Яблуко – це плід здоров'я. Учені дослідили, що регулярне вживання яблук може не лише оздоровити, а й омолодити організм.
У чому ж переваги:
l Вміст вітамінів. В одному середньому яблуці є: 95 калорій, 25 г вуглеводів, 4 грами клітковини, 14% добової норми вітаміну С, 6% добової норми калію, 5% добової норми вітаміну К, а ще 2-4% добової норми марганцю, міді та вітамінів A, E, B1, B2 та B6.
l Багаті на поліфеноли. Це речовини, що захищають від УФ-променів, стимулюють імунну систему і зменшують ризик появи запалень, мають сильні антиоксидантні властивості, прискорюють метаболізм.
l "Вранішнє" яблуко ефективно очищає зубну емаль. Це запобігає пародонтозу і розвитку карієсу.
l Сприяють схудненню. У яблуках багато клітковини та води, що робить ці фрукти ситними та позбавлять відчуття голоду. Дослідження показують: ті, хто почав прийом їжі: зі шматочків яблук, з'їли в середньому на 200 калорій менше, ніж ті, хто цього не зробив.
l Є хорошими пребіотиками. В яблуках міститься клітковина, що називається – пектин. Він є своєрідним паливом для корисних бактерій в кишківнику, що допомагає травленню та активно запобігає закрепам.
l Корисні для серця і судин. Розчинні волокна яблук знижують рівень "поганого" холестерину в крові, а один із поліфенолів – сприяє нормалізації артеріального тиску. Якщо споживати 25 г яблук (приблизно пів чашки порізаних шматочків), то можна зменшити ризик інсульту на 20%.
l
В одному середньому фрукті міститься 4 грами клітковини, половину цієї маси становить пектин – дуже важлива речовина для здоров'я серцево-судинної системи. Також пектин запобігає різким стрибкам рівня цукру в крові.
Яблука мають сприятливу дію на кровотворення, лімфатичну систему і "чистоту" судин.
l Зменшують ризик діабету 2 типу. Всього 1 яблуко в день зменшує ризик діабету 2 типу на 28%. Споживання декількох яблук на тиждень має схожий захисний ефект. Поліфеноли, запобігають пошкодженню бета-клітин в острівцях підшлункової залози. Водночас останні виробляють інсулін в організмі та можуть неправильно функціонувати в людей з діабетом 2 типу.
l Профілактичний засіб проти раку. Згідно з даними вчених, яблука мають антиоксидантний та протизапальний ефект, підтримують імунну систему та ефективні у зниженні ризику виникнення злоякісних пухлин.
l Допомагають боротися з астмою. Шкірка яблука містить флавоноїд кверцетин, який допомагає знижувати запалення та впливати на алергічні реакції. Також поліфенол запобігає розвитку хвороби Альцгеймера.
l Приносять користь кісткам. Сприяють хорошій щільності та міцності кісткової тканини.
l Допомагають здоров'ю мозку. Сік яблук запобігає віковому зниженню розумової активності та кількості нейромедіатору ацетилхоліну (відповідає за навчання, мислення та пам'ять). Низький рівень ацетилхоліну пов'язаний з хворобою Альцгеймера.
l
Однак, попри корисні властивості, слід обмежити вживання яблук, якщо у вас: виразка шлунку, гастрит, підвищена кислотність. Тим, у кого чутливі зуби, радять пополоскати ротову порожнину після споживання. Людям, які страждають на цукровий діабет, не слід їсти солодкі яблука (білий налив, золота китайка і медунка).
Щодо кісточок яблук, які містять небезпечну речовину, – не хвилюйтесь! Споживання їх в невеликих кількостях не зашкодять вашому організмові.
А ще знайте: щоб отримати максимум від яблук, їжте їх зі шкіркою. Вміст вітамінів та поліфенолів у ній в 2,5 раза більше, ніж у самому плоді. Саме в шкірці знаходиться половина клітковини яблука.
Якщо ви хвилюєтеся за "хімію" або віск, якими покривають плоди "для товарного виду", то їх можна змити розчином харчової соди (1 ч. л. соди на 1 л води). Далі промийте під проточною водою і споживайте.
Підготувала
Аліна РОМАНЮК.
Яблуко – це плід здоров'я. Учені дослідили, що регулярне вживання яблук може не лише оздоровити, а й омолодити організм.
У чому ж переваги:
- Вміст вітамінів. В одному середньому яблуці є: 95 калорій, 25 г вуглеводів, 4 грами клітковини, 14% добової норми вітаміну С, 6% добової норми калію, 5% добової норми вітаміну К, а ще 2-4% добової норми марганцю, міді та вітамінів A, E, B1, B2 та B6.
- Багаті на поліфеноли. Це речовини, що захищають від УФ-променів, стимулюють імунну систему і зменшують ризик появи запалень, мають сильні антиоксидантні властивості, прискорюють метаболізм.
- "Вранішнє" яблуко ефективно очищає зубну емаль. Це запобігає пародонтозу і розвитку карієсу.
- Сприяють схудненню. У яблуках багато клітковини та води, що робить ці фрукти ситними та позбавлять відчуття голоду. Дослідження показують: ті, хто почав прийом їжі: зі шматочків яблук, з'їли в середньому на 200 калорій менше, ніж ті, хто цього не зробив.
- Є хорошими пребіотиками. В яблуках міститься клітковина, що називається – пектин. Він є своєрідним паливом для корисних бактерій в кишківнику, що допомагає травленню та активно запобігає закрепам.
- Корисні для серця і судин. Розчинні волокна яблук знижують рівень "поганого" холестерину в крові, а один із поліфенолів – сприяє нормалізації артеріального тиску. Якщо споживати 25 г яблук (приблизно пів чашки порізаних шматочків), то можна зменшити ризик інсульту на 20%.
ххх
В одному середньому фрукті міститься 4 грами клітковини, половину цієї маси становить пектин – дуже важлива речовина для здоров'я серцево-судинної системи. Також пектин запобігає різким стрибкам рівня цукру в крові.
Яблука мають сприятливу дію на кровотворення, лімфатичну систему і "чистоту" судин.
- Зменшують ризик діабету 2 типу. Всього 1 яблуко в день зменшує ризик діабету 2 типу на 28%. Споживання декількох яблук на тиждень має схожий захисний ефект. Поліфеноли, запобігають пошкодженню бета-клітин в острівцях підшлункової залози. Водночас останні виробляють інсулін в організмі та можуть неправильно функціонувати в людей з діабетом 2 типу.
- Профілактичний засіб проти раку. Згідно з даними вчених, яблука мають антиоксидантний та протизапальний ефект, підтримують імунну систему та ефективні у зниженні ризику виникнення злоякісних пухлин.
- Допомагають боротися з астмою. Шкірка яблука містить флавоноїд кверцетин, який допомагає знижувати запалення та впливати на алергічні реакції. Також поліфенол запобігає розвитку хвороби Альцгеймера.
- Приносять користь кісткам. Сприяють хорошій щільності та міцності кісткової тканини.
- Допомагають здоров'ю мозку. Сік яблук запобігає віковому зниженню розумової активності та кількості нейромедіатору ацетилхоліну (відповідає за навчання, мислення та пам'ять). Низький рівень ацетилхоліну пов'язаний з хворобою Альцгеймера.
ххх
Однак, попри корисні властивості, слід обмежити вживання яблук, якщо у вас: виразка шлунку, гастрит, підвищена кислотність. Тим, у кого чутливі зуби, радять пополоскати ротову порожнину після споживання. Людям, які страждають на цукровий діабет, не слід їсти солодкі яблука (білий налив, золота китайка і медунка).
Щодо кісточок яблук, які містять небезпечну речовину, – не хвилюйтесь! Споживання їх в невеликих кількостях не зашкодять вашому організмові.
А ще знайте: щоб отримати максимум від яблук, їжте їх зі шкіркою. Вміст вітамінів та поліфенолів у ній в 2,5 раза більше, ніж у самому плоді. Саме в шкірці знаходиться половина клітковини яблука.
Якщо ви хвилюєтеся за "хімію" або віск, якими покривають плоди "для товарного виду", то їх можна змити розчином харчової соди (1 ч. л. соди на 1 л води). Далі промийте під проточною водою і споживайте.
Підготувала Аліна РОМАНЮК.
Залишити коментар