Чистота і гігієна – насамперед
В повсякденному житті людину оточує численна сила мікроорганізмів, грибків та вірусів, які можуть стати причиною інфекційних хвороб.
Багато з цих захворювань можна попередити завдяки елементарним гігієнічним правилам. І, насамперед, це систематичне та правильне миття рук. Тому, де б ви зараз не перебували – в укритті чи вдома – не забувайте про гігієну рук! Адже це дозволяє убезпечити вас від зараження найбільш розповсюдженими інфекційними хворобами і знизити рівень поширення мікроорганізмів у вашому оточенні.
На брудних руках є велика кількість небезпечних мікроорганізмів. Через це контакт немитих рук зі слизовими оболонками очей, рота й носа, навіть незначні подряпини чи ранки на руках можуть викликати вірусні захворювання, бактеріальні, грибкові та кишкові інфекції, гельмінтози тощо.
Організація Об'єднаних Націй і, зокрема, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) оголосили 15 жовтня "Всесвітнім днем миття рук". Як відзначають експерти ООН та ВООЗ, миття рук рятує тисячі життів щодня.
Як правильно мити руки?
1. Мити руки потрібно проточною водою з милом – це найефективніший спосіб. Так ми фізично змиваємо бруд і віруси.
2. Краще обирати рідке мило. Тверде мило допустиме вдома, де ним користується обмежена кількість людей, у стані здоров'я яких ви впевнені. Якщо у громадському місці є лише брускове мило, краще просто помити руки водою та скористатись антисептиком опісля.
3. Використовуйте достатню кількість мила на одне миття – приблизно 3 мл.
4. Мийте руки протягом 30-40 секунд. Саме стільки часу потрібно, щоб усунути збудник.
5. Температура води не має значення. Ефективним буде миття рук з милом як в холодній, так і в теплій воді.
6. Завжди після миття рук просушіть руки паперовими рушниками. На вологій шкірі рук накопичуються мікроорганізми та віруси з зовнішнього середовиша.
7. При обробці рук антисептиком пам'ятайте, що не всі збудники знищуються ним, тому перевагу надавайте миттю рук з милом. Також при виборі препарату для антисептики зверніть увагу, що у його складі має міститись не менше 70% спирту.
8. На одну обробку рук потрібно не менше як 3 мл антисептика. При користуванні кишеньковим антисептиком — це більше 10 натисків. Антисептика потрібна достатня кількість для знищення потенційних збудників.
9. Під час миття рук особливу увагу приділяйте тим ділянкам, де можуть накопичуватись збудники. Це кінчики пальців, міжпальцеві зони, білянігтєві валики, піднігтєві зони, складки на долоні і зап'ясті, великий палець.
В такий нелегкий та непередбачуваний для кожного українця час при формуванні “тривожної торбинки” для дітей та аптечок подбайте про засоби гігієни рук.
Будьте здорові!
Слава Україні!
Олена Чирук,
викладач
Ковельського фахового медичного коледжу.
В повсякденному житті людину оточує численна сила мікроорганізмів, грибків та вірусів, які можуть стати причиною інфекційних хвороб.
Багато з цих захворювань можна попередити завдяки елементарним гігієнічним правилам. І, насамперед, це систематичне та правильне миття рук. Тому, де б ви зараз не перебували – в укритті чи вдома – не забувайте про гігієну рук! Адже це дозволяє убезпечити вас від зараження найбільш розповсюдженими інфекційними хворобами і знизити рівень поширення мікроорганізмів у вашому оточенні.
На брудних руках є велика кількість небезпечних мікроорганізмів. Через це контакт немитих рук зі слизовими оболонками очей, рота й носа, навіть незначні подряпини чи ранки на руках можуть викликати вірусні захворювання, бактеріальні, грибкові та кишкові інфекції, гельмінтози тощо.
Організація Об'єднаних Націй і, зокрема, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) оголосили 15 жовтня "Всесвітнім днем миття рук". Як відзначають експерти ООН та ВООЗ, миття рук рятує тисячі життів щодня.
Як правильно мити руки?
1. Мити руки потрібно проточною водою з милом – це найефективніший спосіб. Так ми фізично змиваємо бруд і віруси.
2. Краще обирати рідке мило. Тверде мило допустиме вдома, де ним користується обмежена кількість людей, у стані здоров'я яких ви впевнені. Якщо у громадському місці є лише брускове мило, краще просто помити руки водою та скористатись антисептиком опісля.
3. Використовуйте достатню кількість мила на одне миття – приблизно 3 мл.
4. Мийте руки протягом 30-40 секунд. Саме стільки часу потрібно, щоб усунути збудник.
5. Температура води не має значення. Ефективним буде миття рук з милом як в холодній, так і в теплій воді.
6. Завжди після миття рук просушіть руки паперовими рушниками. На вологій шкірі рук накопичуються мікроорганізми та віруси з зовнішнього середовиша.
7. При обробці рук антисептиком пам'ятайте, що не всі збудники знищуються ним, тому перевагу надавайте миттю рук з милом. Також при виборі препарату для антисептики зверніть увагу, що у його складі має міститись не менше 70% спирту.
8. На одну обробку рук потрібно не менше як 3 мл антисептика. При користуванні кишеньковим антисептиком — це більше 10 натисків. Антисептика потрібна достатня кількість для знищення потенційних збудників.
9. Під час миття рук особливу увагу приділяйте тим ділянкам, де можуть накопичуватись збудники. Це кінчики пальців, міжпальцеві зони, білянігтєві валики, піднігтєві зони, складки на долоні і зап'ясті, великий палець.
В такий нелегкий та непередбачуваний для кожного українця час при формуванні “тривожної торбинки” для дітей та аптечок подбайте про засоби гігієни рук.
Будьте здорові!
Слава Україні!
Олена Чирук, викладач Ковельського фахового медичного коледжу.
Залишити коментар