Небезпечний вітамін С: замість застуди гастрит?
Сезон застуд у розпалі. Та якщо через це ви налягаєте на вітамін С, тоді будьте обережними, бо замість того, щоб зміцнити імунітет, його надлишок може нашкодити. Уникнути застудних захворювань також навряд чи вдасться, натомість, лікарі попереджають: якщо захопитися подібним оздоровленням, можна заробити набагато серйозніші недуги, ніж звичайний нежить.
Вживання понад норми вітаміну С може збільшити ризик виникнення каменів у нирках. Велика кількість мікроелементів також може призвести до перевантаження крові залізом. Цей стан відомий, як гемохроматоз. Надмірна кількість речовини в організмі може отруювати органи вашого тіла, особливо печінку, серце і підшлункову залозу. Це захворювання може призвести до більш важкого стану – дисфункції органів. Окрім того, у великих дозах вітамін С погіршує структуру кісток і може спровокувати остеопороз.
Мігрень або головні болі часто пов'язані з прийомом високих доз вітаміну С, він також провокує головокружіння і навіть втрату свідомості.
Понад вживання цього вітаміну загрожує запальними процесами в шлунково-кишковому тракті, розвитком виразкової хвороби, патології сечостатевої системи, алергічними реакціями, що зберігаються протягом тривалого часу.
Багато батьків, які турбуються про здоров'я своєї дитини і зміцнення її імунітету, дають їй аскорбінову кислоту. Однак самостійне застосування препарату може призвести до передозування вітаміну С. А воно, в свою чергу, небезпечне розвитком діабету в дитячому віці.
Якщо надлишок вітаміну С в організмі незначний, то, швидше за все, все зайве вийде з організму природним шляхом. Якщо ж людина вирішила "зміцнити" здоров'я жменею аскорбінок і кілограмом апельсинів, неприємні наслідки невдовзі дадуть про себе знати. Щоб позбавитися від дискомфортних відчуттів, потрібно пити більше води і скоротити вживання вітаміну С. У випадку збереження симптомів потрібно звернутися до лікаря.
Всесвітня організація охорони здоров'я не рекомендує вживати здоровим людям вітаміни С, D та цинк з метою профілактики COVID-19 чи для лікування коронавірусу. Дослідники стверджують, що ці добавки можуть бути шкідливими, зокрема, через побічні ефекти. Тому аскорбінову кислоту при ковіді краще не вживати. Адже підвищене тромбоутворення, яке при цьому може виникати, спричинятиме більше ускладнень.
Ще один міф вживати вітамін С, вважаючи, що в організмі його не вистачає. Варто знати, що вітамін С найкраще засвоюється у поєднанні з іншими вітамінами та антиоксидантами. Він міститься у продуктах, що ми зазвичай щодня споживаємо (багато вітаміну С у квашеній капусті, шпинаті, петрушці та кропі) у складі різних страв.
Додатковий прийом вітаміну С показаний тільки окремим категоріям людей – тим, які мають шкідливі звички, проходять період реабілітації після хвороби або ж тим, чия робота пов'язана з фізичним навантаженням. Але при цьому навіть невелике перевищення норми вітаміну С в організмі смертельно небезпечне для людей, котрі страждають цукровим діабетом, нирковою недостатністю, гіпертонією.
Що ж робити, щоб отримати від вітаміну С тільки користь? Намагайтеся отримувати цей вітамін лише з продуктів харчування. Пам'ятайте, що для більшості людей здорове харчування забезпечує достатню кількість вітаміну С. Навіть, якщо ви переїсте фруктів та овочів, в яких він міститься, надлишок не затримається у вашому організмі. До того ж вітаміни натурального походження засвоюються значно краще.
Приймайте аскорбінову кислоту в пігулках тільки у випадку необхідності, а не як цукерки – бо вам подобається її смак. Краще правильно харчуйтеся, дотримуйтеся гігієни і займайтеся спортом – і застудні захворювання вас оминуть.
Валентина Оліщук.
Сезон застуд у розпалі. Та якщо через це ви налягаєте на вітамін С, тоді будьте обережними, бо замість того, щоб зміцнити імунітет, його надлишок може нашкодити. Уникнути застудних захворювань також навряд чи вдасться, натомість, лікарі попереджають: якщо захопитися подібним оздоровленням, можна заробити набагато серйозніші недуги, ніж звичайний нежить.
Вживання понад норми вітаміну С може збільшити ризик виникнення каменів у нирках. Велика кількість мікроелементів також може призвести до перевантаження крові залізом. Цей стан відомий, як гемохроматоз. Надмірна кількість речовини в організмі може отруювати органи вашого тіла, особливо печінку, серце і підшлункову залозу. Це захворювання може призвести до більш важкого стану – дисфункції органів. Окрім того, у великих дозах вітамін С погіршує структуру кісток і може спровокувати остеопороз.
Мігрень або головні болі часто пов'язані з прийомом високих доз вітаміну С, він також провокує головокружіння і навіть втрату свідомості.
Понад вживання цього вітаміну загрожує запальними процесами в шлунково-кишковому тракті, розвитком виразкової хвороби, патології сечостатевої системи, алергічними реакціями, що зберігаються протягом тривалого часу.
Багато батьків, які турбуються про здоров'я своєї дитини і зміцнення її імунітету, дають їй аскорбінову кислоту. Однак самостійне застосування препарату може призвести до передозування вітаміну С. А воно, в свою чергу, небезпечне розвитком діабету в дитячому віці.
Якщо надлишок вітаміну С в організмі незначний, то, швидше за все, все зайве вийде з організму природним шляхом. Якщо ж людина вирішила "зміцнити" здоров'я жменею аскорбінок і кілограмом апельсинів, неприємні наслідки невдовзі дадуть про себе знати. Щоб позбавитися від дискомфортних відчуттів, потрібно пити більше води і скоротити вживання вітаміну С. У випадку збереження симптомів потрібно звернутися до лікаря.
Всесвітня організація охорони здоров'я не рекомендує вживати здоровим людям вітаміни С, D та цинк з метою профілактики COVID-19 чи для лікування коронавірусу. Дослідники стверджують, що ці добавки можуть бути шкідливими, зокрема, через побічні ефекти. Тому аскорбінову кислоту при ковіді краще не вживати. Адже підвищене тромбоутворення, яке при цьому може виникати, спричинятиме більше ускладнень.
Ще один міф вживати вітамін С, вважаючи, що в організмі його не вистачає. Варто знати, що вітамін С найкраще засвоюється у поєднанні з іншими вітамінами та антиоксидантами. Він міститься у продуктах, що ми зазвичай щодня споживаємо (багато вітаміну С у квашеній капусті, шпинаті, петрушці та кропі) у складі різних страв.
Додатковий прийом вітаміну С показаний тільки окремим категоріям людей – тим, які мають шкідливі звички, проходять період реабілітації після хвороби або ж тим, чия робота пов'язана з фізичним навантаженням. Але при цьому навіть невелике перевищення норми вітаміну С в організмі смертельно небезпечне для людей, котрі страждають цукровим діабетом, нирковою недостатністю, гіпертонією.
Що ж робити, щоб отримати від вітаміну С тільки користь? Намагайтеся отримувати цей вітамін лише з продуктів харчування. Пам'ятайте, що для більшості людей здорове харчування забезпечує достатню кількість вітаміну С. Навіть, якщо ви переїсте фруктів та овочів, в яких він міститься, надлишок не затримається у вашому організмі. До того ж вітаміни натурального походження засвоюються значно краще.
Приймайте аскорбінову кислоту в пігулках тільки у випадку необхідності, а не як цукерки – бо вам подобається її смак. Краще правильно харчуйтеся, дотримуйтеся гігієни і займайтеся спортом – і застудні захворювання вас оминуть.
Валентина Оліщук.
Залишити коментар