Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 19 червня 2025 року №26 (12982)

Повідомлення в номер / В житті знадобиться: консультації, поради, досвід

11.07.2022

інфекціяВ житті знадобиться: консультації, поради, досвід

Літо, війна і кишкові інфекції

Літня пора та висока температура у поєднанні із наслідками повномасштабної війни призводять до поширення гострих кишкових інфекцій.  У Міністерстві охорони здоров’я дали поради, як уникнути збудників таких інфекцій.
Як передаються кишкові інфекції:
n контактно-побутовим шляхом, через невимиті руки, посуд, білизну або іграшки;
n через інфіковану воду;
n через продукти, овочі, фрукти та страви, які не були термічно оброблені або ретельно вимиті.
Які симптоми киш-кових інфекцій?
n Підвищена температура.
n Діарея, яка триває декілька днів.
n Блювання, яке не приносить полегшення.
n Біль в животі.
n Загальна слабкість. 
n Головний біль
n Симптоми ГРВІ.
Щоб полегшити неприємні симптоми, у МОЗ радять в першу чергу запобігати зневодненню і втраті організмом солей.
За появи симптомів, якщо є можливість, потрібно одразу звертатись за медичною допомогою.
Як полегшити симптоми інфекції?
n Пити багато води або спеціальних розчинів для регідратації, які можуть замінити воду.
n Приймати ентеросорбенти – препарати, які зв’язують і виводять токсини з організму.
n Використовувати жарознижувальні препарати при підвищенні температури.
n Дотримуватись дієти без смажених та гострих страв.
Як уникнути кишкових інфекцій?     
n Ретельно мийте руки з милом після відвідування вулиці, вбиральні і перед готуванням їжі.
n Кип’ятіть воду, яку п’єте, мийте руки чи посуд, якщо маєте сумніви щодо її якості.
n Ретельно мийте овочі та фрукти перед приготуванням, обливайте їх окропом, якщо вживатимете сирими.
n Добре проварюйте, тушкуйте чи прожарюйте продукти.
n Не їжте незнайомих рослин, ягід, грибів та трав.
n Правильно зберігайте продукти і дотримуйтесь термінів придатності.
n Тримайте в чистоті кухонні прилади і мийте поверхні.
n Уникайте купівлі продуктів на стихійних ринках.
n Не беріть в дорогу продукти, які швидко псуються.
n Уникайте плавання в непроточних водоймах та на  “диких” пляжах, не ковтайте воду з таких водойм.
n Мийте та дезінфікуйте іграшки.
n Використовуйте індивідуальний посуд.
n Уникайте контактів з людьми, які мають ознаки захворювань.
Літня пора та висока температура у поєднанні із наслідками повномасштабної війни призводять до поширення гострих кишкових інфекцій.  У Міністерстві охорони здоров’я дали поради, як уникнути збудників таких інфекцій.
Як передаються кишкові інфекції:
  •  контактно-побутовим шляхом, через невимиті руки, посуд, білизну або іграшки;
  •  через інфіковану воду;
  • через продукти, овочі, фрукти та страви, які не були термічно оброблені або ретельно вимиті.
Які симптоми киш-кових інфекцій?
  • Підвищена температура.
  • Діарея, яка триває декілька днів.
  • Блювання, яке не приносить полегшення.
  •  Біль в животі.
  • Загальна слабкість. 
  •  Головний біль
  •  Симптоми ГРВІ.
Щоб полегшити неприємні симптоми, у МОЗ радять в першу чергу запобігати зневодненню і втраті організмом солей.
За появи симптомів, якщо є можливість, потрібно одразу звертатись за медичною допомогою.
Як полегшити симптоми інфекції?
  • Пити багато води або спеціальних розчинів для регідратації, які можуть замінити воду.
  •  Приймати ентеросорбенти – препарати, які зв’язують і виводять токсини з організму.
  • Використовувати жарознижувальні препарати при підвищенні температури.
  • Дотримуватись дієти без смажених та гострих страв.
Як уникнути кишкових інфекцій?     
  •  Ретельно мийте руки з милом після відвідування вулиці, вбиральні і перед готуванням їжі.
  • Кип’ятіть воду, яку п’єте, мийте руки чи посуд, якщо маєте сумніви щодо її якості.
  •  Ретельно мийте овочі та фрукти перед приготуванням, обливайте їх окропом, якщо вживатимете сирими.
  •  Добре проварюйте, тушкуйте чи прожарюйте продукти.
  •  Не їжте незнайомих рослин, ягід, грибів та трав.
  •  Правильно зберігайте продукти і дотримуйтесь термінів придатності.
  •  Тримайте в чистоті кухонні прилади і мийте поверхні.
  •  Уникайте купівлі продуктів на стихійних ринках.
  • Не беріть в дорогу продукти, які швидко псуються.
  •  Уникайте плавання в непроточних водоймах та на  “диких” пляжах, не ковтайте воду з таких водойм.
  •  Мийте та дезінфікуйте іграшки.
  • Використовуйте індивідуальний посуд.
  •  Уникайте контактів з людьми, які мають ознаки захворювань.

Корисно і смачно

морозиво1Всі ми любимо морозиво, однак суперечки про шкоду та користь змушують нас замислитися, чи такий вже безпечний цей смаколик.

Є продукти, про шкоду яких для підшлункової багато хто й не підозрює. Крім фаст-фуду, жирного і смаженого, шкодить морозиво. Воно так само має вбивчу дозу простих вуглеводів і жирів.

Звісно, нічого не буде, якщо їсти його раз-двічі на тиждень. Та коли споживати щодня, то підшлункова перевантажується. Працює на знос. Також морозиво шкодить печінці. Замініть його, наприклад, зефіром або замороженими фруктами. 

Однак морозиво може бути й корисним. Але є один дуже важливий момент. Щоб морозиво не лише охолодило в спеку, але й принесло користь, воно має бути виключно натуральним. Про натуральність часто свідчать природність кольору та натуральність смаку і аромату. Фісташка не буває яскраво салатовою, а смак полуниці це не той, що ви звикли відчувати в жуйках, а той, що в полунички з грядки у бабусі.

Натуральне морозиво може викликати відчуття задоволення, оскільки містить амінокислоту триптофан, що є похідною гормону радості серотоніну. Він знаходиться саме в цьому продукті, тому може надавати заспокійливу дію та знімати стрес. 

Морозиво їдять протягом дня чи на десерт. Але існує дослідження, в якому вказано, що найкраще вживати морозиво зранку, тоді воно позитивно впливає на роботу мозку.

До складу морозива входить близько сотні важливих для організму речовин: більше 20 незамінних амінокислот; близько 20 корисних вітамінів (в т. ч. вітаміни А, Е, С, В1, В2, Бета-каротин, Ніацин РР); цінні жирні кислоти; важливі мінерали – кальцій, натрій, фосфор, калій, магній.

Морозиво робиться на основі молока – продукту, користь якого незаперечна для організму. Воно дає нам енергію, позитивно впливає на нервову систему і обмінні процеси організму, підвищує імунітет. Кальцій, яким багаті молочні продукти, зміцнює зуби та кісткову тканину, підтримує здоров’я кровоносної та серцево-судинної систем. До того ж, є найкращою профілактикою остеопорозу.

Порція прохолодного десерту піднімає настрій, викликає приплив радості, бадьорості та сил.

Насправді, якісне морозиво з натуральними інгредієнтами можна легко приготувати й у домашніх умовах. 

Пломбір по-домашньому 

Нагріваємо 200 мл жирного молока, додаємо чотири збиті жовтки та 70 г цукру. Варимо суміш на малому вогні, постійно помішуємо, доки не стане тягучою. Збиваємо протягом 15 хв. 200 г вершків із жирністю не менш як 30%. Поєднуємо з молочним кремом і дрібкою ванілі. Перекладаємо морозиво в лоток і заморожуємо протягом 7 годин. 

Готовий десерт можна поєднувати із фруктовим джемом.

Шоколадне морозиво

Змішуємо 150 г розтопленого чорного шоколаду й чотири збиті жовтки. Збиваємо чотири білки, 140 г цукрової пудри та пачку ванільного цукру. Усе змішуємо. Перекладаємо в морозильну камеру на 6 – 8 год. Перед подачею прикрашаємо солодким попкорном. 

Морозиво фруктове

У блендері збиваємо до однорідності 150 г полуниці, банан, 150 г йогурту та 1 ст. л. меду. Розливаємо по формах і перекладаємо в морозилку на 5 год.

Для апетитнішого вигляду в готовий десерт можна покласти ягоди.

Фісташкове морозиво

Очищуємо 130 г фісташок від шкарлупи та плівки, перекладаємо на деко та запікаємо 5 хв. за температури +1800С. Подрібнюємо в крихту. Доводимо до кипіння 150 г вершків, 250 мл молока жирністю 3,2% і вкидаємо фісташки. Знімаємо з вогню суміш та охолоджуємо. Додаємо два розігріті жовтки та 100 г цукру. Отриману суміш готуємо на малому вогні до загустіння. Охолоджене морозиво перекладаємо в морозильну камеру. 

Перед подачею прикрашаємо цілими фісташками чи поливаємо шоколадним сиропом.

Смачного!

водаЯк уникнути зневоднення?

В Міністерстві охорони здоров’я пояснили, як розпізнати зневоднення і як максимально запобігти йому.

“Наш організм втрачає воду щодня: з диханням, потом, сечовипусканням, сльозами тощо. Зазвичай організм відновлює втрачену рідину через споживання води та їжі. 

Проте, якщо людина втрачає багато рідини та недостатньо її поповнює, організм зневоднюється”, – кажуть у відомстві.

Також зневодненню сприяють:

  • обмежене вживання води;
  • лихоманка;
  • діарея;
  • блювота;
  •  надмірне потовиділення;
  • часте сечовипускання;
  •  діабет;
  • вживання сечогінних препаратів – діуретиків;
  • хвороба Аддісона (хронічна недостатність надниркових залоз).

Як запобігти зневодненню?

  • Пийте рідину, коли відчуваєте спрагу, а тим більше – симптоми зневоднення.
  •  Якщо важко пити через погане самопочуття, почніть із маленьких ковтків, а потім поступово пийте більше.
  •  Давайте дитині рідину з маленької ложечки, щоб їй було легше ковтати.
  •  Протягом дня пийте достатньо, щоб сеча мала блідо-жовтий або прозорий колір.
  •  Краще часто робити кілька ковтків води, аніж випивати денну норму за 1-2 рази.
  •  Пийте більше, коли є ризик зневоднення через блювоту, рясне потовиділення або діарею.
  •  Під час зневоднення уникайте вживання газованих напоїв, алкоголю, надмірно солодких напоїв або кофеїну.

Як розпізнати зневоднення?

Ознаки помірного зневоднення:

- спрага;

- сухість у роті;

- темно-жовтий колір сечі;

- суха і прохолодна шкіра;

- головний біль;

- судоми м’язів;

- зменшення кількості сечі під час сечовипускання.

Ознаки сильного зневоднення:

- спрага;

- дуже суха шкіра;

- сухість слизових оболонок і язика;

- загальна слабкість;

- сечовипускання менше ніж 4 рази на день або відсутність сечі;

- відчуття запаморочення;

- прискорене серцебиття та дихання;

- запалі очі;

- сонливість, млявість, розгубленість та дратівливість;

- можлива короткочасна втрата свідомості.

“Зверніть увагу, що сильне зневоднення є надзвичайним медичним станом, який потрібно негайно лікувати”, – наголошують у МОЗ.

Симптоми зневоднення у немовлят та маленьких дітей:

- сухість у роті;

- відсутність сліз, коли дитина плаче;

- сухі підгузки протягом трьох годин;

- запалі очі, щоки, м’яке тім’ячко (джерельце) на верхівці черепа;

- сонливість, слабкість, в’ялість або дратівливість.

У МОЗ наголошують: за будь-яких симптомів зневоднення, особливо, якщо вони спричинені певними станами (діарея, отруєння, блювота тощо)  потрібно звертатись до лікаря.

комаріЩоб комарі не докучали

Комарі дуже люблять запах тіла людини і відчувають його за кілька метрів. Є кілька натуральних засобів, які дуже добре відганяють комарів. Використовуйте їх, щоб спати спокійно!

Ми знайшли для вас рецепти натуральних ароматів, які відлякають комарів, а ви тим часом зможете відчути всю красу літа. 

Базилік. Ця рослина не просто смачна приправа для італійських страв, це ще й ефективний природний репелент. Ефірна олія базиліка випускає дуже сильний аромат, що дратує комах. Скористайтеся всіма перевагами базиліка і посадіть його на своєму подвір’ї або зробіть спрей з його олією.

Експерти кажуть, що комахи також не люблять запах цитрусових плодів (апельсина, лимона, лайма). І чим більш насичений аромат, тим менше вас будуть діставати комарі. Тому можна використовувати фрукти, щоб відлякати комарів або ж ароматні олії з нотками цитрусових.

Різкий запах  квітів  також відлякує комарів, тож сміливо використовуйте їх. Особливо згубні для таких комах аромати герані, лаванди, гвоздики, хризантеми, перської ромашки.  Ефірні олії врятують від комарів, якщо під рукою не виявиться захисного спрею. Британські біологи визнають найбільш дієвою олію евкаліпта лимонного.

х  х  х

Будь-які укуси комах – це невеликі алергічні реакції організму. Експерти назвали ефективні природні методи боротьби з наслідками  укусів докучливих кровопивць. 

Що робити одразу, якщо вкусив комар:

  • Промити водою з милом місце укусу.
  • Обробити перекисом водню чи спиртовим розчином або настоянкою календули.
  • Якщо з’явився свербіж або почервоніння варто змастити місце укусу протизапальною маззю, олією, зробити охолоджуючий компрес з чаю або відварів трав (м’яти, череди звіробою, кори дуба), змастити зубною пастою.
  • Застосувати олію чайного дерева. Вона здатна пом’якшувати свербіж, біль і набряки, є антибактеріальною і здатна запобігти зараженню після укусу комахи.
  •  Мед також є протизапальним засобом і допоможе зменшити свербіж.
  • Змішайте рівні частини молока і води, намочіть шматочок ганчірочки і промокніть місце укусу. Це надасть заспокійливий ефект.

Якщо ви маєте  чутливу шкіру і укуси комарів та мошок викликають у вас сильне подразнення, потрібно заздалегідь, до поїздки на природу підібрати собі місцевий гормональний засіб: фахівці порекомендують те, що підходить саме вам, залежно від вашого типу шкіри.

Сторінку підготувала Валентина ОЛІЩУК.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025