Багато, хто любить травень за те, що у продажу з’являється редиска. З неї готую салати. Простенький салатик зі свіжої хрусткої редисочки, зелені і ще чого-небудь може принести море задоволення. І не тільки задоволення! Адже, не дивлячись на свої маленькі розміри, редиска — чемпіон серед коренеплодів за вмістом вітаміну С! Конкуренцію їй може скласти тільки хрін. Однак при всьому бажанні, багато хріну не з’їси, а ось редиски — без проблем. Пропонуємо кілька нескладних смачних рецептів.
l
Нарізуємо кружальцями три очищені огірки, по вісім редисок і оливок, два помідори — смужками, 100 грамів фети чи бринзи — кубиками. Все це викладаємо поверх подрібненого листя салату. Для заправки змішуємо дрібку солі, меленого перцю, італійських трав, чайну ложку лимонного соку та три столові ложки олії. Прикрашаємо салат гілочкою петрушки.
ххх
Можна приготувати гарячий салат із редискою та картоплею. Відварюємо 8 хвилин 300 грамів бульби в мундирі. Нарізуємо скибками, як за рецептом “картоплі по-селянськи”. Викладаємо у форму для запікання, застелену пергаментом. В інше деко — 200 грамів редиски, розрізаної на четверо. Змащуємо сумішшю із чотирьох столових ложок олії, вичавлених двох зубців часнику, пів чайної ложки солі та перцю. Картоплю запікаємо при 200 градусах 20 хвилин, редиску — 10.
На тарілку викладаємо пучок подрібненого листя салату, зверху — запечені овочі. Для заправки змішуємо три столові ложки олії, столову ложку соєвого соусу, дрібку солі та перцю й чайну ложку соку лимона. Салат посипаємо 30 грамами обсмаженого гарбузового насіння чи столовою ложкою кунжуту.
Салат з редискою і телятиною
Інгредієнти
- Телятина — 150 г
- Яйця — 2 шт.
- Редиска — 5 шт.
- Зелена цибуля (рубана) — 1 ст. л.
- Молода чи пекінська капуста — 100 г
- Майонез — до смаку
Спосіб приготування
1. Капусту шаткуємо. Телятину відварюємо і нарізаємо соломкою.
2. Яйця відварюємо і подрібнюємо, редиску нарізаємо кубиками.
3. Змішуємо всі нарізані інгредієнти, додаємо майонез, викладаємо салат на тарілку і подаємо.
Суп картопляний
з редиски
Інгредієнти
- Редиска — 6 шт.
- Бульйон м’ясний — 1 л.
- Кольрабі (головки) — 2 шт.
- Картопля — 500 г
- Вершки — 150 мл
- Пармезан — 30 г
- Вершкове масло — 50 г
- Сіль — до смаку
- Чорний перець — до смаку
- Мускатний горіх — до смаку
Спосіб приготування
1. Картоплю і одну головку кольрабі нарізаємо кубиками і тушкуємо в вершковому маслі до м’якості. Додаємо бульйон і доводимо овочі до готовності.
2. Готові овочі перетираємо через сито і приправляємо перцем, мускатним горіхом і сіллю.
3. Другу головку кольрабі натираємо на тертці, змішуємо з вершками, додаємо в перетертий суп і доводимо до кипіння.
4. Наливаємо суп у тарілку, посипаємо пармезаном і прикрашаємо кільцями редиски.
Чим корисна редиска
n У редисці багато рослинної клітковини, ефірних олій, вітамінів групи B та РР, мікро- та макроелементів, таких як калій, кальцій, фосфор, магній, залізо.
n Редиска зміцнює імунітет. Завдяки наявності великої кількості ефірних олій (зокрема, гірчичної) редис зігріває, покращує кровообіг, тому корисний у разі застудних і вірусних захворюваннях, кашлю.
n Свіжа редиска – справжнє джерело вітамінів, яких багатьом не вистачає на початку весни. Тим, хто регулярно їсть редиску і загалом збалансовано харчується, можна не побоюватися авітамінозу.
n Редиска допомагає контролювати тиск. Вміст вітаміну PP, калію та магнію робить редиску корисною для зміцнення судин, зниження артеріального тиску.
n Через низьку калорійність редис корисний при ожирінні, надмірній вазі, що опосередковано сприяє також зниженню тиску та покращенню холестеринового обміну.
n Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Високий вміст клітковини та води допомагає роботі кишківника при запорах.
n Редиска корисна для нервової системи — вітаміни групи В нормалізують роботу головного мозку та периферичної нервової системи.
Багато, хто любить травень за те, що у продажу з’являється редиска. З неї готую салати. Простенький салатик зі свіжої хрусткої редисочки, зелені і ще чого-небудь може принести море задоволення. І не тільки задоволення! Адже, не дивлячись на свої маленькі розміри, редиска — чемпіон серед коренеплодів за вмістом вітаміну С! Конкуренцію їй може скласти тільки хрін. Однак при всьому бажанні, багато хріну не з’їси, а ось редиски — без проблем. Пропонуємо кілька нескладних смачних рецептів.
ххх
Нарізуємо кружальцями три очищені огірки, по вісім редисок і оливок, два помідори — смужками, 100 грамів фети чи бринзи — кубиками. Все це викладаємо поверх подрібненого листя салату. Для заправки змішуємо дрібку солі, меленого перцю, італійських трав, чайну ложку лимонного соку та три столові ложки олії. Прикрашаємо салат гілочкою петрушки.
ххх
Можна приготувати гарячий салат із редискою та картоплею. Відварюємо 8 хвилин 300 грамів бульби в мундирі. Нарізуємо скибками, як за рецептом “картоплі по-селянськи”. Викладаємо у форму для запікання, застелену пергаментом. В інше деко — 200 грамів редиски, розрізаної на четверо. Змащуємо сумішшю із чотирьох столових ложок олії, вичавлених двох зубців часнику, пів чайної ложки солі та перцю. Картоплю запікаємо при 200 градусах 20 хвилин, редиску — 10.
На тарілку викладаємо пучок подрібненого листя салату, зверху — запечені овочі. Для заправки змішуємо три столові ложки олії, столову ложку соєвого соусу, дрібку солі та перцю й чайну ложку соку лимона. Салат посипаємо 30 грамами обсмаженого гарбузового насіння чи столовою ложкою кунжуту.
Салат з редискою і телятиною
Інгредієнти
- Телятина — 150 г
- Яйця — 2 шт.
- Редиска — 5 шт.
- Зелена цибуля (рубана) — 1 ст. л.
- Молода чи пекінська капуста — 100 г
- Майонез — до смаку
Спосіб приготування
1. Капусту шаткуємо. Телятину відварюємо і нарізаємо соломкою.
2. Яйця відварюємо і подрібнюємо, редиску нарізаємо кубиками.
3. Змішуємо всі нарізані інгредієнти, додаємо майонез, викладаємо салат на тарілку і подаємо.
Суп картопляний з редиски
Інгредієнти
- Редиска — 6 шт.
- Бульйон м’ясний — 1 л.
- Кольрабі (головки) — 2 шт.
- Картопля — 500 г
- Вершки — 150 мл
- Пармезан — 30 г
- Вершкове масло — 50 г
- Сіль — до смаку
- Чорний перець — до смаку
- Мускатний горіх — до смаку
Спосіб приготування
1. Картоплю і одну головку кольрабі нарізаємо кубиками і тушкуємо в вершковому маслі до м’якості. Додаємо бульйон і доводимо овочі до готовності.
2. Готові овочі перетираємо через сито і приправляємо перцем, мускатним горіхом і сіллю.
3. Другу головку кольрабі натираємо на тертці, змішуємо з вершками, додаємо в перетертий суп і доводимо до кипіння.
4. Наливаємо суп у тарілку, посипаємо пармезаном і прикрашаємо кільцями редиски.
Чим корисна редиска
- У редисці багато рослинної клітковини, ефірних олій, вітамінів групи B та РР, мікро- та макроелементів, таких як калій, кальцій, фосфор, магній, залізо.
- Редиска зміцнює імунітет. Завдяки наявності великої кількості ефірних олій (зокрема, гірчичної) редис зігріває, покращує кровообіг, тому корисний у разі застудних і вірусних захворюваннях, кашлю.
- Свіжа редиска – справжнє джерело вітамінів, яких багатьом не вистачає на початку весни. Тим, хто регулярно їсть редиску і загалом збалансовано харчується, можна не побоюватися авітамінозу.
- Редиска допомагає контролювати тиск. Вміст вітаміну PP, калію та магнію робить редиску корисною для зміцнення судин, зниження артеріального тиску.
- Через низьку калорійність редис корисний при ожирінні, надмірній вазі, що опосередковано сприяє також зниженню тиску та покращенню холестеринового обміну.
- Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Високий вміст клітковини та води допомагає роботі кишківника при запорах.
- Редиска корисна для нервової системи — вітаміни групи В нормалізують роботу головного мозку та периферичної нервової системи.
Залишити коментар