Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 19 червня 2025 року №26 (12982)

Повідомлення в номер / 30 років пошуку і праці

21.03.2024
Декілька днів тому в мережі фейсбук прочитав інформацію під заголовком «Волинська м’ясна: 30 років тому селекціонери області вивели унікальну породу великої   рогатої худоби».
Повідомлення зацікавило, адже в нашій газеті не раз писали про зоотехніків-ентузіастів, які в далекі 90-ті роки минулого століття звершили справжній прорив у тваринницькій галузі. Ось як про це поінформувала Волинська обласна військова інформація та її Департамент агропромислової політики: 
«Волинські господарства утримують четверту частину від кількості поголів’я великої рогатої худоби усієї України.
В області атестовано 6 племінних заводів та 6 племрепродукторів з розведення поголів’я сертифікованих м’ясних порід: волинської м’ясної, абердино-ангуської, симентальської, поліської м’ясної, лімузин, герефорд та шароле.
Цьогоріч виповнюється 30 років з часу виведення нової породи ВРХ – волинської м’ясної. Займались цим волинські фахівці-селекціонери, одним з яких є Володимир Потапчук з села Велицька Ковельського району, багаторічний очільник ТзОВ «Зоря».
До виведення унікальної худоби були залучені декілька м’ясних порід – абердино-ангуська, герефордська та лімузинська, а з місцевих - червона польська і чорно-ряба. Отримане в результаті поголів’я волинської м’ясної породи невибагливе, пристосоване до спеки, морозів та   годування на випасах, має ніжне та якісне м’ясо, наче створене для стейків (на світлині – праворуч).
Порода була офіційно визнана і затверджена на державному рівні у 1994 році. Відзначимо, що волинська м’ясна є другою м’ясною породою великої рогатої худоби, виведеною в Україні.
Виводять породу не лише господарники Волині, а й інші області країни. Сьогодні в області найбільшими господарствами з відгодівлі худоби м’ясних порід є ТзОВ «Баффало», ТзОВ «Ратнівський аграрій» та ТзОВ «Зоря», де загалом утримується понад 8 тисяч голів ВРХ, з них – 3,4 тисячі корів”.
l
Зустрівши у дописі прізвище Володимира Потапчука, якого знав ще з молодих років, Заслуженого працівника України, авторитетну  і шановану на Волині людину, я не стримався, щоб не зателефонувати йому.
Володимир Юхимович відгукнувся на дзвінок швидко й охоче. Привітавши його із своєрідним  ювілеєм, поцікавився, як життя-буття, як  ідуть  справи в господарстві?
— Працюємо і тримаємось, незважаючи на усі труднощі й негаразди, яких, на жаль, вистачає. Багато на те причин, але прикро, що деякі очільники владних структур забувають про село.  А, проте, міць держави великою мірою тримається на аграріях. Без них, як і без армії, держави не буде.
Непокоїть, що доводиться в багатьох галузях працювати собі на збиток. Через те скоротили поголів’я м’ясної худоби, якої маємо десь 400 голів. Щоправда, всього утримуємо до тисячі голів ВРХ. Різко впали в ціні м’ясо, та й пшениця не дає належного прибутку.
Сьогодні можна по-різному ставитися до подій у сусідній Польщі. Є там і  політика, але є й цілком  обґрунтовані претензії фермерів, які вимагають від уряду у ставленні до себе не красивих слів, а реального діла, захисту вітчизняного товаровиробництва. Нам про таке не доводиться й говорити, бо, як кажуть, «не на часі».
«Не на часі» було й належно підготувати армію до війни, налагодити ефективну роботу військово-промислового комплексу. От і маємо те, що маємо. Болить душа, коли бачиш, як на селі закривають школи, заклади медицини, поштові відділення тощо. У декого вмирає надія на краще. А тут ще й війна,  на якій гине майбутнє України.
Однак ми рук не опускаємо.  Зиму пережили  нормально, адже кормів для худоби припасли  достатньо. Незважаючи на труднощі в рослинницькій  галузі, сподіваємося, що попит  на зернові культури, зокрема пшеницю, зросте. Адже світові загрожує голод, тож праця селянина має бути затребувана та економічно вигідна. 
Будемо засівати поля й надалі. Озимина перезимувала непогано. Тижнів через два, коли трохи підсохне, сіятимемо овес. А там   черга  й на інші культури, в тому числі кукурудзу, підоспіє.  Відомо ж бо: весняний день  рік  годує. Найголовніше – перемогти  у війні із ворогом, домогтися справедливого миру для України.
— Що ж, Володимире Юхимовичу, дякую за розмову. Хоч вона не дуже весела, але будемо сподіватися, що вистоїмо всі разом. 
А Вам, усім  трудівникам товариства бажаємо успішного засіву, щедрого врожаю у майбутньому, гарної погоди! Дай, Боже, щоб цьогоріч ситуація на селі поліпшилася, а чиновники у владі зрозуміли: Перемога без хліба не буває.
l
Для читачів газети хочу нагадати ще деякі факти із життя Володимира Потапчука. 1971 року він після закінчення Львівського зооветеринарного інституту прийшов працювати головним зоотехніком у рідне село Велицьк на Ковельщині, де пізніше став директором СТзОВ «Зоря».
Згідно з наказом міністра сільського господарства України згодом почав роботу з виведення м’ясної породи  худоби (до того  тут займалися молочним скотарством).
В інтерв’ю  журналістам Володимир Юхимович  згадував той час: «Серед авторів породи був не тільки я, але й Тимофій Янко та ще десять спеціалістів. До виведення волинської породи «залучили» декілька порід – абердино-ангуську, герефордську, лімузинську,  місцеві червону польську, чорно-рябу.  
На чотиропородне стадо ми «вийшли» 1994 року. Саме тоді відбулася апробація волинської м’ясної худоби. Від міністерства ми отримали авторське Свідоцтво за селекційне досягнення».
Микола ВЕЛЬМА. 
НА СВІТЛИНІ: Володимир  ПОТАПЧУК.
Фото з архіву редакції.  
потапДекілька днів тому в мережі фейсбук прочитав інформацію під заголовком «Волинська м’ясна: 30 років тому селекціонери області вивели унікальну породу великої   рогатої худоби».
Повідомлення зацікавило, адже в нашій газеті не раз писали про зоотехніків-ентузіастів, які в далекі 90-ті роки минулого століття звершили справжній прорив у тваринницькій галузі. Ось як про це поінформувала Волинська обласна військова інформація та її Департамент агропромислової політики: 
«Волинські господарства утримують четверту частину від кількості поголів’я великої рогатої худоби усієї України.
В області атестовано 6 племінних заводів та 6 племрепродукторів з розведення поголів’я сертифікованих м’ясних порід: волинської м’ясної, абердино-ангуської, симентальської, поліської м’ясної, лімузин, герефорд та шароле.
Цьогоріч виповнюється 30 років з часу виведення нової породи ВРХ – волинської м’ясної. Займались цим волинські фахівці-селекціонери, одним з яких є Володимир Потапчук з села Велицька Ковельського району, багаторічний очільник ТзОВ «Зоря».
До виведення унікальної худоби були залучені декілька м’ясних порід – абердино-ангуська, герефордська та лімузинська, а з місцевих - червона польська і чорно-ряба. Отримане в результаті поголів’я волинської м’ясної породи невибагливе, пристосоване до спеки, морозів та   годування на випасах, має ніжне та якісне м’ясо, наче створене для стейків (на світлині – праворуч).
Порода була офіційно визнана і затверджена на державному рівні у 1994 році. Відзначимо, що волинська м’ясна є другою м’ясною породою великої рогатої худоби, виведеною в Україні.
Виводять породу не лише господарники Волині, а й інші області країни. Сьогодні в області найбільшими господарствами з відгодівлі худоби м’ясних порід є ТзОВ «Баффало», ТзОВ «Ратнівський аграрій» та ТзОВ «Зоря», де загалом утримується понад 8 тисяч голів ВРХ, з них – 3,4 тисячі корів”.
ххх
Зустрівши у дописі прізвище Володимира Потапчука, якого знав ще з молодих років, Заслуженого працівника України, авторитетну  і шановану на Волині людину, я не стримався, щоб не зателефонувати йому.
Володимир Юхимович відгукнувся на дзвінок швидко й охоче. Привітавши його із своєрідним  ювілеєм, поцікавився, як життя-буття, як  ідуть  справи в господарстві?
— Працюємо і тримаємось, незважаючи на усі труднощі й негаразди, яких, на жаль, вистачає. Багато на те причин, але прикро, що деякі очільники владних структур забувають про село.  А, проте, міць держави великою мірою тримається на аграріях. Без них, як і без армії, держави не буде.
Непокоїть, що доводиться в багатьох галузях працювати собі на збиток. Через те скоротили поголів’я м’ясної худоби, якої маємо десь 400 голів. Щоправда, всього утримуємо до тисячі голів ВРХ. Різко впали в ціні м’ясо, та й пшениця не дає належного прибутку.
Сьогодні можна по-різному ставитися до подій у сусідній Польщі. Є там і  політика, але є й цілком  обґрунтовані претензії фермерів, якікоровивимагають від уряду у ставленні до себе не красивих слів, а реального діла, захисту вітчизняного товаровиробництва. Нам про таке не доводиться й говорити, бо, як кажуть, «не на часі».
«Не на часі» було й належно підготувати армію до війни, налагодити ефективну роботу військово-промислового комплексу. От і маємо те, що маємо. Болить душа, коли бачиш, як на селі закривають школи, заклади медицини, поштові відділення тощо. У декого вмирає надія на краще. А тут ще й війна,  на якій гине майбутнє України.
Однак ми рук не опускаємо.  Зиму пережили  нормально, адже кормів для худоби припасли  достатньо. Незважаючи на труднощі в рослинницькій  галузі, сподіваємося, що попит  на зернові культури, зокрема пшеницю, зросте. Адже світові загрожує голод, тож праця селянина має бути затребувана та економічно вигідна. 
Будемо засівати поля й надалі. Озимина перезимувала непогано. Тижнів через два, коли трохи підсохне, сіятимемо овес. А там   черга  й на інші культури, в тому числі кукурудзу, підоспіє.  Відомо ж бо: весняний день  рік  годує. Найголовніше – перемогти  у війні із ворогом, домогтися справедливого миру для України.
— Що ж, Володимире Юхимовичу, дякую за розмову. Хоч вона не дуже весела, але будемо сподіватися, що вистоїмо всі разом. 
А Вам, усім  трудівникам товариства бажаємо успішного засіву, щедрого врожаю у майбутньому, гарної погоди! Дай, Боже, щоб цьогоріч ситуація на селі поліпшилася, а чиновники у владі зрозуміли: Перемога без хліба не буває.
ххх
Для читачів газети хочу нагадати ще деякі факти із життя Володимира Потапчука. 1971 року він після закінчення Львівського зооветеринарного інституту прийшов працювати головним зоотехніком у рідне село Велицьк на Ковельщині, де пізніше став директором СТзОВ «Зоря».
Згідно з наказом міністра сільського господарства України згодом почав роботу з виведення м’ясної породи  худоби (до того  тут займалися молочним скотарством).
В інтерв’ю  журналістам Володимир Юхимович  згадував той час: «Серед авторів породи був не тільки я, але й Тимофій Янко та ще десять спеціалістів. До виведення волинської породи «залучили» декілька порід – абердино-ангуську, герефордську, лімузинську,  місцеві червону польську, чорно-рябу.  
На чотиропородне стадо ми «вийшли» 1994 року. Саме тоді відбулася апробація волинської м’ясної худоби. Від міністерства ми отримали авторське Свідоцтво за селекційне досягнення».
Микола ВЕЛЬМА. 
НА СВІТЛИНІ: Володимир  ПОТАПЧУК.
Фото з архіву редакції.  

 

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025