Кульбабове варення
Готуємо варення з кульбаби. Це справжній еліксир здоров’я. Смак і густина мають нагадувати мед.
Робити варто його наприкінці травня під час масового цвітіння. На добу замочуємо 400 квіток. Варимо у 500 мл води 20 хв. Додаємо 1 кг цукру, два порізані неочищені лимони й кип’ятимо ще 5 хв. Охолоджуємо, проціджуємо. Рідину проварюємо 2–3 хв. і розливаємо по банках. Приймаємо вранці по 1 ст. л.
Для цитрусового присмаку можна ще додати апельсин. Розрізуємо п’ять апельсинів на чотири частини, беремо 500 г пелюсток кульбаби. Заливаємо 3 л води, після закипання готуємо годину на малому вогні. Настоюємо 12 год. Проціджуємо крізь марлю. Додаємо 1,5 кг цукру та проварюємо 50 хв. на малому вогні.
Готове варення повторно проціджуємо, розливаємо по банках і закручуємо кришками.
Кульбаба покращує обмін речовин й допомагає побороти втому. Це протизапальний і тонізуючий засіб. Він чистить кров і виводить надлишок холестерину. Кульбабове варення приємніше пити, ніж гіркий настій з цієї квітки. Для нього перекручуємо у м’ясорубці цвіт з молодим листям. Віджимаємо крізь марлю сік. Він багатий вітамінами, але шкодить людям з високою кислотністю шлунка.
Варення з кульбаб корисне також для профілактики кашлю та бронхіту. Для цього його слід приймати по 2 ст. л. на день.
Кульбабове вино
Із кульбаби можна приготувати непогане вино. Для цього квітки краще збирати подалі від автошляхів.
Літрову банку тісно набитих квіток кульбаби без зелених квітоніжок на добу заливаємо 4 літрами холодної кип’яченої води. Опісля — доводимо до кипіння, охолоджуємо й проціджуємо через марлю. Додаємо сік і цедру лимона та сироп із півтора кілограма цукру й пів літра води. Кидаємо кілька листків меліси і м’яти та 100 грамів немитих родзинок.
Переливаємо у бутель. Закриваємо спеціальною кришкою для виготовлення вина або натягуємо гумову рукавичку. Ставимо в темне місце. Як вода у затворі перестане булькати чи рукавичка здується, зливаємо вино від осаду за допомогою гумової трубки.
Напій переливаємо у пляшки та настоюємо ще три місяці в холодному місці.
Настій із кульбаби
Настій із кульбаби має заспокійливу дію, корисний для нирок. Помічний від болів у животі, проти закрепів.
100 квіток кульбаби варимо 20 хв. у 0,5 л води на повільному вогні. Охолоджуємо і віджимаємо суцвіття. Додаємо 1 кг цукру і варимо до загустіння. П’ємо вранці та ввечері по 1 ст. л.
Рослина корисна при екземах і псоріазі. Для настою жменю квіток заливають склянкою окропу. Охолоджують і змоченим тампоном протирають пошкоджену ділянку.
Для печінки та жовчного міхура корисний корінь. Речовини з нього зменшують вміст холестерину в крові й підвищують апетит. Настій не дає жовчі застоюватися, тому зникає нудота.
Можна скористатися й таким рецептом: сушений корінь кульбаби товчемо на порошок. 2 ч. л. заливаємо склянкою холодної кип’яченої води. Настоюємо ніч. Випиваємо двічі на день по пів склянки перед їжею.
Кульбабове варення
Готуємо варення з кульбаби. Це справжній еліксир здоров’я. Смак і густина мають нагадувати мед.
Робити варто його наприкінці травня під час масового цвітіння. На добу замочуємо 400 квіток. Варимо у 500 мл води 20 хв. Додаємо 1 кг цукру, два порізані неочищені лимони й кип’ятимо ще 5 хв. Охолоджуємо, проціджуємо. Рідину проварюємо 2–3 хв. і розливаємо по банках. Приймаємо вранці по 1 ст. л.
Для цитрусового присмаку можна ще додати апельсин. Розрізуємо п’ять апельсинів на чотири частини, беремо 500 г пелюсток кульбаби. Заливаємо 3 л води, після закипання готуємо годину на малому вогні. Настоюємо 12 год. Проціджуємо крізь марлю. Додаємо 1,5 кг цукру та проварюємо 50 хв. на малому вогні.
Готове варення повторно проціджуємо, розливаємо по банках і закручуємо кришками.
Кульбаба покращує обмін речовин й допомагає побороти втому. Це протизапальний і тонізуючий засіб. Він чистить кров і виводить надлишок холестерину. Кульбабове варення приємніше пити, ніж гіркий настій з цієї квітки. Для нього перекручуємо у м’ясорубці цвіт з молодим листям. Віджимаємо крізь марлю сік. Він багатий вітамінами, але шкодить людям з високою кислотністю шлунка.
Варення з кульбаб корисне також для профілактики кашлю та бронхіту. Для цього його слід приймати по 2 ст. л. на день.
Кульбабове вино
Із кульбаби можна приготувати непогане вино. Для цього квітки краще збирати подалі від автошляхів.
Літрову банку тісно набитих квіток кульбаби без зелених квітоніжок на добу заливаємо 4 літрами холодної кип’яченої води. Опісля — доводимо до кипіння, охолоджуємо й проціджуємо через марлю. Додаємо сік і цедру лимона та сироп із півтора кілограма цукру й пів літра води. Кидаємо кілька листків меліси і м’яти та 100 грамів немитих родзинок.
Переливаємо у бутель. Закриваємо спеціальною кришкою для виготовлення вина або натягуємо гумову рукавичку. Ставимо в темне місце. Як вода у затворі перестане булькати чи рукавичка здується, зливаємо вино від осаду за допомогою гумової трубки.
Напій переливаємо у пляшки та настоюємо ще три місяці в холодному місці.
Настій із кульбаби
Настій із кульбаби має заспокійливу дію, корисний для нирок. Помічний від болів у животі, проти закрепів.
100 квіток кульбаби варимо 20 хв. у 0,5 л води на повільному вогні. Охолоджуємо і віджимаємо суцвіття. Додаємо 1 кг цукру і варимо до загустіння. П’ємо вранці та ввечері по 1 ст. л.
Рослина корисна при екземах і псоріазі. Для настою жменю квіток заливають склянкою окропу. Охолоджують і змоченим тампоном протирають пошкоджену ділянку.
Для печінки та жовчного міхура корисний корінь. Речовини з нього зменшують вміст холестерину в крові й підвищують апетит. Настій не дає жовчі застоюватися, тому зникає нудота.
Можна скористатися й таким рецептом: сушений корінь кульбаби товчемо на порошок. 2 ч. л. заливаємо склянкою холодної кип’яченої води. Настоюємо ніч. Випиваємо двічі на день по пів склянки перед їжею.
Залишити коментар