Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 19 червня 2025 року №26 (12982)

Повідомлення в номер / "Хто яблуко у день з'їдає, у того лікар не буває"

05.10.2023
Яблуко – це плід здоров'я. Учені дослідили, що регулярне вживання яблук може не лише оздоровити, а й омолодити організм.
У чому ж переваги:
l Вміст вітамінів. В одному середньому яблуці є: 95 калорій, 25 г вуглеводів, 4 грами клітковини, 14% добової норми вітаміну С, 6% добової норми калію, 5% добової норми вітаміну К, а ще 2-4% добової норми марганцю, міді та вітамінів A, E, B1, B2 та B6.
l Багаті на поліфеноли. Це речовини, що захищають від УФ-променів, стимулюють імунну систему і зменшують ризик появи запалень,  мають сильні антиоксидантні властивості, прискорюють метаболізм.
l "Вранішнє" яблуко ефективно очищає зубну емаль. Це запобігає пародонтозу і розвитку карієсу.
l Сприяють схудненню. У яблуках багато клітковини та води, що робить ці фрукти ситними та позбавлять відчуття голоду. Дослідження показують: ті, хто почав прийом їжі: зі шматочків яблук, з'їли в середньому на 200 калорій менше, ніж ті, хто цього не зробив.
l Є хорошими пребіотиками. В яблуках міститься клітковина, що називається – пектин. Він є своєрідним паливом для корисних бактерій в кишківнику, що допомагає травленню та активно запобігає закрепам.
l Корисні для серця і судин. Розчинні волокна яблук знижують рівень "поганого" холестерину в крові, а один із поліфенолів – сприяє нормалізації артеріального тиску. Якщо споживати 25 г яблук (приблизно пів чашки порізаних шматочків), то можна зменшити ризик інсульту на 20%. 
l
В одному середньому фрукті міститься 4 грами клітковини, половину цієї маси становить пектин – дуже важлива речовина для здоров'я серцево-судинної системи. Також пектин запобігає різким стрибкам рівня цукру в крові. 
Яблука мають сприятливу дію на кровотворення, лімфатичну систему і "чистоту" судин.
l Зменшують ризик діабету 2 типу. Всього 1 яблуко в день зменшує ризик діабету 2 типу на 28%. Споживання декількох яблук на тиждень має схожий захисний ефект. Поліфеноли, запобігають пошкодженню бета-клітин в острівцях підшлункової залози. Водночас останні виробляють інсулін в організмі та можуть неправильно функціонувати в людей з діабетом 2 типу. 
l Профілактичний засіб проти раку. Згідно з даними вчених, яблука мають антиоксидантний та протизапальний ефект, підтримують імунну систему та ефективні у зниженні ризику виникнення злоякісних пухлин. 
l Допомагають боротися з астмою. Шкірка яблука містить флавоноїд кверцетин, який допомагає знижувати запалення та впливати на алергічні реакції. Також поліфенол запобігає розвитку хвороби Альцгеймера. 
l Приносять користь кісткам. Сприяють хорошій щільності та міцності кісткової тканини. 
l Допомагають здоров'ю мозку. Сік яблук запобігає віковому зниженню розумової активності та кількості нейромедіатору ацетилхоліну (відповідає за навчання, мислення та пам'ять). Низький рівень ацетилхоліну пов'язаний з хворобою Альцгеймера.
l
Однак, попри корисні властивості, слід обмежити вживання яблук, якщо у вас: виразка шлунку, гастрит, підвищена кислотність. Тим, у кого чутливі зуби, радять пополоскати ротову порожнину після споживання.  Людям, які страждають на цукровий діабет, не слід їсти солодкі яблука (білий налив, золота китайка і медунка).
Щодо кісточок яблук, які містять небезпечну речовину, – не хвилюйтесь! Споживання їх в невеликих кількостях не зашкодять вашому організмові.
А ще знайте: щоб отримати максимум від яблук, їжте їх зі шкіркою. Вміст вітамінів та  поліфенолів у ній в 2,5 раза більше, ніж у самому плоді. Саме в шкірці знаходиться половина клітковини яблука.
Якщо ви хвилюєтеся за "хімію" або віск, якими покривають плоди "для товарного виду", то їх можна змити розчином харчової соди (1 ч. л. соди на 1 л води). Далі промийте під проточною водою і споживайте.
Підготувала 
Аліна РОМАНЮК.
bfe70e2af895382677805142d5999c9eЯблуко – це плід здоров'я. Учені дослідили, що регулярне вживання яблук може не лише оздоровити, а й омолодити організм.
У чому ж переваги:
  •  Вміст вітамінів. В одному середньому яблуці є: 95 калорій, 25 г вуглеводів, 4 грами клітковини, 14% добової норми вітаміну С, 6% добової норми калію, 5% добової норми вітаміну К, а ще 2-4% добової норми марганцю, міді та вітамінів A, E, B1, B2 та B6.
  •  Багаті на поліфеноли. Це речовини, що захищають від УФ-променів, стимулюють імунну систему і зменшують ризик появи запалень,  мають сильні антиоксидантні властивості, прискорюють метаболізм.
  •  "Вранішнє" яблуко ефективно очищає зубну емаль. Це запобігає пародонтозу і розвитку карієсу.
  • Сприяють схудненню. У яблуках багато клітковини та води, що робить ці фрукти ситними та позбавлять відчуття голоду. Дослідження показують: ті, хто почав прийом їжі: зі шматочків яблук, з'їли в середньому на 200 калорій менше, ніж ті, хто цього не зробив.
  •  Є хорошими пребіотиками. В яблуках міститься клітковина, що називається – пектин. Він є своєрідним паливом для корисних бактерій в кишківнику, що допомагає травленню та активно запобігає закрепам.
  •  Корисні для серця і судин. Розчинні волокна яблук знижують рівень "поганого" холестерину в крові, а один із поліфенолів – сприяє нормалізації артеріального тиску. Якщо споживати 25 г яблук (приблизно пів чашки порізаних шматочків), то можна зменшити ризик інсульту на 20%. 
ххх
В одному середньому фрукті міститься 4 грами клітковини, половину цієї маси становить пектин – дуже важлива речовина для здоров'я серцево-судинної системи. Також пектин запобігає різким стрибкам рівня цукру в крові. 
Яблука мають сприятливу дію на кровотворення, лімфатичну систему і "чистоту" судин.
  •  Зменшують ризик діабету 2 типу. Всього 1 яблуко в день зменшує ризик діабету 2 типу на 28%. Споживання декількох яблук на тиждень має схожий захисний ефект. Поліфеноли, запобігають пошкодженню бета-клітин в острівцях підшлункової залози. Водночас останні виробляють інсулін в організмі та можуть неправильно функціонувати в людей з діабетом 2 типу. 
  •  Профілактичний засіб проти раку. Згідно з даними вчених, яблука мають антиоксидантний та протизапальний ефект, підтримують імунну систему та ефективні у зниженні ризику виникнення злоякісних пухлин. 
  •  Допомагають боротися з астмою. Шкірка яблука містить флавоноїд кверцетин, який допомагає знижувати запалення та впливати на алергічні реакції. Також поліфенол запобігає розвитку хвороби Альцгеймера. 
  •  Приносять користь кісткам. Сприяють хорошій щільності та міцності кісткової тканини. 
  •  Допомагають здоров'ю мозку. Сік яблук запобігає віковому зниженню розумової активності та кількості нейромедіатору ацетилхоліну (відповідає за навчання, мислення та пам'ять). Низький рівень ацетилхоліну пов'язаний з хворобою Альцгеймера.
ххх
Однак, попри корисні властивості, слід обмежити вживання яблук, якщо у вас: виразка шлунку, гастрит, підвищена кислотність. Тим, у кого чутливі зуби, радять пополоскати ротову порожнину після споживання.  Людям, які страждають на цукровий діабет, не слід їсти солодкі яблука (білий налив, золота китайка і медунка).
Щодо кісточок яблук, які містять небезпечну речовину, – не хвилюйтесь! Споживання їх в невеликих кількостях не зашкодять вашому організмові.
А ще знайте: щоб отримати максимум від яблук, їжте їх зі шкіркою. Вміст вітамінів та  поліфенолів у ній в 2,5 раза більше, ніж у самому плоді. Саме в шкірці знаходиться половина клітковини яблука.
Якщо ви хвилюєтеся за "хімію" або віск, якими покривають плоди "для товарного виду", то їх можна змити розчином харчової соди (1 ч. л. соди на 1 л води). Далі промийте під проточною водою і споживайте.
Підготувала  Аліна РОМАНЮК.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025