чи гортати новини на ґаджеті безпосередньо перед сном.
Мелатонін і серотонін синтезуються з триптофану — незамінної амінокислоти, наявної в багатьох харчових продуктах, які працюють як природні антидепресанти. Для того, щоб полегшити триптофану доступ до мозку, потрібно споживати їжу, яка містить вуглеводи, магній, калій та фолієву кислоту. Коли ми вживаємо багаті на триптофан продукти, в організмі виробляється серотонін. До таких продуктів належать горіхи, насіння соняшнику та гарбузів, вишні, полуниці, чорниці, а також банани, ананаси, апельсини, овес, цільні зерна й бобові.
Їжа має бути насичена здоровими природними жирами. У цьому допоможуть авокадо, кокосова олія, горіхи, оливки, насіння овочів та фруктів, а також риба та морепродукти.
Неправильне харчування може стати причиною поганого настрою, роздратування. Дефіцит в організмі певних вітамінів, мінералів, жирних та амінокислот негативно впливає на мозок. Потрібно зовсім небагато споживати білків тваринного походження, оскільки м’ясо погіршує емоційний стан і в разі частого вживання чинить негативний вплив на настрій. Тож м’ясні продукти варто їсти максимум один-два рази на тиждень, надаючи при цьому перевагу білому м’ясу. Щодня можна з’їдати яйце.
Необхідно зменшити споживання цукрів і вуглеводів швидкого засвоєння, які містяться в рафінованому борошні та цукрі. Варто замінити їх клітковиною овочів, фруктів і бобових.
Речовини, які значно піднімають настрій, є в зеленому чаї, каві, какао, червоних фруктах і чорному винограді, ананасах, бананах, чорному шоколаді.
Протипух
линний раціон
Не існує магічної дієти, щоб вилікувати рак, але можна йому певною мірою запобігти, якщо дотримуватися здорових харчових звичок. Вони мають базуватися на збалансованому споживанні продуктів, корисних для нашого організму.
Протипухлинний раціон є в основному рослинним, хоча й допускає рибу та яйця. Можна в невеликій кількості споживати біле м’ясо та молочні продукти: йогурт, козячий сир. У раціоні бажані всі овочі, однак картоплю слід обмежувати. Настійно рекомендую зернові, насіння, горіхи, а також бобові, гриби, водорості. Уникайте промислової випічки, перероблених жирів: ковбас, червоного м’яса. Неодмінною є відмова від тютюну та алкоголю.
Продукти, багаті на клітковину, стануть найбільшим союзником у збереженні здоров’я. Гриби, водорості, яблука або червоні фрукти не дають пухлинним клітинам розвиватися.
Дуже корисно споживати сочевицю, яка є джерелом клітковини й магнію. Пропоную рецепт супу з цієї бобової культури. Основні продукти: сочевиця – 150 г, вода – 700-800 мл, цибулина, морквина, помідор, часник – 2 зубки, олія оливкова, зелень петрушки – 3 ст. ложки, м’ята свіжа – 1 ст. ложка, кмин – 1 ч. ложка, сіль за смаком.
Промити сочевицю, залити її в каструлі водою та залишити на 30 хвилин. Тим часом подрібнити овочі: цибулю, моркву, помідор порізати на кубики. М’яту, петрушку й часник дрібно нарізати. Цибулю й моркву тушкувати 2-3 хвилини на сковорідці під кришкою, додавши олії та 2-3 ст. ложки води. Потім до них додати порізаний помідор, кмин, часник, тушкувати впродовж однієї хвилини, щоб прянощі розкрили свій аромат.
Каструлю із сочевицею поставити на середній вогонь і варити 15-20 хвилин. Додати тушковані овочі, посолити за смаком, довести до кипіння, покласти подрібнені м’яту, зелень петрушки, дати супу перекипіти ще раз і зняти з вогню. Настояти 10-15 хвилин. У тарілку можна покласти сметану.
Також дуже раджу час від часу готувати такий гарбузовий салат. Складники: скибка гарбуза, авокадо, 2 помідори, огірок, по жмені горіхів і кунжуту, щіпка куркуми; для соусу: мед, лимон, соєвий соус, оливкова олія.
Гарбуз дрібно натерти, помідори, авокадо й огірок нарізати невеликими кубиками, додати подрібнені горіхи. Соєвий соус змішати з лимонним соком, медом (по одній частині) та оливковою олією (дві частини), посолити. Овочі й горіхи перемішати, заправити соусом, посипати зверху кунжутом, прикрасити горішками.
Щоб поліпшити всмоктування куркуми в кишківнику, її попередньо слід перемішати з дрібкою чорного перцю й оливковою олією.
Усі компоненти цього салату мають протипухлинні властивості. Гарбуз містить бета-каротин, який зміцнює імунну систему, антиоксиданти. Томат багатий на лікопен, який є антиоксидантом, знижує ризик розвитку раку (простати зокрема). Авокадо має мононенасичені та поліненасичені жири, які підвищують імунітет та зменшують запалення. Горіхи – це джерело омега-3 жирних кислот (які також є в насінні льону та чіа, жирній рибі), гамма-токоферолів, вітаміну Е, поліфенолів і антиоксидантів. Вони дуже важливі для профілактики й лікування злоякісних новоутворень.
Щодо кунжуту, то його можна вважати суперпродуктом, оскільки він багатий на дев’ять найважливіших мінералів для боротьби із раком, стимулює імунну систему, діє як антиоксидант, регулює нейроендо-кринну активність, активізує ліпідний і вуглеводний обміни.
Оксана СКИТАЛІНСЬКА,
дієтолог.
Відомо, що правильне харчування впливає на самопочуття, запобігає захворюванням, подовжує тривалість життя тощо. Спираючись на наукові дослідження, пропоную детальну інформацію про найкорисніші продукти для здорового повноцінного життя.
Гаранти гармонії
Здатність відчувати, думати й діяти, залишатися в гармонії із самим собою залежить від нормальної роботи мозку і нейромедіаторів, зокрема мелатоніну та серотоніну. Коли їхнє вироблення надмірне, дефіцитне або нульове, може виникнути тривожність, депресія, суттєво погіршитись якість сну.
Мелатонін – це потужний антиоксидант, який бореться з вільними радикалами, старінням і запобігає розвитку онкологічних недуг. Він також модулює імунну систему, допомагаючи нашому організмові впоратися з деякими інфекціями. Надмірна кількість світла під час сну може пригнічувати вироблення гормону мелатонін. Науковці зазначають, що сині світлові хвилі мають найсильнішу дію. Тому не варто дивитись телевізор чи гортати новини на ґаджеті безпосередньо перед сном.
Мелатонін і серотонін синтезуються з триптофану — незамінної амінокислоти, наявної в багатьох харчових продуктах, які працюють як природні антидепресанти. Для того, щоб полегшити триптофану доступ до мозку, потрібно споживати їжу, яка містить вуглеводи, магній, калій та фолієву кислоту. Коли ми вживаємо багаті на триптофан продукти, в організмі виробляється серотонін. До таких продуктів належать горіхи, насіння соняшнику та гарбузів, вишні, полуниці, чорниці, а також банани, ананаси, апельсини, овес, цільні зерна й бобові.
Їжа має бути насичена здоровими природними жирами. У цьому допоможуть авокадо, кокосова олія, горіхи, оливки, насіння овочів та фруктів, а також риба та морепродукти.
Неправильне харчування може стати причиною поганого настрою, роздратування. Дефіцит в організмі певних вітамінів, мінералів, жирних та амінокислот негативно впливає на мозок. Потрібно зовсім небагато споживати білків тваринного походження, оскільки м’ясо погіршує емоційний стан і в разі частого вживання чинить негативний вплив на настрій. Тож м’ясні продукти варто їсти максимум один-два рази на тиждень, надаючи при цьому перевагу білому м’ясу. Щодня можна з’їдати яйце.
Необхідно зменшити споживання цукрів і вуглеводів швидкого засвоєння, які містяться в рафінованому борошні та цукрі. Варто замінити їх клітковиною овочів, фруктів і бобових.
Речовини, які значно піднімають настрій, є в зеленому чаї, каві, какао, червоних фруктах і чорному винограді, ананасах, бананах, чорному шоколаді.
Протипух линний раціон
Не існує магічної дієти, щоб вилікувати рак, але можна йому певною мірою запобігти, якщо дотримуватися здорових харчових звичок. Вони мають базуватися на збалансованому споживанні продуктів, корисних для нашого організму.
Протипухлинний раціон є в основному рослинним, хоча й допускає рибу та яйця. Можна в невеликій кількості споживати біле м’ясо та молочні продукти: йогурт, козячий сир. У раціоні бажані всі овочі, однак картоплю слід обмежувати. Настійно рекомендую зернові, насіння, горіхи, а також бобові, гриби, водорості. Уникайте промислової випічки, перероблених жирів: ковбас, червоного м’яса. Неодмінною є відмова від тютюну та алкоголю.
Продукти, багаті на клітковину, стануть найбільшим союзником у збереженні здоров’я. Гриби, водорості, яблука або червоні фрукти не дають пухлинним клітинам розвиватися.
Дуже корисно споживати сочевицю, яка є джерелом клітковини й магнію. Пропоную рецепт супу з цієї бобової культури. Основні продукти: сочевиця – 150 г, вода – 700-800 мл, цибулина, морквина, помідор, часник – 2 зубки, олія оливкова, зелень петрушки – 3 ст. ложки, м’ята свіжа – 1 ст. ложка, кмин – 1 ч. ложка, сіль за смаком.
Промити сочевицю, залити її в каструлі водою та залишити на 30 хвилин. Тим часом подрібнити овочі: цибулю, моркву, помідор порізати на кубики. М’яту, петрушку й часник дрібно нарізати. Цибулю й моркву тушкувати 2-3 хвилини на сковорідці під кришкою, додавши олії та 2-3 ст. ложки води. Потім до них додати порізаний помідор, кмин, часник, тушкувати впродовж однієї хвилини, щоб прянощі розкрили свій аромат.
Каструлю із сочевицею поставити на середній вогонь і варити 15-20 хвилин. Додати тушковані овочі, посолити за смаком, довести до кипіння, покласти подрібнені м’яту, зелень петрушки, дати супу перекипіти ще раз і зняти з вогню. Настояти 10-15 хвилин. У тарілку можна покласти сметану.
Також дуже раджу час від часу готувати такий гарбузовий салат. Складники: скибка гарбуза, авокадо, 2 помідори, огірок, по жмені горіхів і кунжуту, щіпка куркуми; для соусу: мед, лимон, соєвий соус, оливкова олія.
Гарбуз дрібно натерти, помідори, авокадо й огірок нарізати невеликими кубиками, додати подрібнені горіхи. Соєвий соус змішати з лимонним соком, медом (по одній частині) та оливковою олією (дві частини), посолити. Овочі й горіхи перемішати, заправити соусом, посипати зверху кунжутом, прикрасити горішками.
Щоб поліпшити всмоктування куркуми в кишківнику, її попередньо слід перемішати з дрібкою чорного перцю й оливковою олією.
Усі компоненти цього салату мають протипухлинні властивості. Гарбуз містить бета-каротин, який зміцнює імунну систему, антиоксиданти. Томат багатий на лікопен, який є антиоксидантом, знижує ризик розвитку раку (простати зокрема). Авокадо має мононенасичені та поліненасичені жири, які підвищують імунітет та зменшують запалення. Горіхи – це джерело омега-3 жирних кислот (які також є в насінні льону та чіа, жирній рибі), гамма-токоферолів, вітаміну Е, поліфенолів і антиоксидантів. Вони дуже важливі для профілактики й лікування злоякісних новоутворень.
Щодо кунжуту, то його можна вважати суперпродуктом, оскільки він багатий на дев’ять найважливіших мінералів для боротьби із раком, стимулює імунну систему, діє як антиоксидант, регулює нейроендо-кринну активність, активізує ліпідний і вуглеводний обміни.
Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.
Залишити коментар