Мережею шириться відео про те, як ворог намагається вимовити це чарівне слово "паляниця". Дехто з противників навіть зупиняється, щоб потренуватися, і через це дістає нищівного удару як від солов'їної, так і від славетних ЗСУ.
Класичний рецепт пишних коржів з дріжджами
Рецептура коржів з далекого дитинства. Дуже пишні, смачні і ситні. Вони чудово замінять хліб, поєднуються з будь-якими стравами і можуть подаватися зі згущеним молоком або варенням до чаю. Тісто для коржів готується на молоці з додаванням сухих дріжджів. Хоча у часи дефіциту все відмінно робилося і на простій воді. При необхідності можна замінювати рідини або розбавляти молоко.
Інгредієнти:
стакан молока;
1 ч. л. дріжджів;
550 грамів борошна;
одне яйце;
15 грамів цукру;
80 мл олії для обсмажування;
0,3 ч. л. солі.
Покроковий рецепт класичних пишних коржів
Крок 1: Молоко для замісу тіста на коржі підігріти або просто беремо рідину кімнатної температури. Засипаємо дріжджі, цукор, розмішуємо і чекаємо хвилин десять або п’ятнадцять.
Крок 2: До дріжджів додаємо яйце і вводимо сіль, перемішуємо, додаємо борошно, вимішуємо, поки не отримаємо м’яке тісто. Прикриваємо рушником, залишаємо на годину в теплому місці без протягів. Якщо дріжджі добрі, то за цей час маса підніметься.
Крок 3: Тісто дістаємо і ділимо на чотири частини. З кожної спочатку формуємо кульку, залишаємо його на п’ять хвилин, потім розгортаємо в коржик. В центрі робимо круглу дірочку.
Крок 4: Розігріваємо рафіновану олію, викладаємо по черзі коржі, обсмажуємо всі чотири штуки з двох боків до рум’яного кольору. Знімаємо зі сковороди на тарілку. Якщо бентежить жир на поверхні, то можна вийняти на серветки, дати маслу вбратися, потім перекласти в чистий посуд.
Оскільки дріжджове тісто смажиться на сковорідці, йому не потрібно підніматися кілька разів. Якщо ж воно замішане заздалегідь, а приготувати коржі зараз немає можливості, то просто ставимо в холодильник – там воно спокійно почекає 5-6 годин.
Пишні паляниці на сметані
Кефір у таке тісто для пишних коржів теж додається, але в невеликій кількості. Більшу частину все-таки займає сметана. Можна взяти довільну жирність, консистенція також не має значення, при необхідності просто додаємо трохи більше борошна. У списку інгредієнтів не вказано яйце, але можна легко обійтися і без нього, все чудово вийде.
Інгредієнти:
200 г сметани;
одне яйце;
0,5 ст. кефіру;
12 г соди;
3 ст. борошна;
ложка цукру;
80 мл олії.
Як приготувати
Крок 1: Яйце солимо і додаємо цукровий пісок. Збиваємо виделкою або просто добре розмішуємо ложкою, щоб позбутися від згустків білка. Додаємо склянку сметани, знову перемішуємо.
Крок 2: Кефір відмірюємо, додаємо соду і розмішуємо, даємо декілька секунд для гасіння, потім переливаємо до сметани з яйцем. Розмішуємо разом, після чого можна додавати борошно. Робимо м’яке тісто. Можна смажити відразу, але краще накрити і хвилин на десять залишити.
Крок 3: Далі просто розкачуємо кілька коржів, робимо товщину не більше сантиметра. При смаженні вони стануть пишними, піднімуться. Викладаємо в розігріту олію по одній штучці, доводимо до готовності.
Якщо немає кефіру, то можна розбавити сметану молоком, але соду в такому випадку бажано окремо погасити і додається вона в борошно в кінці перед замісом тіста.
Пишні паляниці на кефірі з яйцем
Рецептура ще одних коржів на соді, але тісто з яйцем. Незважаючи на використання розпушувача, йому все одно потрібно буде трохи полежати. Це забезпечить масі еластичність, не дозволить коржикам швидко стягуватися на сковорідці, полегшить розкочування тіста.
Інгредієнти:
800 грамів борошна;
12 грамів соди;
500 мл кефіру;
яйце;
ложка цукру;
50 мл олії.
Покроковий рецепт
Крок 1: Тісто для пишних коржів найкраще робити на теплому кефірі. Виливаємо його в миску, кидаємо яйце, відразу ж солимо, додаємо цукор. Збиваємо вінчиком або звичайною виделкою, щоб яйце розійшлося в кефірі.
Крок 2: Додаємо соду. Вона трохи пошипить, добре перемішаємо. Потім вводимо борошно. Тісто для коржів робимо м’яке, щоб воно легко піднімалося при смаженні. Накриваємо рушником, залишаємо на півгодини.
Крок 3: Кількість коржів безпосередньо залежить від діаметру сковорідки. Ділимо тісто і кожен шматочок розкачуємо до 6-8 мм. Намагаємося зробити рівний круг. Ножем по центральній частині виробляємо наскрізні надрізи, можна у вигляді сонечка.
Крок 4: Гріємо рафіновану олію в сковороді, тоненьким шаром. Викладаємо перший корж. Готуємо пару хвилин до золотистої скоринки. На гарячій сковорідці сода відразу почне працювати, а тісто підніматися.
Крок 5: Як тільки корж підрум’яниться, перевертаємо. Смажимо з другої сторони, після чого акуратно переносимо на тарілку. Готуємо інші коржі, викладаємо стопкою.
Це тісто можна використовувати для коржів з начинкою. Тільки для неї використовуються готові до вживання продукти: картопляне пюре, сир і зелень, варене м’ясо, обсмажений фарш з овочами.
Пишні паляниці на кефірі з сиром
Можна готувати коржі з начинкою з сиру, але також прекрасно цей інгредієнт відчуває себе і в тісті. Простий, але дуже ароматний варіант, який також готується на швидку руку. За бажанням в тісто можна додавати або чорний перчик запашний, паприку, сушену або свіжу зелень кропу і навіть часник.
Інгредієнти:
1,5 склянки кефіру;
12 грамів соди;
80 грамів сиру;
ложка цукру;
яйце;
30 грамів масла вершкового;
3,5 ст. борошна;
олія.
Як приготувати
Крок 1: Відміряємо кефір із содою в ємкість досить великого розміру, щоб було зручно вводити інші інгредієнти. Відразу солимо, додаємо цукор і на пару хвилин відставляємо. Приступаємо до вершкового масла. Його потрібно розтопити, але не перегріваємо. Маргарин для тіста теж згодиться. Вливаємо розтоплене масло до кефіру, розмішуємо.
Крок 2: Натираємо сир дрібною стружкою. Додаємо до нього склянку борошна, розмішуємо. У кефір додаємо другий стакан борошна. Починаємо замішувати, після чого додаємо сирну стружку. Завдяки змішуванню з борошном, вона не злипнеться, рівномірно розподілиться в тісті.
Крок 3: Залишається тільки підсипати ще борошна і замісити звичайне м’яке тісто. Відразу ділимо його на три частини і накриваємо серветкою. Залишаємо на півгодини, потім розкачуємо коржі по сантиметру товщиною.
Крок 4: Розігріваємо олію, робимо середній вогонь. Обсмажуємо пишні сирні коржики до рум’яного кольору.
У більшості рецептів для смаження коржів використовується рафінована олія. Але це не обов’язково: можна взяти інший жир на свій розсуд. На сухій сковорідці все теж відмінно вийде.
Підготували
Вікторія ЗІНЧУК,
Ольга СТЕБЛЕВЕЦЬ.
Залишити коментар