Якщо немає світла
Через ракетні удари російських окупантів по важливих об’єктах інфраструктури частина українських міст стикнулась з проблемами електропостачання. Задля відновлення повноцінної роботи та проведення всіх необхідних аварійних дій в Укренерго закликали обачніше користуватись електричними приладами, а також розповіли, що саме “з’їдає” найбільше енергії.
Виявилось, що понад чверть (28%) від загального споживання електроенергії складають саме комп’ютери та телевізори.
На другому місці опинилось прання та сушіння одягу – 14%, а замикає трійку освітлення (13%). Що ж до морозильників та холодильників, то вони споживають 11% від загальної цифри. Ще 9% витрачається на приготування їжі та всього 8% на миття посуду.
Найменший рівень споживання електроенергії – вночі. Тому саме тоді краще користуватися обігрівачами, пральними машинами, вмикати бойлери, посудомийки та інші енергозатратні прилади, – пояснили в Укренерго.
l
Що робити, якщо нема електроенергії
n Вимкніть всі електроприлади з розеток, щоб через перепади напруги вони не пошкодились;
n Якщо у будинку є ліфт, то обов’язково переконайтесь, що у ньому не застрягли люди;
n Потурбуйтесь про сусідів похилого віку, навідайтесь до них та дізнайтесь, чи все у них в порядку та чи потрібна якась допомога;
n Не перетворюйте газові плити в обігрівачі, оскільки це створює небезпеку отруєння чадним газом;
n Якщо ви користуєтесь генератором, то встановіть його не у приміщенні і якомога далі від вікон;
n Відстежуйте офіційні повідомлення від влади чи ДСНС (за відсутності мережі можна скористатись радіо на батарейках).
Як підготуватись
до відключення світла
n Заздалегідь тримайте вдома ліхтарики та радіоприймач на батарейках;
n Потурбуйтеся про запас свічок, сірників та сухого спирту;
n Звертайте увагу, щоб гаджети були заряджені, павербанк також не зайвий;
n Підготуйте тижневий запас їжі (консерви, сублімована їжа) та води;
n Перевірте аптечку, щоб у ній були всі необхідні речі та особисті ліки щонайменше на тиждень.
Як зменшити використання електроенергії,
коли готуєш
n Електричний чайник потребує багато електроенергії, тож важливо не зловживати ним. Кип’ятіть виключно потрібну вам кількість води – не набирайте по вінця, якщо вам потрібне одне горня окропу. Також можна кип’ятити воду лише на газу, якщо у вас така плита.
n Вимикайте з розеток усі прилади, якщо не користуєтеся ними у моменті. По суті на кухні можна залишити лише холодильник. Вам може здатися, що прилад не працює, а лише ввімкнений у розетку, проте це оманливо. Годинник на мікрохвильовці все ж потребує електроенергії.
n Коли готуєте на плиті, то не нехтуйте накривати кришкою свої страви. Так ви пришвидшуєте приготування їжі й заощаджуєте. До слова, у деяких випадках можна взагалі обійтися без приготування. Багато видів каш, як гречка чи вівсянка, можуть бути приготовані без варіння. Замочіть їх на ніч, а зранку отримаєте готовий гарнір.
n Використовуйте термос. Якщо ви продумаєте на цілий день свій раціон, то можете передбачити, які страви вам будуть потрібні у теплому вигляді. До того ж можете зробити на день наперед чай, який зберігатиметься теплим у термосі.
n Продумайте метод приготування. Приміром, духовка використовує більше електроенергії, ніж мультиварка чи скороварка. Якщо ж ви вирішили готувати у духовці, то поставте одразу кілька страв, а не одну.
Вибираємо ліхтарик
Ліхтар на акумуляторі
Такі ліхтарики підходять для частого використання. Їх можна зарядити від побутової мережі чи від USB-порту, сонячних батарей, динамо-машини чи автомобільного прикурювача. Ціна таких ліхтариків – від 250 гривень.
Ліхтарі на батарейках
Дані ліхтарі не треба заряджати, лише мати змінні батареї. Їх легко замінити усім, незалежно від віку чи досвіду. Вартість – від 100 гривень
Механічні ліхтарі
Такі ліхтарики відрізняються тим, що для роботи не вимагають акумуляторів й батарейок. Вони підзаряджаються від електрики, що виробляється м’язовою силою. Для того, щоб світив – потрібно стискати ручку, покрутити кривошип чи струснути ліхтарик. Ціна – від 100 гривень.
Експерти наголошують, що варто придбати налобний ліхтар. Адже це неймовірно зручно! Встановили на чоло і, відповідно, куди ви не повернете голову – він все освітлює.
Які свічки краще купити?
n Свічки з бджолиного воску
n Найбільш екологічні, безпечні та без різкого запаху. Такий віск практично не горить, а тільки плавиться. При горінні не залишає кіптяви. Час горіння залежить від розміру, однак найменші з магазину горять до години.
n Свічки з рослинного воску (стеаринові)
Стеарин виробляється з різних олій, наприклад, пальмової. Стеаринові свічки легко розпізнати: вони матові, а після згоряння утворюється прозорий шар з малюнком, схожим на сніжинки.
n Свічки з пальмового воску
Твердий і нежирний матеріал. Горить практично без запаху. Однак крихкий – його легко зламати.
n Свічки з соєвого свічного воску
Матово-білого кольору, при нагріванні матеріал стає рідким і прозорим з “молочним” запахом.
n Свічки з кокосового воску
Дорожчі за пальмові й соєві, горять також довше за інші (1 см – до 5 годин) . Однак їх рідко можна знайти у магазинах.
n Парафінові
Парафін – продукт перегонки нафти. Без домішок і без додаткового очищення він має неприємний запах. Зловживати парафіновими свічками, спалюючи їх одну за одною, не варто. Краще робити невеликі перерви та провітрювати приміщення. Час горіння залежить від розміру, однак найменші згорають за півгодини.
n Гелеві свічки
Їх виготовляють з гелеподібних мінеральних олій або гелеподібних синтетичних вуглеводнів.
Ці свічки безпечніші, ніж ті, які зроблені з технічного парафіну. Але в гелевих свічках є нюанс – декоративний наповнювач. При згорянні тканина і пластмаса можуть виділяти неприємний запах, до того ж вони легко спалахують і вогонь може стати неконтрольованим. Тому краще купувати гелеві свічки з камінцями, які не займуться. Час горіння – в середньому 4 години (але залежить від розміру).
Як зробити свічку власноруч?
Свічка тривалого горіння
З однієї воскової свічки довжиною 30 сантиметрів можна змайструвати 6 свічок тривалого горіння, кожна з яких горітиме 10-12 годин.
Для цього потрібні:
- маленька банка, склянка або чарка з товстим склом;
- парафінова свічка;
- воскова свічка;
- дрібка солі;
- олія (рафінована без запаху);
- ніж;
- сірники або запальничка.
Як зробити:
n Розділіть воскову свічку на кілька частин орієнтовно по 5 сантиметрів.
n На дно ємності крапніть трішки розтопленого парафіну і, поки він не застиг, закріпіть на ньому відрізок свічки.
n Налийте у ємність олію, додайте дрібку солі, яка прибере з олії вологу.
Свічка довготривалого горіння готова.
Свічка з картоплі
Якщо у вас немає магазинних свічок, джерело світла можна зробити з картоплі.
Що знадобиться:
- маленька тарілка (зі скла чи глини);
- картоплина;
- імпровізований ґніт – мотузка з натуральної тканини, марлі, бинта чи шнурівка;
- олія (рафінована без запаху).
Як зробити:
- Налийте в тарілку орієнтовно 100 мл олії.
- Виріжте кружальце картоплі завтовшки в 1 сантиметр і зробіть посередині отвір для ґноту.
- І картопляне кружальце, і сам ґніт змастіть олією.
- Протягніть гніт через картоплю, щоб зверху виступало орієнтовно пів сантиметра.
- Покладіть картоплину в тарілку з олією та підпаліть ґніт.
Орієнтовно 100 мл олії і 3-5 см ґноту горітимуть до 6 годин.
Підготувала
Валентина ОЛІЩУК.
Через ракетні удари російських окупантів по важливих об’єктах інфраструктури частина українських міст стикнулась з проблемами електропостачання. Задля відновлення повноцінної роботи та проведення всіх необхідних аварійних дій в Укренерго закликали обачніше користуватись електричними приладами, а також розповіли, що саме “з’їдає” найбільше енергії.
Виявилось, що понад чверть (28%) від загального споживання електроенергії складають саме комп’ютери та телевізори.
На другому місці опинилось прання та сушіння одягу – 14%, а замикає трійку освітлення (13%). Що ж до морозильників та холодильників, то вони споживають 11% від загальної цифри. Ще 9% витрачається на приготування їжі та всього 8% на миття посуду.
Найменший рівень споживання електроенергії – вночі. Тому саме тоді краще користуватися обігрівачами, пральними машинами, вмикати бойлери, посудомийки та інші енергозатратні прилади, – пояснили в Укренерго.
ххх
Що робити, якщо нема електроенергії
- Вимкніть всі електроприлади з розеток, щоб через перепади напруги вони не пошкодились;
- Якщо у будинку є ліфт, то обов’язково переконайтесь, що у ньому не застрягли люди;
- Потурбуйтесь про сусідів похилого віку, навідайтесь до них та дізнайтесь, чи все у них в порядку та чи потрібна якась допомога;
- Не перетворюйте газові плити в обігрівачі, оскільки це створює небезпеку отруєння чадним газом;
- Якщо ви користуєтесь генератором, то встановіть його не у приміщенні і якомога далі від вікон;
- Відстежуйте офіційні повідомлення від влади чи ДСНС (за відсутності мережі можна скористатись радіо на батарейках).
Як підготуватись до відключення світла
- Заздалегідь тримайте вдома ліхтарики та радіоприймач на батарейках;
- Потурбуйтеся про запас свічок, сірників та сухого спирту;
- Звертайте увагу, щоб гаджети були заряджені, павербанк також не зайвий;
- Підготуйте тижневий запас їжі (консерви, сублімована їжа) та води;
- Перевірте аптечку, щоб у ній були всі необхідні речі та особисті ліки щонайменше на тиждень.
Як зменшити використання електроенергії, коли готуєш
- Електричний чайник потребує багато електроенергії, тож важливо не зловживати ним. Кип’ятіть виключно потрібну вам кількість води – не набирайте по вінця, якщо вам потрібне одне горня окропу. Також можна кип’ятити воду лише на газу, якщо у вас така плита.
- Вимикайте з розеток усі прилади, якщо не користуєтеся ними у моменті. По суті на кухні можна залишити лише холодильник. Вам може здатися, що прилад не працює, а лише ввімкнений у розетку, проте це оманливо. Годинник на мікрохвильовці все ж потребує електроенергії.
- Коли готуєте на плиті, то не нехтуйте накривати кришкою свої страви. Так ви пришвидшуєте приготування їжі й заощаджуєте. До слова, у деяких випадках можна взагалі обійтися без приготування. Багато видів каш, як гречка чи вівсянка, можуть бути приготовані без варіння. Замочіть їх на ніч, а зранку отримаєте готовий гарнір.
- Використовуйте термос. Якщо ви продумаєте на цілий день свій раціон, то можете передбачити, які страви вам будуть потрібні у теплому вигляді. До того ж можете зробити на день наперед чай, який зберігатиметься теплим у термосі.
- Продумайте метод приготування. Приміром, духовка використовує більше електроенергії, ніж мультиварка чи скороварка. Якщо ж ви вирішили готувати у духовці, то поставте одразу кілька страв, а не одну.
Вибираємо ліхтарик
Ліхтар на акумуляторі
Такі ліхтарики підходять для частого використання. Їх можна зарядити від побутової мережі чи від USB-порту, сонячних батарей, динамо-машини чи автомобільного прикурювача. Ціна таких ліхтариків – від 250 гривень.
Ліхтарі на батарейках
Дані ліхтарі не треба заряджати, лише мати змінні батареї. Їх легко замінити усім, незалежно від віку чи досвіду. Вартість – від 100 гривень
Механічні ліхтарі
Такі ліхтарики відрізняються тим, що для роботи не вимагають акумуляторів й батарейок. Вони підзаряджаються від електрики, що виробляється м’язовою силою. Для того, щоб світив – потрібно стискати ручку, покрутити кривошип чи струснути ліхтарик. Ціна – від 100 гривень.
Експерти наголошують, що варто придбати налобний ліхтар. Адже це неймовірно зручно! Встановили на чоло і, відповідно, куди ви не повернете голову – він все освітлює.
Які свічки краще купити?
- Свічки з бджолиного воску
- Найбільш екологічні, безпечні та без різкого запаху. Такий віск практично не горить, а тільки плавиться. При горінні не залишає кіптяви. Час горіння залежить від розміру, однак найменші з магазину горять до години.
- Свічки з рослинного воску (стеаринові)
Стеарин виробляється з різних олій, наприклад, пальмової. Стеаринові свічки легко розпізнати: вони матові, а після згоряння утворюється прозорий шар з малюнком, схожим на сніжинки.
- Свічки з пальмового воску
Твердий і нежирний матеріал. Горить практично без запаху. Однак крихкий – його легко зламати.
- Свічки з соєвого свічного воску
Матово-білого кольору, при нагріванні матеріал стає рідким і прозорим з “молочним” запахом.
- Свічки з кокосового воску
Дорожчі за пальмові й соєві, горять також довше за інші (1 см – до 5 годин) . Однак їх рідко можна знайти у магазинах.
Парафін – продукт перегонки нафти. Без домішок і без додаткового очищення він має неприємний запах. Зловживати парафіновими свічками, спалюючи їх одну за одною, не варто. Краще робити невеликі перерви та провітрювати приміщення. Час горіння залежить від розміру, однак найменші згорають за півгодини.
Їх виготовляють з гелеподібних мінеральних олій або гелеподібних синтетичних вуглеводнів.
Ці свічки безпечніші, ніж ті, які зроблені з технічного парафіну. Але в гелевих свічках є нюанс – декоративний наповнювач. При згорянні тканина і пластмаса можуть виділяти неприємний запах, до того ж вони легко спалахують і вогонь може стати неконтрольованим. Тому краще купувати гелеві свічки з камінцями, які не займуться. Час горіння – в середньому 4 години (але залежить від розміру).
Як зробити свічку власноруч?
Свічка тривалого горіння
З однієї воскової свічки довжиною 30 сантиметрів можна змайструвати 6 свічок тривалого горіння, кожна з яких горітиме 10-12 годин.
Для цього потрібні:
- маленька банка, склянка або чарка з товстим склом;
- парафінова свічка;
- воскова свічка;
- дрібка солі;
- олія (рафінована без запаху);
- ніж;
- сірники або запальничка.
Як зробити:
- Розділіть воскову свічку на кілька частин орієнтовно по 5 сантиметрів.
- На дно ємності крапніть трішки розтопленого парафіну і, поки він не застиг, закріпіть на ньому відрізок свічки.
- Налийте у ємність олію, додайте дрібку солі, яка прибере з олії вологу.
Свічка довготривалого горіння готова.
Свічка з картоплі
Якщо у вас немає магазинних свічок, джерело світла можна зробити з картоплі.
Що знадобиться:
- маленька тарілка (зі скла чи глини);
- картоплина;
- імпровізований ґніт – мотузка з натуральної тканини, марлі, бинта чи шнурівка;
- олія (рафінована без запаху).
Як зробити:
- Налийте в тарілку орієнтовно 100 мл олії.
- Виріжте кружальце картоплі завтовшки в 1 сантиметр і зробіть посередині отвір для ґноту.
- І картопляне кружальце, і сам ґніт змастіть олією.
- Протягніть гніт через картоплю, щоб зверху виступало орієнтовно пів сантиметра.
- Покладіть картоплину в тарілку з олією та підпаліть ґніт.
Орієнтовно 100 мл олії і 3-5 см ґноту горітимуть до 6 годин.
Підготувала Валентина ОЛІЩУК.
Залишити коментар