Одразу до поганих новин: шлунково-кишковий тракт (ШКТ) страждає від стресу не менше за мозок та інші системи нашого організму. Наслідки трапляються різні: від неприємної діареї до серйозного синдрому недостатності харчування (мальнутриції) — стану, за якого організм не засвоює необхідні поживні речовини з їжі.
Але є й хороші новини: симптоми розладу можна своєчасно помітити і швидко виправити, поки це не сталося катастрофою.
Разом із національною консультанткою UNICEF з харчування Анастасією Голобородько розбираємося, як стрес впливає на систему травлення, які процеси він викликає, чим вони загрожують та що з цим робити.
Як стрес впливає на травлення та ШКТ загалом?
Стрес (а також тривожність, гіперзайнятість та перенавантаження) завжди впливають на травлення — баланс “дуету” кишківник-мозок порушується. І це дещо серйозніше, ніж здається на перший погляд.
По-перше, надниркові залози викидають у кров два базові гормони стресу — ви їх добре знаєте — адреналін та кортизол. Вони впливають на мікрофлору кишківника. Як і вам, важливим для травлення бактеріям не подобається жити в постійному напруженні, тому вони “самоліквідуються”. Це критично, адже їхня різноманітність та життєдіяльність підтримують здоров’я всього ШКТ.
По-друге, порушується робота травної системи загалом. Травлення — складний процес, і для його регуляції в нашому організмі існує окрема нейронна мережа. Вона відповідає за механічне перемішування їжі, координує скорочення колової мускулатури рота та всіх сфінктерів у ШКТ для того, щоби забезпечувати поступальне просування їжі. Також травна нервова система підтримує різноманітне біохімічне середовище та рівень кислотності в середині кожної секції ШКТ, забезпечуючи ферментам необхідні умови для нормальної роботи.
Стрес порушує скорочення стінок органів ШКТ і, як наслідок, процес засвоєння їжі. Відбувається це ось так: рух стінок кишківника порушується, їжа надовго затримується та недорозщеплюється, скорочується секреція травних ферментів. У результаті ми отримуємо мальнутріцію — синдром недостатньої поживності харчування (нутрітивно неповноцінний раціон), який тягне за собою й інші неприємності. На практиці це означає, що організм недоотримує поживні речовини, які необхідні для здорового функціонування всіх систем.
А як розпізнати появу проблем зі ШКТ? Які бувають симптоми?
Перші симптоми, які вказують, що щось йде не так:
здуття;
закреп;
діарея;
випорожнення частіше, ніж 5 разів на день.
Це знак, що вам потрібно щось виправити і стежити за своїм станом.
Драматичні життєві події: втрата роботи, смерть коханої людини, розлучення, війна — це стрес, який безпосередньо впливає на організм. Окрім процесів, які описані вище, він також підвищує рівень протизапальних цитокінів — особливих пептидів та білків, які відповідають за виживання клітин в організмі.
У наших пращурів реакція на стрес часто була викликана фізичною небезпекою – наприклад, нападом дикої тварини. Коли стається стресова реакція, активуються цитокіни, які потрібні для загоєння ран. У сучасному світі нам рідко доводиться зустрічатися з дикими кабанами чи левами, але цей механізм нікуди не зник. Цитокіни вмикаються, навіть якщо фізичної рани немає — коли ви запізнюєтеся на зустріч або начальник кричить на вас, бо не задоволений результатами.
Цитокіни — звісно, наші друзі, але коли їх забагато, вони приносять більше шкоди, ніж користі. Річ у тім, що вони заважають кишківнику відновлюватися, адже останній може це робити тільки тоді, коли перебуває в розслабленому стані. Механізм схожий на той, який відбувається в мозку, коли ми спимо — усім треба відпочивати, щоби нормально функціонувати.
Які захворювання або розлади ШКТ можуть посилитися через стрес?
Оскільки стрес порушує мікрофлору кишківника, він робить вразливою слизову оболонку та головних її захисників — імунні антитіла IgA (імуноглобуліни класу А). Це дозволяє стороннім бактеріям та вірусам потрапляти в кровотік і викликати запалення. Далі сценарій розвивається непередбачувано — у кожної людини дуже ситуативно: езофагіт, печія, здуття, гастрит, коліт, синдром подразненого кишківника (СПК), застій жовчі, зміни в харчовій поведінці, псевдоалергії та інші хронічні захворювання ШКТ.
Що можна оперативно вдіяти, щоби покращити свій стан?
По-перше, варто прибрати продукти запальної групи: цукор, газовані солодкі напої, солодкі молочні, алкоголь, надмірну каву, шліфовані та рафіновані каші (кус-кус, білеборошно, манка, булгур, житнійхліб та випічка), інтенсивно смажену їжу, копчення, а також усі продукти, на які є індивідуальна реакція.
По-друге, треба переглянути меню, ґрунтуючись на гарвардській тарілці харчування. За її зразком можна робити кожен прийом їжі.
Якщо симптоми зберігаються тривалий час або стан погіршується, за можливості треба звернутися до лікаря — терапевта або гастроентеролога.
За матеріалами пресслужби Міністерства охорони здоров’я.
Стрес "сприяє" хворобам
Одразу до поганих новин: шлунково-кишковий тракт (ШКТ) страждає від стресу не менше за мозок та інші системи нашого організму. Наслідки трапляються різні: від неприємної діареї до серйозного синдрому недостатності харчування (мальнутриції) — стану, за якого організм не засвоює необхідні поживні речовини з їжі.
Але є й хороші новини: симптоми розладу можна своєчасно помітити і швидко виправити, поки це не сталося катастрофою.
Разом із національною консультанткою UNICEF з харчування Анастасією Голобородько розбираємося, як стрес впливає на систему травлення, які процеси він викликає, чим вони загрожують та що з цим робити.
Як стрес впливає на травлення та ШКТ загалом?
Стрес (а також тривожність, гіперзайнятість та перенавантаження) завжди впливають на травлення — баланс “дуету” кишківник-мозок порушується. І це дещо серйозніше, ніж здається на перший погляд.
По-перше, надниркові залози викидають у кров два базові гормони стресу — ви їх добре знаєте — адреналін та кортизол. Вони впливають на мікрофлору кишківника. Як і вам, важливим для травлення бактеріям не подобається жити в постійному напруженні, тому вони “самоліквідуються”. Це критично, адже їхня різноманітність та життєдіяльність підтримують здоров’я всього ШКТ.
По-друге, порушується робота травної системи загалом. Травлення — складний процес, і для його регуляції в нашому організмі існує окрема нейронна мережа. Вона відповідає за механічне перемішування їжі, координує скорочення колової мускулатури рота та всіх сфінктерів у ШКТ для того, щоби забезпечувати поступальне просування їжі. Також травна нервова система підтримує різноманітне біохімічне середовище та рівень кислотності в середині кожної секції ШКТ, забезпечуючи ферментам необхідні умови для нормальної роботи.
Стрес порушує скорочення стінок органів ШКТ і, як наслідок, процес засвоєння їжі. Відбувається це ось так: рух стінок кишківника порушується, їжа надовго затримується та недорозщеплюється, скорочується секреція травних ферментів. У результаті ми отримуємо мальнутріцію — синдром недостатньої поживності харчування (нутрітивно неповноцінний раціон), який тягне за собою й інші неприємності. На практиці це означає, що організм недоотримує поживні речовини, які необхідні для здорового функціонування всіх систем.
А як розпізнати появу проблем зі ШКТ? Які бувають симптоми?
Перші симптоми, які вказують, що щось йде не так:
здуття;
закреп;
діарея;
випорожнення частіше, ніж 5 разів на день.
Це знак, що вам потрібно щось виправити і стежити за своїм станом.
Драматичні життєві події: втрата роботи, смерть коханої людини, розлучення, війна — це стрес, який безпосередньо впливає на організм. Окрім процесів, які описані вище, він також підвищує рівень протизапальних цитокінів — особливих пептидів та білків, які відповідають за виживання клітин в організмі.
У наших пращурів реакція на стрес часто була викликана фізичною небезпекою – наприклад, нападом дикої тварини. Коли стається стресова реакція, активуються цитокіни, які потрібні для загоєння ран. У сучасному світі нам рідко доводиться зустрічатися з дикими кабанами чи левами, але цей механізм нікуди не зник. Цитокіни вмикаються, навіть якщо фізичної рани немає — коли ви запізнюєтеся на зустріч або начальник кричить на вас, бо не задоволений результатами.
Цитокіни — звісно, наші друзі, але коли їх забагато, вони приносять більше шкоди, ніж користі. Річ у тім, що вони заважають кишківнику відновлюватися, адже останній може це робити тільки тоді, коли перебуває в розслабленому стані. Механізм схожий на той, який відбувається в мозку, коли ми спимо — усім треба відпочивати, щоби нормально функціонувати.
Які захворювання або розлади ШКТ можуть посилитися через стрес?
Оскільки стрес порушує мікрофлору кишківника, він робить вразливою слизову оболонку та головних її захисників — імунні антитіла IgA (імуноглобуліни класу А). Це дозволяє стороннім бактеріям та вірусам потрапляти в кровотік і викликати запалення. Далі сценарій розвивається непередбачувано — у кожної людини дуже ситуативно: езофагіт, печія, здуття, гастрит, коліт, синдром подразненого кишківника (СПК), застій жовчі, зміни в харчовій поведінці, псевдоалергії та інші хронічні захворювання ШКТ.
Що можна оперативно вдіяти, щоби покращити свій стан?
По-перше, варто прибрати продукти запальної групи: цукор, газовані солодкі напої, солодкі молочні, алкоголь, надмірну каву, шліфовані та рафіновані каші (кус-кус, білеборошно, манка, булгур, житнійхліб та випічка), інтенсивно смажену їжу, копчення, а також усі продукти, на які є індивідуальна реакція.
По-друге, треба переглянути меню, ґрунтуючись на гарвардській тарілці харчування. За її зразком можна робити кожен прийом їжі.
Якщо симптоми зберігаються тривалий час або стан погіршується, за можливості треба звернутися до лікаря — терапевта або гастроентеролога.
За матеріалами пресслужби Міністерства охорони здоров’я.
Залишити коментар