ДЕШЕВО, але “СЕРДИТО”
“Диво”-кекс без яєць
Економні, максимально поживні та максимально швидкі в приготуванні — ось такі страви зараз найактуальніші для українців. Адже потрібно економити час та енергію, мати змогу максимально швидко спускатися в укриття під час тривоги і водночас нагодувати усю родину.
На приготування цього кексу ви витратите не більше 30-35 хвилин. Ба, більше, поки кекс буде випікатися, ви спокійно можете займатися своїми справами.
ІНГРЕДІЄНТИ: цукор - 120 г; ванільний цукор - 8 г; сіль - дрібка; вода - 200 мл; мед- 80 г; рослинна олія - 90 мл; розпушувач - 10 г; борошно - 200 г; какао - 20 г.
Вбийте в кремоподібну масу цукор, ванільний цукор, сіль, воду, мед, олію, розпушувач і борошно. Розділіть отримане тісто на дві частини, в одну з яких просійте крізь сито какао й добре вимішайте, щоб не було грудочок.
В змащену олією форму для випічки викладіть ложкою тісто, чергуючи коричневу масу і білу, а тоді за допомогою зубочиски зробіть довільні візерунки.
Випікайте при температурі 180о С 30-35 хвилин.
Економні, максимально поживні та максимально швидкі в приготуванні — ось такі страви зараз найактуальніші для українців. Адже потрібно економити час та енергію, мати змогу максимально швидко спускатися в укриття під час тривоги і водночас нагодувати усю родину.
На приготування цього кексу ви витратите не більше 30-35 хвилин. Ба, більше, поки кекс буде випікатися, ви спокійно можете займатися своїми справами.
ІНГРЕДІЄНТИ: цукор - 120 г; ванільний цукор - 8 г; сіль - дрібка; вода - 200 мл; мед- 80 г; рослинна олія - 90 мл; розпушувач - 10 г; борошно - 200 г; какао - 20 г.
Вбийте в кремоподібну масу цукор, ванільний цукор, сіль, воду, мед, олію, розпушувач і борошно. Розділіть отримане тісто на дві частини, в одну з яких просійте крізь сито какао й добре вимішайте, щоб не було грудочок.
В змащену олією форму для випічки викладіть ложкою тісто, чергуючи коричневу масу і білу, а тоді за допомогою зубочиски зробіть довільні візерунки.
Випікайте при температурі 180о С 30-35 хвилин.
Неймовірно смачні й дешеві страви із картоплі
Зрази, ліниві вареники і навіть ковбаса — звичайна картопля може стати основою для смачних і оригінальних страв.
Ліниві вареники з картоплі
Інгредієнти: картопля - 5 штук, куряче яйце - 1 штука, борошно - 6 ст. ложок, сіль, мелений чорний перець - за смаком, зелень, сметана.
Картоплю очистити і нарізати. Варити в підсоленій воді. Коли картопля звариться, воду потрібно злити і зробити пюре.
У готове пюре додати яйце, сіль і перець. Обов'язково все потрібно добре перемішати в однорідну масу.
Постійно помішуючи, слід потрохи всипати в пюре борошно. У результаті має вийти легке тісто.
Підготовлене картопляне тісто скачати в тонкий джгут і розрізати його на невеликі шматочки.
Варити в киплячій воді, попередньо підсолити. Процес варіння займе близько трьох хвилин. Готові вироби виловіть з каструлі шумівкою.
Подавати з зеленню і сметаною.
Ковбаски з картоплі
Інгредієнти: картопля (сира очищена) - 500 грамів; свіже свиняче сало (не солоне) - 100-150 грам (за бажанням); ріпчаста цибуля - 2 штуки (середні); часник - 3 зубчики; манка - 1 чайна ложка без гірки; свинячі кишки - 1 метр; рослинна олія - для змащення дека; сіль, мелений чорний перець, інші спеції - за смаком.
Картоплю почистити і помити. Цибулю очистити від шкірки. Кишки промити в проточній воді, якщо використовуються заморожені — розморозити.
Цибулю і сиру картоплю нарізати шматочками, потім подрібнити якомога дрібніше за допомогою блендера, м'ясорубкою або натерти на самій дрібній терці. Зубчики часнику розчавити. Перемішати подрібненні овочі до однорідної консистенції.
Сало нарізати невеликими кубиками (без шкірки), потім обсмажувати на слабкому вогні, поки весь жир не розтопиться, — повинні залишитися невеликі шкварки.
Розтоплене сало і шкварки змішати з картопляною масою. Додати манку (потрібна для зв'язки інгредієнтів), сіль, перець, інші приправи і спеції. Перемішати до однорідної консистенції.
За допомогою спеціальної насадки для м'ясних ковбас наповнити кишки отриманою на попередньому етапі начинкою. Один кінець зав'язати ниткою, видавити повітря і зав'язати другий кінець.
Змастити деко олією і викласти картопляну ковбасу так, щоб заготовки не торкалися одна одної. У кожній ковбасці зробити 15-20 проколів по всій довжині.
Розігріти духовку до 180-200 ° C, поставити деко, запікати домашні ковбаски з картоплі 50-60 хвилин до зарум'янювання (через 20-30 хвилин перевернути на іншу сторону). Потім прибрати деко з духовки, злегка охолодити і подати до столу.
Картопляні зрази з м’ясом
Інгредієнти: 5-8 картоплин середнього розміру, 150 мл молока, 2-3 цибулини, 500 г фаршу, 4-5 зубчики часнику, рослинна олія, сіль, перець
Відваріть картоплю. Після приготування потовчіть до стану пюре, додайте 150 мл теплого молока та трохи олії.
Очистіть цибулю, дрібно наріжте і обсмажте на сковороді.
Разом з цибулею смажте м’ясо, сіль, перець і 100 мл молока. Залиште на невеликому вогні 30-40 хвилин.
Візьміть трохи картопляного пюре, скачайте в кульку та розплющіть в руці. На розплющене тісто покладіть начинку та зверху закрийте аналогічним тістом з картопляного пюре.
Обсмажуйте на сковороді до готовності або запікайте в духовці.
Смажений омлет із ситною начинкою
Може бути в якості сніданку або ситного перекусу.
Інгредієнти: 3 яйця, 1 помідор, 50 мл сметани, 20 мл молока, 5 грамів вершкового масла, дрібка солі, 40 грамів тертого сиру, 10 грамів свіжої зелені (кріп і петрушка), 70 грамів ковбаси.
У глибоку миску розбийте підготовлені яйця, посоліть і додайте молока. Злегка збийте віночком суміш.
На розігріту сковороду викладіть підготовлене вершкове масло і змастіть її. Вилийте підготовлений омлет і накрийте кришкою, зменшуючи вогонь.
Тепер швидко підготуйте начинку. Безумовно, можна починати з приготування начинки і лише потім приступати до приготування омлету.
У глибоку миску висипте натертий сир і зелень. Наріжте помідора і ковбасу кубиками, і так само викладіть у миску.
Заправте начинку сметаною й ретельно перемішайте. Якщо є бажання, сметану можна замінити майонезом.
Пропечений з одного боку омлет переверніть і викладіть на половину омлету підготовлену начинку. Другою половиною омлету накрийте начинку і закрийте сковорідку кришкою.
Продовжуйте готувати на маленькому вогні до тих пір, доки сир у начинці не розплавиться. Подавайте до столу гарячим.
Смачного!
Сім страв з однієї курки, або Економ-меню на тиждень
Більшість людей намагається економити — готувати смачні та дешеві страви. Для цього необов’язково переходити на пісне меню або обмежувати себе у всьому. Достатньо заздалегідь планувати раціон та заощадливо використовувати продукти.
Так, усього з однієї курки можна приготувати аж сім страв! Пропонуємо смачне та економне меню, якого вистачить на цілий тиждень. Головний інгредієнт в ньому — одна велика курка, вагою приблизно в 2,5 кілограми. Спершу її треба розділити на частини, а потім — приступати до приготування їжі.
Заливне
Спочатку можна приготувати заливне. Для цього візьміть суповий набір, який залишиться у вас після того, як ви розділили курку. Залийте його водою, додайте перець горошок, духмяний перець, морквину та цибулину. Готовий бульйон процидіть — має вийти більше літри. З літри можна зробити заливне, а те, що залишиться — використати для супу.
Щоб зробити заливне, у стакан теплого бульйону додайте одну столову ложку желатину для того, щоб він набух. На це знадобиться приблизно десять хвилин. В цей час розріжте зварену морквину на шматочки, від супового набору відділіть м’ясо і теж наріжте на шматки. Викладіть моркву та м’ясо в невеликі порційні миски. Після цього залийте все бульйоном — заливне готове.
Філе в рукаві
Наступна страва — філе в рукаві. Візьміть одну половинку філе і відділіть від нього мале філе — воно знадобиться для фаршу. Велике — розділіть в довжину на дві частини — на кожному зробіть надрізи. Зверху посипте м’ясо сіллю, паприкою та улюбленими приправами. Відправте маринуватися на 20 хвилин в холодильник. В рукав додайте олію, трохи соєвого соусу, викладіть філе. Зв’яжіть рукав та у такому вигляді готуйте м’ясо до готовності на сковорідці.
Плов
Візьміть два крильця та дві ніжки, розріжте їх надвоє. Наріжте цибулю і моркву шматочками. Викладіть м’ясо обсмажуватися на сковорідку, додайте цибулю, моркву, сіль, паприку, приправу хмелі-сунелі. Коли м’ясо трохи протушкувалося, залийте його водою, яка повинна покрити ніжки та крильця. Залиште страву готуватися на 25-30 хвилин. Після цього додайте два стакани помитого рису. Якщо вода не покриє його, додайте ще трохи рідини. Викладіть зверху чотири зубчики часнику і накрийте кришкою. Страва буде готуватися на невеликому вогні приблизно 15 хвилин. За цей час рідина випариться.
Рулет з курячого м’яса
Одне стегно відділіть від кісточки, відбийте і додайте мале філе. Посоліть, додайте паприку, натріть зверху часник та твердий сир. Потім змотайте м’ясо в рулет — зверху вкрийте його шкірою, яка залишилася з грудинки. Потім добре замотайте харчовою плівкою, зв’яжіть краї і варіть у каструлі 30-40 хвилин на невеликому вогні. Після того, як рулет охолонув, розв’яжіть його і наріжте на кільця.
Їжачки з рисом
Другу частину філе та друге стегно перекрутіть на фарш, додайте сіль, перець, приправу і перемішайте. Розділіть фарш на дві частини — одна частина має бути вдвічі більшою. У малу частину додайте 3-4 ст. ложки рису. Зробіть «їжачків», налийте олію на сковорідку та обсмажте їх. Зробіть соус — у чашку з водою додайте ложку томатної пасти і ложку майонезу, перемішайте і залліть соусом їжачків. Вони мають тушкуватися 15-20 хвилин.
Ковбаски
До частини фаршу, яка залишилася, додайте 1,5 ложки манки, все перемішайте. Весь фарш викладіть у пакет і надріжте край — вийде щось на кшталт кондитерського мішка. Таким чином на ще один пакет видавіть ковбаски та покладіть їх на 30 хвилин в морозильну камеру. Тоді їх можна змастити мукою та обсмажувати.
Суп
Також можна приготувати суп. У вас має залишитися бульйон — додайте у нього картоплю, зажарку, м’ясо, яке теж залишається з супового набору. Таким чином у вас вийде сім страв — заливне, плов, ковбаски, рулет, філе, їжачки і суп.
Підготувала Галина ЦЮРА.
Залишити коментар