Рукола
РАНІШЕ цю рослину масово не вирощували, а, отже, особливо не вивчали. Але з 1990-х років вона почала набирати цілком заслуженої популярності. Зараз її застосування як салатної зелені стає дедалі поширенішим.
Листя руколи насичене різними мікроелементами (йод, залізо, кальцій, калій, магній), вітамінами С, А, К, Е, Т, групи В. Насіння рослини містить не менше 30 відсотків ефірних олій. Це свідчить про безсумнівну користь продукту, який у народній медицині використовується з лікувальною метою.
Вміст у рослині вітаміну С підтримує імунітет, рятуючи від інфекцій і вірусів. Через наявність вітаміну А рукола активно впливає на шкіру, волосся і нігті, тому ця зелень є чудовим помічником жінок.
Володіє вона й тонізуючими властивостями. Так, салат з її додаванням на сніданок може підбадьорити незгірше кількох чашок кави. Рукола також зміцнює нервову систему.
Допомагає рослина і в боротьбі із зайвою вагою. Вона має чудові сечогінні властивості, які дають змогу регулювати водно-сольовий баланс, спалювати жир. Крім того, що рукола малокалорійна і справляє позитивний вплив на обмін речовин, вона допомагає людям, котрі обмежують себе в багатьох продуктах.
Також можна відзначити здатність руколи знижувати холестерин і підвищувати гемоглобін. А наявність фолієвої кислоти робить продукт дуже корисним жінкам, які планують завагітніти.
Вітамін К, що містить салат з цією травою, допомагає при загоєнні ран, оскільки підвищує згортання крові.
Рукола є чудовим дієтичним засобом. У ній багато клітковини, яка надає людині відчуття ситості. Салат із нею помічний тим, хто страждає на виразку шлунка або гастрит.
В Америці гастроентерологи винайшли цікавий і дієвий спосіб лікування виразкових захворювань, заснований на вживанні руколи у вигляді салату. Адже вона захищає шлункові стінки і зміцнює їх. До його складу входить і йод, який запобігає проблемам зі щитоподібною залозою.
Безліч вітамінів групи В, на які багата рукола, корисні для кровотворної та нервової систем. Вітамін Е нормалізує гормональний фон, відновлює у жінок нормальний цикл місячних. Окрім того, допомагає волоссю і шкірі мати гарний вигляд і перебувати у прекрасному стані. Вітамін А добре впливає на тканини кісток, а також дарує блиск і гладкість волоссю і шкірі. Вітамін С сприяє відновленню стінок судин.
Регулярне її споживання помітно покращує роботу травної системи, підвищує імунітет, сприяє виведенню солей, знижує рівень холестерину, зміцнює нерви. Щоб отримати бажаний ефект, руколу просто треба постійно їсти. Вона тонізує організм, підвищує працездатність, відзначається антибактеріальною, сечогінною та антиокислювальною дією. Якщо людина страждає на ожиріння, цукровий діабет, то вживання в їжу цієї рослини дасть яскраво виражений позитивний ефект.
Не так давно за підсумками досліджень був зроблений висновок, що рукола допомагає знизити інтенсивність росту наявних виразок і перешкоджає появі нових. Крім того, є дані, що вона має навіть протиракові властивості.
Народна медицина успішно використовує цю рослину при шкірних захворюваннях, для виведення веснянок і мозолів, а також для лікування виразок. Щоб вивести мозолі й веснянки, їх треба двічі на день змащувати соком руколи. А для лікування виразки сік необхідно приймати всередину.
Збір і заготівля руколи мають свої особливості й правила. Адже ця рослина вже перестала вважатися екзотичною, її без проблем можна вирощувати і використовувати нарівні зі звичними нам салатом, кропом, петрушкою. За один сезон при бажанні можна зібрати кілька врожаїв руколи. Але для цього необхідно враховувати деякі нюанси. Зокрема, не висівати густо (від кущика до кущика має бути не менш ніж 15 сантиметрів), забезпечувати вологою, а ґрунт удобрити ще восени, щоб навесні не відчувався характерний запах, інакше листя пряної трави неминуче візьме його на себе. Через три тижні після висівання насіння при сприятливих умовах дозріє урожай.
Збираючи листя, його просто обламують з розетки, при цьому починаючи з крайніх. Важливо не дозволяти руколі цвісти, слід обривати бутони, інакше листочки не будуть такі ніжні, як напочатку.
Оксана СКИТАЛІНСЬКА,
дієтолог.
РАНІШЕ цю рослину масово не вирощували, а, отже, особливо не вивчали. Але з 1990-х років вона почала набирати цілком заслуженої популярності. Зараз її застосування як салатної зелені стає дедалі поширенішим.
Листя руколи насичене різними мікроелементами (йод, залізо, кальцій, калій, магній), вітамінами С, А, К, Е, Т, групи В. Насіння рослини містить не менше 30 відсотків ефірних олій. Це свідчить про безсумнівну користь продукту, який у народній медицині використовується з лікувальною метою.
Вміст у рослині вітаміну С підтримує імунітет, рятуючи від інфекцій і вірусів. Через наявність вітаміну А рукола активно впливає на шкіру, волосся і нігті, тому ця зелень є чудовим помічником жінок.
Володіє вона й тонізуючими властивостями. Так, салат з її додаванням на сніданок може підбадьорити незгірше кількох чашок кави. Рукола також зміцнює нервову систему.
Допомагає рослина і в боротьбі із зайвою вагою. Вона має чудові сечогінні властивості, які дають змогу регулювати водно-сольовий баланс, спалювати жир. Крім того, що рукола малокалорійна і справляє позитивний вплив на обмін речовин, вона допомагає людям, котрі обмежують себе в багатьох продуктах.
Також можна відзначити здатність руколи знижувати холестерин і підвищувати гемоглобін. А наявність фолієвої кислоти робить продукт дуже корисним жінкам, які планують завагітніти.
Вітамін К, що містить салат з цією травою, допомагає при загоєнні ран, оскільки підвищує згортання крові.
Рукола є чудовим дієтичним засобом. У ній багато клітковини, яка надає людині відчуття ситості. Салат із нею помічний тим, хто страждає на виразку шлунка або гастрит.
В Америці гастроентерологи винайшли цікавий і дієвий спосіб лікування виразкових захворювань, заснований на вживанні руколи у вигляді салату. Адже вона захищає шлункові стінки і зміцнює їх. До його складу входить і йод, який запобігає проблемам зі щитоподібною залозою.
Безліч вітамінів групи В, на які багата рукола, корисні для кровотворної та нервової систем. Вітамін Е нормалізує гормональний фон, відновлює у жінок нормальний цикл місячних. Окрім того, допомагає волоссю і шкірі мати гарний вигляд і перебувати у прекрасному стані. Вітамін А добре впливає на тканини кісток, а також дарує блиск і гладкість волоссю і шкірі. Вітамін С сприяє відновленню стінок судин.
Регулярне її споживання помітно покращує роботу травної системи, підвищує імунітет, сприяє виведенню солей, знижує рівень холестерину, зміцнює нерви. Щоб отримати бажаний ефект, руколу просто треба постійно їсти. Вона тонізує організм, підвищує працездатність, відзначається антибактеріальною, сечогінною та антиокислювальною дією. Якщо людина страждає на ожиріння, цукровий діабет, то вживання в їжу цієї рослини дасть яскраво виражений позитивний ефект.
Не так давно за підсумками досліджень був зроблений висновок, що рукола допомагає знизити інтенсивність росту наявних виразок і перешкоджає появі нових. Крім того, є дані, що вона має навіть протиракові властивості.
Народна медицина успішно використовує цю рослину при шкірних захворюваннях, для виведення веснянок і мозолів, а також для лікування виразок. Щоб вивести мозолі й веснянки, їх треба двічі на день змащувати соком руколи. А для лікування виразки сік необхідно приймати всередину.
Збір і заготівля руколи мають свої особливості й правила. Адже ця рослина вже перестала вважатися екзотичною, її без проблем можна вирощувати і використовувати нарівні зі звичними нам салатом, кропом, петрушкою. За один сезон при бажанні можна зібрати кілька врожаїв руколи. Але для цього необхідно враховувати деякі нюанси. Зокрема, не висівати густо (від кущика до кущика має бути не менш ніж 15 сантиметрів), забезпечувати вологою, а ґрунт удобрити ще восени, щоб навесні не відчувався характерний запах, інакше листя пряної трави неминуче візьме його на себе. Через три тижні після висівання насіння при сприятливих умовах дозріє урожай.
Збираючи листя, його просто обламують з розетки, при цьому починаючи з крайніх. Важливо не дозволяти руколі цвісти, слід обривати бутони, інакше листочки не будуть такі ніжні, як напочатку.
Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.
Залишити коментар