ДО ЗИМИ ГОТУЄМОСЬ ВЛІТКУ
Попереду — “найважча зима”
Через війну найближча зима обіцяє бути найскладнішою за всю історію України. І хоча надворі середина літа, однак влада вже готується до зими і за будь-якої нагоди закликає населення робити те саме. Як же можливо самостійно підготуватися до складного сезону?
Ризики, про які попереджають Президент та Прем'єр-міністр — передусім воєнні. За дні великої війни росіяни знищили сотні об’єктів енергетичної інфраструктури, на відновлення яких знадобиться багато часу і коштів. Саме тому взимку в окремих регіонах можуть виникнути проблеми з опаленням та електропостачанням.
Чому до зими варто готуватися вже зараз і що для цього треба зробити?
"Тривожна валіза"
та їжа на вогнищі
Бойові дії можуть призвести до відключення зв’язку, світла, газу, тепло- і водопостачання, коли на вулиці – мінус 20 градусів. Крім "тривожної валізи", у якій мають бути документи, гроші і предмети першої необхідності для переходу в укриття, необхідно подбати і про речі, які до війни мали далеко не всі.
У першу чергу, слід запастися водою, їжею, ліками, батарейками, ліхтариками, свічками та сірниками на випадок відключення електроенергії.
Також варто подбати про мінімальний запас дров та купити сокиру, оскільки інколи люди змушені готувати їжу на вогні просто біля під’їзду.
Куртки, ковдри та шкарпетки
Ще до приходу холодів треба купити теплий одяг та утеплити житло, оскільки в разі відключення електрики та опалення значення матиме кожен градус.
Радимо запастися вовняним одягом, куртками, штанами, шапками, шарфами, рукавицями, ковдрами, спальними мішками, парафіновими або газовими нагрівачами.
Якщо в приміщенні стане холодно, слід завісити вікна ковдрами, усім зібратися в одній кімнаті, застелити ковдрами або килимами підлогу. Час від часу треба провітрювати приміщення і не забувати гасити на ніч свічки й обігрівачі, щоб уникнути пожежі.
Взимку в усіх квартирах буде холодніше, навіть у тих регіонах, де не йдуть активні бойові дії, тож теплий одяг та ковдри можуть стати в нагоді. Річ у тім, що під час найближчого опалювального сезону температура в квартирах буде нижчою, ніж у попередні. Про +22 градуси, а в окремих будинках про +24 градуси варто забути. Стандартна температура в оселях становитиме +18-20 градусів і не опускатиметься нижче +16 градусів. Причина – економія енергоносіїв.
Зниження температури стосується українців, чиїм будинкам пощастить не потрапити під обстріли. А як бути, якщо є ризик, що бойові дії не оминуть?
Універсальна порада служб захисту цивільного населення в різних країнах – наклеїти на вікна захисні смуги зі скотчу. Це зробить їх більш стійкими до вибухових хвиль. Уламків скла буде менше і вони не розлітатимуться. Також варто мати запас плівки, щоб у разі "прильоту" можна було заклеїти вікна.
Дрова та “буржуйки”
Це відносно не дорогий та простий спосіб, який дозволить не замерзнути. Експлуатується “буржуйка” елементарно.
Щоправда, треба заздалегідь подбати про безпеку. Її ніколи не ставлять впритул до стіни або інших несучих конструкцій. На підлозі варто постелити металевий лист або поставити “буржуйку” на бетонну поверхню, щоб уникнути пожежі.
Паливом можуть бути дрова, вугілля, меблі, дерев’яні вікна та двері. Великий мінус “буржуйки” – вона споживає багато палива і не тримає тепло, але як тимчасовий захід в екстремальних умовах точно стане в пригоді.
Генератори –
тимчасове рішення
Електроспоживання та опалення – питання номер один під час війни. Тимчасовим рішенням можуть стати дизельні або бензинові генератори. Однак на постійній основі користуватися ними дорого, а іноді неможливо.
Для тимчасового освітлення невеликого будинку можна використати генератор потужністю до 3 кВт, який за годину спалює близько літра палива.
Використовувати генератор у квартирі можливо, проте вкрай проблематично. Доведеться виділити окреме просторе приміщення з вентиляцією, оскільки пристрій виділяє токсичний чадний газ. Експерти радять встановлювати генератор у квартирі в крайньому випадку, коли мова йде про виживання.
Отож, як ми переживемо цю зиму – залежить від кожного з нас. Готуватися до холодів варто саме зараз.
Через війну найближча зима обіцяє бути найскладнішою за всю історію України. І хоча надворі середина літа, однак влада вже готується до зими і за будь-якої нагоди закликає населення робити те саме. Як же можливо самостійно підготуватися до складного сезону?
Ризики, про які попереджають Президент та Прем'єр-міністр — передусім воєнні. За дні великої війни росіяни знищили сотні об’єктів енергетичної інфраструктури, на відновлення яких знадобиться багато часу і коштів. Саме тому взимку в окремих регіонах можуть виникнути проблеми з опаленням та електропостачанням.
Чому до зими варто готуватися вже зараз і що для цього треба зробити?
"Тривожна валіза" та їжа на вогнищі
Бойові дії можуть призвести до відключення зв’язку, світла, газу, тепло- і водопостачання, коли на вулиці – мінус 20 градусів. Крім "тривожної валізи", у якій мають бути документи, гроші і предмети першої необхідності для переходу в укриття, необхідно подбати і про речі, які до війни мали далеко не всі.
У першу чергу, слід запастися водою, їжею, ліками, батарейками, ліхтариками, свічками та сірниками на випадок відключення електроенергії.
Також варто подбати про мінімальний запас дров та купити сокиру, оскільки інколи люди змушені готувати їжу на вогні просто біля під’їзду.
Куртки, ковдри та шкарпетки
Ще до приходу холодів треба купити теплий одяг та утеплити житло, оскільки в разі відключення електрики та опалення значення матиме кожен градус.
Радимо запастися вовняним одягом, куртками, штанами, шапками, шарфами, рукавицями, ковдрами, спальними мішками, парафіновими або газовими нагрівачами.
Якщо в приміщенні стане холодно, слід завісити вікна ковдрами, усім зібратися в одній кімнаті, застелити ковдрами або килимами підлогу. Час від часу треба провітрювати приміщення і не забувати гасити на ніч свічки й обігрівачі, щоб уникнути пожежі.
Взимку в усіх квартирах буде холодніше, навіть у тих регіонах, де не йдуть активні бойові дії, тож теплий одяг та ковдри можуть стати в нагоді. Річ у тім, що під час найближчого опалювального сезону температура в квартирах буде нижчою, ніж у попередні. Про +22 градуси, а в окремих будинках про +24 градуси варто забути. Стандартна температура в оселях становитиме +18-20 градусів і не опускатиметься нижче +16 градусів. Причина – економія енергоносіїв.
Зниження температури стосується українців, чиїм будинкам пощастить не потрапити під обстріли. А як бути, якщо є ризик, що бойові дії не оминуть?
Універсальна порада служб захисту цивільного населення в різних країнах – наклеїти на вікна захисні смуги зі скотчу. Це зробить їх більш стійкими до вибухових хвиль. Уламків скла буде менше і вони не розлітатимуться. Також варто мати запас плівки, щоб у разі "прильоту" можна було заклеїти вікна.
Дрова та “буржуйки”
Це відносно не дорогий та простий спосіб, який дозволить не замерзнути. Експлуатується “буржуйка” елементарно.
Щоправда, треба заздалегідь подбати про безпеку. Її ніколи не ставлять впритул до стіни або інших несучих конструкцій. На підлозі варто постелити металевий лист або поставити “буржуйку” на бетонну поверхню, щоб уникнути пожежі.
Паливом можуть бути дрова, вугілля, меблі, дерев’яні вікна та двері. Великий мінус “буржуйки” – вона споживає багато палива і не тримає тепло, але як тимчасовий захід в екстремальних умовах точно стане в пригоді.
Генератори – тимчасове рішення
Електроспоживання та опалення – питання номер один під час війни. Тимчасовим рішенням можуть стати дизельні або бензинові генератори. Однак на постійній основі користуватися ними дорого, а іноді неможливо.
Для тимчасового освітлення невеликого будинку можна використати генератор потужністю до 3 кВт, який за годину спалює близько літра палива.
Використовувати генератор у квартирі можливо, проте вкрай проблематично. Доведеться виділити окреме просторе приміщення з вентиляцією, оскільки пристрій виділяє токсичний чадний газ. Експерти радять встановлювати генератор у квартирі в крайньому випадку, коли мова йде про виживання.
Отож, як ми переживемо цю зиму – залежить від кожного з нас. Готуватися до холодів варто саме зараз.
Смачна консервація із кабачків
Мариновані
кабачки-”гриби”
Кабачки - 1,5 кг, часник - 3-4 зубчики, перець гострий свіжий - 1 шт., зелень кропу - 0,25 пучка, зелень петрушки - 0,25 пучка, олія рослинна - 120 мл, оцет столовий 9% - 120 мл, цукор - 3 ст. л., сіль - 1 ст. л., перець чорний мелений - 1 ч. л.
Кабачки почистити, промити, нарізати кубиками. Викласти в глибоку ємність, посолити, поперчити, додати подрібнений часник, цукор, масло і перемішати. Туди ж викласти подрібнену зелень і гострий перець, нарізаний кружечками. Перемішати і залишити на 3 години.
Заповнити підготовлені банки кабачками, накрити кришками, але не закручувати. Простерилізувати 10 хвилин, закатати кришки і перевернути, залишивши під рушником.
Мариновані хрусткі кабачки на зиму
Кабачки - 3 кг, вода - 2 л, цукор - 1 склянка (200 г), сіль - 3 ст. л. з гіркою, оцет столовий 9% - 250 мл, кріп (парасольки) - 4 шт., листя хрону - 2 шт., часник - 16 зубчиків, чорний перець горошком - 1 ч. л., запашний перець горошком - 8 шт., лавровий лист - 6 шт.
Кабачки вимити, почистити, нарізати кружечками завтовшки приблизно 1 см. У великій каструлі закип'ятити 2 л води, додати цукор, сіль, перець і лавровий лист. Занурити кабачки в готовий маринад, довести до кипіння і варити 5 хвилин, іноді помішуючи.
У стерильні банки викласти часник, парасольки кропу і кабачки. У маринад, що залишився, додати оцет, довести до кипіння і залити ним банки. Закатати кришками, перевернути і накрити рушником.
Мариновані кабачки по-корейськи
Кабачки - 1,5 кг, морква - 250 г, цибуля ріпчаста - 250 г, оцет 9 % - 120 мл, олія рослинна - 100 мл, цукор-140 г, часник - 50-60 г, сіль - 1 ст. л, коріандр (насіння) - 5 г, мускатний горіх мелений - 0.5 ч. л, перець червоний мелений - щіпка, перець чорний мелений - щіпка.
Часник почистити, пропустити через прес, цибулю почистити і нарізати кільцями. Кабачки промити, обсушити, натерти на тертці для моркви по-корейськи. Так само вчинити з морквою. Насіння коріандру подрібнити, в глибокій мисці з'єднати його з мускатним горіхом, червоним і чорним меленим перцем, рослинним маслом, оцтом, сіллю і цукром. Ретельно перемішати, щоб сіль і цукор розчинилися.
У ємність з маринадом викласти цибулю, часник і кабачки. Перемішати, накрити миску рушником і залишити на 3 години. По закінченні цього часу розкласти закуску в стерилізовані банки, закрити кришками, перевернути і накрити рушником.
“Тещин язик” з кабачків
Кабачки - 3 кг, помідори - 3 кг, перець солодкий - 5 шт., часник - 4 зубки, перець гострий свіжий - 1-2 шт., масло рослинне - 250 мл, оцет 6% або 9% - близько 100 мл (за смаком), цукор - 6-8 ч. л., сіль - 5-6 ч. л.
Помідори вимити, нарізати на кілька частин, так само вчинити з солодким перцем. Потім помідори і перець подрібнити в блендері або пропустити через м'ясорубку. Кабачки почистити, нарізати слайсами, часник подрібнити, гострий перець — теж, попередньо позбувшись насіння.
Масу з помідорів і солодкого перцю вилити в сотейник, довести до кипіння, в киплячу масу викласти кабачки. Додати масло, сіль, цукор і варити 30 хвилин. Викласти подрібнений часник і гострий перець в ємність, варити ще 5 хвилин. Зняти з вогню, залити масу в стерилізовані банки і закатати кришками.
Універсальний соус на зиму для м'яса і салатів
Влітку всі господині активно заготовляють продукти на зиму. Серед них — і зелень, яку можна і засушувати, і заморожувати, і навіть консервувати.
Пропонуємо вам чудовий варіант заготовки на зиму у вигляді вітамінного соусу із зелені, який можна використовувати до м'яса, заправки салатів і навіть додавати у випічку. В результаті нескладних дій ви отримаєте ароматний і апетитний універсальний соус.
Так, вам знадобляться наступні інгредієнти:
100 г зеленої цибулі
100 г молодого зеленого часнику
50 г кропу
50 г петрушки
1 ч. л паприки
1 ч. л солі
1 ч. л меду
1 ст. л лимонного соку
3 ст. л рослинної олії без запаху
Процес приготування не складний. Для початку необхідно чисту і суху зелень подрібнити у блендері.
Після цього додати паприку, сіль, мед, лимонний сік і рослинну олію і знову перемішати в блендері.
Підготуйте невеликі банки (так буде зручніше використовувати): ретельно вимийте їх і простерилізуйте. Розкладіть перебиту зелень по банках.
Щоб ароматний соус зберігався якомога довше, зверху в банки додаємо рослинну олію.
За можливості зберігайте соус в холодильнику чи погребі. Як варіант, можна зелену масу заморозити, використовуючи для зручності зіп-пакети чи пластикові контейнери.
Вітамінний запас на цілий рік
Літо — сезон овочів, фруктів, ягід, одним словом, — сезон вітамінів. Те, що ви можете отримати влітку, ви навряд чи зможете отримати взимку. Влітку вітаміни потрапляють в організм разом з ягодами і свіжою зеленню, а не у вигляді вітамінного комплексу, нехай і якісно збалансованого.
Найкориснішими влітку виявляються ягоди. Мабуть, перше місце заслужено віддано чорній смородині. Ця ягода володіє рекордною кількістю вітаміну С, який зберігається навіть у замороженому вигляді. Вітамін Р сприяє профілактиці атеросклерозу, фолієва кислота допомагає зменшити вплив радіації і виводить токсини. Не поступається за своїми корисними властивостями і червона смородина.
Чорницю добре знають всі, хто має проблеми із зором і багато часу проводить за комп'ютером. У ній містяться вітаміни В і Р і вітамін А вже в готовому вигляді, в інших продуктах він присутній у вигляді провітаміну, наприклад каротину. Лохина, схожа на чорницю кольором і смаком має, крім комплексу вітамінів, цілий набір антиоксидантів, завдяки яким в організмі сповільнюються процеси старіння.
Малина — ще одне нескінченне джерело вітамінів А і С, мабуть, найвідоміша протизастудна ягода. Суниця є активним імуностимулятором.
У продуктах тваринного походження вітамін С практично не зустрічається. Крім того, він, на жаль, не затримується в організмі надовго, так що доводиться робити запаси вітаміну С, а в зимовий, і, особливо, у весняний час включати в раціон різні вітамінні комплекси.
В абрикосах і персиках міститься вітамін А. У сливах — вітамін В1. У яблуках, звичайно, в набагато меншій кількості, ніж в цитрусових і ягодах, присутній вітамін С. Диня, а також ягоди і зелень, — ще одне з джерел фолієвої кислоти, яка до своїх перерахованих вище властивостей досить корисна для нервової системи людини, а також в якості профілактики анемії.
Іншим джерелом вітамінів влітку є зелень: кріп, петрушка, кінза, м'ята, базилік, шпинат, зелене листя салату, селера, молода бурякове бадилля. До речі, зелень теж можна заморожувати на зиму.
Перець і капуста містять багато вітаміну А (ретинол — антиоксидант, корисний для зору і кісток). Вітамінами А і С багаті червоні овочі: перець, томати.
Влітку хочеться максимально включити в раціон свіжі овочі та фрукти. Однак не рекомендується переходити виключно на рослинне харчування. Харчування має бути збалансованим і різноманітним.
Підготувала Галина ЦЮРА.
Залишити коментар