Що приготувати на святковий стіл?
На зміну запальному, часом агресивному Водяному Тигру прийде делікатний, розумний, хитрий, мрійливий “водяний” кролик. Шанувальникам китайського гороскопу потрібно докласти зусиль, щоб не розчарувати господаря наступного року та скласти меню на Новий 2023 рік з урахуванням його переваг.
Кролики – тварини травоїдні, тому варто зробити акцент на цих стравах. На святковому столі обов’язково повинно бути багато зелені, овочів, фруктів, випічки, салатів.
Ось чого точно не має бути на новорічному столі, – то це страв із кролика. Та й загалом багато м’ясних наїдків. Але страви з курятини, свинини та яловичини можна готувати.
На зміну запальному, часом агресивному Водяному Тигру прийде делікатний, розумний, хитрий, мрійливий “водяний” кролик. Шанувальникам китайського гороскопу потрібно докласти зусиль, щоб не розчарувати господаря наступного року та скласти меню на Новий 2023 рік з урахуванням його переваг.
Кролики – тварини травоїдні, тому варто зробити акцент на цих стравах. На святковому столі обов’язково повинно бути багато зелені, овочів, фруктів, випічки, салатів.
Ось чого точно не має бути на новорічному столі, – то це страв із кролика. Та й загалом багато м’ясних наїдків. Але страви з курятини, свинини та яловичини можна готувати.
Тарталетки з курячим філе
Інгредієнти: одне копчене куряче філе; 100 г твердого сиру; половина болгарського перцю; 2 столові ложки кукурудзи; 1 упаковання тарталеток; сіль, перець, майонез за смаком.
Спосіб приготування:
Всі інгредієнти потрібно дрібно нарізати, перемішати. Тоді додати майонезу, посолити і поперчити.
На тарталетки викласти отриманий салат.
Можна прикрасити за бажанням.
Щоб тарталетки стали м’якшими, вони повинні трішки постояти. Тому їх варто приготувати заздалегідь.
Ялинка
Інгредієнти: одна варена морквина; два варених яйця; один свіжий огірок; плавлений сирок – 2 шт.; 30 грамів червоної ікри; 2 ст. л. майонезу; сіль, чорний мелений перець (за смаком); звичайних маленьких тарталеток – 5 штук.
Спосіб приготування:
На дрібній тертці натріть сир та яйця. Опісля це посоліть, поперчіть і заправте майонезом.
Викладіть цю масу в тарталетки, а зверху поставте трішки ікри.
Розріжте огірок на половини й із самої середини виріжте широку смужку. Далі її гармошкою нанижіть на шпажку, щоб вийшла ялиночка. Вставте цю шпажку у тарталетку.
Зверху поставте зірочку, вирізану із вареної моркви.
Святковий салат у вигляді зайця (кролика)
Інгредієнти: 3 курячі стегенця; 2 морквини; 3 бульби картоплі; 500 гр. печериць; 1 цибулина; 4 яйця; 200 гр. пармезану; 50 гр. маслин; 2 ст. л. сметани; 300 гр. майонезу; 2 ч. л. солі кухонної.
Спосіб приготування:
Курятину відварити до готовності, повністю видалити шкірку. Печериці промити, очистити від шкірки. Цибулину дрібно нарізати, обсмажити в невеликій кількості олії до рум’яності. Додати гриби, протушкувати до повного випаровування рідини. Овочі та яйця відварити до повної готовності.
М’ясо відокремити від кісток, дрібно нашаткувати або порвати руками на волокна.
Морквину та картоплю натерти на великій тертці.
Три яйця подрібнити за допомогою овочевої шатківниці. З картоплі сформувати плоский шар, що нагадує мордочку кролика.
Нанести тонку майонезну сітку, рівномірно викласти курятину.
Після змащення соусом помістити на поверхню салату обсмажені гриби з цибулею, трохи притискаючи їх столовою ложкою для склеювання.
Рясно промазати шар сметаною, акуратно укласти натерту морквину. Нанести майонез, притрусити яєчною стружкою.
Обмастити майонезним соусом з усіх боків мордочки. Посипати великою кількістю натертого пармезану так, щоб не залишалося порожніх місць.
Маслини нарізати кільцями, розкласти по контуру «мордочки». З них формуються очі, внутрішня частина вух, ніс та брови. У середину вушної раковини з маслин помістити дрібно натерте яйце, що залишилося.
Можна зробити бантик із зелені петрушки, базиліка чи листка салату, рот вирізати із помідора чи болгарського перцю червоного кольору.
Ялинові шишки
Виглядає дуже святково, ошатно. Декорувати його можна ялинковою гілочкою, свіжим розмарином, кропом.
Інгредієнти: варена картопля – 4 шт.; варене яйце – 4 шт.; відварене або копчене куряче філе – 300 г; солоні чи мариновані огірки – 150 г; сир твердих сортів – 150 г; смажений мигдаль – 200-250 г; майонез, спеції.
Спосіб приготування:
Картоплю натерти на середній тертці, змішати з майонезом, викласти на плоску тарілку спочатку у формі колобка, потім надати ложкою форму шишок. Товщина шару – близько 1-1,5 см.
Курку дрібно нарізати, перемішати з майонезом, розподілити по картоплі.
На курку тонким шаром покласти натерті огірки.
Наступний шар – натерті на середній тертці яйця, змішані з майонезом.
Останній шар – сир, натертий на дрібній тертці. Покрити всю поверхню шишок.
Прикрасити горіхами. Починати з широкого боку, розташовувати у шаховому порядку. Горіхи повинні трохи «стовбурчитися», щоб була схожість із шишкою.
Салат одну годину витримати у холодильнику, щоб закріпити форму.
Салат з червоною рибою
Інгредієнти на 2 порції: будь-яка солона чи копчена червона риба – 100 г; відварений рис – 80 г; варене яйце – 1 шт.; сир твердих сортів – 60-80 г; авокадо чи свіжий огірок – 100 г; майонез.
Шари:
1. Порізана невеликими кубиками риба.
2. Рис, майонез.
3. Кубики авокадо чи огірка.
4. Натерте на тертці яйце змішане з майонезом.
5. Риба.
6. Натертий на дрібній тертці сир.
7. Зверху прикрасити трояндочкою з риби.
Підготувала
Аліна РОМАНЮК.
Залишити коментар