Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 19 червня 2025 року №26 (12982)

Повідомлення в номер / Невідоме про відоме

23.06.2022

акціяНевідоме про відоме

Користь кульбаби
У народній медицині кульбабу застосовують у разі захворювань печінки та жовчного міхура, а також запальних хвороб нирок. Її використовують для поліпшення роботи серцево-судинної системи, в боротьбі з атеросклерозом.
Корисна за цукрового діабету, захворювань суглобів, за набряків, низького рівня калію, за гастриту зі зниженою кислотністю, поганого апетиту. Її застосовують у терапії парезів, паралічів.
Кульбаба має й ще одну властивість – антитоксичну, тому її застосовують у разі інтоксикацій, отруєнь різного походження та як антигельмінтний засіб.
Сік кульбаби вважається одним з найкорисніших. Можна з’їдати по декілька листків кульбаби в день. Добувати сік кульбаби найкраще в травні-червні. Для цього всю рослину разом з корінням, листям та квітами мелють, віддушують сік через марлю.
Вживають по одній чайній ложці три рази на день за 20 хвилин до їжі. Можна вживати разом з відваром вівса (50 – 100 мл) і невеликою кількістю меду. Сік гіркий.
Також можна заготувати сік кульбаби про запас, змішавши його з горілкою 1:1, вилити в стерильну банку і зберігати в темному місці.
Дуже корисною вважається суміш соків кульбаби, моркви та листя чи коренеплоду редиски, узятих в рівних пропорціях.
Її вживають по 1 – 2 столових ложок три рази на день. Особливо рекомендують для оздоровлення хребта та кісток.
Не рекомендується вживати кульбабу особам з закупоренням жовчних шляхів, при підвищеній секреції  шлункової кислоти, при виразковій хворобі шлунка.
Якщо бракує калію
Незбалансоване харчування може призвести до дефіциту калію в організмі.  Що в свою чергу може спричинити численні проблеми зі здоров’ям. Коли бракує калію, буває слабкість і безпричинна втома, дефіцит калію перешкоджає швидкому відновленню енергетичного балансу клітинами, через що стає їм важче скорочуватися, внаслідок чого виникає хронічна втома.
Нестабільність в роботі серця. Першим симптомом нестачі калію є нерегулярне серцебиття без видимої на те причини. Може супроводжуватися відчуттям нестачі повітря, болем у грудях. 
Як і високий, так і низький рівень калію в крові можуть спричинити коливання артеріального тиску. Скорочення та розслаблення м’язів  тіла людини залежить від калію. Брак калію викликає судоми – м’язам стає важко розслабитися.
Продукти, багаті на калій: печена в лушпинні картопля, кисломолочні продукти, яєчний жовток, горіхи, петрушка, банани, курага, родзинки, морква, буряк, цибуля тощо.
Швидко допоможе поповнити організм калієм такий напій: 2 чайних ложки яблучного оцту і одна чайна ложка меду розчинити в склянці води, випивати натщесерце. Так радять німецькі лікарі. Магній і калій зміцнюють серце і нерви, фосфор – суглоби і зуби, пектин понижує рівень холестерину, а кислоти вбивають бактерії, стимулюють діяльність підшлункової залози. Тому його називають коктейлем життя.  
Редиска
Цей овоч щедро дарує нам вітаміни й мінеральні солі. Особливо цінні для людини солі калію, які регулюють обмін речовин, зміцнюють серце, переборюють склероз.
Багато в редисці і пектинів, які поглинають у кишечнику непотрібні організму холестерин, токсини, канцерогени, хвороботворні мікроорганізми й виводять їх.
У коренеплодах червоного кольору багато вітаміну С.
На ніч їсти редиску не варто – сон буде неспокійним. А от салат із редиски перед обідом збуджує апетит, сприяє засвоєнню їжі.
Можна додавати в салат і листя – воно посилює роботу кишечника, печінки, має жовчогінний ефект.
Протипоказано редиску при вегетодистонії, інсульті, після перенесеного інфаркту, оскільки вона сприяє утворенню тромбів у судинах.
Акація
Китиці квітів акації білої запашної нагадують, що їх можна заготовляти як лікарську сировину. Сушити треба в провітрюваному приміщенні у затінку. Акація як лікарська рослина використовується з 19-го сторіччя. З лікарською метою використовуються квіти, листя, кора і зрілі боби (насіння).
Ліки з акації мають протизапальну, болезаспокійливу, жаропонижаючу, протиспазматичну дію, а ще вони володіють  в’яжучими, відхаркуючими і сечогінними властивостями. Їх приймають внутрішньо і зовнішньо.
Настій квітів: 1 ч. л. залити одною склянкою кип’ятку, настояти 30 хвилин. Приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день до їжі.
Настоянка квітів: 10 грамів квітів залити 100 г спирту або горілки, настояти 2 тижні в закритій посудині. Приймати по 20 – 25 крапель в 50 мл води за 30 хвилин до їжі. Зовнішньо втирати у хворі місця при ревматизмі.
Настоянку кори на спирту або горілці в співвідношенні (1:10) приймають  по 15 крапель з водою 2 р. в день при печії, підвищеній кислотності шлункового соку.
Ясен
Ясен в офіційній медицині застосовується тільки у Швейцарії та Німеччині. 
Це чудовий протизапальний, сечо-і жовчогінний засіб, він зупиняє кровотечу при загрозі зриву вагітності, після пологів, у клімактеричному періоді. Дрібно посічене листя прикладають до опіків, гнійних ран. Настій листя для жінок готують так: 2 чайних ложки порізаної сировини заливають 2 склянками окропу, витримують на дуже малому вогні 12 – 15 хвилин.
Пити по   50 мл  4 – 5 разів на день між прийомами їжі.
Чудо-бальзам 
з “веселки”
Приготування: у трилітрову банку покласти 10 – 12 яєць грибів “веселки” додати кілька гілочок чебрецю і гілочку Божої трави (полину лікарського). 
Усе це залити 40-градусною горілкою і щільно закрити кришкою, поставити у темне прохолодне місце на два місяці. Час від часу ліки треба збовтувати, не відкриваючи банку. Через два місяці настойку злити. Гриби подрібнити, перетерти в блендері або вручну, додати три столових ложки меду і знову все змішати.
Одержаний бальзам має ще сім діб настоюватись. Вживати його треба по столовій ложці два-три рази на день при підвищеному тиску, серцевих недугах, проблемах з шлунково-кишковим трактом. 
При застуді, кашлі столову ложку бальзаму додають у склянку теплого кип’яченого молока, пити яке  треба два-три рази на день.
Гервасій СОБЧАК.  
Користь кульбаби
У народній медицині кульбабу застосовують у разі захворювань печінки та жовчного міхура, а також запальних хвороб нирок. Її використовують для поліпшення роботи серцево-судинної системи, в боротьбі з атеросклерозом.
Корисна за цукрового діабету, захворювань суглобів, за набряків, низького рівня калію, за гастриту зі зниженою кислотністю, поганого апетиту. Її застосовують у терапії парезів, паралічів.
Кульбаба має й ще одну властивість – антитоксичну, тому її застосовують у разі інтоксикацій, отруєнь різного походження та як антигельмінтний засіб.
Сік кульбаби вважається одним з найкорисніших. Можна з’їдати по декілька листків кульбаби в день. Добувати сік кульбаби найкраще в травні-червні. Для цього всю рослину разом з корінням, листям та квітами мелють, віддушують сік через марлю.
Вживають по одній чайній ложці три рази на день за 20 хвилин до їжі. Можна вживати разом з відваром вівса (50 – 100 мл) і невеликою кількістю меду. Сік гіркий.
Також можна заготувати сік кульбаби про запас, змішавши його з горілкою 1:1, вилити в стерильну банку і зберігати в темному місці.
Дуже корисною вважається суміш соків кульбаби, моркви та листя чи коренеплоду редиски, узятих в рівних пропорціях.
Її вживають по 1 – 2 столових ложок три рази на день. Особливо рекомендують для оздоровлення хребта та кісток.
Не рекомендується вживати кульбабу особам з закупоренням жовчних шляхів, при підвищеній секреції  шлункової кислоти, при виразковій хворобі шлунка.
Якщо бракує калію
Незбалансоване харчування може призвести до дефіциту калію в організмі.  Що в свою чергу може спричинити численні проблеми зі здоров’ям. Коли бракує калію, буває слабкість і безпричинна втома, дефіцит калію перешкоджає швидкому відновленню енергетичного балансу клітинами, через що стає їм важче скорочуватися, внаслідок чого виникає хронічна втома.
Нестабільність в роботі серця. Першим симптомом нестачі калію є нерегулярне серцебиття без видимої на те причини. Може супроводжуватися відчуттям нестачі повітря, болем у грудях. 
Як і високий, так і низький рівень калію в крові можуть спричинити коливання артеріального тиску. Скорочення та розслаблення м’язів  тіла людини залежить від калію. Брак калію викликає судоми – м’язам стає важко розслабитися.
Продукти, багаті на калій: печена в лушпинні картопля, кисломолочні продукти, яєчний жовток, горіхи, петрушка, банани, курага, родзинки, морква, буряк, цибуля тощо.
Швидко допоможе поповнити організм калієм такий напій: 2 чайних ложки яблучного оцту і одна чайна ложка меду розчинити в склянці води, випивати натщесерце. Так радять німецькі лікарі. Магній і калій зміцнюють серце і нерви, фосфор – суглоби і зуби, пектин понижує рівень холестерину, а кислоти вбивають бактерії, стимулюють діяльність підшлункової залози. Тому його називають коктейлем життя.  
Редиска
Цей овоч щедро дарує нам вітаміни й мінеральні солі. Особливо цінні для людини солі калію, які регулюють обмін речовин, зміцнюють серце, переборюють склероз.
Багато в редисці і пектинів, які поглинають у кишечнику непотрібні організму холестерин, токсини, канцерогени, хвороботворні мікроорганізми й виводять їх.
У коренеплодах червоного кольору багато вітаміну С.
На ніч їсти редиску не варто – сон буде неспокійним. А от салат із редиски перед обідом збуджує апетит, сприяє засвоєнню їжі.
Можна додавати в салат і листя – воно посилює роботу кишечника, печінки, має жовчогінний ефект.
Протипоказано редиску при вегетодистонії, інсульті, після перенесеного інфаркту, оскільки вона сприяє утворенню тромбів у судинах.
Акація
Китиці квітів акації білої запашної нагадують, що їх можна заготовляти як лікарську сировину. Сушити треба в провітрюваному приміщенні у затінку. Акація як лікарська рослина використовується з 19-го сторіччя. З лікарською метою використовуються квіти, листя, кора і зрілі боби (насіння).
Ліки з акації мають протизапальну, болезаспокійливу, жаропонижаючу, протиспазматичну дію, а ще вони володіють  в’яжучими, відхаркуючими і сечогінними властивостями. Їх приймають внутрішньо і зовнішньо.
Настій квітів: 1 ч. л. залити одною склянкою кип’ятку, настояти 30 хвилин. Приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день до їжі.
Настоянка квітів: 10 грамів квітів залити 100 г спирту або горілки, настояти 2 тижні в закритій посудині. Приймати по 20 – 25 крапель в 50 мл води за 30 хвилин до їжі. Зовнішньо втирати у хворі місця при ревматизмі.
Настоянку кори на спирту або горілці в співвідношенні (1:10) приймають  по 15 крапель з водою 2 р. в день при печії, підвищеній кислотності шлункового соку.
Ясен
Ясен в офіційній медицині застосовується тільки у Швейцарії та Німеччині. 
Це чудовий протизапальний, сечо-і жовчогінний засіб, він зупиняє кровотечу при загрозі зриву вагітності, після пологів, у клімактеричному періоді. Дрібно посічене листя прикладають до опіків, гнійних ран. Настій листя для жінок готують так: 2 чайних ложки порізаної сировини заливають 2 склянками окропу, витримують на дуже малому вогні 12 – 15 хвилин.
Пити по   50 мл  4 – 5 разів на день між прийомами їжі.

Чудо-бальзам  з “веселки”
Приготування: у трилітрову банку покласти 10 – 12 яєць грибів “веселки” додати кілька гілочок чебрецю і гілочку Божої трави (полину лікарського). 
Усе це залити 40-градусною горілкою і щільно закрити кришкою, поставити у темне прохолодне місце на два місяці. Час від часу ліки треба збовтувати, не відкриваючи банку. Через два місяці настойку злити. Гриби подрібнити, перетерти в блендері або вручну, додати три столових ложки меду і знову все змішати.
Одержаний бальзам має ще сім діб настоюватись. Вживати його треба по столовій ложці два-три рази на день при підвищеному тиску, серцевих недугах, проблемах з шлунково-кишковим трактом. 
При застуді, кашлі столову ложку бальзаму додають у склянку теплого кип’яченого молока, пити яке  треба два-три рази на день.
Гервасій СОБЧАК.  

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025