Куряче яєчко
Існує думка: яйця шкодять здоров’ю, позаяк сприяють збільшенню вмісту холестерину в крові. Таке твердження неправильне.
Яєчний жовток справді містить багато цієї органічної сполуки з групи стеролів (270 міліграмів у яйці середнього розміру), але, як довели численні дослідження, після споживання яєць рівень холестерину в крові майже не підвищується. Цікавий експеримент провели вчені Ізраїлю (в цій країні одне з найвищих споживань яєць на душу населення). Протягом року групі добровольців щодня давали з’їсти по два яйця кожному. Наприкінці заміряли рівень холестерину – він виявився таким же, як і на початку експерименту.
До того ж яєчний холестерин найменше шкідливий, бо «врівноважується» лецитином, який міститься в жовтку і відіграє не останню роль у живленні нервових клітин.
Яйця погано перетравлюються, вважає дехто. Це не зовсім так. Багато залежить від свіжості та способу приготування. Чим довше яйце піддавати термічній обробці, тим важче воно перетравлюватиметься. Рідко зварені повністю перетравлюються за одну-дві години, круті або яєшня — через три години.
А наскільки яйця свіжі, значною мірою залежить від умов зберігання. Коли вони лежать не в холодильнику, то через тиждень справді стають несвіжими. Але якщо їх одразу покласти у спеціальні лунки на поличці холодильника гострим кінцем донизу, щоб не було тиску на «повітряну камеру» (порожнина між білком і шкаралупою), то термін зберігання збільшується до трьох тижнів.
Не відповідає дійсності й думка, що яйця шкодять печінці. Крім вітамінів, вони містять холін та метіонін – корисні для печінки амінокислоти. А жовток має унікальну властивість викликати скорочення жовчного міхура, тобто стимулює відтік жовчі у кишківник, а це поліпшує перистальтику і сприяє засвоєнню жирів. Усе ж варто зазначити, що смажити або готувати «яйця під майонезом» тим, у кого проблеми з печінкою, не бажано.
А от тим, у кого в жовчному міхурі камінці, яйця справді їсти не слід, бо в цьому разі процес його скорочення під дією яєчного жовтка (як, утім, і багатьох інших продуктів харчування, наприклад, вершків чи масла) відбувається болісно і може інколи перейти у кольку. Це – єдина науково обґрунтована причина, з якої справді слід утримуватися від споживання яєць.
Доволі часто можна чути застереження: не їжте яйця частіше двох-трьох разів на тиждень. Однак насправді здорова й активна людина, якщо протягом дня не споживає інші білки тваринного походження, цілком може з’їдати одне-два яйця на день. Принагідно: яєчний білок — чудове джерело протеїнів, до того ж засвоюється легше, ніж м’ясний. Інша річ, що все-таки бажано врізноманітнювати їжу і, крім яєць, уживати й інші тваринні та рослинні білки.
Американське товариство кардіологів хоча й не знімає з холестерину «відповідальність» за серцево-судинні захворювання, проте вважає, що не менш небезпечно зовсім виключити яйця з раціону. Шість-сім яєць на тиждень для здорової людини цілком допустимі.
Грізна хвороба – сальмонельоз, і причиною її часто стають яйця. З безапеляційністю такого твердження погодитись важко. Щоб яйця спричинили сальмонельоз, потрібен збіг одразу кількох умов. По-перше, вони мають бути інфіковані, а статистика свідчить, що зародки сальмонели є лише в одному з семи тисяч свіжих яєць. По-друге, вони мають довго зберігатись у негодящих умовах. Такий збіг буває не так уже й часто, але щоб уникнути неприємностей, потрібно добре помити яйця перед уживанням. Крім того, слід періодично мити лунки в холодильнику, бо шкаралупа негерметична, І бактерії можуть проникнути всередину.
Як уже сказано, яйця, котрі зазнали тривалої термічної обробки, гірше перетравлюються. Але яйця, зварені рідко або мало просмажена яєшня ховають у собі небезпеку не меншу, ніж, скажімо, сирі. Багато хто любить ніжний желеподібний білок – він і являє найбільший ризик. А тому ліпше або добре просмажувати яєшню, або варити яйця довше. Як показали дослідження фахівців із міністерства сільського господарства США, яйця не становлять небезпеки, якщо жовток «м’який, наче віск». Як тільки він утратив свою текучість, сальмонела сконала... От і вибирайте, що вам більше до вподоби.
Ще кілька помилок. Від яєць товстішають? Ні. Хоча це й вельми поживний продукт, на огрядність він не впливає. Більше від того, яйця навіть входять до багатьох лікувальних дієт, метою яких є зниження в раціоні кількості білка. Для подібних дієт яйця з їхніми 13 відсотками протеїнів і всього 80 ккал – незамінні. І інтенсивність забарвлення жовтка не впливає на корисність яєць. Колір – від блідо-жовтого до яскраво-жовтого – залежить від складу курячого корму. Колір шкаралупи теж не має значення – ні для смаку, ні для поживності й корисності, і перевага, яку часто віддають коричневим яйцям (їх несуть кури азійських порід), нічим не обґрунтована. Але азійські кури, по-перше, спокійніші, а це дуже важливо, бо напади істерії призводять до зниження несучості. По-друге, вони більші й м’ясистіші.
Качині й гусячі яйця часто забороняють до вживання, хоча вони набагато поживніші від курячих. Однак у них більше шкідливих мікробів. Фахівці зазначають, що їх можна нейтралізувати 15-хвилинним кип’ятінням.
Нарешті, є думка, що яйця – диво-продукт, який містить усе потрібне для організму. Що ж, у них справді багато амінокислот, вітамінів, мінеральних речовин. Вони – доступне джерело: ніацину, необхідного для живлення мозку і утворення статевих гормонів; вітаміну К, який забезпечує зсідання крові; холіну, який поліпшує пам’ять і виводить токсини з печінки; лецитину, який розпускає бляшки на стінках кровоносних судин.
У чудовій книзі «Біблія вітамінів» І. Міндела зазначається, що в яйцях є вітаміни Е, В2, В5, В12, біотин, фолієва кислота, які мають високу енергетичну цінність і містять цінні білки та біорегулятори, а все це запобігає вродженим вадам дітей. Багато в яйцях мінералів (у тому числі кальцій та залізо). Є також вітаміни А, В1, нікотинова кислота.
Але говорити про універсальну їжу все ж не доводиться: в яйцях бракує, наприклад, вуглеводів, вітаміну С і ще багато чого, потрібного організмові.
І – насамкінець. Усупереч усталеній думці, в яйцях відсутні якісь особливі речовини, котрі сприяють підвищенню потенції. Інша річ, що яйце само по собі, як сказано, містить комплекс вітамінів і має високу калорійність. До речі, стосовно дії на потенцію нема суттєвої різниці між вареним і сирим яйцем.
Оксана СКИТАЛІНСЬКА,
дієтолог.
Існує думка: яйця шкодять здоров’ю, позаяк сприяють збільшенню вмісту холестерину в крові. Таке твердження неправильне.
Яєчний жовток справді містить багато цієї органічної сполуки з групи стеролів (270 міліграмів у яйці середнього розміру), але, як довели численні дослідження, після споживання яєць рівень холестерину в крові майже не підвищується. Цікавий експеримент провели вчені Ізраїлю (в цій країні одне з найвищих споживань яєць на душу населення). Протягом року групі добровольців щодня давали з’їсти по два яйця кожному. Наприкінці заміряли рівень холестерину – він виявився таким же, як і на початку експерименту.
До того ж яєчний холестерин найменше шкідливий, бо «врівноважується» лецитином, який міститься в жовтку і відіграє не останню роль у живленні нервових клітин.
Яйця погано перетравлюються, вважає дехто. Це не зовсім так. Багато залежить від свіжості та способу приготування. Чим довше яйце піддавати термічній обробці, тим важче воно перетравлюватиметься. Рідко зварені повністю перетравлюються за одну-дві години, круті або яєшня — через три години.
А наскільки яйця свіжі, значною мірою залежить від умов зберігання. Коли вони лежать не в холодильнику, то через тиждень справді стають несвіжими. Але якщо їх одразу покласти у спеціальні лунки на поличці холодильника гострим кінцем донизу, щоб не було тиску на «повітряну камеру» (порожнина між білком і шкаралупою), то термін зберігання збільшується до трьох тижнів.
Не відповідає дійсності й думка, що яйця шкодять печінці. Крім вітамінів, вони містять холін та метіонін – корисні для печінки амінокислоти. А жовток має унікальну властивість викликати скорочення жовчного міхура, тобто стимулює відтік жовчі у кишківник, а це поліпшує перистальтику і сприяє засвоєнню жирів. Усе ж варто зазначити, що смажити або готувати «яйця під майонезом» тим, у кого проблеми з печінкою, не бажано.
А от тим, у кого в жовчному міхурі камінці, яйця справді їсти не слід, бо в цьому разі процес його скорочення під дією яєчного жовтка (як, утім, і багатьох інших продуктів харчування, наприклад, вершків чи масла) відбувається болісно і може інколи перейти у кольку. Це – єдина науково обґрунтована причина, з якої справді слід утримуватися від споживання яєць.
Доволі часто можна чути застереження: не їжте яйця частіше двох-трьох разів на тиждень. Однак насправді здорова й активна людина, якщо протягом дня не споживає інші білки тваринного походження, цілком може з’їдати одне-два яйця на день. Принагідно: яєчний білок — чудове джерело протеїнів, до того ж засвоюється легше, ніж м’ясний. Інша річ, що все-таки бажано врізноманітнювати їжу і, крім яєць, уживати й інші тваринні та рослинні білки.
Американське товариство кардіологів хоча й не знімає з холестерину «відповідальність» за серцево-судинні захворювання, проте вважає, що не менш небезпечно зовсім виключити яйця з раціону. Шість-сім яєць на тиждень для здорової людини цілком допустимі.
Грізна хвороба – сальмонельоз, і причиною її часто стають яйця. З безапеляційністю такого твердження погодитись важко. Щоб яйця спричинили сальмонельоз, потрібен збіг одразу кількох умов. По-перше, вони мають бути інфіковані, а статистика свідчить, що зародки сальмонели є лише в одному з семи тисяч свіжих яєць. По-друге, вони мають довго зберігатись у негодящих умовах. Такий збіг буває не так уже й часто, але щоб уникнути неприємностей, потрібно добре помити яйця перед уживанням. Крім того, слід періодично мити лунки в холодильнику, бо шкаралупа негерметична, І бактерії можуть проникнути всередину.
Як уже сказано, яйця, котрі зазнали тривалої термічної обробки, гірше перетравлюються. Але яйця, зварені рідко або мало просмажена яєшня ховають у собі небезпеку не меншу, ніж, скажімо, сирі. Багато хто любить ніжний желеподібний білок – він і являє найбільший ризик. А тому ліпше або добре просмажувати яєшню, або варити яйця довше. Як показали дослідження фахівців із міністерства сільського господарства США, яйця не становлять небезпеки, якщо жовток «м’який, наче віск». Як тільки він утратив свою текучість, сальмонела сконала... От і вибирайте, що вам більше до вподоби.
Ще кілька помилок. Від яєць товстішають? Ні. Хоча це й вельми поживний продукт, на огрядність він не впливає. Більше від того, яйця навіть входять до багатьох лікувальних дієт, метою яких є зниження в раціоні кількості білка. Для подібних дієт яйця з їхніми 13 відсотками протеїнів і всього 80 ккал – незамінні. І інтенсивність забарвлення жовтка не впливає на корисність яєць. Колір – від блідо-жовтого до яскраво-жовтого – залежить від складу курячого корму. Колір шкаралупи теж не має значення – ні для смаку, ні для поживності й корисності, і перевага, яку часто віддають коричневим яйцям (їх несуть кури азійських порід), нічим не обґрунтована. Але азійські кури, по-перше, спокійніші, а це дуже важливо, бо напади істерії призводять до зниження несучості. По-друге, вони більші й м’ясистіші.
Качині й гусячі яйця часто забороняють до вживання, хоча вони набагато поживніші від курячих. Однак у них більше шкідливих мікробів. Фахівці зазначають, що їх можна нейтралізувати 15-хвилинним кип’ятінням.
Нарешті, є думка, що яйця – диво-продукт, який містить усе потрібне для організму. Що ж, у них справді багато амінокислот, вітамінів, мінеральних речовин. Вони – доступне джерело: ніацину, необхідного для живлення мозку і утворення статевих гормонів; вітаміну К, який забезпечує зсідання крові; холіну, який поліпшує пам’ять і виводить токсини з печінки; лецитину, який розпускає бляшки на стінках кровоносних судин.
У чудовій книзі «Біблія вітамінів» І. Міндела зазначається, що в яйцях є вітаміни Е, В2, В5, В12, біотин, фолієва кислота, які мають високу енергетичну цінність і містять цінні білки та біорегулятори, а все це запобігає вродженим вадам дітей. Багато в яйцях мінералів (у тому числі кальцій та залізо). Є також вітаміни А, В1, нікотинова кислота.
Але говорити про універсальну їжу все ж не доводиться: в яйцях бракує, наприклад, вуглеводів, вітаміну С і ще багато чого, потрібного організмові.
І – насамкінець. Усупереч усталеній думці, в яйцях відсутні якісь особливі речовини, котрі сприяють підвищенню потенції. Інша річ, що яйце само по собі, як сказано, містить комплекс вітамінів і має високу калорійність. До речі, стосовно дії на потенцію нема суттєвої різниці між вареним і сирим яйцем.
Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.
Залишити коментар