Салат із сушених грибів
Крім сушених білих грибів для салату знадобляться продукти, які є в кожному холодильнику. Страва виходить дуже смачною, калорійною і надзвичайно ароматною.
Інгредієнти: сушені боровики - 100 г; молоко - 100 мл; вода - 100 мл; варене яйце - 4 шт.; цибул: -1 шт.; твердий сир - 100 г; майонез - 200 р.
Боровики викласти в миску, залити молоком так, щоб їх покрити. При необхідності додати воду. Настоювати 1-2 години.
Відварити яйця круто. Нарізати кубиками цибулю. Поки сухий продукт вимочується, підсмажити цибулю на сковороді. Вимочені гриби промити, порізати їх на шматочки середнього розміру. Викласти на сковороду з цибулею, додати сіль, перець і жарити 15 хвилин, помішуючи.
Вміст сковороди викласти в тарілку і дати охолонути. Яєчні білки, жовтки і сир – все окремо натерти на дрібній тертці.
Готувати листковий салат таким чином: шар грибів промазати майонезом, викласти шар тертого білка. Кожен шар необхідно злегка покривати майонезом. Поверх шару з яєчного білка викласти шар сиру. Верх салату посипати тертим жовтком. Прикрашати салат можна на свій розсуд овочами, оливками, зеленню. Подавати охолодженим.
Картопляна запіканка з грибами
Інгредієнти: гриби сухі - 200 г; картопля - 0,5 кг; яйце - 2 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; майонез - 2 ст. л; сіль і перець - за смаком.
Першим етапом готування стане замочування сухих інгредієнтів на 1 - 2 години. Воду, в якій вони замочували, злити. У каструлю налити свіжої води і варити в ній гриби протягом півгодини.
Поки варяться боровики, цибулю нарізати і обсмажити на сковороді. Додати гриби. Смажити суміш до легкого рум’янцю.
Картоплю почистити і зварити так само, як для пюре. Розім’яти товкачкою або блендером.
Форму для запікання змастити олією. Викласти шар з половини картопляного пюре. Покрити майонезом і викласти готові гриби з цибулею. Зверху розподілити другу половину картоплі.
Яйця збити вінчиком до однорідності. Вилити їх зверху на шар картоплі. Форму відправити в розігріту духовку на 25 - 30 хвилин. Готувати при температурі 180 градусів. Дати постояти 5-10 хвилин, потім обережно запіканку викласти з форми.
Підлива з сушених білих грибів
Грибний соус здатний додати будь-якого гарніру незвичайний аромат і вишуканий смак. Таке доповнення підкреслить смак м’яса, зробить блюдо пікантним.
Грибний соус
Інгредієнти: білі сушені гриби - 30 г; цибуля -1 шт.; масло вершкове - 100 г; пшенична борошно -30 р; бульйон грибний - 600 мл; сіль, перець білий мелений - за смаком.
Замочити сухі гриби на 4 години у воді. Потім в тій же воді без солі зварити набряклі гриби. Варити потрібно 1 годину. Відварені білі нарізати, бульйон процідити.
На сухій сковороді довести борошно до золотистого відтінку, постійно помішувати. Додати олію, смажити до коричнево-золотистого кольору. Влити бульйон, перемішати, проварити при постійному помішуванні протягом 15 хвилин.
На окремій сковороді пасерувати цибулю, додати до нього гриби. Суміш ввести в киплячий бульйон, додати сіль і білий перець. Дати прокипіти 1-2 хвилини і зняти з вогню. Соус готовий.
Бутерброди з ікрою з сухих білих грибів
Інгредієнти: сухі боровики - 350 г; цибуля ріпчаста - 2 шт.; рослинне масло -100 г; часник, сіль, перець та інші спеції- за смаком.
Час замочування сушки для цього рецепта становить 4-5 годин. Воду злити, відварити в іншій воді до готовності. Дрібно нарізану цибулю обсмажити в олії до золотистого кольору. Додати в сковорідку варені гриби і тушкувати суміш на слабкому вогні 15 хвилин. Приправити страву спеціями, сіллю і перцем. Дати охолонути і подрібнити ікру з допомогою блендера.
ГРИБНІ ОЛАДКИ
Гриби (500 г) дрібно порізати, цибулину натерти або подрібнити за допомогою блендера. Змішати гриби, цибулю, яйця (3-4 штуки), крохмаль (6 столових ложок), додати сіль і перець за смаком. На сковороду налити рослинну олію та розігріти її. Грибну масу викладати столовою ложкою, як звичайні оладки, і обсмажувати з обох боків до рум’яності. При подачі додавати сметану.
ГРИБНІ КОТЛЕТИ
Замочити у молоці м’якоть батону (невеличкий шматок до 5 сантиметрів). На рослинній олії підсмажити до золотого кольору подрібнену цибулину. Свіжі гриби (650 г) порізати на маленькі шматочки. Гриби смажити на рослинній олії доки майже не випариться сік, після чого підсолити, зменшити вогонь та підсмажити до повного випарювання (доводити до хрусткої скоринки не треба). Батон віджати від вологи і пропустити разом із підсмаженими грибами та цибулею через м’ясорубку. Фарш, що утвориться, посолити, поперчити за смаком, додати, за бажанням, подрібнений зубчик часнику та два яєчних жовтки. Добре все перемішати і залишити на ЗО хвилин у холодному місці. Сформувати невеличкі котлетки, запанірувати їх у сухарях. Смажити на рослинній олії до готовності.
Підготувала Наталія РОМАНОВСЬКА.
Залишити коментар