Гриби — це такий продукт, який пасує практично до будь-якої страви.
Навіть у борщ можна додати сушених грибів, і вийде дуже смачно. Крім цього, вони ще додають страві свою характерну структуру, яка може змінюватись залежно від виду гриба. Також мають ще один плюс — це їхній виразний аромат. Ми зібрали для вас кілька простих страв із грибами, які урізноманітнять ваше осіннє меню.
Грибні оладки
Гриби (500 грам) дрібно порізати, цибулину натерти або подрібнити за допомогою блендеру. Змішати гриби, цибулю, яйця (3-4 штуки), крохмаль (6 столових ложок), додати сіль і перець за смаком.
На сковороду налити рослинну олію та розігріти її. Грибну масу викладати столовою ложкою як звичайні оладки і обсмажувати з обох боків до рум’яності. При подачі додавати сметану.
Грибна ікра
Гриби (1 кілограм) промити і варити 10 хвилин, після чого воду злити, гриби промити і скласти в каструлю, додавши 1 літри води з 3 столовими ложками солі. Закип’ятити та проварити 15 хвилин, після чого воду злити, а гриби пропустити через м’ясорубку.
Цибулю (4-5 штук) подрібнити та обсмажити на рослинній олії до прозорості, додати до неї гриби, три роздавлених зубчика часнику і тушити все разом ще 10 хвилин, поперчивши і посоливши, за потребою. Розкласти ікру у півлітрові баночки, додавши в кожну по одній столовій ложці оцту. Банки закатати.
Грибні котлетки
Замочити у молоці м’якоть батону (невеличкий шматок до 5 сантиметрів). На рослинній олії підсмажити до золотистого кольору подрібнену цибулину. Свіжі гриби (650 грамів) порізати на маленькі шматочки. Гриби смажити на рослинній олії доти, доки майже не випарується сік, після чого підсолити, зменшити вогонь та підсмажити до повного випарювання (доводити до хрусткої скоринки не треба).
Батон відтиснути від води і пропустити разом із підсмаженими грибами та цибулею через м’ясорубку. Фарш, що утвориться, посолити, поперчити за смаком, додати, за бажанням, подрібнений зубчик часнику та два яєчних жовтки.
Добре все перемішати і залишити на 30 хвилин у холодному місці. Сформувати невеличкі котлетки, запанірувати їх у сухарях. Смажити на рослинній олії до готовності.
Грибний соус
зі сливами
Гриби відварити та порізати. Дрібку борошна підсмажити на вершковому маслі, додати грибний відвар, розмішати до однорідної маси, закип’ятити та проварити 20 хвилин. Додати подрібнену та підсмажену у томатній пасті цибулю (2 столові ложки), посолити та знов закип’ятити.
Проварити ще п’ять хвилин з перцем та лавровим листом. Змішати все з порізаними грибами та свіжими сливами, додати чайну ложку вершкового масла.
Підготувала
Наталія РОМАНОВСЬКА.
Гриби — це такий продукт, який пасує практично до будь-якої страви.
Навіть у борщ можна додати сушених грибів, і вийде дуже смачно. Крім цього, вони ще додають страві свою характерну структуру, яка може змінюватись залежно від виду гриба. Також мають ще один плюс — це їхній виразний аромат. Ми зібрали для вас кілька простих страв із грибами, які урізноманітнять ваше осіннє меню.
Грибні оладки
Гриби (500 грам) дрібно порізати, цибулину натерти або подрібнити за допомогою блендеру. Змішати гриби, цибулю, яйця (3-4 штуки), крохмаль (6 столових ложок), додати сіль і перець за смаком.
На сковороду налити рослинну олію та розігріти її. Грибну масу викладати столовою ложкою як звичайні оладки і обсмажувати з обох боків до рум’яності. При подачі додавати сметану.
Грибна ікра
Гриби (1 кілограм) промити і варити 10 хвилин, після чого воду злити, гриби промити і скласти в каструлю, додавши 1 літри води з 3 столовими ложками солі. Закип’ятити та проварити 15 хвилин, після чого воду злити, а гриби пропустити через м’ясорубку.
Цибулю (4-5 штук) подрібнити та обсмажити на рослинній олії до прозорості, додати до неї гриби, три роздавлених зубчика часнику і тушити все разом ще 10 хвилин, поперчивши і посоливши, за потребою. Розкласти ікру у півлітрові баночки, додавши в кожну по одній столовій ложці оцту. Банки закатати.
Грибні котлетки
Замочити у молоці м’якоть батону (невеличкий шматок до 5 сантиметрів). На рослинній олії підсмажити до золотистого кольору подрібнену цибулину. Свіжі гриби (650 грамів) порізати на маленькі шматочки. Гриби смажити на рослинній олії доти, доки майже не випарується сік, після чого підсолити, зменшити вогонь та підсмажити до повного випарювання (доводити до хрусткої скоринки не треба).
Батон відтиснути від води і пропустити разом із підсмаженими грибами та цибулею через м’ясорубку. Фарш, що утвориться, посолити, поперчити за смаком, додати, за бажанням, подрібнений зубчик часнику та два яєчних жовтки.
Добре все перемішати і залишити на 30 хвилин у холодному місці. Сформувати невеличкі котлетки, запанірувати їх у сухарях. Смажити на рослинній олії до готовності.
Грибний соус зі сливами
Гриби відварити та порізати. Дрібку борошна підсмажити на вершковому маслі, додати грибний відвар, розмішати до однорідної маси, закип’ятити та проварити 20 хвилин. Додати подрібнену та підсмажену у томатній пасті цибулю (2 столові ложки), посолити та знов закип’ятити.
Проварити ще п’ять хвилин з перцем та лавровим листом. Змішати все з порізаними грибами та свіжими сливами, додати чайну ложку вершкового масла.
Підготувала Наталія РОМАНОВСЬКА.
Залишити коментар