Смачні і корисні фрукти мандарини
Мандарини – улюблені фрукти багатьох дорослих і дітей.
Мандарини містять кислоти, вітаміни А, C, D, К та інші, а також мінерали: калій, магній, залізо, фосфор, натрій, кальцій, цинк, мідь, марганець, селен. Ці фрукти у великих кількостях містять фітонциди – природні антисептики.
У шкірці міститься 1-2% ефірної олії, а також корисні пігменти, наприклад, каротин. У зимовий час цей цитрус є прекрасним джерелом вітамінів і аскорбінової кислоти.
Цей фрукт нормалізує роботу кишківника, є природним пребіотиком і стимулює зростання корисних бактерій.
Зменшує тривожність завдяки групі вітамінів В, що входять до його складу.
Покращує стан шкіри, завдяки великій кількості вітамінів А і С.
Калій в його складі зміцнює серцевий м'яз, виводить зайву воду з організму і нормалізує артеріальний тиск.
Покращує зір. Вітамін А підвищує гостроту зору, зміцнює рогову оболонку, допомагає краще бачити в темряві і захищає слизові оболонки. Вітамін С відповідає за кровопостачання, зменшує очний тиск і знижує ризик розвитку катаракти на 33%.
Але мандарини, як і всі цитрусові, є сильними алергенами. Цей фрукт не варто давати дітям до 3 років.
Через високу кислотність фрукт не варто вживати при виразковій хворобі, підвищеній кислотності і під час загострення запальних захворювань шлунка і кишечника.
Людям з цукровим діабетом ці фрукти протипоказані через високий вміст цукру.
Цитрусові заборонено при гострому нефриті, гепатиті та холециститі.
То скільки мандаринів можна їсти в день? Згідно з рекомендаціями дієтологів, доросла людина може з’їдати чотири помаранчеві фрукти на день, дітям старше 3-х років рекомендують 1-2 штуки.
Варто відзначити, що канадські вчені чітко не обмежують вживання мандаринів протягом дня. Вони вважають, що чим більше цитрусових з’їсть людина, тим менша ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань.
Христина ШЕВЧИК.
Мандарини – улюблені фрукти багатьох дорослих і дітей.
Мандарини містять кислоти, вітаміни А, C, D, К та інші, а також мінерали: калій, магній, залізо, фосфор, натрій, кальцій, цинк, мідь, марганець, селен. Ці фрукти у великих кількостях містять фітонциди – природні антисептики.
У шкірці міститься 1-2% ефірної олії, а також корисні пігменти, наприклад, каротин. У зимовий час цей цитрус є прекрасним джерелом вітамінів і аскорбінової кислоти.
Цей фрукт нормалізує роботу кишківника, є природним пребіотиком і стимулює зростання корисних бактерій.
Зменшує тривожність завдяки групі вітамінів В, що входять до його складу.
Покращує стан шкіри, завдяки великій кількості вітамінів А і С.
Калій в його складі зміцнює серцевий м'яз, виводить зайву воду з організму і нормалізує артеріальний тиск.
Покращує зір. Вітамін А підвищує гостроту зору, зміцнює рогову оболонку, допомагає краще бачити в темряві і захищає слизові оболонки. Вітамін С відповідає за кровопостачання, зменшує очний тиск і знижує ризик розвитку катаракти на 33%.
Але мандарини, як і всі цитрусові, є сильними алергенами. Цей фрукт не варто давати дітям до 3 років.
Через високу кислотність фрукт не варто вживати при виразковій хворобі, підвищеній кислотності і під час загострення запальних захворювань шлунка і кишечника.
Людям з цукровим діабетом ці фрукти протипоказані через високий вміст цукру.
Цитрусові заборонено при гострому нефриті, гепатиті та холециститі.
То скільки мандаринів можна їсти в день? Згідно з рекомендаціями дієтологів, доросла людина може з’їдати чотири помаранчеві фрукти на день, дітям старше 3-х років рекомендують 1-2 штуки.
Варто відзначити, що канадські вчені чітко не обмежують вживання мандаринів протягом дня. Вони вважають, що чим більше цитрусових з’їсть людина, тим менша ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань.
Христина ШЕВЧИК.
Залишити коментар