Рецепт
класичної паски
Інгредієнти для приготування класичної паски.
Для опари: 0,5 л молока, бажано 3.2%; 50 г «живих» дріжджів пресованого типу; 1 ст. л. цукру-піску; 100 г пшеничного борошна.
Для тіста: 4 яйця; 2 яєчних жовтки; 1 кг пшеничного борошна; дві дрібки солі; 200 г вершкового масла, бажано 82% жирності; 300 г цукру-піску; 2 пакетики ванільного цукру; 50 г сушених родзинок; 50 г різноколірних цукатів; натерта цедра з одного цитрусового.
Як готувати: приготувати опару. Для цього молоко прогріти до 35° C. Розкришені, можна руками, дріжджі додати в молоко, мішати їх до повного розчинення в молоці. Засипати в молоко 1 ст. л. цукру та 100 г просіяного борошна. Добре перемішати опару та залишити її на пів години в теплі.
Коли опара збільшиться у 2-3 рази, додати решту борошна. Окремо змішати яйця, жовтки, цукор і сіль та акуратно ввести суміш яєць в підготовлену опару. Готове тісто повинно відстоятися мінімум 1 годину.
Добре розм’якшити масло, можна підтопити його на водяній бані. Влити розтоплене масло в тісто.
Додати в тісто заздалегідь намочені та набряклі родзинки, ванільний пісок, промиті та просушені цукати, натерту цедру цитрусових.
Мішати тісто руками до тих пір, поки воно не стане м’яким, в’язким, але не липким.
Приготуйте заздалегідь місткість для тіста, промажте паперовою серветкою, змоченою в олії. Покладіть тісто в миску і накрийте тонким рушником, щоб не обвітрювалося. Воно повинно стояти в теплі, за годину маса має вирости удвічі.
Коли тісто підніметься, знову треба його пом’яти. Змоченими олією долонями відокремте від маси кулю, злегка скрутіть її в долонях і покладіть на денце форми. Поставте тісто ще на 40 хвилин в тепло.
В попередню розігріту до 170 градусів духовку поставити тісто випікатися протягом 30-50 хвилин. Час залежить від діаметру форми, в якій випікається паска. Її готовність перевіряється дерев’яною шпажкою.
Після охолодження прикрасити верхівку паски глазур’ю та кондитерською посипкою.
Заварна
сирна паска
У сирній пасці найважливіше — якісні свіжі молочні продукти. Найкраще брати жирний 9% кисломолочний сир і 20% сметану.
Інгредієнти: кисломолочний сир — 1 кг, сметана — 200 г, яйце — 4 шт., вершкове масло — 200 г, цукор — 150 г, апельсин (цедра) — 1 шт., цукати — 300 г.
Як готувати: кисломолочний сир перетираємо через сито або подрібнюємо блендером. Цедру натираємо на дрібній тертці. Відокремлюємо жовтки від білків.
У чашу блендера кладемо перетертий сир, цедру, курячі жовтки, вершкове масло кімнатної температури, сметану і цукор. Також, за бажанням, в сир можна додати ванільний цукор. Подрібнюємо все до однорідної консистенції.
Перекладаємо подрібнену масу в каструлю з товстим дном і ставимо на невеликий вогонь. Помішуємо сирну масу близько 5 хв., не даючи їй закипіти.
Коли сирна суміш злегка охолоне, додаємо цукати і перемішуємо.
Форму для паски перевертаємо і застеляємо двома шарами марлі або полотняною серветкою. Ставимо форму на блюдо і викладаємо у форму сирну масу. Загортаємо краї марлі, зверху кладемо вантаж і відправляємо в холодильник на добу.
Через 24 години дістаємо сирну паску з холодильника і акуратно перевертаємо на блюдо. Знімаємо марлю і за бажанням прикрашаємо цукатами.
М’ясо в духовці
Інгредієнти для приготування запеченого м’яса:
2 кг свинячої вирізки; 1 столова ложка солі; головка часнику середнього розміру; три лаврових листочки; найкраще, якщо є спеціальний набір спецій “Для м’яса”.
Як готувати: Вирізку бажано сполоснути під холодною водою.
Чистимо часник. Частину його нарізаємо тонкими шматочками для шпигування, решту ріжемо дрібно для натирання м’яса зверху.
Добре солимо м’ясо, що стекло. Робимо у ньому проколи глибше ніж до середини шматка і починаємо шпигувати шматочками часнику з лавровим листом.
М’ясо натираємо подрібненим часником і щедро посипаємо його спеціями зверху. Посипати потрібно так, щоб м’ясо мало вигляд, як в паніруванні.
Перекладаємо м’ясо у форму для запікання. Закриваємо її харчовою плівкою і ставимо в холодне місце на 4 години.
Запікаємо м’ясо на нижньому рівні духовки за температури 180-200 градусів протягом 1,5-2 годин, звичайно без плівки.
Протикаємо м’ясо зубочисткою, щоб зрозуміти його готовність. Якщо витікає прозора рідина – воно готове, якщо м’ясо кровить – необхідно запікати далі.
Салат з печінкою
та грибами
Інгредієнти для приготування салату з курячою печінкою та грибами:
300 курячої печінки; 300 г грибів; 3 картоплини; 3 яйця; 150 г твердого сиру; 1 цибулина; 1 морквина; сіль, перець до смаку; олія.
Як готувати: помиту картоплю та моркву відварити до готовності. Відварити яйця. Цибулю порізати кільцями. Шампіньйони порізати на шматочки. Обсмажити на олії шампіньйони з грибами. Обсмажити на олії курячу печінку.
Викласти інгредієнти салату такими шарами:
Перший шар – натерта на тертці відварена картопля з грибами та цибулею, перемащені майонезом;
Другий шар – натерта на тертці відварена морква, підсмажена печінка з цибулею, перемащені майонезом;
Третій шар – натертий сир із майонезом;
Зверху посипати натертими на тертці яйцями.
Крученики із чорносливом
Інгредієнти для приготування кручеників із чорносливом:
500 г свинини; 200 г чорносливу; 200 г твердого сиру; м’ясний бульйон; сіль, перець на свій смак.
Як готувати: готуємо свинячі битки як зазвичай. Розмочений чорнослив нарізаємо шматочками. Натираємо сир на тертці.
На приготовлений биток викладаємо чорнослив та сир. Завертаємо рулетики. Щоб вони не розгорталися, закріплюємо краї зубочистками. Складаємо крученики в каструлю, заливаємо їх бульйоном.
Ставимо місткість із кручениками в духовку на 30-35 хвилин.
Лаваш
із червоною рибою
Інгредієнти на 8 порцій:
сьомга 300 г, лаваш – 1 шт., сир вершковий 250 г, кунжутне насіння – 20 г, петрушка – 1 пучок, лимон – 1 шт.
Як готувати: Можна використовувати слабосолену сьомгу або будь-яку іншу червону рибу. Філе риби нарізаємо на тонкі пластинки.
Лаваш розстилаємо на рівній поверхні, добре змащуємо його вершковим сиром, приділяємо увагу краям, це допоможе скріпити рулет. Зверху розкладаємо шматочки сьомги і посипаємо їх кунжутним насінням, завершуємо начинку листям петрушки. Щільно скручуємо рулет, замотуємо його в харчову плівку, кладемо в холодильник мінімум на 30-40 хвилин, щоб закуска охолола і просочилася.
Охолоджений рулет розрізаємо на шматки товщиною 2-3 сантиметри і викладаємо на плоску тарілку, для прикраси використовуємо часточки лимона і гілочки петрушки.
Підготувала Юлія ЛИТВИНЮК.
Рецепт класичної паски
Інгредієнти для приготування класичної паски.
Для опари: 0,5 л молока, бажано 3.2%; 50 г «живих» дріжджів пресованого типу; 1 ст. л. цукру-піску; 100 г пшеничного борошна.
Для тіста: 4 яйця; 2 яєчних жовтки; 1 кг пшеничного борошна; дві дрібки солі; 200 г вершкового масла, бажано 82% жирності; 300 г цукру-піску; 2 пакетики ванільного цукру; 50 г сушених родзинок; 50 г різноколірних цукатів; натерта цедра з одного цитрусового.
Як готувати: приготувати опару. Для цього молоко прогріти до 35° C. Розкришені, можна руками, дріжджі додати в молоко, мішати їх до повного розчинення в молоці. Засипати в молоко 1 ст. л. цукру та 100 г просіяного борошна. Добре перемішати опару та залишити її на пів години в теплі.
Коли опара збільшиться у 2-3 рази, додати решту борошна. Окремо змішати яйця, жовтки, цукор і сіль та акуратно ввести суміш яєць в підготовлену опару. Готове тісто повинно відстоятися мінімум 1 годину.
Добре розм’якшити масло, можна підтопити його на водяній бані. Влити розтоплене масло в тісто.
Додати в тісто заздалегідь намочені та набряклі родзинки, ванільний пісок, промиті та просушені цукати, натерту цедру цитрусових.
Мішати тісто руками до тих пір, поки воно не стане м’яким, в’язким, але не липким.
Приготуйте заздалегідь місткість для тіста, промажте паперовою серветкою, змоченою в олії. Покладіть тісто в миску і накрийте тонким рушником, щоб не обвітрювалося. Воно повинно стояти в теплі, за годину маса має вирости удвічі.
Коли тісто підніметься, знову треба його пом’яти. Змоченими олією долонями відокремте від маси кулю, злегка скрутіть її в долонях і покладіть на денце форми. Поставте тісто ще на 40 хвилин в тепло.
В попередню розігріту до 170 градусів духовку поставити тісто випікатися протягом 30-50 хвилин. Час залежить від діаметру форми, в якій випікається паска. Її готовність перевіряється дерев’яною шпажкою.
Після охолодження прикрасити верхівку паски глазур’ю та кондитерською посипкою.
Заварна сирна паска
У сирній пасці найважливіше — якісні свіжі молочні продукти. Найкраще брати жирний 9% кисломолочний сир і 20% сметану.
Інгредієнти: кисломолочний сир — 1 кг, сметана — 200 г, яйце — 4 шт., вершкове масло — 200 г, цукор — 150 г, апельсин (цедра) — 1 шт., цукати — 300 г.
Як готувати: кисломолочний сир перетираємо через сито або подрібнюємо блендером. Цедру натираємо на дрібній тертці. Відокремлюємо жовтки від білків.
У чашу блендера кладемо перетертий сир, цедру, курячі жовтки, вершкове масло кімнатної температури, сметану і цукор. Також, за бажанням, в сир можна додати ванільний цукор. Подрібнюємо все до однорідної консистенції.
Перекладаємо подрібнену масу в каструлю з товстим дном і ставимо на невеликий вогонь. Помішуємо сирну масу близько 5 хв., не даючи їй закипіти.
Коли сирна суміш злегка охолоне, додаємо цукати і перемішуємо.
Форму для паски перевертаємо і застеляємо двома шарами марлі або полотняною серветкою. Ставимо форму на блюдо і викладаємо у форму сирну масу. Загортаємо краї марлі, зверху кладемо вантаж і відправляємо в холодильник на добу.
Через 24 години дістаємо сирну паску з холодильника і акуратно перевертаємо на блюдо. Знімаємо марлю і за бажанням прикрашаємо цукатами.
М’ясо в духовці
Інгредієнти для приготування запеченого м’яса:
2 кг свинячої вирізки; 1 столова ложка солі; головка часнику середнього розміру; три лаврових листочки; найкраще, якщо є спеціальний набір спецій “Для м’яса”.
Як готувати: Вирізку бажано сполоснути під холодною водою.
Чистимо часник. Частину його нарізаємо тонкими шматочками для шпигування, решту ріжемо дрібно для натирання м’яса зверху.
Добре солимо м’ясо, що стекло. Робимо у ньому проколи глибше ніж до середини шматка і починаємо шпигувати шматочками часнику з лавровим листом.
М’ясо натираємо подрібненим часником і щедро посипаємо його спеціями зверху. Посипати потрібно так, щоб м’ясо мало вигляд, як в паніруванні.
Перекладаємо м’ясо у форму для запікання. Закриваємо її харчовою плівкою і ставимо в холодне місце на 4 години.
Запікаємо м’ясо на нижньому рівні духовки за температури 180-200 градусів протягом 1,5-2 годин, звичайно без плівки.
Протикаємо м’ясо зубочисткою, щоб зрозуміти його готовність. Якщо витікає прозора рідина – воно готове, якщо м’ясо кровить – необхідно запікати далі.
Салат з печінкою та грибами
Інгредієнти для приготування салату з курячою печінкою та грибами:
300 курячої печінки; 300 г грибів; 3 картоплини; 3 яйця; 150 г твердого сиру; 1 цибулина; 1 морквина; сіль, перець до смаку; олія.
Як готувати: помиту картоплю та моркву відварити до готовності. Відварити яйця. Цибулю порізати кільцями. Шампіньйони порізати на шматочки. Обсмажити на олії шампіньйони з грибами. Обсмажити на олії курячу печінку.
Викласти інгредієнти салату такими шарами:
Перший шар – натерта на тертці відварена картопля з грибами та цибулею, перемащені майонезом;
Другий шар – натерта на тертці відварена морква, підсмажена печінка з цибулею, перемащені майонезом;
Третій шар – натертий сир із майонезом;
Зверху посипати натертими на тертці яйцями.
Крученики із чорносливом
Інгредієнти для приготування кручеників із чорносливом:
500 г свинини; 200 г чорносливу; 200 г твердого сиру; м’ясний бульйон; сіль, перець на свій смак.
Як готувати: готуємо свинячі битки як зазвичай. Розмочений чорнослив нарізаємо шматочками. Натираємо сир на тертці.
На приготовлений биток викладаємо чорнослив та сир. Завертаємо рулетики. Щоб вони не розгорталися, закріплюємо краї зубочистками. Складаємо крученики в каструлю, заливаємо їх бульйоном.
Ставимо місткість із кручениками в духовку на 30-35 хвилин.
Лаваш із червоною рибою
Інгредієнти на 8 порцій:
сьомга 300 г, лаваш – 1 шт., сир вершковий 250 г, кунжутне насіння – 20 г, петрушка – 1 пучок, лимон – 1 шт.
Як готувати: Можна використовувати слабосолену сьомгу або будь-яку іншу червону рибу. Філе риби нарізаємо на тонкі пластинки.
Лаваш розстилаємо на рівній поверхні, добре змащуємо його вершковим сиром, приділяємо увагу краям, це допоможе скріпити рулет. Зверху розкладаємо шматочки сьомги і посипаємо їх кунжутним насінням, завершуємо начинку листям петрушки. Щільно скручуємо рулет, замотуємо його в харчову плівку, кладемо в холодильник мінімум на 30-40 хвилин, щоб закуска охолола і просочилася.
Охолоджений рулет розрізаємо на шматки товщиною 2-3 сантиметри і викладаємо на плоску тарілку, для прикраси використовуємо часточки лимона і гілочки петрушки.
Підготувала Юлія ЛИТВИНЮК.
Залишити коментар