Жовтень в саду і на городі
Жовтень – це осіння пора, коли дерева починають скидати листя, на городі майже нічого не залишилося, велика частина врожаю вже закладена на зберігання. «Жовтень — місяць повних комор» — говорить народна мудрість, але це анітрохи не означає, що роботи на городі і в саду вже закінчені. Відпочивати рано, адже потрібно город і сад ретельно підготувати до зими.
Жовтень — час збирання яблук і груш пізніх сортів. Зробіть це в першій декаді і покладіть їх на зберігання. Щоб плоди довше зберігалися, їх слід якомога швидше після знімання охолодити і зберігати при температурі 0 — плюс 5 градусів.
Якщо ви зняли груші занадто рано, зберігайте при температурі 2-4 градуси, інакше вони не дозріють.
Перед закладанням на зберігання плоди кожного сорту необхідно перебрати, відібрати пошкоджені хворобами та шкідниками або з механічними травмами.
Яблука можна укладати в картонні коробки, решітчасті ящики, тонкі поліетиленові напівпрозорі мішечки (по 1-1,5 кг) просто на стелажі.
У жовтні саме час навести лад в саду
Навколо молодих плодових дерев треба перекопати вилами грунт на 15-20 см. Пізніше, при замерзлому грунті замульчуйте пристовбурові круги тирсою або компостом, краще всього торфом.
Викопайте ями і внесіть добрива для весняної посадки саджанців.
Щоб дерева краще пережили зиму, в пристовбурні кола вносять фосфорно-калійні добрива (якщо цього не зробили раніше) і закладають у землю мотикою.
Восени стовбури дерев у саду треба побілити.
Стовбури очистіть від омертвілої кори і потім побіліть. Молоді дерева (до 5 років) краще білити розчином крейди. Дорослі — вапном з глиною (2,5 кг на 10 л води) або садовою сонцезахисною фарбою.
Сад перед зимою треба очистити від бур’янів, рослинних залишків, хворих і засохлих пагонів дерев і чагарників.
Продовжуємо посадки
У жовтні прийшов час садити яблуні, груші й інші плодові. Закінчити посадки необхідно не пізніше, ніж за 15 днів до стійких морозів.
Обрізати надземну частину восени можна тільки у ягідників. Дерева обріжте навесні, але не забудьте зробити це, щоб саджанці добре прижилися.
Коли на деревах почнуть жовтіти листя, слід обприскати крони розчином сечовини (500 г на 10 л води), щоб знищити спори парші та інших грибних хвороб.
Подбайте про поліпшення грунту
Восени необхідно подбати про землю. Добре, якщо вдалося внести гній. Органіка покращує грунт, поповнює гумусом.
Якщо гною і компосту немає, подрібніть лопатою свіжі стебла квасолі, бобів, бадилля моркви, кропиви і перекопайте грунт на штик лопати. Це теж корисне органічне добриво.
Стебла і квітки чорнобривців, календули не кидайте в багаття. Подрібнені і внесені в ґрунт вони очищають її від шкідників і грибних хвороб. Деревій, ромашка також корисні для осіннього удобрення грунту.
Проведіть роботи
з обрізання кущів
У жовтні обрізають кущі смородини та агрусу. Червону і чорну смородину, аґрус звільніть від старих гілок. Треба, щоб гілкам було вільно, тоді і врожай порадує вас.
Перекопайте грунт під кущами дрібно, не розбиваючи грудок, щоб краще вбиралася осіння волога, талі води і затримувався сніг. Також якась частина шкідників загине від морозів.
Нові посадки кущів, дерев, суниці замульчуйте перегноєм, компостом або торфом. Це замінить вам перекопування. Достатньо легкого розпушування. Якщо мульчируєте соломою, сіном або тирсою, їх треба спочатку обробляти сечовиною або аміачною селітрою по 20-25 г на кв. м.
Мульчу спочатку насипайте в 4-5 см від штамба, а коли почнуться морози, вкривайте пристовбурне коло повністю.
Сезонні роботи городників
Садимо озимий часник.
Завчасно потрібно подумати і про ділянки під садіння цибулі-сіянки, про грядки для підзимових посівів. Не забути заготовити грунт, перегній, компост для майбутньої розсади та весняного пересаджування кімнатних рослин.
Звичайно, можна обійтися покупними грунтовими сумішами, але все-таки краще, коли томати, перці, баклажани і в розсадний період, і пізніше в городі будуть розвиватися в природній грунтовій суміші.
Запасти грунт потрібно і для підзимових посівів.
Продовжуємо збирання врожаю
У жовтні кожен день може бути останнім днем перебування на грядках коренеплодів, капусти. Допускати підмерзання овочів не слід. Морква, будучи в землі, може не постраждати від несильних морозів, а буряк з його коренеплодами пошкодиться і не буде зберігатися.
Не поспішаймо прибирати пастернак – він може навіть перезимувати в грядці. Вважається, що пастернак в холодну погоду стає смачнішим.
Пізніше можна викопати кореневу петрушку, залишивши в грядці кілька рослин для весняної зелені. Листя з петрушки, якщо залишається зимувати в грядці, не зрізаємо, інакше рослини можуть не перезимувати. Кілька коренів петрушки можна відразу пересадити в горщик.
У жовтні пора час зрізати капусту.
Легке проморожування робить білокачанну капусту солодшою. Але якщо ми збираємося забезпечити себе на зиму не тільки квашеною, але й свіжою капустою, прибрати її краще до настання морозної погоди.
Якщо все-таки капуста підмерзне, дайте їй розтанути на корені і тільки після цього зрізайте.
Капусту, призначену для зберігання, висмикують з коренем. “Роздягаючи” качан, 3-4 листка не чіпаємо.
Брюссельська капуста, кольрабі благополучно переживе перші неміцні морози. На брокколі регулярно зрізаємо невеликі головки, що утворюються на бічних пагонах. Самі рослини приберемо з грядки вже після морозів.
Цибулю-порей викопувати не поспішаємо, але місце в підвалі, де можна прикопати рослини, залишаємо.
Користуємося останньою можливістю заготовити про запас якомога більше зелені петрушки, кропу: сушимо, заморожуємо або солимо.
Картоплю, посаджену у другій половині літа, постараємося викопати в погожий день, щоб відразу провітрити і розсипати в сараї для просушування.
В жовтні не варто тягнути з остаточним збиранням томатів, перцю, баклажанів. Прибрані в погожу теплу погоду, вони довше зберігаються. Баклажани, склавши в поліетиленовий пакет, краще зберігати у холодильнику.
Вимивши, просушивши і упакувавши в поліетиленовий пакет, можна довго зберігати зібраний в жовтні редис.
Постараймося максимально зберегти останні вітаміни осені, щоб їх вистачило до весни.
Підготувала
Наталія РОМАНОВСЬКА.
Жовтень – це осіння пора, коли дерева починають скидати листя, на городі майже нічого не залишилося, велика частина врожаю вже закладена на зберігання. «Жовтень — місяць повних комор» — говорить народна мудрість, але це анітрохи не означає, що роботи на городі і в саду вже закінчені. Відпочивати рано, адже потрібно город і сад ретельно підготувати до зими.
Жовтень — час збирання яблук і груш пізніх сортів. Зробіть це в першій декаді і покладіть їх на зберігання. Щоб плоди довше зберігалися, їх слід якомога швидше після знімання охолодити і зберігати при температурі 0 — плюс 5 градусів.
Якщо ви зняли груші занадто рано, зберігайте при температурі 2-4 градуси, інакше вони не дозріють.
Перед закладанням на зберігання плоди кожного сорту необхідно перебрати, відібрати пошкоджені хворобами та шкідниками або з механічними травмами.
Яблука можна укладати в картонні коробки, решітчасті ящики, тонкі поліетиленові напівпрозорі мішечки (по 1-1,5 кг) просто на стелажі.
У жовтні саме час навести лад в саду
Навколо молодих плодових дерев треба перекопати вилами грунт на 15-20 см. Пізніше, при замерзлому грунті замульчуйте пристовбурові круги тирсою або компостом, краще всього торфом.
Викопайте ями і внесіть добрива для весняної посадки саджанців.
Щоб дерева краще пережили зиму, в пристовбурні кола вносять фосфорно-калійні добрива (якщо цього не зробили раніше) і закладають у землю мотикою.
Восени стовбури дерев у саду треба побілити.
Стовбури очистіть від омертвілої кори і потім побіліть. Молоді дерева (до 5 років) краще білити розчином крейди. Дорослі — вапном з глиною (2,5 кг на 10 л води) або садовою сонцезахисною фарбою.
Сад перед зимою треба очистити від бур’янів, рослинних залишків, хворих і засохлих пагонів дерев і чагарників.
Продовжуємо посадки
У жовтні прийшов час садити яблуні, груші й інші плодові. Закінчити посадки необхідно не пізніше, ніж за 15 днів до стійких морозів.
Обрізати надземну частину восени можна тільки у ягідників. Дерева обріжте навесні, але не забудьте зробити це, щоб саджанці добре прижилися.
Коли на деревах почнуть жовтіти листя, слід обприскати крони розчином сечовини (500 г на 10 л води), щоб знищити спори парші та інших грибних хвороб.
Подбайте про поліпшення грунту
Восени необхідно подбати про землю. Добре, якщо вдалося внести гній. Органіка покращує грунт, поповнює гумусом.
Якщо гною і компосту немає, подрібніть лопатою свіжі стебла квасолі, бобів, бадилля моркви, кропиви і перекопайте грунт на штик лопати. Це теж корисне органічне добриво.
Стебла і квітки чорнобривців, календули не кидайте в багаття. Подрібнені і внесені в ґрунт вони очищають її від шкідників і грибних хвороб. Деревій, ромашка також корисні для осіннього удобрення грунту.
Проведіть роботи з обрізання кущів
У жовтні обрізають кущі смородини та агрусу. Червону і чорну смородину, аґрус звільніть від старих гілок. Треба, щоб гілкам було вільно, тоді і врожай порадує вас.
Перекопайте грунт під кущами дрібно, не розбиваючи грудок, щоб краще вбиралася осіння волога, талі води і затримувався сніг. Також якась частина шкідників загине від морозів.
Нові посадки кущів, дерев, суниці замульчуйте перегноєм, компостом або торфом. Це замінить вам перекопування. Достатньо легкого розпушування. Якщо мульчируєте соломою, сіном або тирсою, їх треба спочатку обробляти сечовиною або аміачною селітрою по 20-25 г на кв. м.
Мульчу спочатку насипайте в 4-5 см від штамба, а коли почнуться морози, вкривайте пристовбурне коло повністю.
Сезонні роботи городників
Садимо озимий часник.
Завчасно потрібно подумати і про ділянки під садіння цибулі-сіянки, про грядки для підзимових посівів. Не забути заготовити грунт, перегній, компост для майбутньої розсади та весняного пересаджування кімнатних рослин.
Звичайно, можна обійтися покупними грунтовими сумішами, але все-таки краще, коли томати, перці, баклажани і в розсадний період, і пізніше в городі будуть розвиватися в природній грунтовій суміші.
Запасти грунт потрібно і для підзимових посівів.
Продовжуємо збирання врожаю
У жовтні кожен день може бути останнім днем перебування на грядках коренеплодів, капусти. Допускати підмерзання овочів не слід. Морква, будучи в землі, може не постраждати від несильних морозів, а буряк з його коренеплодами пошкодиться і не буде зберігатися.
Не поспішаймо прибирати пастернак – він може навіть перезимувати в грядці. Вважається, що пастернак в холодну погоду стає смачнішим.
Пізніше можна викопати кореневу петрушку, залишивши в грядці кілька рослин для весняної зелені. Листя з петрушки, якщо залишається зимувати в грядці, не зрізаємо, інакше рослини можуть не перезимувати. Кілька коренів петрушки можна відразу пересадити в горщик.
У жовтні пора час зрізати капусту.
Легке проморожування робить білокачанну капусту солодшою. Але якщо ми збираємося забезпечити себе на зиму не тільки квашеною, але й свіжою капустою, прибрати її краще до настання морозної погоди.
Якщо все-таки капуста підмерзне, дайте їй розтанути на корені і тільки після цього зрізайте.
Капусту, призначену для зберігання, висмикують з коренем. “Роздягаючи” качан, 3-4 листка не чіпаємо.
Брюссельська капуста, кольрабі благополучно переживе перші неміцні морози. На брокколі регулярно зрізаємо невеликі головки, що утворюються на бічних пагонах. Самі рослини приберемо з грядки вже після морозів.
Цибулю-порей викопувати не поспішаємо, але місце в підвалі, де можна прикопати рослини, залишаємо.
Користуємося останньою можливістю заготовити про запас якомога більше зелені петрушки, кропу: сушимо, заморожуємо або солимо.
Картоплю, посаджену у другій половині літа, постараємося викопати в погожий день, щоб відразу провітрити і розсипати в сараї для просушування.
В жовтні не варто тягнути з остаточним збиранням томатів, перцю, баклажанів. Прибрані в погожу теплу погоду, вони довше зберігаються. Баклажани, склавши в поліетиленовий пакет, краще зберігати у холодильнику.
Вимивши, просушивши і упакувавши в поліетиленовий пакет, можна довго зберігати зібраний в жовтні редис.
Постараймося максимально зберегти останні вітаміни осені, щоб їх вистачило до весни.
Підготувала Наталія РОМАНОВСЬКА.
Залишити коментар