ЦІКАВЕ ПРО КАВУН
Кавун — це солодкий “родич” огірка та гарбуза. Він народився в Африці, але дуже популярний в Україні. Кавун — найбільш водяниста ягода у світі, яка на 92% складається з води.
М'якоть кавуна містить 5,5-13% легкозасвоюваних природних цукрів. Зрілий плід насичений фруктозою, яка не викликає інсулінової напруги в підшлунковій залозі. Тому невеликі дози кавуна можна вживати і при цукровому діабеті.
Червоний колір м'якоті кавуну надає каротиноїдний пігмент лікопін. Його вміст у кавуні більший, ніж в будь-яких інших свіжих фруктах або овочах. Лікопін — сильний природний антиоксидант, він здатний запобігти розвитку ракових пухлин, допомагає при чоловічому безплідді, уповільнює процеси старіння, знижує ризик виникнення у людини онкологічних захворювань простати, матки і стравоходу.
Батьківщиною кавунів є пустеля Калахарі в Південній Африці. Там досі зустрічаються дикі кавуни невеликих розмірів (з тенісний м'яч) і вагою близько 200 грамів. Пізніше кавуни почали культивувати в Персії (Ірані), Аравії, Індії та інших країнах Азії з сухим і спекотним кліматом.
У Західну Європу кавуни завезли в епоху хрестових походів приблизно 700-900 років тому. До нас кавуни потрапили зі східних і південних країн морським шляхом через Астрахань. Але сіяти їх, а не ввозити з інших країн, почали тільки в середині ХVII століття.
На сьогоднішній день існує більше 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу.
Плоди кавуна за формою, розміром і забарвленням можуть сильно відрізнятися один від одного в залежності від сорту. Кавуни можуть бути кулястої, овальної, сплющеної або циліндричної форми. Забарвлення шкірки кавуна вар’юється від білої і жовтої до темно-зеленої з малюнком у вигляді смужок, плям, сітки. А м'якоть буває червона, рожева, малинова, але іноді зустрічаються кавуни з жовтою або навіть помаранчевою м'якоттю.
Жовті кавуни з'явилися в результаті схрещування дикого жовтого кавуна (який неможливо їсти) зі звичайним. Зараз кавуни з жовтою м'якоттю вирощують в Іспанії і Таїланді. У Таїланді жовті кавуни користуються особливою популярністю і коштують в 2 рази дорожче за звичайні, так як вважається, що жовтий колір символізує золото і багатство.
Експерименти по виведенню жовтих кавунів проводилися і в Україні. В українських селекціонерів вийшов особливий гібрид "Кавбуз", який всередині жовтий й на смак схожий на гарбуз, а за ароматом нагадує кавун. Цей сорт найбільше підходить для приготування каші.
А ще селекціонери вивели чорний кавун! Цей унікальний кавун належить до рідкісного сорту Densuke і вирощується тільки на острові Хоккайдо на півночі Японії. Чорні кавуни мають міцну розсипчасту м'якоть рожевого кольору, менше насіння і відрізняються від звичайних кавунів ступенем солодощі. В Японії чорні кавуни вважаються розкішшю і зазвичай підносяться як подарунок. Їх середня вартість на ринку і в магазині складає близько 250 доларів!
Ще один винахід японців — квадратні кавуни. Звичайні круглі кавуни часто катаються, їх незручно зберігати в холодильнику або транспортувати. Тому японські фермери придумали поміщати кавунову зав'язь в спеціальні скляні коробки у формі куба. У процесі росту плід приймає форму коробки. При цьому смакові якості таких кавунів нічим не відрізняються від звичайних.
Найбільший в світі кавун було вирощено вагою 122 кілограми. Однак, крім величезних кавунів, існують ще й карликові кавуни. У Південній Америці вирощують маленькі кавуни довжиною всього в 3-4 сантиметри, звані Pepquinos. За смаком вони нагадують свіжий огірок і часто використовуються в дорогих ресторанах для приготування різних салатів, або як закуска.
Кавун — низькокалорійний продукт. У 100 грамах кавуна міститься всього 30-38 калорій. Крім того, кавун — корисний дієтичний продукт. Існує навіть так звана "кавунова дієта" (або "кавунове голодування"), яка допомагає скинути зайву вагу, очистити організм від шлаків і токсинів і поліпшити функціонування травної системи.
Якщо вам не вистачає вітаміну А, С, B6 і фолієвої кислоти, регулярно згадуйте про ці ласощі. Але пам'ятайте про почуття міри. Наприклад, щоб спожити денну норму вітаміну С, достатньо з'їсти всього чотири шматочки. На думку деяких фахівців, кавун може підняти і настрій, як і шоколад.
Про кавуни часто говорять як про "склад нітратів". Насправді перевірити, в яких умовах вирощувався кавун і скільки "хімії" в ньому неважко. Занурте шматочок кавунової м'якоті в ємність з водою. Якщо рідина почервоніє або порожевіє, кавун дійсно "нітратний". Якщо вода просто злегка помутніє, — він чистий.
Що можна приготувати з кавуна?
Кавуновий лід
Інгредієнти: кавун — 500 г; лимонний сік – 2-3 ст. л.; м’ята – 2-3 невеликих гілочки (використовуємо тільки листя!).
Очищуємо кавун від кірок і кісточок. Перебиваємо у блендері в однорідну масу. До кінця збивання додаємо цукор, сік лимона і листочки м’яти.
Розливаємо по формах. Це можуть бути однакові вузькі чашки, стаканчики від йогурту, одноразові невеликі склянки. Встромляємо в кожен стаканчик паличку (від морозива, шпажка для канапе). Відправляємо в морозилку мінімум на 4 години.
Салат з кавуном
та сиром фета
Потрібні: кавун — 1/3 шт., сир фета — 300 г, лимон — 1 шт., м’ята — 1 пучок, оливкова олія, сіль, перець — за смаком.
Очищений від шкірки кавун і сир наріжте на невеличкі кубики й висипте у глибоку тарілку.
Додайте подрібнену м’яту.
Заправте салат олією та лимонним соком.
Посоліть й поперчіть страву за смаком.
Кавунове желе:
легкий літній десерт
Потрібні: кавун — 3 кг зі шкіркою; желатин — 20 г; цукор — 1/2 склянки; лимонний сік — 1/4 склянки; рослинна олія.
Розріжте кавун на шматочки, зніміть шкірку й видаліть з м’якоті насінинки.
Покладіть кавун у блендер і збийте до стану кашки.
Процідіть отриману суміш через сито. Має вийти близько трьох склянок соку.
Розчиніть желатин, додавши до нього одну склянку кавунового соку, й залиште настоюватися протягом трьох хвилин.
Сік, що залишився, перелийте у каструльку й поставте на невеликий вогонь.
Додайте цукор і підігрівайте суміш, доки він повністю не розчиниться.
Тепер саме час додати желатин і лимонний сік.
Форми для желе змастіть невеликою кількістю олії й розлийте у них сік.
Залиште десерт у холодильнику на ніч. Коли желе буде готове, викладіть його на тарілку й прикрасьте листочком свіжої м’яти.
Кавуновий сорбет
Потрібні: м’якоть кавуна — 6 склянок, цукор — 1/4 склянки, лайм — 1 шт., сіль — 1/4 ч. л., згущене молоко — 1/2 склянки.
М’якоть кавуна помістіть в блендер і збийте до стану пюре.
Візьміть 1 стакан кавунового пюре й вилийте у каструльку, додайте цукор і цедру лайма.
Варіть суміш на невеликому вогні доти, доки цукор повністю не розчиниться.
Посоліть суміш і зніміть її з вогню.
Вилийте у каструльку пюре, що залишилося, й згущене молоко та ретельно перемішайте.
Отриману суміш перелийте у пластиковий контейнер і поставте у морозилку. Зачекайте 4 години.
Дістаньте десерт з морозилки, розкладіть у креманки або ж невеликі склянки.
Молочно-кавуновий шейк
Потрібні: м’якоть кавуна — 3 склянки, молоко — 1 склянка, цукор — 2 ст. л.
Важливо! Для приготування напою кавун треба попередньо порізати на шматки й заморозити .
Три склянки замороженої м’якоті кавуна покладіть у блендер, додайте молоко й цукор і збийте.
Перевірте шейк на смак і за потреби додайте ще цукру.
Ось і все — можна пригощати друзів!
Кавуновий мохіто
Потрібні: м’якоть кавуна — 100 г, напій «Спрайт» — 100 мл, м’ята — 10 листочків (і ще кілька — для оздоблення), лимонний сік — 1 ст. ложка, подрібнений лід.
Шматочки кавуна помістіть в блендер і збийте до пюреподібного стану.
М’яту розімніть в руках або ж просто міцно стисніть й покладіть в келих.
Додайте сік лимона.
3/4 келиха заповніть шматочками льоду.
Додайте кавунове пюре і «Спрайт».
Перемішайте усі інгредієнти.
З Інтернет-видань.
Кавун — це солодкий “родич” огірка та гарбуза. Він народився в Африці, але дуже популярний в Україні. Кавун — найбільш водяниста ягода у світі, яка на 92% складається з води.
М'якоть кавуна містить 5,5-13% легкозасвоюваних природних цукрів. Зрілий плід насичений фруктозою, яка не викликає інсулінової напруги в підшлунковій залозі. Тому невеликі дози кавуна можна вживати і при цукровому діабеті.
Червоний колір м'якоті кавуну надає каротиноїдний пігмент лікопін. Його вміст у кавуні більший, ніж в будь-яких інших свіжих фруктах або овочах. Лікопін — сильний природний антиоксидант, він здатний запобігти розвитку ракових пухлин, допомагає при чоловічому безплідді, уповільнює процеси старіння, знижує ризик виникнення у людини онкологічних захворювань простати, матки і стравоходу.
Батьківщиною кавунів є пустеля Калахарі в Південній Африці. Там досі зустрічаються дикі кавуни невеликих розмірів (з тенісний м'яч) і вагою близько 200 грамів. Пізніше кавуни почали культивувати в Персії (Ірані), Аравії, Індії та інших країнах Азії з сухим і спекотним кліматом.
У Західну Європу кавуни завезли в епоху хрестових походів приблизно 700-900 років тому. До нас кавуни потрапили зі східних і південних країн морським шляхом через Астрахань. Але сіяти їх, а не ввозити з інших країн, почали тільки в середині ХVII століття.
На сьогоднішній день існує більше 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу.
Плоди кавуна за формою, розміром і забарвленням можуть сильно відрізнятися один від одного в залежності від сорту. Кавуни можуть бути кулястої, овальної, сплющеної або циліндричної форми. Забарвлення шкірки кавуна вар’юється від білої і жовтої до темно-зеленої з малюнком у вигляді смужок, плям, сітки. А м'якоть буває червона, рожева, малинова, але іноді зустрічаються кавуни з жовтою або навіть помаранчевою м'якоттю.
Жовті кавуни з'явилися в результаті схрещування дикого жовтого кавуна (який неможливо їсти) зі звичайним. Зараз кавуни з жовтою м'якоттю вирощують в Іспанії і Таїланді. У Таїланді жовті кавуни користуються особливою популярністю і коштують в 2 рази дорожче за звичайні, так як вважається, що жовтий колір символізує золото і багатство.
Експерименти по виведенню жовтих кавунів проводилися і в Україні. В українських селекціонерів вийшов особливий гібрид "Кавбуз", який всередині жовтий й на смак схожий на гарбуз, а за ароматом нагадує кавун. Цей сорт найбільше підходить для приготування каші.
А ще селекціонери вивели чорний кавун! Цей унікальний кавун належить до рідкісного сорту Densuke і вирощується тільки на острові Хоккайдо на півночі Японії. Чорні кавуни мають міцну розсипчасту м'якоть рожевого кольору, менше насіння і відрізняються від звичайних кавунів ступенем солодощі. В Японії чорні кавуни вважаються розкішшю і зазвичай підносяться як подарунок. Їх середня вартість на ринку і в магазині складає близько 250 доларів!
Ще один винахід японців — квадратні кавуни. Звичайні круглі кавуни часто катаються, їх незручно зберігати в холодильнику або транспортувати. Тому японські фермери придумали поміщати кавунову зав'язь в спеціальні скляні коробки у формі куба. У процесі росту плід приймає форму коробки. При цьому смакові якості таких кавунів нічим не відрізняються від звичайних.
Найбільший в світі кавун було вирощено вагою 122 кілограми. Однак, крім величезних кавунів, існують ще й карликові кавуни. У Південній Америці вирощують маленькі кавуни довжиною всього в 3-4 сантиметри, звані Pepquinos. За смаком вони нагадують свіжий огірок і часто використовуються в дорогих ресторанах для приготування різних салатів, або як закуска.
Кавун — низькокалорійний продукт. У 100 грамах кавуна міститься всього 30-38 калорій. Крім того, кавун — корисний дієтичний продукт. Існує навіть так звана "кавунова дієта" (або "кавунове голодування"), яка допомагає скинути зайву вагу, очистити організм від шлаків і токсинів і поліпшити функціонування травної системи.
Якщо вам не вистачає вітаміну А, С, B6 і фолієвої кислоти, регулярно згадуйте про ці ласощі. Але пам'ятайте про почуття міри. Наприклад, щоб спожити денну норму вітаміну С, достатньо з'їсти всього чотири шматочки. На думку деяких фахівців, кавун може підняти і настрій, як і шоколад.
Про кавуни часто говорять як про "склад нітратів". Насправді перевірити, в яких умовах вирощувався кавун і скільки "хімії" в ньому неважко. Занурте шматочок кавунової м'якоті в ємність з водою. Якщо рідина почервоніє або порожевіє, кавун дійсно "нітратний". Якщо вода просто злегка помутніє, — він чистий.
Що можна приготувати з кавуна?
Кавуновий лід
Інгредієнти: кавун — 500 г; лимонний сік – 2-3 ст. л.; м’ята – 2-3 невеликих гілочки (використовуємо тільки листя!).
Очищуємо кавун від кірок і кісточок. Перебиваємо у блендері в однорідну масу. До кінця збивання додаємо цукор, сік лимона і листочки м’яти.
Розливаємо по формах. Це можуть бути однакові вузькі чашки, стаканчики від йогурту, одноразові невеликі склянки. Встромляємо в кожен стаканчик паличку (від морозива, шпажка для канапе). Відправляємо в морозилку мінімум на 4 години.
Салат з кавуном та сиром фета
Потрібні: кавун — 1/3 шт., сир фета — 300 г, лимон — 1 шт., м’ята — 1 пучок, оливкова олія, сіль, перець — за смаком.
Очищений від шкірки кавун і сир наріжте на невеличкі кубики й висипте у глибоку тарілку.
Додайте подрібнену м’яту.
Заправте салат олією та лимонним соком.
Посоліть й поперчіть страву за смаком.
Кавунове желе: легкий літній десерт
Потрібні: кавун — 3 кг зі шкіркою; желатин — 20 г; цукор — 1/2 склянки; лимонний сік — 1/4 склянки; рослинна олія.
Розріжте кавун на шматочки, зніміть шкірку й видаліть з м’якоті насінинки.
Покладіть кавун у блендер і збийте до стану кашки.
Процідіть отриману суміш через сито. Має вийти близько трьох склянок соку.
Розчиніть желатин, додавши до нього одну склянку кавунового соку, й залиште настоюватися протягом трьох хвилин.
Сік, що залишився, перелийте у каструльку й поставте на невеликий вогонь.
Додайте цукор і підігрівайте суміш, доки він повністю не розчиниться.
Тепер саме час додати желатин і лимонний сік.
Форми для желе змастіть невеликою кількістю олії й розлийте у них сік.
Залиште десерт у холодильнику на ніч. Коли желе буде готове, викладіть його на тарілку й прикрасьте листочком свіжої м’яти.
Кавуновий сорбет
Потрібні: м’якоть кавуна — 6 склянок, цукор — 1/4 склянки, лайм — 1 шт., сіль — 1/4 ч. л., згущене молоко — 1/2 склянки.
М’якоть кавуна помістіть в блендер і збийте до стану пюре.
Візьміть 1 стакан кавунового пюре й вилийте у каструльку, додайте цукор і цедру лайма.
Варіть суміш на невеликому вогні доти, доки цукор повністю не розчиниться.
Посоліть суміш і зніміть її з вогню.
Вилийте у каструльку пюре, що залишилося, й згущене молоко та ретельно перемішайте.
Отриману суміш перелийте у пластиковий контейнер і поставте у морозилку. Зачекайте 4 години.
Дістаньте десерт з морозилки, розкладіть у креманки або ж невеликі склянки.
Молочно-кавуновий шейк
Потрібні: м’якоть кавуна — 3 склянки, молоко — 1 склянка, цукор — 2 ст. л.
Важливо! Для приготування напою кавун треба попередньо порізати на шматки й заморозити .
Три склянки замороженої м’якоті кавуна покладіть у блендер, додайте молоко й цукор і збийте.
Перевірте шейк на смак і за потреби додайте ще цукру.
Ось і все — можна пригощати друзів!
Кавуновий мохіто
Потрібні: м’якоть кавуна — 100 г, напій «Спрайт» — 100 мл, м’ята — 10 листочків (і ще кілька — для оздоблення), лимонний сік — 1 ст. ложка, подрібнений лід.
Шматочки кавуна помістіть в блендер і збийте до пюреподібного стану.
М’яту розімніть в руках або ж просто міцно стисніть й покладіть в келих.
Додайте сік лимона.
3/4 келиха заповніть шматочками льоду.
Додайте кавунове пюре і «Спрайт».
Перемішайте усі інгредієнти.
З Інтернет-видань.
Залишити коментар