В житті знадобиться...
Як не змерзнути взимку
Цьогоріч температурний режим в оселях доведеться знизити через можливі проблеми з опаленням. Тому, як кажуть, варто приготувати сани хоча б восени, якщо не зробили це влітку.
Отож, ділимося порадами, як зберегти тепло взимку.
Розкриті штори
Удень штори мають бути розкриті, щоб сонячне світло обігрівало кімнату, а вночі варто щільно завішувати вікна так, щоб штори не перегороджували шлях тепла від батарей. На вікна можна вішати навіть ковдри.
Пухирчаста плівка
Таку плівку можна просто прикріпити до вікна: намочити скло водою і притиснути плівку. Це допоможе знизити тепловтрату до 50%, однак спосіб буде ефективний лише для вікон з одинарним склом.
Утеплення поверхні
Взимку варто постелити килими на підлогу, а на дивани постелити теплі пледи, ковдри, покривала з щільного текстилю, щоб тепло зберігалося довше. Без текстилю кімната охолоджується за 1-2 години, а з ним приміщення тримає тепло до 5 годин.
Фольга між батареєю
і стіною
Тепловідбивний екран можна зробити з будівельної фольги, прикріпленої до пінопласту.
Горщик над свічкою
Знадобиться керамічний горщик і свічка, за допомогою яких можна зробити обігрівач, але важливо не накривати свічку повністю, аби вона не погасла.
Вентиляція
Якщо в оселі є достатньо джерел для надходження свіжого повітря, то рекомендується перекрити вентиляцію магнітною кришкою.
Кухонні прилади
Кухонні прилади, які використовують електроенергію чи газ, дають багато тепла при використанні. Наприклад, холодильник і газова плита можуть значно підвищити температуру в квартирі. Якщо є індукційна плита, то слід поставити на неї велику каструлю з водою, і випаровування рідини прогріє і зволожить приміщення.
Вентилятор та батарея
Щоб пришвидшити циркуляцію теплого повітря в кімнаті, можна приставити до батареї вентилятор. Однак надійніше буде увімкнути стельовий – він віджене тепле повітря, яке накопичилось біля стелі, ближче до підлоги.
Побутові методи
Серед найпростіших методів зігрітися взимку почесне місце займає термобілизна – вона чудово зберігає тепло тіла. Також допоможе грілка або пластикові пляшки з гарячою водою, які нагріють ліжко чи ваші ноги.
Не слід забувати, що перешкодою для тепла є радіаторні екрани, довгі штори або жалюзі, меблі та інші предмети перед радіаторами можуть поглинати до 20% теплової енергії.
Щілини у вікнах. Близько 40% тепла, що надходить у приміщення, взимку виходить через вікна. Прості заходи із теплоізоляції можуть підняти температуру в квартирі на 4-5 градусів.
Теплий одяг. Не варто перегрівати приміщення, краще тепліше одягатися. Занадто висока температура збільшує ризик застудних захворювань. У той же час сон у прохолодному приміщенні корисніший.
Провітрювання. Не варто тримати вікна відчиненими на провітрювання постійно. Достатньо провітрити приміщення протягом 10-15 хвилин, широко відкривши вікно.
Лічильники тепла. Індивідуальне опалення або лічильники тепла дозволяють скоротити витрати на обігрів до 40%.
Під'їзні двері та вікна. Постійно відчинені під'їзні двері та відкриті вікна призводять до сумарних теплових втрат будинку в розмірі 5-15%.
Склопакети. Склопакети зберігають стільки ж тепла, скільки цегляна стіна товщиною 50 см і мають дуже високий ступінь теплоізоляції, що скорочує втрати тепла до 50%.
Підготувала
Валентина ОЛІЩУК.
Цьогоріч температурний режим в оселях доведеться знизити через можливі проблеми з опаленням. Тому, як кажуть, варто приготувати сани хоча б восени, якщо не зробили це влітку.
Отож, ділимося порадами, як зберегти тепло взимку.
Розкриті штори
Удень штори мають бути розкриті, щоб сонячне світло обігрівало кімнату, а вночі варто щільно завішувати вікна так, щоб штори не перегороджували шлях тепла від батарей. На вікна можна вішати навіть ковдри.
Пухирчаста плівка
Таку плівку можна просто прикріпити до вікна: намочити скло водою і притиснути плівку. Це допоможе знизити тепловтрату до 50%, однак спосіб буде ефективний лише для вікон з одинарним склом.
Утеплення поверхні
Взимку варто постелити килими на підлогу, а на дивани постелити теплі пледи, ковдри, покривала з щільного текстилю, щоб тепло зберігалося довше. Без текстилю кімната охолоджується за 1-2 години, а з ним приміщення тримає тепло до 5 годин.
Фольга між батареєю і стіною
Тепловідбивний екран можна зробити з будівельної фольги, прикріпленої до пінопласту.
Горщик над свічкою
Знадобиться керамічний горщик і свічка, за допомогою яких можна зробити обігрівач, але важливо не накривати свічку повністю, аби вона не погасла.
Вентиляція
Якщо в оселі є достатньо джерел для надходження свіжого повітря, то рекомендується перекрити вентиляцію магнітною кришкою.
Кухонні прилади
Кухонні прилади, які використовують електроенергію чи газ, дають багато тепла при використанні. Наприклад, холодильник і газова плита можуть значно підвищити температуру в квартирі. Якщо є індукційна плита, то слід поставити на неї велику каструлю з водою, і випаровування рідини прогріє і зволожить приміщення.
Вентилятор та батарея
Щоб пришвидшити циркуляцію теплого повітря в кімнаті, можна приставити до батареї вентилятор. Однак надійніше буде увімкнути стельовий – він віджене тепле повітря, яке накопичилось біля стелі, ближче до підлоги.
Побутові методи
Серед найпростіших методів зігрітися взимку почесне місце займає термобілизна – вона чудово зберігає тепло тіла. Також допоможе грілка або пластикові пляшки з гарячою водою, які нагріють ліжко чи ваші ноги.
Не слід забувати, що перешкодою для тепла є радіаторні екрани, довгі штори або жалюзі, меблі та інші предмети перед радіаторами можуть поглинати до 20% теплової енергії.
Щілини у вікнах. Близько 40% тепла, що надходить у приміщення, взимку виходить через вікна. Прості заходи із теплоізоляції можуть підняти температуру в квартирі на 4-5 градусів.
Теплий одяг. Не варто перегрівати приміщення, краще тепліше одягатися. Занадто висока температура збільшує ризик застудних захворювань. У той же час сон у прохолодному приміщенні корисніший.
Провітрювання. Не варто тримати вікна відчиненими на провітрювання постійно. Достатньо провітрити приміщення протягом 10-15 хвилин, широко відкривши вікно.
Лічильники тепла. Індивідуальне опалення або лічильники тепла дозволяють скоротити витрати на обігрів до 40%.
Під'їзні двері та вікна. Постійно відчинені під'їзні двері та відкриті вікна призводять до сумарних теплових втрат будинку в розмірі 5-15%.
Склопакети. Склопакети зберігають стільки ж тепла, скільки цегляна стіна товщиною 50 см і мають дуже високий ступінь теплоізоляції, що скорочує втрати тепла до 50%.
Підготувала Валентина ОЛІЩУК.
Маринуємо гриби
Мариновані гриби – популярна закуска, яка подобається багатьом українцям. Її можна легко приготувати вдома, особливо зараз, коли ще не закінчився сезон збору грибів.
Часник до смаку
Інгредієнти: гриби – 1 кг; часник – 3 зубчики; вода – 1 л; сіль – 1 ст. л.; цукор – 1 ч. л.; оцет 9% – 2,5 ст. л.; перець горошком – 5-8 шт.; гвоздика (за бажанням) – 2 шт.; лавровий лист – 3 шт.; листя смородини – 4 шт.; кріп – 2 парасольки
Гриби почистити, ретельно промити під проточною водою. Нарізати невеликими шматочками, опустити в киплячу воду і варити 20 хвилин з моменту закипання. Відкинути гриби на друшляк і знову промити водою. Знову перекласти гриби в каструлю, залити водою так, щоб вона покривала гриби, додати сіль, цукор, перець, лавровий лист, парасольки кропу і листя смородини. Варити маринад 10 хвилин на середньому вогні, потім додати оцет і варити ще 10 хвилин.
Банки простерилізувати, розкласти в них зубчики часнику, гриби і потім вилити маринад. Закатати банки, перевернути, закутати, дочекатися повного охолодження і прибрати в темне прохолодне місце.
Мариновані печериці
Інгредієнти: печериці – 1 кг; часник – 4 зубчики; гвоздика – 4 бутона; перець чорний горошком – 4-6 шт.; перець духмяний горошком – 2 шт.; лавровий лист – 1 шт.; оцет столовий 9% – 5 ст. л; масло рослинне – 2 ст. л; сіль – 1 ст. л; цукор – 0,5 ст. л; вода – 500 мл.
Вимити печериці, очистити їх, відрізати ніжки. У каструлю налити воду, викласти крупно нарізаний часник і всі інші інгредієнти, довести маринад до кипіння, потім влити оцет. Висипати гриби в маринад, проварити в киплячій воді 5 хвилин і вимкнути плиту. Такі мариновані гриби можна їсти відразу або закатати в банки. Якщо вам більше подобається другий варіант, то не забудьте простерилізувати банки.
Мариновані гриби білі
Інгредієнти: білі гриби – 1 кг; сіль – 1 ст. л; цукор – 2 ч. л; лавровий лист – 2 шт.; гвоздика – 2 шт.; чорний перець горошком – за смаком; запашний перець горошком – 5 шт.; оцет 9% – 50 мл.
Гриби промити, приготувати соляний розчин (на 1 л води 1 ст.л солі) і вимочити в ньому гриби 20 хвилин. Такий розчин допоможе позбутися не тільки від паразитів, але й від моху, і від лісового бруду. Потім гриби відразу почистити, промити і відварити в підсоленій киплячій воді 20 хвилин. Не забувати знімати піну і вимкнути вогонь, як тільки гриби опустяться на дно каструлі. Налити в миску воду, додати лід і швидко перекласти туди гриби, щоб зберегти їх пружність.
Приготувати маринад – в холодну воду викласти всі інгредієнти, довести до кипіння, потім варити 10 хвилин. В кінці влити оцет, проварити 5 хвилин, викласти гриби. Варити гриби в маринаді 15-20 хвилин в залежності від розміру грибів. В кінці перекласти гриби в підготовлені банки, залити маринадом, закатати.
Мариновані опеньки
В принципі, опеньки – це теж дуже гарний і смачний вид грибів. Краще їх маринувати, якщо вони дрібні.
Якщо заглиблюватися в рецепт маринування, то великої різниці з тим, як готуються білі гриби на зиму, немає. Відрізнятися може тільки рецепт, який ви змінюєте на свій смак. Кладете трохи більше цукру або солі, додати лавровий лист, перець, часник. До опеньків можна додавати трохи ріпчастої цибулі. Її кладуть невеликими шматочками на дно банки перед тим, як покласти туди гарячі гриби, і залити маринадом.
Для маринування опеньків за цим рецептом вам знадобляться на 1 літр води в маринаді:
- 1 столова ложка солі,
- 1 чайна ложка цукру,
- 5 шт. перцю чорного горошком,
- 5 шт. гвоздик,
- 5 шт. лаврового листа.
Гриби на зиму за цим рецептом виходять дуже смачними і відмінно зберігаються.
Мариновні маслюки
Для консервації маслюків на зиму без оцту знадобиться:
- маслюки свіжі,
- сіль - 1 столова ложки,
- цукор - 2 столові ложки,
- лимонна кислота (порошок) - 1 чайна ложка,
- перець горошком - 4 шт,
- запашний перець - 1 шт,
- лавровий лист - 2 листочка.
Приготування:
1. Перше і найважливіше, що треба пам'ятати при приготуванні маслюків. Якщо ви збираєтеся знімати з капелюшків плівку, не мийте перед цим гриби. Плівка стає дуже слизькою і її вкрай складно зняти. Очищені маслюки виходять дуже ніжними та смачними.
2. Очистіть ніжки маслюків від залишків землі і темних плям, потім покладіть їх у каструлю і залийте водою, щоб вона їх покрила повністю.
3. Поставте каструлю на вогонь і дайте закипіти. Гриби будуть постійно спливати, тому помішуйте їх і міняйте місцями верхні і нижні шари.
4. Обов'язково знімайте піну ложкою і викидайте.
5. Відваріть гриби хвилин 20, потім злийте воду. Промийте гриби в проточній воді від залишком бульйону.
6. В окремій каструлі приготуйте маринад: в 1 літрі води розчиніть сіль, цукор і спеції за рецептом. Доведіть до кипіння і всипте лимонну кислоту. Дайте покипіти 2 хвилини і знімайте з вогню.
7. Маслюки розкладіть по стерилізованих банках, але не заповнюючи їх до самих країв.
8. Залийте гриби гарячим маринадом і закрутіть відразу простерилизованными кришками. Переверніть і вкутайте рушником.
Коли гриби охолонуть, банки варто прибирати у прохолодне місце.
Зверніть увагу, що маринування з лимонною кислотою не завжди таке надійне, як із оцтом (особистий досвід), тому за можливості з'їжте такі гриби не пізніше, ніж через 6 місяців.
Зібрала Наталія РОМАНОВСЬКА.
Хто петрушку, а хто мак, а я вживаю пастернак
Пастернак у нас поки що культура рідкісна. І даремно. Він має прекрасні смакові якості – щось середнє між морквою, селерою і петрушкою, набагато простіший у вирощуванні, багатий на вітаміни, мінеральні солі. Вирізняється раціональним співвідношенням мінеральних речовин.
Пастернак – найбільш холодостійка культура з усіх коренеплодів: сходи витримують заморозки до мінус 6-8 градусів. Термін зберігання насіння менший, ніж в огірків і помідорів та інших коренеплодів.
Коротко про лікувальні властивості цієї диво-рослини.
Як виявляється, вона була відома вже у давні часи. Високо цінували здатність пастернаку регулювати травлення, збуджувати апетит, справляти сечогінний вплив. Здавна цей корінь входив до складу «напоїв кохання» завдяки здатності відновлювати статеву функцію. П’ють його відвар і настій кореня при кашлі для виділення мокротиння.
Водний настій пастернаку із цукром вживають для поліпшення апетиту і як тонізуючий засіб при загальній слабкості організму та для поповнення сил після важких хвороб.
Солодко-пряний корінь і його листя після вижимання дають смачний сік, в ньому багато мінералів, особливо калію. Пастернак – незамінний овоч для хворих гіпертонією і при різних захворюваннях серця. Сік пастернаку має жовчогінні і сечогінні властивості, виводить пісок із нирок, ефективний при подагрі.
Сік із кореня: корінь миють, обсушують, ріжуть на дольки і вичавлюють сік через соковижималку. Зберігають сік в холодильнику протягом доби.
В разі хворих легень, особливо пневмонії використовують сік. В склянку води додати три чайні ложки соку і 20 грам меду (1 ст. л). Суміш випити натщесерце – половину склянки, другу половину перед обідом. Курс продовжити 6—8 днів до повного одужання. Готовити суміш щоденно, другу порцію ділити на дві частини (обід, вечеря).
Для стимулювання статевої і репродуктивної функції в жінок і чоловіків рекомендують пити по 50 мл. соку пастернаку два рази на добу до прийому їжі. В сік можна додавати мед, цукровий сироп за смаком. Курс лікування – 10 днів. Потім зробити 10-денну перерву і повторити курс.
При піску в нирках – вичавити сік із кореня і листків пастернаку та приймати по 2 ст. л. три рази в день, після розведення водою. Курс лікування 14-21 день. Протипоказання лікування: якщо камені більших розмірів.
У випадку депресії і затяжного стресу корисна настоянка із соку: змішати 50 мл. соку з 250 мл. горілки, залишити настоюватися 2 доби. Приймати по 1 ч. л. настойки три рази в день, після розведення водою. Курс 10-15 днів.
Гервасій СОБЧАК.
Залишити коментар