Літо запрошує до столу
Влітку наше харчування стає зовсім іншим, ніж в інші сезони: калорійність страв падає, кількість різноманітних овочів та фруктів у раціоні неухильно зростає, ми починаємо їсти більше зелені і, рятуючись від спеки, готуємо смачні напої.
У серпні на ринках і прилавках супермаркетів з’являються найсмачніші сезонні овочі і фрукти, які увібрали в себе всі вітаміни і сонячну енергію цього літа. Ось і наш сьогоднішній огляд присвячений простим, швидким і смачними рецептами на основі наших улюблених сезонних продуктів.
Салати
З овочами
Легкий і свіжий салат із стиглих рожевих помідорів і огірків — класика серпня. Ми пропонуємо урізноманітнити його оливками, м’ятою і лимонним соком — так він стане ще смачнішим.
Приготування вітамінного дієтичного салату з капусти, солодких яблук і моркви займе у вас всього 5 хвилин, а вітамінів ви отримаєте навіть більше, ніж достатньо.
Ще один важливий сезонний продукт серпня — кабачок. Рекомендуємо приготувати незвичайний салат з цього овоча, додавши в нього фету і оливкове масло.
З фруктами
Справжні королі ринку в серпні — ароматні, стиглі персики і абрикоси. Чому ж не додати ці фрукти в свої літні страви?
Обсмажте персики на грилі і зробіть дуже простий салат, який при подачі виглядає, як витвір кулінарного мистецтва. Ще одна страва з персиками, яку обов’язково потрібно спробувати, — легкий і ситний салат з руколою та козячим сиром.
Любителі абрикосів по праву оцінять оригінальний рецепт чудового салату з тофу (соєвого сиру), бобами і абрикосами.
А саме сезонне поєднання персиків з помідорами ви зможете оцінити, приготувавши цей яскравий, соковитий і, що важливо, швидкий салат.
Смузі
З овочами
Відмінним варіантом для перекусу стане овочевий смузі з огірком і базиліком. Він виходить не тільки смачним, але й ситним, і навіть пікантним (один з інгредієнтів — соус табаско).
Класичне поєднання яблуко + морква заграє новими фарбами, якщо ви додасте до складу такого коктейлю лимон і імбир.
Вітамінний смузі можна зробити навіть з кабачка, огірка і коріандру — тримайте приголомшливий рецепт, якщо ви нам не вірите.
І, звичайно, ми не могли не згадати тут неймовірно корисний томатний смузі — головний напій останнього місяця літа.
З фруктами
Яскравий смузі з абрикосом, кавуном і базиліком — відмінний коктейль, який освіжить вас навіть в найбільш гарячий серпневий день.
Дуже смачним виходить по-справжньому літній смузі на основі червоної смородини і кавуна. Не забувайте при подачі додати в склянки кубики льоду і прикрасити коктейль листочками свіжої м’яти.
Яблуко — головний сезонний фрукт. Приготуйте яблучний смузі: ви можете додати у такий напій ківі і виноград, корисний шпинат і апельсин, або навіть горіхи, мигдальне молоко, корицю і ванільний екстракт (смузі “Яблучний пиріг” — справжня знахідка для ласунів).
Закуски
З овочами
Баклажани — сезонний продукт серпня. Приготуйте з них закуску з мандариновим соусом: це блюдо буде відмінно виглядати на вегетаріанському столі, домашньому обіді чи дружньому пікніку.
Літні помідори найрізноманітніших кольорів і розмірів відмінно підійдуть для приготування брускетів — сендвічів на хрусткому хлібі, які не залишать байдужими навіть суворих критиків.
Ще один варіант приготування брускетів — всі найсмачніші і найкорисніші літні овочі на ароматному підсмаженому багеті.
Зелень, якої так багато в серпні, можна використовувати для «цацики» (соус з йогурта та свіжого огірка) — традиційного соусу-закуски з грецької кухні.
З фруктами
Кавун можна подати до столу дуже незвичайними способами. Наприклад, зробити легку закуску з кавуна з фетою і фісташками. Або приготувати швидку і дуже оригінальну закуску з кавуна, бекону і козячого сиру.
Якщо ви віддаєте перевагу дині, зробіть хрусткі тости з ніжним сирним сиром, динею і авокадо.
Тим, хто давно хотів спробувати щось нове і незвичайне, ми рекомендуємо італійський рецепт брускетів з хамоном і соковитими персиками.
Десерти
Випічка
Обов’язково приготуйте річний персиковий пиріг. Це дуже простий рецепт, який особливо добре готувати саме в серпні, коли на ринку можна знайти дійсно смачні солодкі і соковиті фрукти.
Ще один приголомшливий десерт — ніжний і повітряний пиріг із свіжих, ароматних абрикосів. З ще одного сезонного фрукта — груші — виходять не менш вишукані десерти. Дуже просто і швидко готується печена груша зі згущеним молоком, а якщо ви хочете здивувати своїх гостей, приготуйте грушу в листковому тісті.
Холодні
Хіба можна уявити літо без холодних десертів? Ті, що стежать за фігурою, цілком можуть побалувати себе фруктово-ягідним салатом або натуральним легким морозиво з йогурту і чорниці.
Ще один варіант низькокалорійного легкого серпневого десерту — щербет.
Тільки спекотним літом у нас з’являється прекрасна можливість приготувати холодний торт з... кавуна! Це дійсно оригінальний і дуже смачний рецепт, який повинен сподобатися як дорослим, так і дітям.
Самостійні страви
Супи
Літні супи готують з свіжих овочів і фруктів, тому вони виходять легкі, освіжаючі і дуже смачні.
Класичний гаспачо з м’ясистих сезонних помідорів готується всього за 15 хвилин, і приблизно стільки ж часу вам знадобиться, щоб приготувати холодний огірковий суп.
Не можете вибрати один з двох запропонованих варіантів? Не біда, адже їх можна поєднати і зробити зелений огірковий гаспачо з м’ятою!
Ну і, звичайно, найсмачнішою серед літніх супів залишається традиційна окрошка.
Гарячі страви
Серпневий асортимент сезонних продуктів настільки широкий, що дозволяє експериментувати і з гарячими стравами, пробуючи нові рецепти.
В останній місяць літа в магазинах з’являється багато свіжих лисичок: приготуйте їх з цибулею і зеленню або зробіть з них грибний соус для пасти.
Суп з лисичок з вершковим сиром
Щоб зробити 5 порцій чудового супу, знадобиться не більше 45 хвилин.
Інгредієнти
- 300 г свіжих лисичок;
- 1 велика, або 2 маленькі ріпчасті цибулини;
- 1 середня морквина;
- 2 картоплини;
- 1 баночка рідкого плавленого сиру;
- 50 г вершкового масла;
- 1 ст. л. рослинної олії;
- сіль, чорний мелений перець — на смак;
- сушений чебрець;
- свіжа петрушка для подавання.
Покрокова інструкція
1. У каструлі з товстим дном розтоплюємо вершкове масло, додаємо трохи рослинної олії, гілочку сушеного чебрецю. На цій суміші обсмажуємо порізану кубиками цибулю. Вона має стати прозорою. Після цього виймаємо з каструлі чебрець.
2. Моркву нарізуємо маленькими кубиками або подрібнюємо на тертці, додаємо до цибулі, смажимо, помішуючи, на невеликому вогні до напівготовності овочів.
3. Лисички ретельно миємо під проточною водою, щоб на них не залишилося землі та піску. Руками розриваємо кожен грибочок навпіл. Не рекомендуємо для подрібнення лисичок використовувати металевий ніж — їхній смак може змінитися.
4. Відправляємо гриби до цибулі й моркви, смажимо 10 хвилин.
5. Чистимо картоплю, ріжемо її кубиками.
6. Вливаємо в каструлю близько 1,5 л кип’яченої води кімнатної температури. Кладемо в суп картоплю.
7. Варимо страву, насамкінець солимо, перчимо та вводимо в неї плавлений сир. Ретельно перемішуємо їжу до повного розчинення останнього з доданих інгредієнтів.
8. Подаємо вершковий суп з лисичками, посипавши його посіченим кропом.
За бажанням таку страву можна подрібнити блендером. В результаті у вас вийде ніжний крем-суп.
Запропонована версія страви є вегетаріанською. Якщо маєте бажання приготувати ситніший суп, зробіть його з м’ясом.
Огіркове смузі
У складі, крім основного овоча, знежиреного кефіру і різної зелені немає інших овочів і фруктів. Виходить ароматним, красивим за кольором, з насиченим смаком.
Інгредієнти:
- знежирений кефір – 450 мл;
- огірки – 3 шт.;
- петрушка, кріп – по 5 гілочок;
- базилік – 3 листочка.
Як приготувати
Крок 1:
Очищають огірочок, закладають в блендер.
Крок 2:
Петрушку, кріп миють, обсушують, рвуть руками на невеликі шматочки і закладають в чашу апарату.
Крок 3:
Все перемішують протягом півтора хвилинок і розливають по келихах, зверху красиво кладуть по листочку базиліка.
Кефір можна замінити звичайним «кисляком».
Підготувала
Світлана ТРОЦЮК.
Влітку наше харчування стає зовсім іншим, ніж в інші сезони: калорійність страв падає, кількість різноманітних овочів та фруктів у раціоні неухильно зростає, ми починаємо їсти більше зелені і, рятуючись від спеки, готуємо смачні напої.
У серпні на ринках і прилавках супермаркетів з’являються найсмачніші сезонні овочі і фрукти, які увібрали в себе всі вітаміни і сонячну енергію цього літа. Ось і наш сьогоднішній огляд присвячений простим, швидким і смачними рецептами на основі наших улюблених сезонних продуктів.
Салати
З овочами
Легкий і свіжий салат із стиглих рожевих помідорів і огірків — класика серпня. Ми пропонуємо урізноманітнити його оливками, м’ятою і лимонним соком — так він стане ще смачнішим.
Приготування вітамінного дієтичного салату з капусти, солодких яблук і моркви займе у вас всього 5 хвилин, а вітамінів ви отримаєте навіть більше, ніж достатньо.
Ще один важливий сезонний продукт серпня — кабачок. Рекомендуємо приготувати незвичайний салат з цього овоча, додавши в нього фету і оливкове масло.
З фруктами
Справжні королі ринку в серпні — ароматні, стиглі персики і абрикоси. Чому ж не додати ці фрукти в свої літні страви?
Обсмажте персики на грилі і зробіть дуже простий салат, який при подачі виглядає, як витвір кулінарного мистецтва. Ще одна страва з персиками, яку обов’язково потрібно спробувати, — легкий і ситний салат з руколою та козячим сиром.
Любителі абрикосів по праву оцінять оригінальний рецепт чудового салату з тофу (соєвого сиру), бобами і абрикосами.
А саме сезонне поєднання персиків з помідорами ви зможете оцінити, приготувавши цей яскравий, соковитий і, що важливо, швидкий салат.
Смузі
З овочами
Відмінним варіантом для перекусу стане овочевий смузі з огірком і базиліком. Він виходить не тільки смачним, але й ситним, і навіть пікантним (один з інгредієнтів — соус табаско).
Класичне поєднання яблуко + морква заграє новими фарбами, якщо ви додасте до складу такого коктейлю лимон і імбир.
Вітамінний смузі можна зробити навіть з кабачка, огірка і коріандру — тримайте приголомшливий рецепт, якщо ви нам не вірите.
І, звичайно, ми не могли не згадати тут неймовірно корисний томатний смузі — головний напій останнього місяця літа.
З фруктами
Яскравий смузі з абрикосом, кавуном і базиліком — відмінний коктейль, який освіжить вас навіть в найбільш гарячий серпневий день.
Дуже смачним виходить по-справжньому літній смузі на основі червоної смородини і кавуна. Не забувайте при подачі додати в склянки кубики льоду і прикрасити коктейль листочками свіжої м’яти.
Яблуко — головний сезонний фрукт. Приготуйте яблучний смузі: ви можете додати у такий напій ківі і виноград, корисний шпинат і апельсин, або навіть горіхи, мигдальне молоко, корицю і ванільний екстракт (смузі “Яблучний пиріг” — справжня знахідка для ласунів).
Закуски
З овочами
Баклажани — сезонний продукт серпня. Приготуйте з них закуску з мандариновим соусом: це блюдо буде відмінно виглядати на вегетаріанському столі, домашньому обіді чи дружньому пікніку.
Літні помідори найрізноманітніших кольорів і розмірів відмінно підійдуть для приготування брускетів — сендвічів на хрусткому хлібі, які не залишать байдужими навіть суворих критиків.
Ще один варіант приготування брускетів — всі найсмачніші і найкорисніші літні овочі на ароматному підсмаженому багеті.
Зелень, якої так багато в серпні, можна використовувати для «цацики» (соус з йогурта та свіжого огірка) — традиційного соусу-закуски з грецької кухні.
З фруктами
Кавун можна подати до столу дуже незвичайними способами. Наприклад, зробити легку закуску з кавуна з фетою і фісташками. Або приготувати швидку і дуже оригінальну закуску з кавуна, бекону і козячого сиру.
Якщо ви віддаєте перевагу дині, зробіть хрусткі тости з ніжним сирним сиром, динею і авокадо.
Тим, хто давно хотів спробувати щось нове і незвичайне, ми рекомендуємо італійський рецепт брускетів з хамоном і соковитими персиками.
Десерти
Випічка
Обов’язково приготуйте річний персиковий пиріг. Це дуже простий рецепт, який особливо добре готувати саме в серпні, коли на ринку можна знайти дійсно смачні солодкі і соковиті фрукти.
Ще один приголомшливий десерт — ніжний і повітряний пиріг із свіжих, ароматних абрикосів. З ще одного сезонного фрукта — груші — виходять не менш вишукані десерти. Дуже просто і швидко готується печена груша зі згущеним молоком, а якщо ви хочете здивувати своїх гостей, приготуйте грушу в листковому тісті.
Холодні
Хіба можна уявити літо без холодних десертів? Ті, що стежать за фігурою, цілком можуть побалувати себе фруктово-ягідним салатом або натуральним легким морозиво з йогурту і чорниці.
Ще один варіант низькокалорійного легкого серпневого десерту — щербет.
Тільки спекотним літом у нас з’являється прекрасна можливість приготувати холодний торт з... кавуна! Це дійсно оригінальний і дуже смачний рецепт, який повинен сподобатися як дорослим, так і дітям.
Самостійні страви
Супи
Літні супи готують з свіжих овочів і фруктів, тому вони виходять легкі, освіжаючі і дуже смачні.
Класичний гаспачо з м’ясистих сезонних помідорів готується всього за 15 хвилин, і приблизно стільки ж часу вам знадобиться, щоб приготувати холодний огірковий суп.
Не можете вибрати один з двох запропонованих варіантів? Не біда, адже їх можна поєднати і зробити зелений огірковий гаспачо з м’ятою!
Ну і, звичайно, найсмачнішою серед літніх супів залишається традиційна окрошка.
Гарячі страви
Серпневий асортимент сезонних продуктів настільки широкий, що дозволяє експериментувати і з гарячими стравами, пробуючи нові рецепти.
В останній місяць літа в магазинах з’являється багато свіжих лисичок: приготуйте їх з цибулею і зеленню або зробіть з них грибний соус для пасти.
Суп з лисичок з вершковим сиром
Щоб зробити 5 порцій чудового супу, знадобиться не більше 45 хвилин.
Інгредієнти
- 300 г свіжих лисичок;
- 1 велика, або 2 маленькі ріпчасті цибулини;
- 1 середня морквина;
- 2 картоплини;
- 1 баночка рідкого плавленого сиру;
- 50 г вершкового масла;
- 1 ст. л. рослинної олії;
- сіль, чорний мелений перець — на смак;
- сушений чебрець;
- свіжа петрушка для подавання.
Покрокова інструкція
1. У каструлі з товстим дном розтоплюємо вершкове масло, додаємо трохи рослинної олії, гілочку сушеного чебрецю. На цій суміші обсмажуємо порізану кубиками цибулю. Вона має стати прозорою. Після цього виймаємо з каструлі чебрець.
2. Моркву нарізуємо маленькими кубиками або подрібнюємо на тертці, додаємо до цибулі, смажимо, помішуючи, на невеликому вогні до напівготовності овочів.
3. Лисички ретельно миємо під проточною водою, щоб на них не залишилося землі та піску. Руками розриваємо кожен грибочок навпіл. Не рекомендуємо для подрібнення лисичок використовувати металевий ніж — їхній смак може змінитися.
4. Відправляємо гриби до цибулі й моркви, смажимо 10 хвилин.
5. Чистимо картоплю, ріжемо її кубиками.
6. Вливаємо в каструлю близько 1,5 л кип’яченої води кімнатної температури. Кладемо в суп картоплю.
7. Варимо страву, насамкінець солимо, перчимо та вводимо в неї плавлений сир. Ретельно перемішуємо їжу до повного розчинення останнього з доданих інгредієнтів.
8. Подаємо вершковий суп з лисичками, посипавши його посіченим кропом.
За бажанням таку страву можна подрібнити блендером. В результаті у вас вийде ніжний крем-суп.
Запропонована версія страви є вегетаріанською. Якщо маєте бажання приготувати ситніший суп, зробіть його з м’ясом.
Огіркове смузі
У складі, крім основного овоча, знежиреного кефіру і різної зелені немає інших овочів і фруктів. Виходить ароматним, красивим за кольором, з насиченим смаком.
Інгредієнти:
- знежирений кефір – 450 мл;
- огірки – 3 шт.;
- петрушка, кріп – по 5 гілочок;
- базилік – 3 листочка.
Як приготувати
Крок 1:
Очищають огірочок, закладають в блендер.
Крок 2:
Петрушку, кріп миють, обсушують, рвуть руками на невеликі шматочки і закладають в чашу апарату.
Крок 3:
Все перемішують протягом півтора хвилинок і розливають по келихах, зверху красиво кладуть по листочку базиліка.
Кефір можна замінити звичайним «кисляком».
Підготувала Світлана ТРОЦЮК.
Залишити коментар